Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wiara, religia

Mateq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skoro wiara to bujda, to czemu ludzie "wysoko postawieni" chcą ja wytępić do zera? Może dlatego, że wiara daje coś w rodzaju "własnego myślenia" a gdy człowiek jej nie ma, to jest szary jak ten papier toaletowy co się dupę podciera i podatny na manipulowanie. By wierzyć nie potrzeba kościoła, bo on jest w większości przypadków zniszczony przez pedofili i żądnych pieniędzy pingwinów, lecz są wyjątki... ale to rzadkość

Tak wiara nigdy nie była wykorzystywana do manipulowania ludźmi, ani do celów politycznych, zdobycia i utrzymania władzy, czy zarobienia pieniędzy, wcale a wcale

https://ludomirblog.wixsite.com/mensrightspolska - prawa mężczyzn prawami człowieka

• Odpowiedzi 592
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Biblia została napisana pionad 300 lat po Chrystusie więc wątpie że wtedy zyli.Biblia to ściema jakich mało.Zero prawdy tylko pierdolone prawienie o dupie marynie

Opublikowano

Biblia została napisana pionad 300 lat po Chrystusie więc wątpie że wtedy zyli.Biblia to ściema jakich mało.Zero prawdy tylko pierdolone prawienie o dupie marynie

Dodam tylko do tego że to jest po to by sterować ludźmi stawiać im ograniczenia mamy XXI wiek wiedz ludzie są troszeczkę mądrzejsi dlatego tyle osób "nie wierzy"

Opublikowano

O jakich ludziach "wysoko postawionych " mówisz? Premierze? Prezydencie?

Ogólnie o władzy

Tak wiara nigdy nie była wykorzystywana do manipulowania ludźmi, ani do celów politycznych, zdobycia i utrzymania władzy, czy zarobienia pieniędzy, wcale a wcale

mówię o wierze, nie o dewotach

Opublikowano

Nie wierzycie iż Bóg mógł stworzyć świat przez 7dni może dlatego, że jesteście tak głupi aby myśleć że wszystko było od razu?? On stworzył część świata a reszta to tylko reakcja łańcuchowa -.-

86506195548292095751.png

exModerator minecraft.MPCforum.pl | exMPC Media Team | exKidModerator SF 09/11

Opublikowano

Dodam tylko do tego że to jest po to by sterować ludźmi stawiać im ograniczenia

Wiesz co człowiekowi powinny być stawiane pewne ograniczenia ponieważ czasem niektórzy za dużo sobie myślą

mamy XXI wiek wiedz ludzie są troszeczkę mądrzejsi

Mówisz o sobie? czy o innych? to że ktoś jest mądry nie znaczy że cały świat jest mądrzejszy. Jesteś mądrzejszy od Alberta Einsteina który żył w wieku XX.? Albo od Dmitrija Mendelejewa który żył jeszcze wcześniej? Szczerze w to wątpię

tyle osób "nie wierzy"

Mówiłem że ludziom żyje się za dobrze i Bóg nie jest teraz potrzebny, Bóg będzie potrzebny gdy ludziom będzie się źle wiodło bardzo źle... teraz powiesz że to nie prawda że zacząłbyś wierzyć gdybyś był w niewoli ale to wynika z tego że nigdy tego nie doznałeś i nie doznasz mam nadzieje

Tak to była wysoko inteligentna odpowiedź... "Biblia to prawienie o dupie Marynie" jestem pewien w 100% że nawet jej nie przeczytałeś tylko mogłeś usłyszeć pewne fragmenty nie można mówić o czymś o czym wo gule się nie ma pojęcia, dlatego nie powinieneś o niej nawet wspominać nie dla tego że ci zabronię (bo zaraz padnie tu taki komentarz) tylko dlatego że wypowiadasz się o czymś o czym nie wiesz. Jako ateista "człowiek nauki" powinieneś o tym doskonale wiedziec

ja wciagałem kakao xD ale szału nie było ;p

Opublikowano

Ja jestem chrześcijaninem.

Kiedyś nie wierzyłem w boga, ale pewnego razu coś mnie się stało. Udałem się do kościoła, uklęknąłem w ławce i zacząłem się modlić. Nie wiem poco to zrobiłem. Chciałem, a gdy wyszedłem z kościoła stałem sie jakiś inny.

Człowiek był kiedyś jak te herbatki na sznurkach. Worek z trawką, a do tego etykieta i sznurek.

Etykieta symbolizowała mi to, co nakładamy każdemu człowiekowi. Nakładamy nasze uczucie, ale i te dobre i te złe. Etykieta symbolizuje tą złą. Każdy z nas każdemu człowiekowi przypinamy taką etykietkę. Ten gruby, ten głupi, ten murzyn, ten jeszcze jakiś. Odetnijmy ją więc od reszty!

Sznurek symbolizuje nasze przywiązanie do rzeczy materialnych, do grzechu, do życia. Odrzućmy co materialne i przyjmijmy to - co boskie!

Woreczek symbolizuje człowieka, a dokładniej jego duszę. Ciężka jest dusza z grzechem (trawka), więc modląc się i spowiedź za grzechy i odrzucenie grzechu - powoduje naszą duszę lekką jak piórko.

Teraz następuje podpalenie woreczka, czyli symbolu naszej czystej duszy. Woreczek unosi się w powietrze - czyli wzlatuje do boga i stajemy się tym, kim chcieliśmy być - a to już zależy od ciebie!

Kazanko naszego katechety, brata Pawła OFMCap.

Potrzebujesz pomocy z hostingiem? Daj znać poprzez Telegram lub Priv!

Opublikowano
Tak to była wysoko inteligentna odpowiedź... "Biblia to prawienie o dupie Marynie" jestem pewien w 100% że nawet jej nie przeczytałeś tylko mogłeś usłyszeć pewne fragmenty nie można mówić o czymś o czym wo gule się nie ma pojęcia, dlatego nie powinieneś o niej nawet wspominać nie dla tego że ci zabronię (bo zaraz padnie tu taki komentarz) tylko dlatego że wypowiadasz się o czymś o czym nie wiesz. Jako ateista "człowiek nauki" powinieneś o tym doskonale wiedziec

No tak ale dalej mi nie powiesz że biblia jest prawdą bo samI SIEBIE OSZUKUJECIE

Opublikowano

Wiesz co człowiekowi powinny być stawiane pewne ograniczenia ponieważ czasem niektórzy za dużo sobie myślą

Mówisz o sobie? czy o innych? to że ktoś jest mądry nie znaczy że cały świat jest mądrzejszy. Jesteś mądrzejszy od Alberta Einsteina który żył w wieku XX.? Albo od Dmitrija Mendelejewa który żył jeszcze wcześniej? Szczerze w to wątpię

Mówiłem że ludziom żyje się za dobrze i Bóg nie jest teraz potrzebny, Bóg będzie potrzebny gdy ludziom będzie się źle wiodło bardzo źle... teraz powiesz że to nie prawda że zacząłbyś wierzyć gdybyś był w niewoli ale to wynika z tego że nigdy tego nie doznałeś i nie doznasz mam nadzieje

To jest mój pogląd i nie wyciągaj cwaniaku słów ze zdania bo to do niczego nie prowadzi po za tym mam na ciebie jak na innch wyjebane

Opublikowano

Ludziska, skończcie tą dyskusje, to tak jakbyście chcieli wytłumaczyć kotu zasade działania pralki.

Oni mają swojego "Niewidzialnego Przyjaciela" a my(ateiści) nie, nie ma sensu się spierać, ponieważ oni odrzucą każdy racjonaly argument, ewentualnie przekręcą albo będą fakty interpretować niczym przypowieści biblijne.

Opublikowano

No tak ale dalej mi nie powiesz że biblia jest prawdą bo samI SIEBIE OSZUKUJECIE

A masz jakieś dowody, że biblia jest bujdą ?

Właśnie o to chodzi z wiarą

Wiara jest po to aby wierzyć w to co jest niepojęte przez człowieka

czy człowiek może pojąć to, że Bóg stworzył świat ? Nie.

Dlatego trzeba w to wierzyć tak samo jak w życie po śmierci

nie wiesz czy jest, ale trzeba w to wierzyć...

1375207970-U250359.png

Opublikowano

Moim zdaniem bibli nie można brać dosłownie, a jako że człowiek wiele rzeczy bierze dosłownie to wydaje mu się to głupie. Wiara jest raczej dla ludzi co potrafią dostrzec jakiś sens w czymś. Weźmy na przykład Adama i Ewe - kto powiedział że oni musieli istnieć? Ich przykład raczej pokazuje ułomność człowieka którego łatwo czymś skusić. To jak powieść dzieki której czegoś się możemy nauczyć

Opublikowano

dzisiaj w ramach rekolekcji bylem zmuszony przez 1,5h sluchac zagorzalych katolikow i puscili dosyc ciekawy film ojciec pracowal jako operator mostu popelnil blad i mial do wyboru poswiecic syna by uratowac setki ludzi lub poswiecic setki ludzi i uratowac syna

zgadnijcie jakiego wyboru dokonal ojciec katolik

s2c77Oa.png

Gość Teksanian
Opublikowano

dzisiaj w ramach rekolekcji bylem zmuszony przez 1,5h sluchac zagorzalych katolikow i puscili dosyc ciekawy film ojciec pracowal jako operator mostu popelnil blad i mial do wyboru poswiecic syna by uratowac setki ludzi lub poswiecic setki ludzi i uratowac syna

zgadnijcie jakiego wyboru dokonal ojciec katolik

Ja na swoich rekolekcjach miałem głos szatana, z TVP.

Gość Teksanian
Opublikowano

na temat wiary... na temat religi... Ten Pan wszystko ładnie wyjaśnia.

http://www.youtube.com/watch?v=ryB9b-kwPCE

Co niby wyjaśnia?

W imieniu Jezusa

żadna broń wymierzona we mnie nie będzie przynosiła korzyści

każdy język który podniesie się przeciwko mnie aby sądzić, będzie potępiony

Panie daj mi znak

Oto jest dziedzictwo sługi Pana (głoś)

prawość jest we mnie, powedział Pan (głoś)

Panie daj mi znak

Naprawdę potrzebuję z Tobą porozmawiać Panie

od kiedy ostatni raz rozmawialiśmy droga jest trudna

teraz wiem że mnie nie opuściłeś, ale czuję się jakbym był sam

Jestem teraz dużym chłopcem ale nadal nie dorosłem

nadal przechodzę przez to

ból i zranienia

wchłaniając problemy jak błoto deszcz

i ja wiem, że mogę powstrzymać deszcz

jedynie wzywając imienia mojego zbawiciela

w imieniu Jezusa

Diable obwiniam Cię za to co przechodzę

i za to, że próbujesz przywrócić moje stare przyzwyczajenia

ale to wszystko kończy się właśnie tutaj

tak długo jak Pan jest w moim życiu, nie zaznam strachu

nie zaznam bólu w świetle ani mroku

Nie będę się wstydził, wyrzucając to z serca

bo tak właśnie jest od początku

Ty mnie powstrzymałeś

nie ma nic co oni mogą mi powiedzieć teraz

Panie daj mi znak

Pozwól mi poznać co jest w twoim zamyśle, pozwól mi odnaleźć cel

to jest cały czas

pokaż mi jak szkolić swój umysł

pokaż mi jak dotrzeć do zaślepionych

Panie daj mi znak

pokaż mi co mam zrobić

by zbliżyć się do Ciebie

bo ja zamierzam iść przez to

czegokolwiek chcesz ode mnie

tylko powiedz co mam robić

Panie daj mi znak

Proszę pokaż mi coś

mam dosyć mówienia do niego

wiedząc,że on konfrotuje

krzycząc że życie nie jest niczym

Bedziesz albo tym szaleńcem uwiezionym w potrzasku ( z powodu twojego zniewolenia), albo tym polującym

uwięzionym we własnym umyśle

czekając na Pana

albo walcząc słowami które tną jak miecz

wypowiedziane słowo jest silniejsze od najsilniejszego mężczyzny

z zasięgiem na cały świat jak najsilniejsza ręka

przez twoje próby i problemy, ty nigdy nas nie zawiedziesz

(Jezus) ja wiem jesteś tu z nami teraz, wiem że nadal jesteś z nami

prowadź to naprawdę z nami teraz

ja chcę czuć, proszę pokaż mi jak

pozwól mi wziąść twoją rękę,

prowadź mnie, Ja ide wolno ale stój przy mnie, diabeł próbuje mnie znaleźć, ukryj mnie

daj mi przykład, oddaję to, chroń mnie i daj mi siłę abym odparł.

Panie daj mi znak

Życie lub śmierć, żywy lub umarły

nigdy nie będę żył w kłamstwie

Dostanę, ponieważ próbuję

i nie przestanę dopóki nie umrę

zamierzam to zrobić, właściwie lub nie

robić to przez najciemniejszą noc

kiedy przyjdzie ranek ty zobaczysz

wszystko co mam to Bóg we mnie!

Bo z tego można zrozumieć tyle, że jakiś czarnuch, który był kilka razy w więzieniu, śpiewa o swoich iluzjach, pierdoli żeby Pan mu dał znak.

Jebane , tylko na Panie będą polegać.

Cenzura cenzurką, żeby mi bana nie pierdolnęli.

Opublikowano

To jest mój pogląd i nie wyciągaj cwaniaku słów ze zdania bo to do niczego nie prowadzi po za tym mam na ciebie jak na innch wyjebane

szanuje twoje poglądy i wyciągam fragmenty wypowiedzi (nie rujnując całego kontekstu) a nie słowa. Poza tym nie wyzywaj mnie od cwaniaka bo sobie tego nie życzę, ja skomentowałem cie kulturalnie i tego samego wymagam od ciebie. A jeśli masz na wszystkich wyjebane to powodzenia w budowaniu rodziny

nie, nie ma sensu się spierać, ponieważ oni odrzucą każdy racjonaly argument, ewentualnie przekręcą albo będą fakty interpretować niczym przypowieści biblijne.

gdybyś podał mi jeden racjonalny argument stworzenia świata zostałbym ateistą

ja wciagałem kakao xD ale szału nie było ;p

Gość Teksanian
Opublikowano

szanuje twoje poglądy i wyciągam fragmenty wypowiedzi (nie rujnując całego kontekstu) a nie słowa. Poza tym nie wyzywaj mnie od cwaniaka bo sobie tego nie życzę, ja skomentowałem cie kulturalnie i tego samego wymagam od ciebie. A jeśli masz na wszystkich wyjebane to powodzenia w budowaniu rodziny

gdybyś podał mi jeden racjonalny argument stworzenia świata zostałbym ateistą

Gdybyście podali 1 sensowny argument, udowodniony, nie byle bzdury z dupy wzięte, to bym wierzył w katolicyzm.

I nie chodzi mi tu o stygmaty(co jest de facto gównem, a nie dowodem), czy inne tego typu gówna.

Wojna pomiędzy Katolikami i Ateistami będzie trwać wiecznie, bo Katolicy nigdy nie zrozumieją, że ich Boga, po prostu nie ma.

Opublikowano

Gdybyście podali 1 sensowny argument, udowodniony, nie byle bzdury z dupy wzięte, to bym wierzył w katolicyzm.

I nie chodzi mi tu o stygmaty(co jest de facto gównem, a nie dowodem), czy inne tego typu gówna.

Wojna pomiędzy Katolikami i Ateistami będzie trwać wiecznie, bo Katolicy nigdy nie zrozumieją, że ich Boga, po prostu nie ma.

Ty i tak z takim nastawieniem po podaniu byle jakiego argumentu byś nie uwierzył :)

Opublikowano

Co niby wyjaśnia?

W imieniu Jezusa

żadna broń wymierzona we mnie nie będzie przynosiła korzyści

każdy język który podniesie się przeciwko mnie aby sądzić, będzie potępiony

Panie daj mi znak

Oto jest dziedzictwo sługi Pana (głoś)

prawość jest we mnie, powedział Pan (głoś)

Panie daj mi znak

Naprawdę potrzebuję z Tobą porozmawiać Panie

od kiedy ostatni raz rozmawialiśmy droga jest trudna

teraz wiem że mnie nie opuściłeś, ale czuję się jakbym był sam

Jestem teraz dużym chłopcem ale nadal nie dorosłem

nadal przechodzę przez to

ból i zranienia

wchłaniając problemy jak błoto deszcz

i ja wiem, że mogę powstrzymać deszcz

jedynie wzywając imienia mojego zbawiciela

w imieniu Jezusa

Diable obwiniam Cię za to co przechodzę

i za to, że próbujesz przywrócić moje stare przyzwyczajenia

ale to wszystko kończy się właśnie tutaj

tak długo jak Pan jest w moim życiu, nie zaznam strachu

nie zaznam bólu w świetle ani mroku

Nie będę się wstydził, wyrzucając to z serca

bo tak właśnie jest od początku

Ty mnie powstrzymałeś

nie ma nic co oni mogą mi powiedzieć teraz

Panie daj mi znak

Pozwól mi poznać co jest w twoim zamyśle, pozwól mi odnaleźć cel

to jest cały czas

pokaż mi jak szkolić swój umysł

pokaż mi jak dotrzeć do zaślepionych

Panie daj mi znak

pokaż mi co mam zrobić

by zbliżyć się do Ciebie

bo ja zamierzam iść przez to

czegokolwiek chcesz ode mnie

tylko powiedz co mam robić

Panie daj mi znak

Proszę pokaż mi coś

mam dosyć mówienia do niego

wiedząc,że on konfrotuje

krzycząc że życie nie jest niczym

Bedziesz albo tym szaleńcem uwiezionym w potrzasku ( z powodu twojego zniewolenia), albo tym polującym

uwięzionym we własnym umyśle

czekając na Pana

albo walcząc słowami które tną jak miecz

wypowiedziane słowo jest silniejsze od najsilniejszego mężczyzny

z zasięgiem na cały świat jak najsilniejsza ręka

przez twoje próby i problemy, ty nigdy nas nie zawiedziesz

(Jezus) ja wiem jesteś tu z nami teraz, wiem że nadal jesteś z nami

prowadź to naprawdę z nami teraz

ja chcę czuć, proszę pokaż mi jak

pozwól mi wziąść twoją rękę,

prowadź mnie, Ja ide wolno ale stój przy mnie, diabeł próbuje mnie znaleźć, ukryj mnie

daj mi przykład, oddaję to, chroń mnie i daj mi siłę abym odparł.

Panie daj mi znak

Życie lub śmierć, żywy lub umarły

nigdy nie będę żył w kłamstwie

Dostanę, ponieważ próbuję

i nie przestanę dopóki nie umrę

zamierzam to zrobić, właściwie lub nie

robić to przez najciemniejszą noc

kiedy przyjdzie ranek ty zobaczysz

wszystko co mam to Bóg we mnie!

Bo z tego można zrozumieć tyle, że jakiś czarnuch, który był kilka razy w więzieniu, śpiewa o swoich iluzjach, pierdoli żeby Pan mu dał znak.

Jebane czar******, tylko na Panie będą polegać.

Cenzura cenzurką, żeby mi bana nie pierdolnęli.

Nie znasz jego biografii nie wiesz jaki był nie wiesz dzięki czemu się zmienił to zamlicz. Chcesz tyrać katolików? Proszę bardzo ale uważaj gdzie stąpasz bo są tacy ludzie co nie są grzeczni ale za obraze wiary, boga potrafią wiele zrobić. Chcesz się przekonać? Na tekstowo każdy debil potrafi wejść a ty tego nie rozumiesz, ja nie będę używał jakiś zwrotów, frazów i innych rzeczy bo ja nie jestem od tego.

Nie lubie kozaków, zapraszam na WGM

1xbQbvo.png

"Znalazłem w sobie radość wynikającą  ze świadomości, że chcę wałczyć" - Witold Pilecki

Opublikowano

A Ty masz jakieś dowody, że biblia nie jest bujdą?

Opublikowano

A Ty masz jakieś dowody, że biblia nie jest bujdą?

Niektóre fragmenty mówią prawdę np. o plagi egipskie. Nie wiadomo tylko co byłego tego winne. Czy był to bóg czy po prostu zwykła pogoda, lub niektóre fakty były zbyt wyolbrzymione.

tumblr_madu89TzVX1rt9tk6o1_500.gif

Members|ProUser|Postmaker|

Opublikowano

Bujdą też nie jest potop. Pojawia się przecież w innych opowiesciach np. o Gilgameszu

Smutne jest dopiero to, że wyżej podany epos to mit, a Biblia to święta prawda

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...