Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wiara, religia

Mateq

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 592
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

A ja wam mówię, nauka zniszczy kościół :)

Już zdecydowanie podważa większość tez kościoła...

Mlodsze pokolenia beda bardziej ateistyczne z biegiem czasu ale zawsze znajdzie sie jakis bezmozg ktory mimo wszelkich dowodow ze strony nauki bedzie wierzyc w bóka.

Opublikowano

Mlodsze pokolenia beda bardziej ateistyczne z biegiem czasu ale zawsze znajdzie sie jakis bezmozg ktory mimo wszelkich dowodow ze strony nauki bedzie wierzyc w bóka.

Nie możesz nazywać osoby wierzące "bezmógami", każdy na prawo do swojej wiary, a skoro uważasz iż jest to głupota, po prostu to napisz, lecz w sposób bardziej kulturalny.

tumblr_madu89TzVX1rt9tk6o1_500.gif

Members|ProUser|Postmaker|

Opublikowano

Nie możesz nazywać osoby wierzące "bezmógami", każdy na prawo do swojej wiary, a skoro uważasz iż jest to głupota, po prostu to napisz, lecz w sposób bardziej kulturalny.

No moze teraz akurat troche przesadzilem ale niestety mniej wiecej taka jest prawda.

Opublikowano

Wierzycie?

Nie.

Dlaczego nie/tak?

Ponieważ wiara nie działa.

Najlepszym dowodem na to iż Boga/Bogów nie ma jest to, że każdy z nas urodził się jako ateista, wiare należy dziecku wciskać(często na siłe) od najmłodszych lat, jeśli zaś się tego nie zrobi, to umysł ludzki(genialny mechanizm tak btw.) sam zacznie odrzucać ten stek bzdur.

Niepodsycany ogień szybko gaśnie;)

Opublikowano

Wierze? Tak

Dlaczego? Bo rodzice i dziadkowie mnie tak wychowali :)

W co wierzycie? W Boga

Po co mi wiara? Bo wierzę w Boga :D

1346594784-U507582.png

By lux.

| Validating | Members | WarRock Helper | Coding Cheats | Pro User | PostMaker | MPC Champion | MPC Popular | Gold Member | Blue Member |

Opublikowano

nie wierze w boga ani nic co stworzylo swiat gdyz : przed "wielkim wybuchem " nie bylo nic czasu tez wiec nie bez czasu nie istnieje nic bog tez nie mogl istniec

czyli wierze w wielki wybuch ewolucje i takie tam pierdoly nie wierze w nic co nie ma wyjasnienia :P

Pomogłem ? Daj Like =D

Opublikowano
nie wierze w boga ani nic co stworzylo swiat gdyz : przed "wielkim wybuchem " nie bylo nic czasu tez wiec nie bez czasu nie istnieje nic bog tez nie mogl istniec

pójdź dalej.

spytaj się co stworzyło tą energię, skąd się wzięła.

Jak nie było czasu, to też nie mógł sam z siebie nagle powstać

niekoniecznie też teoria o tym, że wtedy nie było czasu, jest prawdziwa, nic na to nie wskazuje

@down, zgadzam się. każdy powinien mieć o religii i wierze własną opinie.

Opublikowano

Wierze? Tak

Dlaczego? Bo rodzice i dziadkowie mnie tak wychowali :)

W co wierzycie? W Boga

Po co mi wiara? Bo wierzę w Boga :D

ale to głupie co napisałeś "po co mi wiara? bo wierze w boga"

Nie masz własnego rozumu tylko kierujesz sie tym co inni ci wcisnęli. ;s

myśl samodzielnie i odrzuć to co nierealne , to co ci nigdy w życiu nie pomoże. ..

550W OCZ Fatal1ty Modular SLI, AMD Phenom II X4 960T BOX (3.0GHz, Quad Core, 6MB, 95W, AM3), ASRock 870 870 Extreme3, DDR3 4GB 2000MHz PDP Patriot PGS Sector5 Low Voltage (2x2GB, DualDDR, CL9), Radeon HD6770 Sapphire 1024MB GDDR5, DP, HDMI, DVI, PCI-E 850/4800, SilentiumPC Brutus 410 Pure Black

wqdz690429546a.jpg Piszę poprawnie po polsku.

Opublikowano

Tym postem pocisnąłeś koleś. Co do moich poprzednich postów wyluzowałem , ok niech sobie ten temat będzie ale to co teraz napisałeś to jest gruba przesada, bez żadnych podstaw konkretnych nazywasz ludzi wierzących bezmózgami? Hola hola nie oszukujmy się ale gdyby nie wiara to nadal byś mieszkał w komunistycznym państwie :) Wiara za trudnych czasów ludziom wiele pomagała, podtrzymywałą ich nadzieje że może być lepiej, ludzie przez to lepiej sobie radzili, dzięki temu nie ma u nas komuchów i dzięki staraniom tych wierzących ludzi możesz teraz obrażać wierzących piszach na klawiaturce w wolnym państwie( moze i te rzady nie sa najlepsze ale to szczegol)

1xbQbvo.png

"Znalazłem w sobie radość wynikającą  ze świadomości, że chcę wałczyć" - Witold Pilecki

Opublikowano

pójdź dalej.

Pójdź dalej.

Spytaj się co stworzyło tego twojego boga. To, że bóg był wiecznie, nie oznacza, że energia nie mogła.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

Nawet jedenastolatki mają coś dopowiedzenia na ten temat, dział odpowiedni więc można o tym dyskutować ;]

" Biblii nie można brać dosłownie " - czyli kłamie ;]

/AceBoy: Nieregulaminowa sygnaturka

Opublikowano

@Mateq chyba coś musiało stworzyć tą energię a Bóg to nie jest energia w sumie to nie wiem jak mam ci to wytłumaczyć Biblie przeczytaj może coś zrozumiesz chodź wątpię

Teraz zwracam się do wierzących- zrozumcie że teraz jest za dobrze i Bóg jest nie potrzebny po co tam przeznaczyć godzinę na modlitwę jak można godzinę na forum przesiedzieć. Zawsze jak się ludziom w dupie przelewa to odrzucają Boga bo Bóg jest tylko potrzebny jak się dzieje źle tak było jest i będzie. A tak ponadto to nie rozumiem ludzi którzy piszą że księża to pedofile. Za dużo się telewizji naoglądaliście księża to wykształceni ludzi i na pewno zdarzają się przypadki że jeden na 100 będzie jakoś zboczony ale nie można przekreślać wszystkich wśród nauczycieli też są pedofile tak samo w śród leśników aptekarzy doktorów profesorów i innych ludzi. Zrozumcie że wiara to nie tylko to czy wierze/nie wierze w Boga. Wiara opiera się na naszym życiu jak postępujemy i czy dobrze postępujemy. W Piśmie Świętym pisze że nawet ateiści albo wyznawcy innych Religi także dostąpią zbawienia jeśli tylko będą przestrzegać praw Bożych.

Także dziwię się wam "ateiści" że tak po nas ludziach wierzących jedziecie. Wy uważacie , że jeśli wierzę to jestem głupi? Po czym tak sądzisz?

Tak wo gule to średnia wieku tutaj to pewnie 15 lat do max 25 więc w tych latach życia człowiek przeżywa załamanie religijne każdy musi przez to przejść jedni się nawracają inni pozostają ateistami taka jest kolej rzeczy dodać do tego "Burza hormonów" tzn. że "jeśli ktoś myśli inaczej niż ja to jest głupi" i tak się te tematy toczą niestety kultura niektórych wypowiedzi powala...

ja wciagałem kakao xD ale szału nie było ;p

Opublikowano
coś musiało stworzyć tą energię

Ta... gdy NIE BYŁO NIC i niby bóg stworzył energię to ciekawe jak on ją stworzył jak niczego nie było -_-

Biblii się nie powinno czytać ponieważ " nie można ją brać dosłownie " ;]

Opublikowano

@up czepiasz się słówek równie dobrze mogę wyśmiać twoją teorię "z niczego stało się coś i przez to jesteśmy"

Zapomniałem dodać że powala mnie że niektórzy piszą że kazania w kościele nie są ciekawe albo że w kościele powinno być wesoło

Pewnie przynieśmy tam piwo czipsy i zróbmy bibe a no i jeszcze niech organista zwoła kapele i np. puści ryśka albo jakieś regee. Kościół to miejsce na chwile zastanowienia w ciszy i spokoju jak nie pasuje to zawsze możesz modlić się w domu albo wo gule a kazania nie mają być ciekawe tylko mają zwracać uwagę na nasze postępowanie albo inne rzeczy

Opublikowano

UP, tą teorie co ją napisałeś dla mnie nie jest śmieszna;] Nie może być coś z niczego, my jesteśmy bo ewoluowaliśmy z poprzedników .

A Twoja teoria to że od razu bóg nas stworzył a nasi przodkowie to ktoś sobie wymyślił -__-

Opublikowano

pójdź dalej.

Jak nie było czasu, to też nie mógł sam z siebie nagle powstać

niekoniecznie też teoria o tym, że wtedy nie było czasu, jest prawdziwa, nic na to nie wskazuje

@down, zgadzam się. każdy powinien mieć o religii i wierze własną opinie.

wiec jedziemy jak juz mowilem nie bylo czasu lecz energia musiala sie gromadzic jakos a jak pierdyknela to o prosze mamy swiat o_O

Pomogłem ? Daj Like =D

Opublikowano
nie bylo czasu lecz energia musiala sie gromadzic jakos

więc skoro nie masz naukowego wytłumaczenia tego faktu, to nie pisz, że Bóg nie istnieje

Opublikowano
więc skoro nie masz naukowego wytłumaczenia tego faktu, to nie pisz, że Bóg nie istnieje

Tak samo buk nie istnieje bo nie ma dowodów na jego istnienie. Jest to wymysł ludzi.

fs_pc.png

Opublikowano

Myślę że nie ma potrzeby odwoływać się do wręcz naukowych pojęć np: era plancka, aby nie tyle co udowodnić brak Boga, co skłonić ludzi wierzących do myślenia na własną rękę.

Dyskusja ta nie jest do końca sensowna, pojawiać się będa wpisy od osób które będa twierdzić że to i tak wola Boga itd. itd.

Jednym z sensowniejszych dowodów na to że wiara jest zbędna(a wręcz szkodliwa!), jest to że przyczyniła, a w większości przypadków spowodowała wszelakie konflikty zbrojne na tym naszym pięknym Świecie.

Nie musze chyba wspominać o inkwizycji, prześladowaniach, grabienu mienia przez hierarchów kościelnych(to nadal się dzieje, nawet w Polsce!), mułłów muzułmańskich etc.

Nie chce tu nikogo obrażac, ale za odrobine fałszywej nadziei ludzie są zdolni sprzedać wszystko, łącznie ze swoją wolnością, rodziną(przypadek Abrahama i Izaaka), majątkiem.

Opublikowano

Czemu wy kurwa dalej uważacie, że bóg mógł powstać z niczego, ba, nawet mógł być od zawsze, a energia/materia już nie?

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

@OmegaArma piszesz że nie chcesz nikogo obrażać a obrażasz nas i zarazem muzułmanów brawo

Jeśli jesteś ateistą wytłumacz naukowo powstanie wszechświata tak aby to miało sens przecież ateizm to nie tylko nie wiara dalej czekam na wykład o bozonach kwarkach ciemnej materii super strunach przecież jesteś ateistą wytłumacz mi to ateizm to nie tylko nie wiara ale także dążenie do wyjaśnienia naukowego początków wszechświata czekam

@Mateq Bóg to nie materia ani energia ile razy mam ci to mówić...

Wkurwia mnie jeszcze jedna rzecz proszę nie piszcie że ludzi wierzący sami nie myślą bo myślą pogodziłem naukę z Bogiem nie pasuje wam to?

Wielcy myśliciele XXI w. się kurwa znaleźli jak jesteście tacy mądrzy i na wszystko znacie odpowiedź to czemu jeszcze światem nie rządzicie tylko przed monitorami siedzicie i takie głupie tematy zakładacie.

Opublikowano

Jeśli jesteś ateistą wytłumacz naukowo powstanie wszechświata tak aby to miało sens przecież

Czekam na takie samo wyjasnienie na temat tego ze bog nagle wzial sie z dupy i zaczal machac rekami i tworzyć planety , stworzenia itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...