Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wiara, religia

Mateq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli jesteś ateistą wytłumacz naukowo powstanie wszechświata tak aby to miało sens przecież ateizm to nie tylko nie wiara dalej czekam na wykład o bozonach kwarkach ciemnej materii super strunach przecież jesteś ateistą wytłumacz mi to ateizm to nie tylko nie wiara ale także dążenie do wyjaśnienia naukowego początków wszechświata czekam

http://pl.wikipedia....i/Wielki_Wybuch

Tak trudno sobie poszukać i poczytać? Jednoznacznej odpowiedzi nie znają nawet najwięksi naukowcy na świecie a ty chcesz żeby ci ktoś na forum dokładnie rozpisał? Ateizm nie polega na tym że nagle zaczynasz uważać że poznałeś prawdę absolutną, tylko na tym że potrafisz racjonalnie spojrzeć choćby na paradoksy wiary i wyciągnąć z nich wnioski. Czy też na zdolności realnego oszacowania co jest bardziej prawdopodobne, wielki wybuch i ewolucja czy opowieści o Adamach, Ewach i wężach. Powstanie wszechświata jest nadal tematem otwartym, pozostawiającym w fazie badań. Być może eksperyment z Wielkim Zderzaczem Hadronów jeszcze bardziej bliży nas do prawdy.

https://ludomirblog.wixsite.com/mensrightspolska - prawa mężczyzn prawami człowieka

• Odpowiedzi 592
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano
http://pl.wikipedia....i/Wielki_Wybuch

Tak trudno sobie poszukać i poczytać? Jednoznacznej odpowiedzi nie znają nawet najwięksi naukowcy na świecie a ty chcesz żeby ci ktoś na forum dokładnie rozpisał? Ateizm nie polega na tym że nagle zaczynasz uważać że poznałeś prawdę absolutną, tylko na tym że potrafisz racjonalnie spojrzeć choćby na paradoksy wiary i wyciągnąć z nich wnioski. Czy też na zdolności realnego oszacowania co jest bardziej prawdopodobne, wielki wybuch i ewolucja czy opowieści o Adamach, Ewach i wężach. Powstanie wszechświata jest nadal tematem otwartym, pozostawiającym w fazie badań. Być może eksperyment z Wielkim Zderzaczem Hadronów jeszcze bardziej bliży nas do prawdy.

lol. ty nadal nie rozumiesz o co chodzi.

co było PRZED wielkim wybuchem ...

na razie wiadomo tyle, że naukowcy pierdolą bez sensu i snują teorie to tym, że wielki wybuch przeczy prawu przyczyny i skutku

Opublikowano

Up a przeczytałeś całość?

Co było przed?

Z punktu widzenia modelu standardowego Wielkiego Wybuchu i klasycznej (niekwantowej) teorii grawitacji nie można mówić o okresie „przed” Wielkim Wybuchem, jako że Wszechświat powstał w momencie Wielkiego Wybuchu, a razem z nim: przestrzeń, materia i czas, dlatego pytanie o to co było przed Wielkim Wybuchem jest pozbawione sensu, ponieważ czas rozpoczął się z chwilą wybuchu..

https://ludomirblog.wixsite.com/mensrightspolska - prawa mężczyzn prawami człowieka

Opublikowano
ponieważ czas rozpoczął się z chwilą wybuchu..

w obrębie wszechświata tak.

ale dalej nie ma rozwiązania na pytanie jak powstała ta energia i dlaczego nagle zaczęła się rozszerzać

Opublikowano

Argos, koledzy wyżej udzielili Ci już (mam nadzieje) wyczerpujących odpowiedzi.

Co do tego czy naukowcy są pewni, czy nie... to jak dla "nas" czyli szarych ludzi nie ma znaczenia, oni przedstawili sensownie brzmiące TEORIE.

Religie robią coś zupełnie innego, "ustalają" : Bóg stworzył Świat w 6 dni, siódmego odpoczął itd.

Teraz przychodzi czas na głoszenie owych prawd, a jak te prawdy głosili to już wiemy z historii(istne "Ogniem i Mieczem".

Nie wiem jak Ty, ale ja nigdy nie słyszałem o tym żeby kogoś zamordowano tylko dlatego że nie zgadza się z teorią wielkiego wybuchu, w tym miejscu dociekliwa osoba może zapytać: "Dlaczego?".

Ano dlatego że nauka w przeciwieństwie do religii nie pierze mózgu, nie bierze niczego za pewnik, dopóki coś nie zostanie przetestowane x razy, a jeśli nie jest w stanie czegoś przetestować to pozostaje przy TEORII i na szczęście nie wmawia dzieciom że jak się pobawią tym co mają między nogami to trafią do piekła na całą wieczność, bo tak bardzo ich miłuje Bóg.

Opublikowano

@up.

ale ludzie czepiają się o to akurat do jednej ^^

zresztą, nadal pozostaje to winą ludzi.

Religie świata[edytuj]

animizm[edytuj]

babizm[edytuj]

bahaizm[edytuj]

buddyzm[edytuj]

chondogyo (czeondoizm)[edytuj]

chrześcijaństwo[edytuj]

dźinizm[edytuj]

islam[edytuj]

jazydyzm[edytuj]

judaizm (tzw. religia żydowska)[edytuj]

mandeizm[edytuj]

manicheizm[edytuj]

mazdaizm[edytuj]

mazdakizm[edytuj]

mitraizm[edytuj]

nowe ruchy religijne[edytuj]

hinduizm[edytuj]

kaodaizm[edytuj]

konfucjanizm[edytuj]

santeria[edytuj]

shintō[edytuj]

taoizm[edytuj]

zaratusztrianizm[edytuj]

religie pierwotne[edytuj]

sikhizm[edytuj]

Opublikowano

lol. ty nadal nie rozumiesz o co chodzi.

co było PRZED wielkim wybuchem ...

na razie wiadomo tyle, że naukowcy pierdolą bez sensu i snują teorie to tym, że wielki wybuch przeczy prawu przyczyny i skutku

Głupiś jest. Nic nie było przed wielkim wybuchem.

//Zakaz gifów-Dektored

Opublikowano

@2up oczywiscie najczesniej to wyznawcy islamu... ale religia to religia, robia to dla ich boga. Religia chrzescijanska tez nie jest super grzeczna... Dzieki kosciolowi i religii idzie po prostu manipulowac milionami osob. Jak teraz sie na kosciol narzeka? Ile kasy idzie na kosciol z panstwa?

Opublikowano

Jeśli w czasie wybuchu powstał Wszechświat, czas, materia, przestrzeń to nie jest możliwe że ktoś mógł to stworzyć -_-.

Przecież to logiczne, że jak NIE BYŁO NIC, to ciekawe jak bóg mógł to zrobić jak niczego nie było -_-.

Nie ma dowodów co było przed wielkim wybuchem i wątpię że kiedyś będzie to wiadomo i również nie ma dowodów że bóg to stworzył, chodź to wątpię.

/AceBoy: Nieregulaminowa sygnaturka

Opublikowano
Głupiś jest. Nic nie było przed wielkim wybuchem.

była przestrzeń.

(kolejne pytanie, skąd się wzięła?)

Jeśli w czasie wybuchu powstał Wszechświat, czas, materia, przestrzeń to nie jest możliwe że ktoś mógł to stworzyć -_-.

Przecież to logiczne, że jak NIE BYŁO NIC, to ciekawe jak bóg mógł to zrobić jak niczego nie było -_-.

logiczne jest to też to, że wszechświat powstał niby z niczego

Opublikowano

była przestrzeń.

Kiedyś na Discovery oglądałem że jakieś 2 materie walczyły oto która przeżyje, była czerwona czyli ta dobra i niebieska czyli zła. I na koniec było gadane że gdyby ta niebieska rozwaliła tą czerwoną to wszechświat by nie powstał.

Sopelek, ale pomyśl że teoria że " W czasie wielkiego wybuchu powstał wszechświat " jest bardziej wiarygodna niż " Bóg po prostu doprowadził do powstania wielkiego wybuchu "

Wiem że zawsze będą na ten temat kłótnie , każdy będzie się trzymał swojej teorii , jedni że powstał wybuch i powstał wszechświat a drudzy że bóg doprowadził do wielkiego wybuchu.

Tego się po prostu nie da wytłumaczyć bo wszechświat ma w h*j lat i wątpię że kiedyś to nastąpi.

Opublikowano

była przestrzeń.

Nie można mówić o czymś, co było przed powstaniem czasu.

//Zakaz gifów-Dektored

Opublikowano
Sopelek, ale pomyśl że teoria że " W czasie wielkiego wybuchu powstał wszechświat " jest bardziej wiarygodna niż " Bóg po prostu doprowadził do powstania wielkiego wybuchu "

To drugie przynajmniej tłumaczy jak do niego doszło

Nie można mówić o czymś, co było przed powstaniem czasu.

czas nie przeczy możliwości istnienia przestrzeni (zresztą niczemu nie przeczy) po prostu nie będzie czasu.

żeby późniejszy wszechświat mógł się rozrastać ta przestrzeń musiała istnieć

Tego się po prostu nie da wytłumaczyć bo wszechświat ma w h*j lat i wątpię że kiedyś to nastąpi.

Bóg ma być nieosiągalny

Kiedyś na Discovery oglądałem że jakieś 2 materie walczyły oto która przeżyje, była czerwona czyli ta dobra i niebieska czyli zła. I na koniec było gadane że gdyby ta niebieska rozwaliła tą czerwoną to wszechświat by nie powstał.

kiedyś oglądałem teletubisie.

miało to tyle wspólnego z powstaniem wszechświata co to

Opublikowano

To drugie przynajmniej tłumaczy jak do niego doszło

Może dla Ciebie, ale dla mnie to nie tłumaczy, jeśli przed wybuchem było NIC to nie wiem skąd tam się wziął bóg .

Opublikowano
jeśli przed wybuchem było NIC to nie wiem skąd tam się wziął bóg .

jeśli przed wybuchem było NIC to nie wiem skąd tam się wzięła energia

Opublikowano
A co jeśli Bóg nie istnieje, a po prostu Jezus i jego kumple apostołowie to fake?

to samo co by było z waszego punktu widzenia gdyby Bóg istniał, a Jezus i apostołowie byli prawdą

Opublikowano

2x@up Bardziej bym się nad tym zastanawiał

To żeś kurwa dojebał nie ma co

Puki ludzie nie odkryją prawdy powstanie pełno takich tematów

Argos, koledzy wyżej udzielili Ci już (mam nadzieje) wyczerpujących odpowiedzi.

Nie, nic mi nie wytłumaczyli dali mi tylko link do wielkiego wybuchu o którym wiem doskonale że był.

Tak nawiasem mówiąc nie porównujcie Boga do materii/energii bo to zupełnie coś innego a co to już wam nie wytłumaczę

ja wciagałem kakao xD ale szału nie było ;p

Opublikowano

była przestrzeń.

Przestrzeń podobnie jak czas i materia powstała wraz z Wielkim Wybuchem, więc nie było jej wcześniej

Domyślam się że chodziło o cząstki materii i antymaterii, które zaczęły się zderzać ze sobą tuż po Wielkim Wybuchu. Kiedy cząstka materii spotyka się z cząstką antymaterii obie przestają istnieć. Jako że cząstki materii "wygrały" tę walkę możliwe było powstanie materii.

Opublikowano

Przestrzeń podobnie jak czas i materia powstała wraz z Wielkim Wybuchem, więc nie było jej wcześniej

Skąd się wzięło wszystko to co było w wielkim wybuchu?

@up z twojego gadania wynika że jedno wielkie nic wybuchło jak nic może wybuchnąć? Coś musiało stworzyć to co wybuchło, zapewne istota która ma wiedzę o wszystkich i o wszystkim zna każde położenie najdrobniejszej cząstki we wszechświecie na tej podstawie wie co było i wie co będzie może zatem zmieniać siebie jak i siebie mogła stworzyć (delikatny paradoks ale zastanówcie się nad tym dokładniej) znając wszystko może tworzyć wszystko i wszystko zmieniać jest tak inteligentna że stworzyła niezliczone ilości materii i nadała temu czas istnienia itd itd... temat rzeka uważam że ateiści przyczynili się bardzo do rozwoju nauki wyrywając ludzi z ciemnogrodu i nadając pęd nauce lecz były to osoby wykształcone znające się na tym co robią bardzo dobrze chwała im za to lecz to nie oni stworzyli wszechświat tylko to co wyżej opisałem.

ja wciagałem kakao xD ale szału nie było ;p

Opublikowano

właśnie trzeci raz Ci napiszę, że przestrzeń musiała być przed wielkim wybuchem. Bo inaczej nie miałaby gdzie powstać ta energia

Domyślam się że chodziło o cząstki materii i antymaterii, które zaczęły się zderzać ze sobą tuż po Wielkim Wybuchu. Kiedy cząstka materii spotyka się z cząstką antymaterii obie przestają istnieć. Jako że cząstki materii "wygrały" tę walkę możliwe było powstanie materii.

niezależnie od tego, której byłoby więcej to nasz wszechświat by istniał. Jeśli byłoby ich tyle samo, to wtedy by się nawzajem zanihilowały i wtedy dopiero był był by problem. Ale nic we wszechświecie nie jest idealne

wszechświecie na tej podstawie wie co było i wie co będzie może zatem zmieniać siebie jak i siebie mogła stworzyć (delikatny paradoks ale zastanówcie się nad tym dokładniej)

np stworzyć kopie siebie w stworzonej przez siebie przestrzeni. (jakby ktoś o to pytał)

Opublikowano

Skąd się wzięło wszystko to co było w wielkim wybuchu?

@up z twojego gadania wynika że jedno wielkie nic wybuchło jak nic może wybuchnąć? Coś musiało stworzyć to co wybuchło, zapewne istota która ma wiedzę o wszystkich i o wszystkim zna każde położenie najdrobniejszej cząstki we wszechświecie na tej podstawie wie co było i wie co będzie może zatem zmieniać siebie jak i siebie mogła stworzyć (delikatny paradoks ale zastanówcie się nad tym dokładniej) znając wszystko może tworzyć wszystko i wszystko zmieniać jest tak inteligentna że stworzyła niezliczone ilości materii i nadała temu czas istnienia itd itd... temat rzeka uważam że ateiści przyczynili się bardzo do rozwoju nauki wyrywając ludzi z ciemnogrodu i nadając pęd nauce lecz były to osoby wykształcone znające się na tym co robią bardzo dobrze chwała im za to lecz to nie oni stworzyli wszechświat tylko to co wyżej opisałem.

Coś musiało stworzyć tą istotę, bo przecież nie powstała z niczego. Koło się zamyka.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...