Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wiara, religia

Mateq

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 592
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

2 up

chodzi mi o to co ty będziesz "czuł" gdy już umrzesz. Bo ja sobie tego nie moge wyobrazic.

Niczego nie będzie czuł, bo nie będzie istniał.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

religi tak naprawdę jest niewiele kilkanaście podstawowych ,tylko dzielą się na wyznania i inne odłamy . I każda ma tam swoją księge jako wzór naśladownictwa i swojego boga. Porównajcie sobie Katolików do nauk biblijnych xD

Opublikowano

religi tak naprawdę jest niewiele kilkanaście podstawowych ,tylko dzielą się na wyznania i inne odłamy . I każda ma tam swoją księge jako wzór naśladownictwa i swojego boga. Porównajcie sobie Katolików do nauk biblijnych xD

Do czego odnosi się twój post, bo nie bardzo ogarniam?

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

2 up

chodzi mi o to co ty będziesz "czuł" gdy już umrzesz. Bo ja sobie tego nie moge wyobrazic.

Za odczuwanie czegokolwiek odpowiada mózg, dlatego jego śmierć wiąże się z całkowitą i nieodwracalną śmiercią człowieka. Kiedy stają inne układy np. układ oddechowy, jeszcze można człowieka uratować, jeśli mózg nadal funkcjonuje, wtedy mamy tzw. śmierć kliniczną (jest odwracalna). Natomiast kiedy siądzie mózg już po człowieku, nie da się go przywrócić do życia. Po śmierci mózgu, który przypominam, że odpowiada za wszystkie funkcje życiowe czy przeżywanie wszystkich uczuć i emocji, będę czuł dokładnie to samo co przed poczęciem, czyli po prostu nic...

https://ludomirblog.wixsite.com/mensrightspolska - prawa mężczyzn prawami człowieka

Opublikowano

Trzeba być matołem, żeby mieć argument "Bóg za mnei nei pojdzie do pracy". Po to cie Bóg stworzył, żebyś sie opeirdalal przed kompem, a on za Ciebie bedzie pracował, robil zakupy etc.? Odpowiedz sobie sam i zrozum jakim idiotą jesteś i nie pisz tu więcej. Mój ost. post tutaj, koncze niekonczącą sie dyskusje z wami. Siema

RaVneS - najgorszy mod ever. Tylko życzyć szybkiego odejscia na emeryture :).

Trolling/hejting moim Graalem. Feed the troll!

Opublikowano

zaproponuje inny tok rozmowy

hinduizm

wiara w reinkarnacje , po smierci odradzamy sie w innym ciele nie pamietajac poprzedniego zywota

smierc nie jest koncem tylko poczatkiem innego zycia

zadnych bogow , zadnych zmartwien , zadnego miejsca wiecznego potepienia

chrzescijanstwo nie jest jedyna religia na temat ktorej mozna dyskutowac

s2c77Oa.png

Opublikowano

Dołączę się do dyskusji.

Jestem chrześcijaninem, wierzę w Boga. Dla niektórych nasza wiara to zakłamanie, dla mnie sposób na życie. Możecie sobie to krytykować ile chcecie ale przyjdzie dzień Sądu ... Skoro w nic nie wierzycie, jesteście realistami to powiedzcie co się stanie po waszej śmierci ? Przez wieczność będziecie widzieć czarne tło ?

Wypowiedzcie się.

A co bylo przed narodzinami? ;] Nic ! Kompletne nic : ) I na to samo oczekuje po smierci.

Opublikowano

hinduizm

wiara w reinkarnacje , po smierci odradzamy sie w innym ciele nie pamietajac poprzedniego zywota

Myślę, że to jest prawdą. Nie raz czułem np. w szkole, miałem takie "przejawki" jakby ktoś do mnie strzelał. Tak jakby była wojna, nie wiem gdzie byłem ( coś jakby rozstrzelanie ) nagle pum i upadłem. Potem podszedł ktoś i mnie zastrzelił. Przypominało to szkopski rewolwer. Więcej nie pamiętam.

Miałem jeszcze myśl, że mnie coś zabiło. Idę gdzieś, nagle bum i leżę na ziemi zdrętwiały. Możliwe też, że kilka razy przeżywamy to samo życie. Gdy 3 lata temu przyszedłem do gimnazjum czułem się jakbym znał wszystkich ( choć nigdy ich nie widziałem ) lub podczas gdy ktoś się zabił w szkole, karetka była - czułem jakby to już było kiedyś.

graphic.png

Opublikowano

hinduizm

Przy takich założeniach wciąż musza się tworzyć nowe dusze, chyba, że na początku było ich x, i do tej pory zasoby dusz dla organizmów się jeszcze nie wyczerpały. Podsumowując, skąd się wzięła ta pula dusz lub jak tworzą się kolejne dusze? Co do puli dusz, można założyć, że były one od zawsze, tak jak zakładają chrześcijanie(bóg był od zawsze). Mimo to, określona od samego początku liczba dusz jest nielogiczna, bo kiedyś mogą się one skończyć, chyba, że jest ich nieskończoność. No, ale jeśli jest mniej organizmów niż dusz, to co z resztą się dzieje? Błąkają się?

Km5iG.png

Opublikowano

@up.

Czekają na swoją kolej. Trwa to dla nich krótko - bo nic nie czują itd. Dla nich 1 s to u nas 1000 lat lub więcej.

graphic.png

Opublikowano
Myślę, że to jest prawdą. Nie raz czułem np. w szkole, miałem takie "przejawki" jakby ktoś do mnie strzelał. Tak jakby była wojna, nie wiem gdzie byłem ( coś jakby rozstrzelanie ) nagle pum i upadłem. Potem podszedł ktoś i mnie zastrzelił. Przypominało to szkopski rewolwer. Więcej nie pamiętam.

Miałem jeszcze myśl, że mnie coś zabiło. Idę gdzieś, nagle bum i leżę na ziemi zdrętwiały. Możliwe też, że kilka razy przeżywamy to samo życie. Gdy 3 lata temu przyszedłem do gimnazjum czułem się jakbym znał wszystkich ( choć nigdy ich nie widziałem ) lub podczas gdy ktoś się zabił w szkole, karetka była - czułem jakby to już było kiedyś.

to się leczy. naprawdę. coś jest z tobą nie tak.

A co bylo przed narodzinami? ;] Nic ! Kompletne nic : ) I na to samo oczekuje po smierci.

skąd wiesz co było przed narodzinami i co będzie po śmierci?

Opublikowano

Otwieram na prośbę Matka. Informuje,że każdy kolejny post nie na temat itp skutkuje 5%

A co ty jego wysłaninik i podwładny że jak on chce to ty otwierasz nie patrząc na innych? pozdro. Forum naprawdę zostało zawładnięte przez bande osób które się słuchają pewnej grupy. Ciągle tu kłótnia jest a ty masz na to wyjebane, tą range to ty chyba z kosmosu dostałeś albo dano ci ja po pijaku

@Żeby nie było spamu bo dość mam już tych%

Lubię chodzić do kościoła.

1xbQbvo.png

"Znalazłem w sobie radość wynikającą  ze świadomości, że chcę wałczyć" - Witold Pilecki

Opublikowano

A co ty jego wysłaninik i podwładny że jak on chce to ty otwierasz nie patrząc na innych? pozdro. Forum naprawdę zostało zawładnięte przez bande osób które się słuchają pewnej grupy. Ciągle tu kłótnia jest a ty masz na to wyjebane, tą range to ty chyba z kosmosu dostałeś albo dano ci ja po pijaku

@Żeby nie było spamu bo dość mam już tych%

Lubię chodzić do kościoła.

Powarnował i otworzył, nie płacz i wyjdź z tego tematu, bo chyba masz nerwy za słabe.

Co do religii, skąd pewność, że to akurat wasza regilia/wasz bóg jest prawdziwa/y?

Km5iG.png

Opublikowano

Tylko dlaczego Adama i Ewe przedstawiają jako normalnych ludzi, a według (nauki, kościoła, biblii - nie jestem pewien) pierwsi ludzie były to małpy owłosione?

Opublikowano
Wierzycie?

Tak

Dlaczego nie/tak?

Od dziecka zostałem uczony chrześcijaństwa i teraz wierzę

W co wierzycie?

W Boga

Po co wam wiara?

Każdemu człowiekowi potrzebna jest jakaś wiara, jedni wierzą w przesądy, inni w horoskopy - każdy ma jakaś wiarę, moją jest Bóg

Jaki w tym widzicie sens?

Sensu zytniego nei widzę ale gdybym pomyślał to na pewno byłaby jakaś sensowna odpowiedź. Teraz na myśl przychodzi mi jedynie to, że człowiekowi ciężko jest żyć bez wiary, pisałem to cytat wcześniej :)

Opublikowano

Tylko dlaczego Adama i Ewe przedstawiają jako normalnych ludzi, a według (nauki, kościoła, biblii - nie jestem pewien) pierwsi ludzie były to małpy owłosione?

Adam i Ewa są ukazani jako osoby, które nie koniecznie żyły. Historia o nich wiele wyjaśniała żydom po prostu.

To, że w Biblii jest ukazane stworzenie świata w 7 dni, to nie znaczy, że tak było naprawdę.

Opublikowano

@topic: Chciałeś zaszaleć i Ci się nie udało. Opowowieść o Adamie i Ewie są zmyślone tak jak inne przypowieści. Ta historia miała pokazać Żydom co się dzieje jak się jest nieposłyszny Bogu. Jaka sięga ich kara i jaki jest szatan.

@ Mateq Naprawdę nie znasz bardziej odpowiednich for do takich tematów?

1xbQbvo.png

"Znalazłem w sobie radość wynikającą  ze świadomości, że chcę wałczyć" - Witold Pilecki

Opublikowano

@topic: Chciałeś zaszaleć i Ci się nie udało. Opowowieść o Adamie i Ewie są zmyślone tak jak inne przypowieści. Ta historia miała pokazać Żydom co się dzieje jak się jest nieposłyszny Bogu. Jaka sięga ich kara i jaki jest szatan.

@ Mateq Naprawdę nie znasz bardziej odpowiednich for do takich tematów?

ty naprawdę jesteś takim idiotą, że nie możesz ogarnąć, iż to pogaduszki? damn.

Opublikowano

nadal czekam na teorie rozmnozenia 2 ludzi w 6 miliardow

pamietajmy ze ojciec + corka = pedofilia i potepienie , brat + siostra = kazirodztwo i potepienie

A wiec w Biblii jest napisane że Bóg na początku stworzył 2 ludzi Adama i Ewe ale nie zaprzestal on tworzenia ludzi na nich potem jest napisane że Kain czy tam Abel został wygnany i znalazł się on (nie pamietam gdzie) ale byli tam ludzie czyli tutaj kolejny dowod ze Bog nie zaprzestał tworzenia ludzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...