Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rock / Metal / Deathcore / Screamo [...] - ogólna dyskusja

Karyvlea

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Co sądzicie o tego typu muzyce? Jakich wykonawców najbardziej cenicie, co Wam najbardziej się podoba w takich utworach? Może jakaś część MPCForum też miłuje się w takich brzmieniach.

To może ja zacznę: 

Zdecydowanie najbardziej podoba mi się muzyka Bring me the Horizon. Teksty piosenek, sposób śpiewania... Tyle emocji w każdym dźwięku. Każdy utwór ma w sobie to "coś", każdy opisuje uczucia (najczęściej smutek), które towarzyszą autorom przez jakiś okres życia. Jest to tak jakby ich biografia, która może również przemówić do 'szarych myszek' - czyli zwykłych fanów, którzy mogą być w podobnej sytuacji. 

Świetni są również: In this Moment, Evanescence, My City My Secret, Dream on Dreamer, Motionless in White i wiele więcej, ale jakbym miała się rozpisywać to by nie starczyło stron na forum. :P

A tutaj jedna z fajniejszych nutek, jakby ktoś jeszcze bmth nie znał. ;)

• Odpowiedzi 484
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

BMTH uwielbiam, nie wszystkie oczywiście, bo niektóre są dla mnie za "mocne", ale kilka się znajdzie.

Deathbeds, And The Snakes Start To Sing, Seen It All Before i jedna z moich ulubionych.

VNp6c2U.png

Opublikowano

Coz.. uwielbiam takie brzmienia. Bmth robi, a w sumie bardziej robilo, bo niektóre kawałki z thats the spirit są słabe, genialną muzykę. Te które najbardziej mi weszly do ucha i w "serce" (ktorego nie mam kappa) to: Don't go, F**k, Blessed with a curse, Sleepwalking, Follow you, Shadow Moses, Pray for plagues, Medusa, Braille, Drown, Hospital for souls, Diamonds aren't forever, Crooked young, Can you feel my heart i jeszcze pare utworów by sie znalazło.

Z innych zespołów to Coldrain, ten zespół muzyczny gra naprawdę świetną muzykę np. The War is On, Gone, Words of the youth. Jeśli miałbym zbliżyć ich brzmienie do jakiegoś albumu bmth to tylko i wyłącznie do Sempiternala.

Nie mógłbym zapomnieć o Evanescence. Fallen to jeden z najlepszych albumów na świecie.

Z takiego deathcore lubię album Ashes to Ashes zespołu Chelsea Grin. Clockwork jest moim ulubionym utworem z tego albumu.

Jeszcze Suicide Silence i ich F**k Everything, Sacred Words i You only live once.

Z lagodniejszej muzyki: każdy album Breaking Benjamin, Linkin Park do 2007 roku i Three Days Grace, czasem jakies Tonight Alive.

Mógłbym pisać w nieskończoność

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Uwielbiam rock, metal  jest czasem fajny, o innych gatunkach za mało wiem. Chester Bennington z Linkin Park jest moim ulubionym, lubię muzykę jego i jego zespołu oraz styl w którym wywołuje emocje w utworze kiedy jest spokojny opis i nagle taki emocjonalno-moralny atak  :) Co do em... metalu to Combichrist jak najbardziej ale to głównie przez to że większość utworów jest w jednej z moich ulubionych gier co pewnie spowodowało taką przychylność, wcześniej takich rzeczy nie słuchałem. Dodatkowo lubię Skillet, TDG, Papa Roach, Hollywood Undead(przynajmniej kojarzy mi się z rockiem).

btw. ostatnio fajny utwór znalazłem, Starset - My Demons

Opublikowano

BMTH uwielbiam, nie wszystkie oczywiście, bo niektóre są dla mnie za "mocne", ale kilka się znajdzie.

Deathbeds, And The Snakes Start To Sing, Seen It All Before i jedna z moich ulubionych.

Booże, Can you feel my heart to chyba ich najlepsza piosenka. <3 Czyli ogólnie podoba Ci się cała płytka Sempiternal? A słuchałeś już "That's the spirit"? Tam też są łagodniejsze nutki. :P

Coz.. uwielbiam takie brzmienia. Bmth robi, a w sumie bardziej robilo, bo niektóre kawałki z thats the spirit są słabe, genialną muzykę. Te które najbardziej mi weszly do ucha i w "serce" (ktorego nie mam kappa) to: Don't go, F**k, Blessed with a curse, Sleepwalking, Follow you, Shadow Moses, Pray for plagues, Medusa, Braille, Drown, Hospital for souls, Diamonds aren't forever, Crooked young, Can you feel my heart i jeszcze pare utworów by sie znalazło.

Mi tam się większość z nowej płyty bmth podoba. Po prostu teksty piosenek są genialne, ale faktycznie, lekkie te utwory.

Uwielbiam rock, metal  jest czasem fajny, o innych gatunkach za mało wiem. Chester Bennington z Linkin Park jest moim ulubionym, lubię muzykę jego i jego zespołu oraz styl w którym wywołuje emocje w utworze kiedy jest spokojny opis i nagle taki emocjonalno-moralny atak  :) Co do em... metalu to Combichrist jak najbardziej ale to głównie przez to że większość utworów jest w jednej z moich ulubionych gier co pewnie spowodowało taką przychylność, wcześniej takich rzeczy nie słuchałem. Dodatkowo lubię Skillet, TDG, Papa Roach, Hollywood Undead(przynajmniej kojarzy mi się z rockiem).

btw. ostatnio fajny utwór znalazłem, Starset - My Demons

Starset fajny całkiem, też słucham paru piosenek. :P Skilletu nie lubię, bo jakiś ta laska ma piskliwy głos. xD A Hollywood Undead jest świetne, szczególnie "Bullet".

Opublikowano

Ostatnimi czasy rozkochałem się w metalowych brzmeniach, BMTH (That's the spirit i Septimental właśnie), BVB (Fallen Angels, In The End, kocham). Kiedyś sam nie przepadałem za taką muzyką, ale przyznam, że potrafi rozkochać się w niej każdy, kto znajdzie sobie w niej swoją pasję

Zostawiam moją nutkę, może komuś się spodoba :)

Opublikowano

Booże, Can you feel my heart to chyba ich najlepsza piosenka. <3 Czyli ogólnie podoba Ci się cała płytka Sempiternal? A słuchałeś już "That's the spirit"? Tam też są łagodniejsze nutki. :P

Mi tam się większość z nowej płyty bmth podoba. Po prostu teksty piosenek są genialne, ale faktycznie, lekkie te utwory.

Starset fajny całkiem, też słucham paru piosenek. :P Skilletu nie lubię, bo jakiś ta laska ma piskliwy głos. xD A Hollywood Undead jest świetne, szczególnie "Bullet".

Mi takie What You Need w ogóle się nie podoba. Skillet jest dobry, ale tylko do płyty z 2k9. Jest jeszcze 30sec to Mars z fajnymi tekstami, ale mnie ta ich cała punkowa oprawa nie kręci (miliard fanek, które się tną jak zobaczą czerwone włosy wokalisty, pls). Tak samo jak oglądałem pewien urywek koncertu BMTH z 2k14 gdzie grali Pray For Plagues, a Oliver już krzyczeć zbytnio nie mógł, a fanki Sempiternala (nie mam nic do nich, tylko ten przypadek mnie rozwalił, ze przez pół dnia się śmiałem) pytały się czy to nie jest ukryta piosenka z owej płyty. Zresztą tobie już o tym pisałem :v

HU mi nie podpada, jakoś ich nie mogę słuchać. 

Jeśli ktoś lubi taką muzykę jak z Sempiternala, to powinien mu się spodobać ten o to kawałek niemieckiego zespołu:

Jest masa dobrych zespołów.

Polećcie jakiś fajny zespół posthardcorowy (inaczej screamo).

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Bardziej przepadam za Rockiem, choć metalem też nie pogardzę. Populacja ludzi lubiących Rock/Metal jest mniejsza od takich ludzi co słuchają Rap/Hip-Hop/Pop, przykład z mojego życia - u mnie w klasie 32 chłopaków i tylko 3 osoby (w tym ja) przepada za tą muzyką. Czemu akurat Rock/Metal? Ponieważ uwalnia mnie z codziennych obowiązków, problemów które mnie borykają oraz pozwala mi się wyżyć lub choć wyszaleć. Na przykład słucham sobie mój ulubiony zespół, w tym przypadku jest to Linkin Park i wyobrażam sobie że trzymam gitarę elektryczną i skacze sobie z kanapy do fotela na dodatek raz po raz śpiewam :)

Jak najbardziej gustuje w takich zespołach jak :

Linkin Park

Breaking Benjamin
Bring Me The Horizon
Skillet
Coldplay
Dream Evil
Escape The Fate

B)  Nutki które polecam  :D 

https://www.youtube.com/watch?v=1mjlM_RnsVE

Opublikowano

Od rocka do deathcore jest strasznie daleko. :D

Kocham rock alternatywny(30stm <3) i tak aż po rock znalazłoby się trochę zespołów. O ile metal jeszcze rozumiem, fajne są niektóre kawałki, to deathcore'a totalnie nie rozumiem. xD

Słuchanie czegoś, co w sumie często nie ma sensu(są wyjątki), ale głównie chodzi mi o wydźwięk - nie da się nic zrozumieć. Ale kto co woli, muzyka łączy. <3

Opublikowano

Kocham rock alternatywny(30stm <3) i tak aż po rock znalazłoby się trochę zespołów. O ile metal jeszcze rozumiem, fajne są niektóre kawałki, to deathcore'a totalnie nie rozumiem. xD

Słuchanie czegoś, co w sumie często nie ma sensu(są wyjątki), ale głównie chodzi mi o wydźwięk - nie da się nic zrozumieć. Ale kto co woli, muzyka łączy. <3

Oczywiście, że te rodzaje muzyki strasznie się różnią, jednak łączy je jedno - nie każdy je lubi, nie są puszczane w radiach, więc dzięki temu są dla mnie w pewien sposób wyjątkowe. 

Też za deathcore nie przepadam, wolę screamo. Jednak wokalistom deathcore nie można odmówić tego, że ich teksty są świetne np. Chelsea Grin. ;) 

A za 30stm nie przepadam. :P

Opublikowano

Przesłuchasz 4/5 razy i rozumiesz, chyba że ktoś potrzebuje mieć otwarty tekst. Zależy co rozumiesz przez "nie ma sensu", bo np. dla mnie bez sensu jest muzyka o kasie, dziwkach, które ci ssą cały dzień za 2$, dragach, superautach, dupach, trawie, cyckach, etc. 

Dla mnie muzyka jest czymś, co opisuje zmiany emocjonalne w człowieku, czymś co pokazuje jego drogę od np. smutku do szczęścia albo od depresji do samobójstwa.

Opublikowano

Oczywiście, że te rodzaje muzyki strasznie się różnią, jednak łączy je jedno - nie każdy je lubi, nie są puszczane w radiach, więc dzięki temu są dla mnie w pewien sposób wyjątkowe. 

Też za deathcore nie przepadam, wolę screamo. Jednak wokalistom deathcore nie można odmówić tego, że ich teksty są świetne np. Chelsea Grin. ;)

A za 30stm nie przepadam. :P

Dlaczego? Przez tekst, brzmienie czy co? :D

Przesłuchasz 4/5 razy i rozumiesz, chyba że ktoś potrzebuje mieć otwarty tekst. Zależy co rozumiesz przez "nie ma sensu", bo np. dla mnie bez sensu jest muzyka o kasie, dziwkach, które ci ssą cały dzień za 2$, dragach, superautach, dupach, trawie, cyckach, etc. 

Dla mnie muzyka jest czymś, co opisuje zmiany emocjonalne w człowieku, czymś co pokazuje jego drogę od np. smutku do szczęścia albo od depresji do samobójstwa.

Dla mnie dokładnie to samo znaczy. Nadaje się na każdą porę i bez niej nie wiem czy świat byłby taki sam.

Kompletnie nie rozumiem jak można słuchać takich gwiazdeczek śpiewających o dziwkach etc.

Opublikowano

Po prostu, jakoś nie ruszają moich uczuć. :P A ja lubię czuć muzyką.

Upewnij się, że to oni. xD

A zespoły typu 3DG?

Ostatnio szukałem fajnych zespołów i moim odkryciem jest Nickelback, może nie do końca rock, ale warte przesłuchania. :D

"Co, jeśli chciałbym z Tobą skończyć?

Wyśmiać to wszystko prosto w Twoją twarz

Co byś zrobił?

Co, gdybym upadł na podłogę

Nie mogąc już dłużej tego znieść?

Co byś zrobił? (zrobił, zrobił)

Przyjdź, dobij mnie

Pogrzeb mnie, pogrzeb mnie

Skończyłem z Tobą!

Co jeśli chciałbym walczyć

Błagać przez resztę życia!

Co byś zrobił?

Mówisz, że chciałeś czegoś więcej

Więc na co czekasz?

Ja nie uciekam przed Tobą..."

》The Kill

Opublikowano

A zespoły typu 3DG?

Ostatnio szukałem fajnych zespołów i moim odkryciem jest Nickelback, może nie do końca rock, ale warte przesłuchania. :D

Co byś zrobił?

Przyjdź, dobij mnie

Skończyłem z Tobą!

Co byś zrobił?

Więc na co czekasz?

》The Kill

Tak, jestem pewna. xD

Nickelbacka lubię utwór "S.E.X" :lenny:

Opublikowano

A zespoły typu 3DG?

Co byś zrobił?

Przyjdź, dobij mnie

Skończyłem z Tobą!

Co byś zrobił?

Więc na co czekasz?

》The Kill

TDG to bardzo dobry zespół, zwłaszcza dla osób, które lubią rocka. Ja wolałem ten zespół zza czasów starego wokalisty. Np. takie Time of Dying to naprawdę dobry kawałek.

Opublikowano

Uwielbiam metal a jeszcze bardziej rock.

Ogólnie to rocka i metalu zacząłem słucha gdy pierwszy raz usłyszałem  ,,Queen - Bohemian Rhapsody'' i ,,Judas Priest - Painkiller''

Moje ulubione zespoły Hate Eternal,Queen,Judas Priest,Exodus,MegaDeth

Na pewno nienawidzę  całego Nu Metalu ,MetalCore,DeathCore (oprócz Disturbed , ale to chyba bardziej Hard Rock).

tumblr_nwve37p9Hz1thlv3qo1_500.gif

Opublikowano

Uwielbiam metal a jeszcze bardziej rock.

Ogólnie to rocka i metalu zacząłem słucha gdy pierwszy raz usłyszałem  ,,Queen - Bohemian Rhapsody'' i ,,Judas Priest - Painkiller''

Moje ulubione zespoły Escape The Fate,Queen,Judas Priest,Exodus,MegaDeth,Alice Cooper, Led Zeppelin,Guns N’ Roses,Scorpions,Hunter.

Na pewno nienawidzę  całego Nu Metalu (oprócz Disturbed , ale to chyba bardziej Hard Rock).

Guns N' Roses - klasyk, świetne piosenki. Szczególnie "Don't Cry". :)

Opublikowano

BMTH jest świetne, strasznie ich lubię. Ale jeśli chodzi o klimaty stricte core to mój ulubiony od zawsze chyba : 

Oprócz tego klimaty od The Beatles, Lennon, poprzez Stones'ów, Zeppelinów i ogólnie klasykę rocka po Obscure Spinx, Cradle Of Filth czy Eluvetie  etc etc. Mógłbym mówić o tym godzinami, bo kapel które uwielbiam jest strasznie dużo, i to z różnych "odłamów" rocka czy metalu. Począwszy od typowych wykonawców rockowych czy oldscoolowych jak Kiss, CCR, Lynard SKynyrd czy Steppenwolf , poprzez Dżem, TSA, Osbourne'a i Black Sabbat, Hey czy Nosowską a na boskim Core, black / death i jego odmianach kończąc. 

Ogólnie takie moje top 5 ,ale takie naprawdę ogólne, bo jest tego znacznie więcej (choćby CoB):

The Beatles / Lennon

Hey

Parkway Drive 

Eluveitie 

Killswitch Engage

7812818616.png

Ludzie dzielą się na tych co grają w metina oraz na tych co mają mózg ale nie grają w Diablo 3 Mobile :) 

Opublikowano

Co sądzicie o muzyce od Babymetal?

no właśnie @Zeciarz.?

Jak to co? #hardanime xDDDDDDDDD

Niektóre piosenki są fajne, np. Megitsune, ale trzeba się przełamać jeśli chodzi o chór.

Jeszcze ten zespół gra fajną muzykę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...