Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rock / Metal / Deathcore / Screamo [...] - ogólna dyskusja

Karyvlea

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę się wtrącę, ale chciałbym poznać Wasze zdanie. Co myślicie o takich zespołach jak Linkin Park czy Nickelback? Przez wiele osób są to zespoły wyśmiewane, ale część jest jak najbardziej za ich muzyką. Często zarzuca się Linkin Park, że to nie jest metal (z czym się chyba można zgodzić), a Nickelback... no wiadomo, zespół jednego czy tam dwóch utworów, który nic więcej nie osiągnął raczej. Ja osobiście uważam (co podkreślam), że LP ma może dwa trzy kawałki które są całkiem, całkiem. Natomiast Nickel całkowicie do mnie nie dociera, a czasami powoduje śmiech na twarzy. Nie wiem, może myślę po prostu stereotypowo, dlatego chciałbym poznać Wasze zdanie :)

• Odpowiedzi 484
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Trochę się wtrącę, ale chciałbym poznać Wasze zdanie. Co myślicie o takich zespołach jak Linkin Park czy Nickelback? Przez wiele osób są to zespoły wyśmiewane, ale część jest jak najbardziej za ich muzyką. Często zarzuca się Linkin Park, że to nie jest metal (z czym się chyba można zgodzić), a Nickelback... no wiadomo, zespół jednego czy tam dwóch utworów, który nic więcej nie osiągnął raczej. Ja osobiście uważam (co podkreślam), że LP ma może dwa trzy kawałki które są całkiem, całkiem. Natomiast Nickel całkowicie do mnie nie dociera, a czasami powoduje śmiech na twarzy. Nie wiem, może myślę po prostu stereotypowo, dlatego chciałbym poznać Wasze zdanie :)

Problemem Linkin Park jest jaki gatunek gra , a gra nu metal + rapcore. Każdy zespół nu metalowy jest nieuznawany  przez ,,tru" metali.

Patrz na Slipknota , Limp Bzkit , Korna, też  są nieuznawane za metal przez ,,tru" metali.

A drugim problemem jest  że najczęściej  ludzie słuchają tych zespołów  którzy zaczynają przygodę z metalem lub po prostu słuchają dla szpanu.

@konrad200399

tumblr_nwve37p9Hz1thlv3qo1_500.gif

Opublikowano

­

Adoruję LP, osobiście uważam ich piosenki za rock ale ja mam swoje kryteria kategorii muzyki  ^^  Nickelback ma tylko 2 lubiane przeze mnie utwory: "How You Remind Me" i "Lullaby" i też jest uznawany przeze mnie za rock. Podobają mi się takie piosenki bo lubię słuchać o trudnych emocjach lub sytuacjach. Także nie rozumiem dlaczego te 2 zespoły są hejtowane. W dodatku nie wiem dlaczego ludzie porównują zespoły lub piosenki, przecież to nie ma sensu, każdy zespół i każda piosenka jest inna, chyba, że chodzi o porównywanie coverów to jeszcze to zrozumiem.

Opublikowano

ja lubię black, ale nie jestem zwolennikiem jakiegoś faktycznie ortodoksyjnego blacku (być może ze względu na bycie katolikiem) gdzie za wszelką cenę chcą powyzywać Trójcę, ale też nie popadam w skrajność, bo zdaję sobię sprawę z tego, że 70% to dla większego zainteresowania, ale jakoś nie przepadam. co innego jeżeli chodzi o właśnie tego pana co mam na profilowym, ubóstwiam. mało jest zespołów blackowych, które jakoś specjalnie mi się spodobają. 

doom/death/sympho/melodic to co innego. są czasami takie "riffy", które grane są na organach i tego typu instrumentach, które wciągają i się słucha tego ciągle i ciągle. 

co do dead'a to faktycznie ciekawostka, bo nigdy o tym nie wiedziałem  B) to trzeba mieć nasrane w bani i też jest się faktycznie odważnym, żeby się zabić. koledzy z zespołu też go ładnie potraktowali po samobójstwie  :lenny:

deathcore'u słucham od wtedy kiedy poszedłem do 3/4 klasy chyba i coś tam wiem o nim. nigdy żaden podgatunek/gatunek chyba tak na poważnie mnie nie wciągnął, bo aktualnie 3 gimba i szukam dalej zespołów naprawdę dających radę. 

Bez urazy ale chyba trochę za młody na black jesteś. Brutalne morderstwa, tortury, ofiary, gwałty i podpalanie kościołów to raczej nie materiał dla człowieka z 3 gimnazjum :/ Ano też trochę dziwne że Varga ubóstwiasz  bo gdybyś urodził się 30 lat wcześniej w Bergen to jego nóż mógłby trafić miedzy twoje żebra xD

Opublikowano

nickelback? zawsze zespół, konkretniej wokal kojarzy się z Shaunem Morganem z Seether. (jak ktoś kiedyś słuchał dużo Seether np. jak ja, to za każdym razem jak w radiu leci nb myśli się, czy to seether czy nickelback).

https://youtu.be/hulfZ9CNdXo

https://youtu.be/1cQh1ccqu8M

chodzi o takie spoilery? jeżeli tak, to słabo, bo ktoś nie musi wchodzić na yt tylko odpalić sobie filmik na mpcforum. 

linkin parki mają całkiem fajne piosenki, ale właśnie tylko kilka. najbardziej w pamięci został chyba faint, ale to podobnie jak inne zespoły nu-metalowe. przecież korn też ma tylko kilka fajnych piosenek. slipknot już więcej, bo mniej z tego nu-metalu. żebym nie wyszedł na debila, to nie myślę, że linkin park to nu-metal, ale jakieś korzenie w tym chyba ma.

@KLATKER

ubóstwiam w sensie jego twórczość. wybacz za źle sformułowane zdanie.  

a i o tekstach to brutalne morderstwa, gwałty, tortury, ofiary to jest niby zawarte w tekstach Burzum? jakoś nie przykładam uwagi do tekstu, ale kiedyś patrzyłem kilka piosenek i zazwyczaj to był tekst jak pisany na klopie gdzie było raczej kilka wzmianek o ciemności aniżeli o zabójstwach. specjalnie napisałem, że nie słucham właśnie ortodksów, bo mnie to nie kręci, ale muzykę samą w sobie lubię. to chyba rodzinne, bo od strony ojca same punki i pochodne  ^^

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Raczej o takie spoilery

@Harriott 

Nie mówiłem o tekstach tylko o realnych wydarzeniach jakie miały miejsce na black-metalowej scenie, teksty to pół biedy ale prawdziwe dekapitacje ludzi, składanie ofiar ze zwierząt czy robienie sobie wisiorków z rozwalonej czaszki kolegi z zespołu to co innego.

A Varg zresztą był wplątany w dofinansowywanie nazistowskiej bojówki terrorystycznej.

Opublikowano

Raczej o takie spoilery

Tylko że wiele Black Metalowych zespołów ma mało wspólnego z takim tekstami np.

Dimmu Borgir - Dimmu Borgir
Siły północnego światła - zbierajcie się!
Siły północnej nocy - wzywajcie do walki!
Przyzwane przez sekrety poświęcenia

Spotkaliśmy przeznaczenie na drodze obranej by go uniknąć
Skoro rywalizujemy tylko z samymi sobą 
To pozostało z pewnej siebie unii

Który most przejść a który spalić
Oszustwo jest wszędzie gdzie skręcisz
Pozbywamy się słabych i ich łkania

Zmieniamy się - kompulsywnie
Zachowujemy się - niekonsekwentnie
Puls jeszcze łomocze
Odrodzenie jest imieniem
Tych którzy pozostali w grze
Wezwanie w imię naszego płomienia

Dimmu Borgir!
Dewianci szukają tylko jednego miejsca
Dimmu Borgir!
Naprzód naprzód marsz!

Nie wybaczymy
Nie zapomnimy
Z podstępem i potraktowaniem
Wrogowie odniosą porażkę

Ciągłe wzywanie do zapłaty
Z cieni trzech szóstek w rzędzie
Łącząc się z zimną, ciemną próżnią
Talent jest bezwartościowy póki jest niewykorzystany

"Kiedy świat się obróci
Odnajdziesz swą prawdziwą naturę
Kiedy pierwszy będzie ostatnim a ostatni pierwszym
Będziesz tym, kim chcesz być"

Nie wybaczymy
Nie zapomnimy
Ogień jest z tobą lub przeciw tobie

I płonie

Opublikowano

Raczej o takie spoilery

@Harriott 

Nie mówiłem o tekstach tylko o realnych wydarzeniach jakie miały miejsce na black-metalowej scenie, teksty to pół biedy ale prawdziwe dekapitacje ludzi, składanie ofiar ze zwierząt czy robienie sobie wisiorków z rozwalonej czaszki kolegi z zespołu to co innego.

A Varg zresztą był wplątany w dofinansowywanie nazistowskiej bojówki terrorystycznej.

jakoś nie robi to na mnie wrażenia. może faktycznie dla przeciętnego 3 gimnazjalisty zrobiłoby to jakieś "wow", ale ja przegrzebując archiwa sadistica od 3 lat gdzie naprawdę różne rzeczy tam są na porządku dziennym i tortury ludzi to no po prostu. nie ma nic gorszego niż krzywdzenie innych ludzi i życie jest najważniejsze, ale nie dla wszystkich i bardziej gdy oglądam takie rzeczy smuci mnie to, co INNI robią INNYM ludziom. 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

@Freedom07

Już napisałem że chodziło mi o wydarzenia na scenie która jest największym skupiskiem psychopatów z całego świata, dla przykładów wystarczy Mayhem, Burzum czy Nokturnal Mortum.

Kolejno

- Chodzenie w ciuchach zakopanych w ziemi, samookaleczanie się na scenie, wychodzenie ze ucięytm świnskim łbem czy ostatecznie wokalista podciął sobie żyły po czym strzelił w łeb. Gdy gitarzysta wszedł   to zrobił zdjęcie zwłok (Które później trafiło na okłade Bootlegu "Dawn of the black Hearts") I zrobienie sobie wisiorka z jego czaszki.

- Morderstwa zwierząt, Podpalenie wielu kościołów, wspieranie nazizmu.

- Dekapitacja głowy dziewczyny przez członka zespół po czym gwałt zwłok i samobójstwo poprzez wjechanie rozpędzonym samochodem w drzewo.

Opublikowano

@Freedom07

Już napisałem że chodziło mi o wydarzenia na scenie która jest największym skupiskiem psychopatów z całego świata, dla przykładów wystarczy Mayhem, Burzum czy Nokturnal Mortum.

Kolejno

- Chodzenie w ciuchach zakopanych w ziemi, samookaleczanie się na scenie, wychodzenie ze ucięytm świnskim łbem czy ostatecznie wokalista podciął sobie żyły po czym strzelił w łeb. Gdy gitarzysta wszedł   to zrobił zdjęcie zwłok (Które później trafiło na okłade Bootlegu "Dawn of the black Hearts") I zrobienie sobie wisiorka z jego czaszki.

- Dekapitacja głowy dziewczyny przez członka zespół po czym gwałt zwłok i samobójstwo poprzez wjechanie rozpędzonym samochodem w drzewo.

A i tak według polskiego kościoła najbardziej satanistycznym zespołem   będzie Black Sabbath lub Iron Maiden  xD

Opublikowano

@Freedom07

Kolejno

no masz rację. mayhem faktycznie, kiedy pierwszy raz przeczytałem o tym kilka lat temu wyobraziłem sobie to i było to nieco dziwne... to z dekapitacją faktycznie też pieprznięte, ale abstrachując od tych przypadków Varg robił dobrą muzę i to jest dla mnie ważne. nie zgadzam się z jego poglądami, bo jest konkretnie "szaleńcem".

mam nadzieję, że pamiętacie GG Allina, bo jedzenie własnych odchodów, bicie się z fanami, wpychanie sobie mikrofonu w odbyt i ogólnie krzywdzenie się też nie jest normalne. ale co, mam przestać słuchać muzyki, która mi się podoba tylko ze względu na poczynania, które miały miejsce kilkadziesiąt lat temu, bo chyba w 21 wieku o paleniu kościołów, morderstw zwierząt etc. robi mniej ludzi, a raczej garstka psychopatów. 

Opublikowano

Wiele norweskich zespołów   black metalowych pali kościoły , a ludzie mówili że jak Nergal spalił biblie  to był największy atak na kościół katolicki w historii.    xD

Opublikowano

Wiele norweskich zespołów   black metalowych pali kościoły , a ludzie mówili że jak Nergal spalił biblie  to był największy atak na kościół katolicki w historii.    xD

ale to pewnie tylko ci, co są nie dość, że chorzy psychicznie to i są jakoś w pełni oddani luckowi, bo przy takim typowym blacku artyści nie palą kościołów, nie drą biblii, nie zakopują ubrań, nie mordują.

Opublikowano

ale to pewnie tylko ci, co są nie dość, że chorzy psychicznie to i są jakoś w pełni oddani luckowi, bo przy takim typowym blacku artyści nie palą kościołów, nie drą biblii, nie zakopują ubrań, nie mordują.

Ale wiesz prawdziwy black metal jak Black Veil Brides jest satanistyczny. /s

c695c8aee3fa2161ed49936ba499d78c.jpg

Opublikowano

No właśnie przy takim typowym bo to własnie jest główne założenie Black Metalu i po to on powstał. Absolutne podziemie walczące z komercjalizacją gatunku i wchodzeniem do mainstreamu złożene z psychopatów szerzących antychrześcijaństwo.

Opublikowano

Stary dobry  Annihilator...

Opublikowano

No właśnie przy takim typowym bo to własnie jest główne założenie Black Metalu i po to on powstał. Absolutne podziemie walczące z komercjalizacją gatunku i wchodzeniem do mainstreamu złożene z psychopatów szerzących antychrześcijaństwo.

no to nic, będę słuchał unblack metalu  B)

Opublikowano

"Chrześcijański metal, to jak piwo bezalkoholowe, smak ten sam, ale sensu brak."

Opublikowano

"Chrześcijański metal, to jak piwo bezalkoholowe, smak ten sam, ale sensu brak."

piwo nie jest dobre. muzyka ta sama, tylko teksty inne. to jest troche dziwne porównanie, bo to różni się tylko tekstem i sensu ani tutaj, ani tutaj nie ma, a piwo przecież nie jest po to, żeby się nawalić, a zaspokoić swoje potrzeby czy się zmulić  :D

Opublikowano

Opublikowano

Są tu jacyś ludzie słuchający Death Metalu ?

Opublikowano

Album The Black zapowiada się świetnie póki co ;)

­

Dla mnie Asking Alexandria oprócz  jednego albumu , jest nudny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...