Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wiara, religia

Mateq

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 592
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Temat do wyrażania swoich poglądów? haha! Tutaj tylko się Ci niby ateiści udzielają bo jak napiszę ktoś z odmiennym poglądem to zaraz jest jechany jak po gównie. Przez kabelek kurwa każdy jest cwany.

I tak bym ci wpierdolił na żywo.

Twoje argumenty są tak chujowe, że szkoda gadać. Pierdolisz, że obrażamy wierzących, a sam jedziesz po nas równo, jebany hipokryto.

Do tego uważasz, że gdyby nie osoby wierzące to świat by nie istniał... co kurwa?

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

@up

A skąd wiesz że byś mu wpierdolił może to on ciebie by zjechał równo.

Religia odegrała ważną sprawę w życiu Polaków, poza tym o ile dobrze pamiętam to Makys mieszka w (Szwecji?) tam jest inne podejście do życia więc wiadomo że poglądy też będzie miał inne bardzo radykalne. Ale nie zgodzę się że przez religię są same konflikty a Bogów rxeczywiście było dużo i sam się nad tym zastanawiałem

ja wciagałem kakao xD ale szału nie było ;p

Opublikowano

Twoje argumenty są tak chujowe, że szkoda gadać. Pierdolisz, że obrażamy wierzących, a sam jedziesz po nas równo, jebany hipokryto.

Do tego uważasz, że gdyby nie osoby wierzące to świat by nie istniał... co kurwa?

Podaj namiary na fejsa ;)

Jedziecie równo w tym temacie po ludziach wierzących, was urażamy? W ilu? w 3-4? Chyba mamy powody. I nie wyolbrzymiaj ciołku że gdyby nie osoby wierzące to by świat nie istaniał bo jak tak tego nie sformułowałem. Dobrze wiemy że religia odgrywała kiedyś ważną rolę więc nie pierdol mi tu teraz jakis farmazonów bo naprawdę się skończy źle

1xbQbvo.png

"Znalazłem w sobie radość wynikającą  ze świadomości, że chcę wałczyć" - Witold Pilecki

Opublikowano

@up. szczerze mówiąc to gdyby nie religia (dokładniej mówiąc kościół), to wiele odkryć byłoby dużo wcześniej, bo kościół się bronił przed naukowymi poglądami i nie chciał ich dopuszczać

Opublikowano

Wszyscy wiemy, ze gowno bys zrobil.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

@up. szczerze mówiąc to gdyby nie religia (dokładniej mówiąc kościół), to to wiele odkryć byłoby dużo wcześniej, bo kościół się bronił przed naukowymi poglądami i nie chciał ich dopuszczać

No tak dlatego wiara ma plusy i minusy poza tym kościół to odrębny temat... Ale może i lepiej że te odkrycia były później? Nigdy tego nikt nie stwierdzi.

Chodziło mi o to by po prostu ludzie zrozumieli że wiara to nie tylko same złe rzeczy, a to że ma plusy i minusy to każda rzecz, religia i pogląd tak ma :)

1xbQbvo.png

"Znalazłem w sobie radość wynikającą  ze świadomości, że chcę wałczyć" - Witold Pilecki

Gość Teksanian
Opublikowano

@up

A skąd wiesz że byś mu wpierdolił może to on ciebie by zjechał równo.

Religia odegrała ważną sprawę w życiu Polaków, poza tym o ile dobrze pamiętam to Makys mieszka w (Szwecji?) tam jest inne podejście do życia więc wiadomo że poglądy też będzie miał inne bardzo radykalne. Ale nie zgodzę się że przez religię są same konflikty a Bogów rxeczywiście było dużo i sam się nad tym zastanawiałem

Najazd na Rosje, wzieliśmy w swe łapska Moskwe, już mieliśmy zdobyć CAŁE państwo Rosyjskie, ale król pedał nie chciał zmienić Religii.

W średniowieczu papież miał taką władzę, że mógł KORONOWAĆ władców.

@UP

Jakie, jakie kurwa plusy ma wiara?

Opublikowano

Najazd na Rosje, wzieliśmy w swe łapska Moskwe, już mieliśmy zdobyć CAŁE państwo Rosyjskie, ale król pedał nie chciał zmienić Religii.

W średniowieczu papież miał taką władzę, że mógł KORONOWAĆ władców.

@UP

Jakie, jakie kurwa plusy ma wiara?

Tłumaczyć osobie po raz 150 x to samo, po co jak ty nie chesz zrozumiec

1xbQbvo.png

Opublikowano

adix chcesz dyskutować o historii to najpierw mniej odwagę spojrzeć na ciemne karty historii Kościoła, począwszy od Inkwizycji po wspieranie w ucieczce nazistowskich zbrodniarzy po II Wojnie Światowej i afery pedofilskie. Twoje teorie o upadku komuny dzięki wierze są co najmniej zabawne, tzw. komuna w Polska upadła dlatego, że rozpadł się ZSRR, komunizm pokonała ekonomia, a nie jakaś tam wiara czy religia. Z tym, że może lepiej iż pewne rzeczy odkryto później też nieźle pojechałeś :P . Jak w średniowieczu wybuchła epidemia dżumy czy innej cholery to od razu pół kontynenty wymierało, o jak dobrze że medyna nie była jeszcze tak rozwinięta jak należy, nie powiem....

Ale masz rację, wiara ma swoje pozytywne strony, ludzie angażują się w wolontariat, oddawanie krwi itp. także ze względów religijnych. Wiele ludzi stara się być "moralnie dobrymi", robić dobre uczynki i unikać zła, bo tak stanowi ich religia. Jednak to wszystko jest spokojnie możliwe także bez religii. Wierzącym się zdaje, że etyka i moralność musi się wiązać z religią ale to nie jest prawdą. Ateiści też mają sumienie, i też mają motywacje być bardziej "dobrymi" niż "złymi", od bardziej prozaicznych jak np. nie kradnę bo boję się konwekcji prawnych po wyżej usytuowane moralne np. nie zrobię komuś krzywdy bo odczuwam empatię i wyrzuty sumienia, nie zrobię tego czy tamtego "złego" bo nie chcę zawieść rodziców, nie zdradzę żony/dziewczyn bo ją kocham, pomogę komuś w potrzebie bo mi go po ludzku szkoda itd. itd. I w drugą stronę: religia nie gwarantuje być "moralnie dobrym", na świecie można znaleźć nawet "religijnych" morderców.

https://ludomirblog.wixsite.com/mensrightspolska - prawa mężczyzn prawami człowieka

Opublikowano

Dobra juz nic tu nie bylo, wole, by te sprzeczki sie skonczyly i prosilbym o zamkniecie tego tematu(nie jestem autorem tematu, ale to jest niepotrzebny spam)

Opublikowano

adix chcesz dyskutować o historii to najpierw mniej odwagę spojrzeć na ciemne karty historii Kościoła, począwszy od Inkwizycji po wspieranie w ucieczce nazistowskich zbrodniarzy po II Wojnie Światowej i afery pedofilskie. Twoje teorie o upadku komuny dzięki wierze są co najmniej zabawne, tzw. komuna w Polska upadła dlatego, że rozpadł się ZSRR, komunizm pokonała ekonomia, a nie jakaś tam wiara czy religia. Z tym, że może lepiej iż pewne rzeczy odkryto później też nieźle pojechałeś :P . Jak w średniowieczu wybuchła epidemia dżumy czy innej cholery to od razu pół kontynenty wymierało, o jak dobrze że medyna nie była jeszcze tak rozwinięta jak należy, nie powiem....

Ale masz rację, wiara ma swoje pozytywne strony, ludzie angażują się w wolontariat, oddawanie krwi itp. także ze względów religijnych. Wiele ludzi stara się być "moralnie dobrymi", robić dobre uczynki i unikać zła, bo tak stanowi ich religia. Jednak to wszystko jest spokojnie możliwe także bez religii. Wierzącym się zdaje, że etyka i moralność musi się wiązać z religią ale to nie jest prawdą. Ateiści też mają sumienie, i też mają motywacje być bardziej "dobrymi" niż "złymi", od bardziej prozaicznych jak np. nie kradnę bo boję się konwekcji prawnych po wyżej usytuowane moralne np. nie zrobię komuś krzywdy bo odczuwam empatię i wyrzuty sumienia, nie zrobię tego czy tamtego "złego" bo nie chcę zawieść rodziców, nie zdradzę żony/dziewczyn bo ją kocham, pomogę komuś w potrzebie bo mi go po ludzku szkoda itd. itd. I w drugą stronę: religia nie gwarantuje być "moralnie dobrym", na świecie można znaleźć nawet "religijnych" morderców.

Zgodzę sie oczywiście z Toba ale do połowy (fajnie że próbujesz zrozumieć niektóre rzeczy) Nie stwierdziłem jednoznacznie że tylko dzieki wiarze upadła komuna ale też i z tego powodu (jakiś % na to się złożyło), fakt źle sprecyzowałem zdanie. O średniowieczu nie pisałem, wiem wiem o co chodziło te wszystkie odpusty i te inne sprawy. Ale nie mylmy pojęcia kościoła z osobistą wiarą człowieka :)

Szczerze jestem styrany po męczącym dniu i tam mi się za bardzo teraz myśleć nie chcę. Jak by każdy miał dyskutować tak jak ty, to w tym temacie nie byłoby w ogóle kłótni i byłby luz. A jak widać - jedni skaczą do gardeł drugich

1xbQbvo.png

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Nie wierze, bo mi nie potrzebna wiara do szczęścia.

do szczescia chyba na ziemi, ale po smierci nie bedziesz za szczesliwy

Dałeś mi 5% ? jesteś taka śmieszna .

Opublikowano

do szczescia chyba na ziemi, ale po smierci nie bedziesz za szczesliwy

Dlaczego niby nie będzie szczęśliwy. Bo w piekle się będzie smażył? Nie ma naukowych dowodów na to że istnieje niebo lub piekło. Nikt nie wie co jest po śmierci można się tylko domyślać lub wierzyć.

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...