Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wiara, religia

Mateq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak myślałem że lepiej się w ten temat nie mieszać , mój błąd . Ja zakończyłem dyskusję . Każdy niech sobie uważa jak chce .

Siema, z tej strony Qucheer. ;)

• Odpowiedzi 592
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Trzymajcie nieco kultury! Powtórzę, nie wierzę w Boga, ale:

Po pierwsze nigdy nie będe nawoływał do ateizmu

Po drugie, rozumiem ludzi wierzących, próbują wyjaśnić świat po prostu prościej.

Ale trzeba szanować obie postawy, religia to nie brutalna indoktrynacja połączona z praniem mózgu tylko dobrowolna wiara. Tylu ludzi nie może się aż tak mylić...

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

"Wiara to próba tylko i wyłącznie ucieczki przed rzeczywistością."

550W OCZ Fatal1ty Modular SLI, AMD Phenom II X4 960T BOX (3.0GHz, Quad Core, 6MB, 95W, AM3), ASRock 870 870 Extreme3, DDR3 4GB 2000MHz PDP Patriot PGS Sector5 Low Voltage (2x2GB, DualDDR, CL9), Radeon HD6770 Sapphire 1024MB GDDR5, DP, HDMI, DVI, PCI-E 850/4800, SilentiumPC Brutus 410 Pure Black

wqdz690429546a.jpg Piszę poprawnie po polsku.

Opublikowano

do wszystkich chrzescijanin ktozy uwazaja Biblie ze jest dowodem cytat

Kłamstwo nie staje się prawdą tylko dlatego, że wierzy w nie więcej osób.

— Oscar Wilde

Opublikowano

Każdy Ateista jedzie na wszystkich z innym zdaniem niż On ? :)

Nie rozumiem co Wam przeszkadza, że wierzymy - my mamy gdzieś, że Wy nie wierzycie.

Dla Was ktoś, kto wierzy jest jakimś psycholem, debilem i ogólnie osobą o niskim ilorazie inteligencji, dla nas ktoś kto nie wierzy jest niewierzącym. To miała być dyskusja a nie wyzywanie.

Mam do Was(tj. Ateistów) małe pytanko, mianowicie:

Dlaczego Wam się lepiej żyje bez Boga ? Nie mówię o kościele, bo sam tam nie chodzę, ale o Bogu. Parę odpowiedzi wyżej ktoś mówił, że bez boga mu się lepiej żyje.

52287137559562145640.png

Opublikowano

(...)

Dlaczego Wam się lepiej żyje bez Boga ? Nie mówię o kościele, bo sam tam nie chodzę, ale o Bogu. Parę odpowiedzi wyżej ktoś mówił, że bez boga mu się lepiej żyje.

to ja odpowiem pytaniem

a czemu wam się zyje lepiej z bogiem ?

a jesli chcesz innej odpowiedzi to pacz. Po co mamy tracić czas na modlitwe, na chodzenie do kościoła i ogólnie zawracanie sobie tym głowy skoro ten bóg nam nie pomaga? w niczym. Pierdole go. Wam tez nie pomaga.

Tak jak pisalem wczesniej -- "Wiara to próba tylko i wyłącznie ucieczki przed rzeczywistością."

Wmawiacie sobie pewne rzeczy i tak się zazwyczaj staje, to nie przez modlitwę.. to kwestia wmówienia sobie. I tak nie pomodlicie się o różne nierealne rzeczy jak nagły przypływ dużych pieniędzy BO WIECIE ŻE TO NIE MOŻLIWE więc modlicie się o błahe rzeczy które zazwyczaj są losem. Jeśli będzie na odwrót to powiecie "bo bóg tak chciał".

Pojebane to wszystko ;s po co sobie życie komplikować ;s

550W OCZ Fatal1ty Modular SLI, AMD Phenom II X4 960T BOX (3.0GHz, Quad Core, 6MB, 95W, AM3), ASRock 870 870 Extreme3, DDR3 4GB 2000MHz PDP Patriot PGS Sector5 Low Voltage (2x2GB, DualDDR, CL9), Radeon HD6770 Sapphire 1024MB GDDR5, DP, HDMI, DVI, PCI-E 850/4800, SilentiumPC Brutus 410 Pure Black

Opublikowano

(...)

Tak, lepiej się żyje. Nie trzeba jakiś "modlitewek" napierdalać rano i wieczorem itd. Szkoda życia na to *****. Lepiej być wolnym i żyć zajebiście ;]

fs_pc.png

Opublikowano
Może frytki do tego ? , wygląda to tak że bóg nie kocha wszystkich tak samo, bo jednemu da przeżyć ( uzdrowienie ) a drugiemu nie.

Bóg kocha wszystkich, ale musi być jakaś sprawiedliwość. Uzdrawia tych, którzy wierzą, modlą się, żyją zgodnie z przykazaniami, a nie tych, którzy w ogóle w Niego nie wierzą, chociaż i takie przypadki były są. Nie wiecie ile razy Boże Miłosierdzie wam ratowało cztery litery.

86506195548292095751.png

exModerator minecraft.MPCforum.pl | exMPC Media Team | exKidModerator SF 09/11

Opublikowano
Bóg kocha wszystkich, ale musi być jakaś sprawiedliwość. Uzdrawia tych, którzy wierzą, modlą się, żyją zgodnie z przykazaniami, a nie tych, którzy w ogóle w Niego nie wierzą, chociaż i takie przypadki były są. Nie wiecie ile razy Boże Miłosierdzie wam ratowało cztery litery.
Szkoda że jak mój dziadek leżał nie przytomny po wylewie to bóg nie wysłuchał moich i całej rodziny modlitw.
Opublikowano

Czyli życie bez boga, ma jeden plus ? Nie modlenie się ?

Mało który katolik się modli codziennie.

Dla mnie np. modlitwa ma inny wymiar - rozmawiam z bogiem, nie wale tych modlitw wymyślonych przez ludzi.

Żyje mi się łatwiej żyjąc w przekonaniu, że coś po śmierci będzie. Chodź jestem młody, to gdy rozmyślam, że umrę i nagle wszystko zniknie, ja zniknę, to ta myśl mnie rozwala od środka, nie potrafię sobie wyobrazić tego, że umrę i nic nie będzie. Wiara w to, że będę latał po zielonej łączce mnie uspokaja, to dla mnie plus chrześcijaństwa.

Nadal nawołuje do zachowywania się jakoś w tym temacie, nie trzeba bluźnić co 2gi wyraz, nie ?

@UP:

Łatwiej Ci myśleć, że jest w lepszym świecie, czy że go po prostu nie ma i zżerają go robale, bo On to jedynie ciało ?

/ Te oszukiwanie samego siebie po prostu ułatwia życie, no chyba, że to prawda.

Wierzyć mi nie zaszkodzi.

52287137559562145640.png

Opublikowano
Szkoda że jak mój dziadek leżał nie przytomny po wylewie to bóg nie wysłuchał moich i całej rodziny modlitw.

A jak często przed tym wydarzeniem chodziłeś do kościoła?? Raz na trzy-cztery miesiące?? Dopiero jak trwoga to do Boga.

86506195548292095751.png

Opublikowano

(...)

@UP:

Łatwiej Ci myśleć, że jest w lepszym świecie, czy że go po prostu nie ma i zżerają go robale, bo On to jedynie ciało ?

/ Te oszukiwanie samego siebie po prostu ułatwia życie ;)

Mam wyjebane na wszytsko. Niczym się nie przejmuję. Obejrzałem 2girls 1cup, w ogóle mnie nie ruszyło, mógłbym nawet przy tym jeść sniadanie/obiad/kolacje, a widziałem , jak mocno na to ludzie reagują.

Śmierć... zjedzą mnie robale no i co ? co mnie to obchodzi , póki żyję to żyje ;D umre i co , nie bedzie mnie. Co w tym strasznego ?

A jak często przed tym wydarzeniem chodziłeś do kościoła?? Raz na trzy-cztery miesiące?? Dopiero jak trwoga to do Boga.

Weź nie broń tego skurwiela przez którego są same wojny i nieszczęścia.

Większość wojen tworzy się na tle religijnym :<

Opublikowano

wierzę w coś, sam nie wiem co.

jednak modlitwy nic nie dają...

czy to ma sens? nie wiem, do kosciola chodze tylko po bierzmowanie, bo jest mi to narzucone...

Ale wierzę, sam nie wiem w co.

Opublikowano
Weź nie broń tego skurwiela przez którego są same wojny i nieszczęścia.

Większość wojen tworzy się na tle religijnym :<

Tak to skomentuję: ,,Boże przebacz im, bo niewiedzą co czynią."

Potem będzie płacz i zgrzytanie zębów.

86506195548292095751.png

Opublikowano

wierzę w coś, sam nie wiem co.

jednak modlitwy nic nie dają...

czy to ma sens? nie wiem, do kosciola chodze tylko po bierzmowanie, bo jest mi to narzucone...

Ale wierzę, sam nie wiem w co.

bo jest mi to narzucone...
narzucone...

Nasrane, ciekawe kto Ci to narzuca? Jak nie chcesz bierzmowania to idziesz do księdza i mu mówisz, ale najwyraźniej ty chcesz bierzmowanie, więc nie mów że Ci to ktoś narzucił.

//Zakaz gifów-Dektored

Opublikowano

Tak to skomentuję: ,,Boże przebacz im, bo niewiedzą co czynią."

Potem będzie płacz i zgrzytanie zębów.

co ty pierdolisz moherze

pacz

gdyby ludzie nie wierzyli w bogów to by prawie żadnych wojen nie było.

Dodatkowo by kraj nie tracil takich olbrzymich sum pieniędzy

my klepiemy biedę a wiara nasza kosztuje

My tylko tracimy przez tą wiare... zero zysków... zero..

Opublikowano

Ja tam mam wyjebane na wszystkie religie nie wiem jak można wierzyć w coś czego nie widziałeś albo tego nie doświadczyłeś nie byłbym w stanie umierać za jakiegoś jebanego Allacha jak te neo kidy co nigdy nie zakosztowali normalnego życia w niebie też nic ich nie czeka to wolą sami się zajebać niż czekać na sąd ostateczny

Opublikowano

Mam do Was(tj. Ateistów) małe pytanko, mianowicie:

Nie żyje mi się lepiej bez Boga, żyje mi się cały czas tak samo. Boga nigdy nie było, więc czemu wcześniej miałoby mi się żyć gorzej?

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

bez boga jest mi o tyle lepiej ze wedlug chrzescijan masturbacja to grzech i moge w kazdej chwili sobie zwalic bez ryzyka wiecznego potepienia,swiadomosci ze ktos z gory patrzy na to co robie w kibelku i nie musze sie z tego spowiadac zboczencowi ubranemu w sukienke

tacy z was katolicy a zaloze sie ze wiekszosc z was codziennie dokonuje haniebnego i karygodnego aktu samogwaltu grzeszac

s2c77Oa.png

Opublikowano

Zmądrzałeś?

Powiedz mi na czym to zmądrzenie polega.

Przede wszystkim na tym, że przestałem sobie jak skończony idiota każdy paradoks wiary wyjaśniać w wymijający sposób, typu: "po śmierci dowiem się dokładnie jak to jest", "Boże choć Cię nie pojmuję..." itp. itd. Zacząłem w końcu po porostu myśleć zamiast przyjmować na ślepo stek nielogicznych bzdur, tylko dlatego że byłem do tego poglądu przyzwyczajony od dzieciństwa. Spojrzałem w końcu racjonalnie na te religijne "mądrości", np. taka cudowna opowieść o Hiobie. Nieskończenie dobry i miłosierny Bóg okrutnie pastwi się na niewinnym i w dodatku dobrym człowiekiem po to tylko aby wygrać zakład z Szatanem, przy czym zsyła jednocześnie nieszczęścia także na inne niewinne osoby (rodzina Hioba). A Szatan, ten Szatan co jest taki zajebiście inteligentny i przebiegły i potrafiący manipulować nawet najmądrzejszymi ludźmi jak zwykle zachowuje się jak największy idiota i wchodzi zakład z Bogiem, który wszystko wie i wszystko może. Czyli innymi słowy zawiera zakład, którego nie można wygrać. Sam się sobie dziwię, że kiedyś wierzyłem w takie bzdety.

https://ludomirblog.wixsite.com/mensrightspolska - prawa mężczyzn prawami człowieka

Opublikowano

Odpowie mi ktoś na pytanie.... Skoro Bóg istnieje, a na świecie jest tyle morderców co odbierają niewinnym życie. To czemu ich zsyła na świat ? A na niektóre dzieci zsyła choroby, np downa ? Poza tym , skoro nas wszystkich kocha tak samo, to jakim prawem odbiera życie innym, którzy może na to nie zasłużyli ??? Niby nie wierze, chociaż wierzyłem, jednak jak nie pójdę do kościoła/ nie odmówię modlitwy to mam wyrzuty sumienia....

Powoli, żegnam się z wami, moi kochani userzy <3

95% mówi samo za siebie, tyle starań żeby wbić te dzisiejsze 400 postów, pomagając zarobić te AŻ 53 lajki.

No cóż... Raczej już nie wrócę, tylko czekać na dodatkowe 5% od kochających mnie adminów, pozdrawiam all !

Opublikowano

Odpowie mi ktoś na pytanie.... Skoro Bóg istnieje, a na świecie jest tyle morderców co odbierają niewinnym życie. To czemu ich zsyła na świat ? A na niektóre dzieci zsyła choroby, np downa ? Poza tym , skoro nas wszystkich kocha tak samo, to jakim prawem odbiera życie innym, którzy może na to nie zasłużyli ??? Niby nie wierze, chociaż wierzyłem, jednak jak nie pójdę do kościoła/ nie odmówię modlitwy to mam wyrzuty sumienia....

Nieszczęścia są po to, bo Bóg stawia ludzi przed próbą.

Ufa nam ,ale stawia przed próbą.

Bóg nie odbiera życia, tylko zabiera do siebie lub skazuje na piekło.

Tak nam to tłumaczył ksiądz na religii.

Ja osobiście uważam się za ateistę, mimo tego, że uczęszczam na religię. Robię to dlatego, że w naszym jakże pięknym, cudownym i akceptującym odmienność państwie bez tego byłbym w pewnym stopniu odrzucony przez społeczeństwo. Może nie tyle przez znajomych, co rodzinę. To denne podejście, nie akceptuje się odmienności ( Nie zarzucajcie, że taka jest Moja rodzina, bo znam mentalność Polaków).

Uważam się za ateistę, bo cała wiara chrześcijańska jest dla Mnie głupotą, przede wszystkim śmieszy Mnie spowiedź i ofiary zbierane "na kościół". Co do biblii i jej prawdziwości nie chcę za dużo mówić, bo nie czytałem żadnych książek naukowych o jej pochodzeniu i tym jak wiele prawdy w sobie zawiera. Jednakże nie wierzę w całą 'religijną' teorię powstania świata.

Skłaniam się bardziej do poparcia tej naukowej, nie wierzę w to ,że Bóg kieruje naszym życiem, a złe wydarzenia są tylko testem i cierpieniem ,które ma nam wynagrodzić życie wieczne.

Spowiedź - każdy człowiek ma swoje sumienie, przynajmniej powinien je mieć. Jeżeli Bóg widzi wszystko, wie wszystko to dlaczego ludzie mają wyznawać swoje grzeczy księżom? Powinniśmy sami sobie stawiać pokutę i żałować za grzechy, jeżeli naprawdę jesteśmy chrześcijanami i kochamy Boga. Mówi się, że księża są pośrednikami między Bogiem, a ludźmi. Jednakże Bóg kocha przecież wszystkich równo i każdy ma prawo zwrócić się do niego, tak samo jak wyznać grzechy bezpośrednio jemu, ukazać żal przed nim, w modlitwie w domu.

Ofiary na kościół bawią mnie też, mówi się tyle, że trzeba pomagać biednym, dzielić się, nie cechować się pychą etc etc, spójrzcie ilu księży jeździ dobrymi samochodami, ilu ma większy brzuch od umierających z głodu Afroamerykanów w Afryce..

Zamiast żyć biedniej, bardziej według wiary, której nauczają, muszą mieć wszelkie wygody i tak dalej.

Ten post nie nawiązuje w żaden sposób do poprzednich w temacie ( nie czytałem ich ). To tylko część Mojej opinii na temat chrześcijaństwa. Nie mam książkowej wiedzy na taki temat, po prostu takie mam zdanie. Nie wierzę w cuda, uważam ,że wszelkie ukazywane światu są tylko napędzaniem wiary. Oczywiście szanuję ludzi takich jak Karol Wojtyła czy Matka Teresa z Kalkuty, ale w cuda i Boga zwyczajnie nie wierzę..

Wybaczcie za brak ładu i rwane wątki, za dużo chciałbym powiedzieć na raz..

Ten rap to inny wymiar, z kosmosu biorę każdy panczlajn,
Ciebie podobno nic nie zatrzyma? #Grawitacja
Naginam prawa, rządzę fizyką, istny Newton w wersach,
bo zostawiam Cię na glebie suko.. w cząsteczkach.

Opublikowano
Akurat wtedy miałem koło 10lat i jeszcze nie myślałem.Chodziłem do kościoła i wierzyłem w boga.Później zacząłem nad tym myśleć.
Opublikowano

ja tam osobiście wierze w Boga nie w wyznania kościoła i pismo święte, wiem że ktoś taki istnieje i gdzieś jest, ale w to co napisali 90lat po jego ukrzyżowaniu NIE :P

graphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...