Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bóg nie istnieje..

Pєnєяo

BÓG  

127 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wierzysz w Boga?

• Tak
      66
    • Nie
      61

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Daj mi dowód, że istniejesz, przecież tak ci ludzie o tym mówili od małego, a wiedza z książek i życie jest tylko może przyjętą formą wśród nicości?

Wiesz... mógłbym zacząć dyskutować/filozofować, ale po co? Dojdzie do takiego momentu w życiu albo i póżniej, że zmienisz zdanie.  B) Ucinam się z tego tematu, bo nie chcę na siłę nikomu nic narzucać. #Cierpliwości

• Odpowiedzi 659
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

jak Twoim zdaniem wygląda granica wszechświata?

Ziemia też nie ma granic a ma  skończoną powierzchnie.  Budowa wszechświata może być różna. Butelka kleina, toroid. Ale ogólnie pytanie o granice nie ma sensu, bo nigdy jej nie przekroczymy. Nawet teoretycznie jest to niemożliwe. 

Daj mi dowód, że bóg istnieje. Czekam. Biblia to wymysł, tak jak opowiadania, które czytam codziennie wymyślane przez różne osoby. Nie pruj się w stronę ateistów, bo ateiści nie prują się w stronę osób wierzących. Ja szanuję każdego, dopóki on mnie szanuje.

Podaj dowód że nic poza obserwowalną rzeczywistością nie istnieje i nie ma tam Boga,Kreatora, Transcendencji. Czekam. 

Deus vult

Opublikowano

Ziemia też nie ma granic a ma skończoną powierzchnie. Budowa wszechświata może być różna. Butelka kleina, toroid. Ale ogólnie pytanie o granice nie ma sensu, bo nigdy jej nie przekroczymy. Nawet teoretycznie jest to niemożliwe.

Podaj dowód że nic poza obserwowalną rzeczywistością nie istnieje i nie ma tam Boga,Kreatora, Transcendencji. Czekam.

Po raz drugi zapytałem Cię o granice wszechświata i po raz drugi odpowiedziałeś tak samo :)

a więc ja po raz drugi Ci odpowiadam że granicą Ziemi jest jej powierzchnia

gdy podskoczysz to nie jesteś na Ziemi tylko w atmosferze Ziemi

Wszechświat dla mnie zawsze będzie nieograniczony ponieważ nie wyobrażam sobie jego granic

Opublikowano

Po raz drugi zapytałem Cię o granice wszechświata i po raz drugi odpowiedziałeś tak samo :)

a więc ja po raz drugi Ci odpowiadam że granicą Ziemi jest jej powierzchnia

gdy podskoczysz to nie jesteś na Ziemi tylko w atmosferze Ziemi

Wszechświat dla mnie zawsze będzie nieograniczony ponieważ nie wyobrażam sobie jego granic

A może jak podskoczę to w kosmosie jestem? 

To ja Ci odpowiadam że granicą wszechświata jest jego objętość. 

Ale jeśli uważasz że jest nieskończony to jaki jest według Ciebie stacjonarny, dynamiczny? I jak to ma wyglądać że istnieje nieskończenie nieuków jak Penero piszącym właśnie na tym samym forum w tym czasie? 

Deus vult

Opublikowano

W sumie prawda, to nie powinno być kwestią takich długich, bezsensownych dyskusji.

Nie wiadomo czy bóg jest, czy go nie ma, więc wiara bądź nie wiara powinna być w sferze prywatnej i tyle, wiele problemów by to uniknęło.

EGd2kyn.gif

Zachęcam do ustawienia sobie tego gifa jako sygnaturę w celu wyrażenia niechęci i dezaprobaty

wobec pewnego użytkownika i faktu, że jest on moderatorem chińskich bajek.

STOP ARINESSOWI JAKO MODERATOROWI! Zero tolerancji!

Opublikowano

W sumie prawda, to nie powinno być kwestią takich długich, bezsensownych dyskusji. Nie wiadomo czy bóg jest, czy go nie ma, więc wiara bądź nie wiara powinna być w sferze prywatnej i tyle, wiele problemów by to uniknęło.

Człowiek od zawsze szukał sensu istnienia, był zawsze uduchowiony. 

Deus vult

Opublikowano

Człowiek od zawsze szukał sensu istnienia, był zawsze uduchowiony. 

Niech kazdy tłumaczy sobie to czego nie wiemy jak mu odpowiada, kazdy ma prawo do swoich przemyslen, wiary, czy nie wiary. Niech to więc zostanie w sferze prywatnej, dyskutowanie o tym na forum jest bezsensowne moim zdaniem.

EGd2kyn.gif

Zachęcam do ustawienia sobie tego gifa jako sygnaturę w celu wyrażenia niechęci i dezaprobaty

wobec pewnego użytkownika i faktu, że jest on moderatorem chińskich bajek.

STOP ARINESSOWI JAKO MODERATOROWI! Zero tolerancji!

Opublikowano

A może jak podskoczę to w kosmosie jestem?

To ja Ci odpowiadam że granicą wszechświata jest jego objętość

W kosmosie jesteś ciągle bo przecież "kosmos" = "wszechświat" a więc nie musisz skakać

Granicą wszechświata jest jego objętość? a co znajduje się poza jego objętością?

Pytam.. bo ciągle unikasz tego pytania :)

nie obrażajcie mnie bo buk wam założy hasło na komputer

Opublikowano

W kosmosie jesteś ciągle bo przecież "kosmos" = "wszechświat" a więc nie musisz skakać

Granicą wszechświata jest jego objętość? a co znajduje się poza jego objętością?

nie obrażajcie mnie bo buk wam założy hasło na komputer

Zaczynam Cię lubić. Nie wiem, czy Ty również tak uważasz, ale moim zdaniem kosmos jest nieskończony, a dowodem na niestnienie boga jest brak dowodu na jego istnienie.

giphy.gif

Kocur™

Opublikowano

Zaczynam Cię lubić. Nie wiem, czy Ty również tak uważasz, ale moim zdaniem kosmos jest nieskończony, a dowodem na niestnienie boga jest brak dowodu na jego istnienie.

Chujowy dowód, bo działa w drugą stronę.

Mam wrażenie, że jesteś zbuntowanym człowiekiem, bo albo ci ksiądz zawinnil, albo nie chcesz chodzic do kościoła, bo to nudne.

Przeczytaj Biblię, ogladnij filmy, przeczytaj wiele książek filozoficznych, a dopiero będziesz miał jakieś pojęcie na ten temat.

Nie znam cię, więc nie jesteś zasłużonym geniuszem dla świata. Twoje wypowiedzi to nic więcej niż rozmyslenia debila.

Osoba szukajaca prawdy zawsze kończy na Bogu.

TuByłaSygnatura.png

Opublikowano

Heh... Lessie rozbiła bank dowodem na nie istnienie boga. Nic dodać nic ująć. Jak już wiele razy było tu pisane. Bóg nie należy do rzeczywistości, więc dowodów na jego istnienie nigdy nie będzie. Nigdy nie udowodnimy tego. A osoby kłócące się z takim tokiem myślenie niech zaczną wierzyć w to, że to ja jestem mesjaszem, bo nie ma dowodów na to, że tak nie jest. Jeśli ja chcę być mesjaszem MUSZĘ to udowodnić. Jeśli chcesz dodać BOGA do świata musisz udowodnić jego istnienie. 

Tak działa logiczny świat. Osoba, która chce dodać coś nowego musi to udowodnić, a nie inni ludzie, że tak nie jest. No chyba, że jesteś osobą, która sama sobie wybiera kiedy coś musi zostać udowodnione, a kiedy nie.... wtedy jesteś chyba hipokrytą?

@1361622928-U485574.pngVerex

Osoba szukająca prawdy skończy na tym, że nie może dojść do boga, bo nie znajdzie dowodów, ani nawet sensownych przesłanek przemawiających za jego istnieniem. 

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Bóg nie należy do rzeczywistości, więc dowodów na jego istnienie nigdy nie będzie. 

@1361622928-U485574.pngVerex

Osoba szukająca prawdy skończy na tym, że nie może dojść do boga, bo nie znajdzie dowodów, ani nawet sensownych przesłanek przemawiających za jego istnieniem. 

Nigdy się nie udowodni ale nigdy się nie zaprzeczy że nic innego poza naszą rzeczywistością nie istnieje. Ateizm to rodzaj wiary metafizycznej. 

Dlaczego osoba szukająca Boga nie znajdzie sensownych przesłanek?

Czym bardziej nauka się rozwija, tym bardziej można dojść do wniosku, że kryję się za tym inteligencja. Uniwersalne prawa, które nie ulegają zmianie. W ogóle dlaczego działają, dlaczego one są tak idealne? Tutaj możemy jedynie gdybać na gruncie metafizycznym, gdyż odpowiedź nie leży w nauce.  Zasada antropiczna doskonale to wszystko opisuje. 

Twierdzenie że wszechświat jest nieskończony jest aktualnie wiarą, nic na to nie wskazuje. 

Jaki według Ciebie był impuls do powstania wszechświata i kto co nadało mu prawa bo bez nich cały wszechświat by się zapadł. Pomijając fakt że gdy nie uwzględnimy praw które już są to wszechświat nie może sam z siebie powstać. 

@jimmyblack 

Zajmujesz się tworzeniem gier, czy jakaś gra powstała sama z siebie? OTW dopuszcza rodzenie się energii z niczego. 

Przecież Ci pisałem przykładowo kształty jakie mogą mieć wszechświaty. Pytaj się topologów zajmujących się geometrią wszechświata.

Dalej nie odpowiedziałeś dla Ciebie jaki wszechświat jest stacjonarny czy dynamiczny?

To ze czegoś nie możesz sobie wyobrazić to nie koniecznie że tak nie jest. Czas też nie płynie dla każdego tak samo. Przy niskich interwałach czasowych możliwie że nie istnieje pojęcie czasu i przestrzeni. Po 2 nie mamy grawitacji kwantowej i może źle zadajemy pytanie co było przed wielkich wybuchem, jeśli czas nie istniał. Rzeczywistość jest całkiem inna niż nam się wydaje. 

Deus vult

Opublikowano

Wojtku to filozofia i metafizyka wprowadziły bezpodstawnie to co ma być poza rzeczywistością. To jest jest część prawdziwego świata. Zostawmy bogów i inne takie rzeczy tam gdzie ich miejsce w światach fantasy.

Wyciąganie wniosków o istnieniu boga w odkryciach naukowych jest nadinterpretacją. Nigdzie nie ma takich wniosków, a ni przesłanek.

Nie wiem co ma powstawanie gier do powstania wszechświata. Przykład całkowicie nie trafiony. Gra powstała z ręki człowieka... a nie wiemy dokładnie jak powstał wszechświat.

A poza tym, nie kłóć się ze mną, bo jestem Mesjaszem. Jak chcesz się kłócić ze mną, to udowodnij mi, że nim nie jestem. Jestem też Bogiem... też udowodnij, że nie.

Opublikowano

Nie wiem co ma powstawanie gier do powstania wszechświata. Przykład całkowicie nie trafiony. Gra powstała z ręki człowieka... a nie wiemy dokładnie jak powstał wszechświat.

Czyli już według Ciebie nie obowiązuje prawo przyczyny i skutku w świecie makroskopowym?>

Dlaczego nie trafionym na wszechświat i na powstanie gry działają te same prawa fizyki. 

A poza tym, nie kłóć się ze mną, bo jestem Mesjaszem. Jak chcesz się kłócić ze mną, to udowodnij mi, że nim nie jestem. Jestem też Bogiem... też udowodnij, że nie.

O czym ty człowieku bredzisz, mówimy o kreatorze wszechświata a nie o Mesjaszu. Argument z dupy. 

Wyciąganie wniosków o istnieniu boga w odkryciach naukowych jest nadinterpretacją. Nigdzie nie ma takich wniosków, a ni przesłanek.

Oczywiście że są. Wiele naukowców widzi odbicie inteligencji w wszechświecie który badają. 

Deus vult

Opublikowano

Oczywiście że mogę udowodnić że nie jesteś mesjaszem. 

Deus vult

Opublikowano

Przykład jest nie trafiony, bo gra jest tworem człowieka, a wszechświat nie wiemy czy jest tworem kogokolwiek i dokładnie w jaki sposób powstał.

Tak... tam gdzie wierzący naukowcy widzą odbicie boga, tam inni widzą coś ciekawego, pięknęgo lub kolejną zagadkę. Pokarz mi proszę badania gdzie powszechnie akceptowana praca naukowa pokazuje, że coś wskazuje na istnienie boga.

Jeśli udowodnisz mi, że nie jestem bogiem, to będę zaskoczony. Jestem bogiem i mesjaszem w jednej osobie! Nie mam na to dowodów, ale musisz mi wierzyć, bo tak mówię. Umrę wpadając pod auto abyś mógł wejść do nieba! 

Opublikowano

Przykład jest nie trafiony, bo gra jest tworem człowieka, a wszechświat nie wiemy czy jest tworem kogokolwiek i dokładnie w jaki sposób powstał.

Dlaczego nie możemy być symulacją komputerową, lub żyć w matrixie czy grze?

Czyli twierdzisz że mógł sam powstać i nadać sobie prawa? 

Tak... tam gdzie wierzący naukowcy widzą odbicie boga, tam inni widzą coś ciekawego, pięknęgo lub kolejną zagadkę. Pokarz mi proszę badania gdzie powszechnie akceptowana praca naukowa pokazuje, że coś wskazuje na istnienie boga.

Poglądy fizyków w żaden sposób nie wpływają na wyniki badań. Po prostu nie którzy widzą doskonałość boskiej inteligencji. 

Jeśli udowodnisz mi, że nie jestem bogiem, to będę zaskoczony. Jestem bogiem i mesjaszem w jednej osobie! Nie mam na to dowodów, ale musisz mi wierzyć, bo tak mówię. Umrę wpadając pod auto abyś mógł wejść do nieba! 

Nie będę odpowiadał na tego typu śmieszne argumenty na poziomie gimboateuszy, bo w żadnej poważnej dyskusji takie argumenty nie przechodzą. Dobrze wiedzą o tym Dawkins czy Hawking. 

Deus vult

Opublikowano

Nie twierdzę, że nie możemy być symulacją. Twierdzę, że nie ma podstaw aby tak twierdzić. Nie twierdzę, że wszechświat powstał sam z siebie i sam wytworzył rządzące nim prawa, ale nie wykluczam takiej możliwości - nie wiem.

Może poglądy nie wpływają na wyniki badań, ale wpływają na ich interpretację.

Serio jeśli potrafisz udowodnić, że nie jestem bogiem to zrób to. Coś czuję, że wiesz, że nie da się tego zrobić w taki sposób, abyś sam nie obalił wiary w swojego boga.

Opublikowano

Nie chcę mi się czytać  takich nie mądrych postów i powiem tyle abyście zatrzymali dla siebie w to co wierzycie, co waszym zdaniem istnieje  czy nie a nie dzielić się tym z obcymi ludźmi przez internet. Nie którzy z was  nie mają świadomości o tym, ale ranią innych wiarę bo skąd wiecie w co wierzą inni? Jak można takie coś pisać na forach, zatrzymajcie to dla siebie bo tak to powinno się robić :v

Opublikowano

@seppq1998

Nie rozumiem w jaki sposób dyskutując o wierze mógłbym kogoś urazić. Nie wiem też jak moja wiara lub niewiara może kogoś urazić. Jest to ciekawy temat do dyskusji, bo mamy na przeciwko siebie 2 strony o skrajnych argumentach i obie przepychają się o to kto ma rację. 

Opublikowano

Nie twierdzę, że nie możemy być symulacją. Twierdzę, że nie ma podstaw aby tak twierdzić. Nie twierdzę, że wszechświat powstał sam z siebie i sam wytworzył rządzące nim prawa, ale nie wykluczam takiej możliwości - nie wiem.

Może poglądy nie wpływają na wyniki badań, ale wpływają na ich interpretację.

Serio jeśli potrafisz udowodnić, że nie jestem bogiem to zrób to. Coś czuję, że wiesz, że nie da się tego zrobić w taki sposób, abyś sam nie obalił wiary w swojego boga.

Dlaczego nie ma podstaw by tak twierdzić, wszechświat jest matematyczny, dlaczego jakiś programista nie mógł go zaprogramować??

Nie wiemy co jest za wszechświatem, mogą być tam  magicznie gadające smoki, lub pierdyliard różnych rzeczy. Nie wiemy czy wszechświat jest jedyną rzeczywistością.

Jeśli ktoś patrzy że jak zmienimy masa elektronu to nas nie ma, to widzi że żyjemy na brzytwie. Zadaje sobie pytanie dlaczego tak jest. Jest wiele stałych fizycznych które są idealnie dobrane tak aby powstało życie. Dla mnie to są liczby które są odpowiednie dobrane przez kreatora tzw zasada antropiczna. Tobie to nie musi wystarczyć, ty masz inną interpretacje rzeczywistości. Fizyka nie opiera się jedynie na doświadczeniach, powinna sobie zadawać pytania o funkcjonowaniu wszechświata. 

Deus vult

Opublikowano

Matematyczny wszechświat jest chyba pojęciem zbyt abstrakcyjnym, mającym nakierowywać rozmówcę na konkretną odpowiedź. To, że wszechświat daje się opisywać matematycznie, nie znaczy, że jest matematyczny. Każesz mi się powtarzać... nie twierdzę, że nie jesteśmy symulacją, twierdzę, że nie ma żadnej przesłanki aby tak sądzić.

Równie dobrze może nie być nic poza wszechświatem. Dopóki nie wiemy, nie mamy podstaw stawiać takich twierdzeń, a jedynie możemy marzyć i snuć domysły.

Znowu układasz tak zdania, żeby nakierować rozmówcę na odpowiedź :) "Dostosowane". Mogły nie zostać dostosowane, a mogło to wynikać z ich niezmiennych właściwości, które nie mogły by zaistnieć w innej formie. Znowu, brakuje nam wiedzy aby powiedzieć coś z pewnością.

I fizyka zadaje takie pytania ... tylko jeszcze nie ma odpowiedzi :D

Ale ja jako bóg wszystkiego mówię Ci: Przyjmij do serca to co Ci mówię!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...