Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wiara, religia

Mateq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Coś musiało stworzyć tą istotę, bo przecież nie powstała z niczego. Koło się zamyka.

bog podobno jest niematerialny cos jak hologram widzisz obraz osoby ale nie mozesz go dotknac

chujowe tlumaczenie ale slabo uwazam na religii

s2c77Oa.png

• Odpowiedzi 592
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

@up dokładnie coś w tym stylu Bóg mógł sam siebie stworzyć ponieważ to jest Bóg dla niego nie ma rzeczy niemożliwych... taka gadka trochę z Biblii ale w końcu słowem Bóg określamy taka istotę dla której niema żadnych barier

Może trochę rozjaśni wam ateistom termin Demon Laplace'a wpiszcie se w google mniej więcej jeśli chodzi o samą wiedzę takiej istoty

ja wciagałem kakao xD ale szału nie było ;p

Opublikowano

A co byo przed bogiem?Jak nie bylo czlowiekow to on sie nudzil?

przez x czasu patrzyl w pustke i dostal olsnienia

s2c77Oa.png

Opublikowano

Jeśli już sam siebie stworzył miał wiedzę doskonałą więc od razu stworzył materię w wielkim wybuchu

Opublikowano

Jak mógł stworzyć samego siebie skoro nie istniał?

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

wspomniałem że będzie to brzmiało paradoksalnie to jest Bóg on był pierwszy taka istota duchowa czy tam hologramowa jak wolicie od razu stworzył tą materię tak jak wspominałem wcześniej

Opublikowano
Jak mógł stworzyć samego siebie skoro nie istniał?

mógł istnieć w innej przestrzeni, a w tej stworzyć swoją kopie.

tam niekoniecznie musiałyby być takie ograniczenia

tak jak np można napisać grę, a w niej kopie siebie

wgl. według niektórych założeń fizyki kwantowej świat nie jest "rzeczywisty". Może być wirtualny (doświadczenie z dwiema szczelinami, zasada nieoznaczoności, falowanie przestrzeni [czy jakoś tak], splątanie etc)

Opublikowano

dobra może źle to przedstawiłem pozwolę siebie sprostować. Bóg nie jest materią energią ani niczym namacalnym, jest w sumie niczym bo mówimy o czymś że jest czymś jeśli jest z czegoś zbudowane (atomów protonów itd.) a więc Bóg jest niczym ale jest i ma ogromną inteligencję istniał on od zawsze (teraz zapytacie się co było przed nim albo co go stworzyło) ale jeśli jest niczym to nie mógł powstać bo jest niczym jest jak wy to mówicie duchem/hologramem istotą nie materialną. A więc idźmy dalej materia w wielkim wybuchu nie mogła się sama stworzyć, stworzył ją Bóg z niczego ponieważ jest on nieograniczony gdy doszło do wielkiego wybuchu wtedy narodził się czas przestrzeń i wszystko to co nas otacza (na drodze ewolucji łączenia cząstek elementarnych).

Opublikowano

wierze, bo jestem chrześcijaninem. od tego się wychowałem w takiej rodzinie i tyle. po za tym wiem że to Bóg dał mi życie stworzył dla nas ludzi ziemie. nie mam nic przeciwko innej wierze choć bulwersują mnie wyznania gdzieś w iraku czy gdzieś tam gdzie można bez problemów zabić osobę z innej wiary.

Opublikowano

Arg0os dobrze waćpan prawisz ^^ Jeżeli nie potraficie zrozumieć jak Bóg siebie stworzył to widać wasz móżdżek jest za mały :>

Siema, z tej strony Qucheer. ;)

Opublikowano

dobra może źle to przedstawiłem pozwolę siebie sprostować. Bóg nie jest materią energią ani niczym namacalnym, jest w sumie niczym bo mówimy o czymś że jest czymś jeśli jest z czegoś zbudowane (atomów protonów itd.) a więc Bóg jest niczym ale jest i ma ogromną inteligencję istniał on od zawsze (teraz zapytacie się co było przed nim albo co go stworzyło) ale jeśli jest niczym to nie mógł powstać bo jest niczym jest jak wy to mówicie duchem/hologramem istotą nie materialną. A więc idźmy dalej materia w wielkim wybuchu nie mogła się sama stworzyć, stworzył ją Bóg z niczego ponieważ jest on nieograniczony gdy doszło do wielkiego wybuchu wtedy narodził się czas przestrzeń i wszystko to co nas otacza (na drodze ewolucji łączenia cząstek elementarnych).

Już samego siebie oszukujesz ;] i jeszcze może kebab na stacji benzynowej ?

bóg samego siebie się stworzył ? no proszę hehe, i stworzył się bo był tak inteligentny że nie istniał i się stworzył -_- fajne fantasty . trzeba to wykorzystać .

/AceBoy: Nieregulaminowa sygnaturka

Opublikowano

chyba dałeś cytat nie do tego fragmentu poza tym powtarzasz się więc to nie jest ocena obiektywna tu jest sprostowanie przykro mi jestem tylko człowiekiem nie umiem ci tego inaczej wytłumaczyć zresztą ja tu nikogo nie chcę nawracać bo to nie temat do tego. Wyczuwam ironie w twojej wypowiedzi Ghost do mojego postu być może się mylę.

GreQuaths ja siebie nie oszukuje cały czas ja mówię o mojej wierze teraz ty opowiedz swoja wersję wydarzeń jak to mogło powstać

Opublikowano

Spokojnie , to na pewno nie ironia , popieram twoje wypowiedzi . Ich wersja to będzie że mamy urojenia , i że było alaka bum . :)

Siema, z tej strony Qucheer. ;)

Opublikowano

Każdy ma własne zdanie i teorię i szanuje to. Ale wkurza mnie to gdy ktoś się śmieje gdy pisze że moją teorią jest to że był wielki wybuch i powstał wszechświat, później się ustabilizował a my ewoluowaliśmy z naszych poprzedników a nie którzy piszą że to jest big fantastyka .

Opublikowano
gdy pisze że moją teorią jest to że był wielki wybuch i powstał wszechświat, później się ustabilizował a my ewoluowaliśmy z naszych poprzedników

to nie jest twoja teoria.

po prostu w nią wierzysz.

a nie którzy piszą że to jest big fantastyka .

gdzie masz w tym temacie osobę, która tak napisała?

Opublikowano

Nie wierzę w to co wyssałem sobie z palca.

Czy napisałem że w tym temacie ?

Gość Teksanian
Opublikowano

Ta teoria ma więcej naukowych dowodów, aniżeli to że jakiś siwobrody stworzył cały wszechświat.

Ba, ojcem tej teori był chrześcijanin.

I tak, wierzę w tą teorię, bo jest ona najbardziej PRAWDOPODOBNA>

Opublikowano
Ta teoria ma więcej naukowych dowodów, aniżeli to że jakiś siwobrody stworzył cały wszechświat.

teoria wielkiego wybuchu nie opisuje powstania energii z której powstał wszechświat, a tylko jego ekspansję

ja również wierzę w tą teorie, ale jak pisałem na bodajże 2 stronie, uważam, że można pogodzić naukę z religią

Opublikowano

Hmm, wytłumaczcie mi jedno - skoro Bóg stworzył pierwszych ludzi - Adama i Ewę umiejących się porozumiewać za pomocą mowy itd. to gdzie byli prawdziwi pierwsi ludzie - jaskiniowcy?

Opublikowano

Skąd się wzięło wszystko to co było w wielkim wybuchu?

@up z twojego gadania wynika że jedno wielkie nic wybuchło jak nic może wybuchnąć? Coś musiało stworzyć to co wybuchło, zapewne istota która ma wiedzę o wszystkich i o wszystkim zna każde położenie najdrobniejszej cząstki we wszechświecie na tej podstawie wie co było i wie co będzie może zatem zmieniać siebie jak i siebie mogła stworzyć (delikatny paradoks ale zastanówcie się nad tym dokładniej) znając wszystko może tworzyć wszystko i wszystko zmieniać jest tak inteligentna że stworzyła niezliczone ilości materii i nadała temu czas istnienia itd itd... temat rzeka uważam że ateiści przyczynili się bardzo do rozwoju nauki wyrywając ludzi z ciemnogrodu i nadając pęd nauce lecz były to osoby wykształcone znające się na tym co robią bardzo dobrze chwała im za to lecz to nie oni stworzyli wszechświat tylko to co wyżej opisałem.

Bardzo ładnie, tylko że ta istota czyli Bóg jest także przedstawiana jako ktoś nieskończenie idealny, a to znaczy że nie odczuwa żadnych potrzeb, czyli nie powinien odczuwać ani jakieś nudy ani też potrzeby stworzenia wszechświata. Po drugie gdyby faktycznie wszechświat był stworzony przez świadomą istotę nie byłby taki chaotyczny, pełen czarnych dziur, latających odłamków itd. Potrafisz mi odpowiedzieć na pytanie po co Bóg np. stworzył pedofilię czy śmierć łóżeczkową?

Jak nic mogło wybuchnąć... zależy co uznamy za "nic". Naukowcy uznają że przed Wielkim Wybuchem nie było "nic" z tych rzeczy które istnieją w naszym wszechświecie: materia, czas, grawitacja itp. Dlaczego i jak doszło do Wybuchu nie wiadomo, hipotez jest wiele. Niektórzy naukowcy twierdzą że na początku była tzw. osobliwość początkowa, z której wyłoniło się to wszystko. Inni uważają że nasz wszechświat nie jest jedynym, a Wielki Wybuch był konsekwencją zderzenia się dwóch innych wszechświatów. Trudno którąś z hipotez tak po porostu udowodnić w oparciu o obecną wiedzę naukową. Nawet w odległej przyszłości będzie to bardzo trudne, choćbyś mieli wehikuł czasu, nie cofniemy do czasu przed Wielkim Wybuchem gdzie jeszcze nie istniała czasoprzestrzeń. Udowodnienia że np. istnieją inne wszechświaty też jest wręcz niewyobrażalne, co mamy do granicy wszechświata dojechać żeby sprawdzić czy nie ma coś dalej? Nie wiem czy za kilka tysiącleci ludzkość doczeka się takiej technologii...

https://ludomirblog.wixsite.com/mensrightspolska - prawa mężczyzn prawami człowieka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...