Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bóg nie istnieje..

Pєnєяo

BÓG  

127 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wierzysz w Boga?

• Tak
      66
    • Nie
      61

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Wojtku

Wpisz sobie w google wynalazki starożytnych chin, mezopotamii, egiptu. Jest tego sporo. 

Tak! Nauka opisując świat daje nam coraz większą o nim wiedzę! W przeciwieństwie do religii i wiary.

@Rhide

Zrozumiałem. Jeśli agnostycyzm ograniczysz tylko i jedynie do podanej przez Ciebie definicji mogę się zgodzić. Jednak dokładanie tam jakichkolwiek innych elementów - bogów, będzie już nadużyciem.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

• Odpowiedzi 659
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

@Wojtku

Wpisz sobie w google wynalazki starożytnych chin, mezopotamii, egiptu. Jest tego sporo. 

Tak! Nauka opisując świat daje nam coraz większą o nim wiedzę! W przeciwieństwie do religii i wiary.

@Rhide

Zrozumiałem. Jeśli agnostycyzm ograniczysz tylko i jedynie do podanej przez Ciebie definicji mogę się zgodzić. Jednak dokładanie tam jakichkolwiek innych elementów - bogów, będzie już nadużyciem.

tylko, że bóg moze byc elementem tej definicji, zależy od rozumienia. Bóg to moze być inaczej - świat.  albo raczej - rzeczywistość.

EGd2kyn.gif

Zachęcam do ustawienia sobie tego gifa jako sygnaturę w celu wyrażenia niechęci i dezaprobaty

wobec pewnego użytkownika i faktu, że jest on moderatorem chińskich bajek.

STOP ARINESSOWI JAKO MODERATOROWI! Zero tolerancji!

Opublikowano

Może, ale imho, nie można go celowo umieszczać w takiej definicji. Jest poza rzeczywistością, a wg mnie nawet leży jedynie w sferze fantastyki, gdyż zwyczajnie nie przejawia się w tym świecie z żaden sposób.

Opublikowano

@Wojtku

@Rhide

Nie pytam o wynalazki. Chinczycy opisali grawitacje, ruch planet czy ewolucje? Dlqczego u nich nauka nowozytna sie nie rozwinela? Odpowiedz jest prosta. Potrafilismy odroznic sfere profanum od sacrum, co dalo sile napedowa do rozwoju nauki.

Nauka opisuje w pewnym stopniu rzeczywistosc ale nie wyjasnia jakie jest pochodzenie praw gdyz to lezy poza jej paradygmatem.

Deus vult

Opublikowano

Może, ale imho, nie można go celowo umieszczać w takiej definicji. Jest poza rzeczywistością, a wg mnie nawet leży jedynie w sferze fantastyki, gdyż zwyczajnie nie przejawia się w tym świecie z żaden sposób.

Dlatego nie lubię dyskutować o bogu, cóż, jest to pojęcie abstrakcyjne i ktos dyskutując ze mną może mówić o innym znaczeniu niż ja sobie wyobrażam.

Więc powiem tak - zależy co rozumiemy za słowem bóg.

EGd2kyn.gif

Zachęcam do ustawienia sobie tego gifa jako sygnaturę w celu wyrażenia niechęci i dezaprobaty

wobec pewnego użytkownika i faktu, że jest on moderatorem chińskich bajek.

STOP ARINESSOWI JAKO MODERATOROWI! Zero tolerancji!

Opublikowano

1 primo

Bóg nie stworzył wszechświata, planet i gwiazd tylko po to żeby na koniec stworzyć człowieka którego życie nie będzie miało żadnego znaczenia ani celu.

2 primo

Nigdy nie było "nic" ponieważ jakim CUDEM z niczego powstał wszechświat?

3 primo

Na początku był chaos czyli bezgraniczny wszechświat w którym nie było nic

a później niewiadomo.. :c

następnie w skutek ewolucji wszystko zaczęło się kształtować aż do czasu powstania człowieka z małpiszona.

4 primo

Ewolucja ciągle trwa i nic nie jest w stanie jej zatrzymać.

Prawdopodobnie za x... lat powstanie nowa rasa inteligentniejsza od czlowieka

Chciałbym wierzyć w reinkarnacje i urodzić się w 8000 roku

Opublikowano

Wojtku, a nie zapomniałeś czasem jak to w pewnym europejskim kraju urzędnicy starają się zakazać badań nad komórkami macierzystymi, skłonić ludzi do używania jedynie kalendarzyka i innych rzeczy bo te kwestie powinny zależeć tylko od boga? 

Nauka nowożytna aktualnie rozwija się wszędzie. Nie jest specjalnie powiązana z jakimkolwiek wyznaniem. Jest tak już od jakiegoś czasu.

Opublikowano

1 primo

Bóg nie stworzył wszechświata, planet i gwiazd tylko po to żeby na koniec stworzyć człowieka którego życie nie będzie miało żadnego znaczenia ani celu.

2 primo

Nigdy nie było "nic" ponieważ jakim CUDEM z niczego powstał wszechświat?

3 primo

Na początku był chaos czyli bezgraniczny wszechświat w którym nie było nic

a później niewiadomo.. :c

następnie w skutek ewolucji wszystko zaczęło się kształtować aż do czasu powstania człowieka z małpiszona.

4 primo

Ewolucja ciągle trwa i nic nie jest w stanie jej zatrzymać.

Prawdopodobnie za x... lat powstanie nowa rasa inteligentniejsza od czlowieka

Chciałbym wierzyć w reinkarnacje i urodzić się w 8000 roku

Jakies potwierdzenia, czy to tylko twoja wiara i spekulacje?

Ps

Gdyby nie odpowiednie stale fizyczne to ewolucja niebylaby mozliwa.

Wojtku, a nie zapomniałeś czasem jak to w pewnym europejskim kraju urzędnicy starają się zakazać badań nad komórkami macierzystymi, skłonić ludzi do używania jedynie kalendarzyka i innych rzeczy bo te kwestie powinny zależeć tylko od boga?

Nauka nowożytna aktualnie rozwija się wszędzie. Nie jest specjalnie powiązana z jakimkolwiek wyznaniem. Jest tak już od jakiegoś czasu.

Bo nastapila globalizacja. Nie mowimy o wspolczesnej nauce tylno nowozytnej.

Dlaczego w ogole uprawianie nauki jest mozliwe, dlaczego swiat jest poznawalny?

Deus vult

Opublikowano

Uprawianie nauki jest możliwe, bo zasady rządzące światem dają się poznać, możemy wskazać na przyczynę różnych rzeczy. Tak jest i już.

Wojtku zerknij sobie tutaj. Piszą tu troszkę o nauce w starożytności

https://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_nauki#Nauka_w_staro.C5.BCytnej_Azji

Nawet jeszcze przed powstaniem chrześcijaństwa, które tak chwalisz.

Opublikowano

Uprawianie nauki jest możliwe, bo zasady rządzące światem dają się poznać, możemy wskazać na przyczynę różnych rzeczy. Tak jest i już.

Wojtku zerknij sobie tutaj. Piszą tu troszkę o nauce w starożytności

https://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_nauki#Nauka_w_staro.C5.BCytnej_Azji

Nawet jeszcze przed powstaniem chrześcijaństwa, które tak chwalisz.

To ze tak jest to nie jest to zadna odpowiedz. Dlaczego stale fizyczne sa takie aby moglo zaistniec zycie? Dlaczego stala kosmologiczna jest tak nienaturalnie mala, nie mozna mowic tutaj o zadnym przypadku.

Mowie o nauce nowozytnej a nie starozytnej.

Deus vult

Opublikowano

To ze tak jest to nie jest to zadna odpowiedz. Dlaczego stale fizyczne sa takie aby moglo zaistniec zycie? Dlaczego stala kosmologiczna jest tak nienaturalnie mala, nie mozna mowic tutaj o zadnym przypadku.

Mowie o nauce nowozytnej a nie starozytnej.

>"To ze tak jest to nie jest to zadna odpowiedz"

>Bóg stworzył nas i wszechświat

Robienie k***y z logiki, odcinek #523332

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Wojtku, nie możesz wybierać sobie jednego okresu z historii i na tej podstawie twierdzić, że to chrześcijaństwo dało boost nauce. 

Stałe fizyczne takie są i już. Nie wiemy dokładnie czemu. 

Opublikowano

>"To ze tak jest to nie jest to zadna odpowiedz"

>Bóg stworzył nas i wszechświat

Robienie k***y z logiki, odcinek #523332

Ty już kurwe to zrobiłeś swoją mongolską teorią na temat rzeczywistości.

Jedynie pozostało Wam wierzyć że wszechświat jest wieczny/ 

istnieją jeszcze prostaki które myślą że wszechświat jest wieczny i trwa od zawsze?

No chyba są i tutaj dyskutują. 

Deus vult

Opublikowano

Ty już kurwe to zrobiłeś swoją mongolską teorią na temat rzeczywistości.

Jedynie pozostało Wam wierzyć że wszechświat jest wieczny/ 

No chyba są i tutaj dyskutują. 

Co nie zmienia faktu, że w dyskusji wybierasz sobie momenty, kiedy wygodnie możesz sobie zmieniać poglądy.

Swoje pokrętne teorie bronisz zaprzeczeniem hasła, na którym opiera się cała ta wasza śmieszna biblia.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Dd czegoś się to wszystko musiało zacząć.. wszystko ma swój początek i swój koniec wątpię że wszechświat istniał zawsze albo zaczął się od wielkiego wybuchu .. tak po prostu wybuchł przypadek? może istniejemy w czarnej dziurze? a tylko jak nas porwie ta materia to wyjdziemy do świata właściwego?  a w świecie właściwym ten wszechświat to system?

Bóg jakiego nam wpajają od narodzin może być inny niż naprawdę ma być.

Coś ala avatar my żyjemy tutaj a tak naprawdę śpimy w świecie właściwym

Opublikowano

Co nie zmienia faktu, że w dyskusji wybierasz sobie momenty, kiedy wygodnie możesz sobie zmieniać poglądy.

Swoje pokrętne teorie bronisz zaprzeczeniem hasła, na którym opiera się cała ta wasza śmieszna biblia.

Biblia nie jest żadnym dokumentem naukowym, opisuje relacje Boga z człowiekiem. 

Deus vult

Opublikowano

Nie chcę nic mówić, ale, gdy zagłosowałem okazało się, że było 47:47, więc teraz jest większość tych, którzy nie wierzą ;>

@Edit: a Co do "boga", to nie wierzę. Dla mnie nie ma nic poza fizyką, chemią etc. etc. etc....

giphy.gif

Kocur™

Opublikowano

jak Twoim zdaniem wygląda granica wszechświata?

Koniec jest jednocześnie początkiem, a początek końcem. Tak naprawdę ten temat to jedno wielkie zbiorowisko ograniczonych umysłowo osób. Nie mam na myśli wszystkich, bo widziałem trochę postów, które naprawdę są wartościowe, ale nie zmienia to faktu, że wasza logika ( przynajmniej większości (ateistów )) jest debilna. Biblia jako księga jest bardzo wiarygodna, ale żeby ją zrozumieć trzeba trochę nad nią posiedzieć, bo wartość/sens wypowiedzi w niej umieszczanych jest bardzo skryty. Warto też dążyć do tej wiary, bo bez doświadczeń/przeżyć wiele osób nie uwierzy. Krótko podsumowując moją filozoficzną wypowiedź. "Trzeba czegoś doświadczyć aby się nawrócić", a czego? No to już zależy od woli twórcy. ;)

Opublikowano

Koniec jest jednocześnie początkiem, a początek końcem. Tak naprawdę ten temat to jedno wielkie zbiorowisko ograniczonych umysłowo osób. Nie mam na myśli wszystkich, bo widziałem trochę postów, które naprawdę są wartościowe, ale nie zmienia to faktu, że wasza logika ( przynajmniej większości (ateistów )) jest debilna. Biblia jako księga jest bardzo wiarygodna, ale żeby ją zrozumieć trzeba trochę nad nią posiedzieć, bo wartość/sens wypowiedzi w niej umieszczanych jest bardzo skryty. Warto też dążyć do tej wiary, bo bez doświadczeń/przeżyć wiele osób nie uwierzy. Krótko podsumowując moją filozoficzną wypowiedź. "Trzeba czegoś doświadczyć aby się nawrócić", a czego? No to już zależy od woli twórcy. ;)

Daj mi dowód, że bóg istnieje. Czekam. Biblia to wymysł, tak jak opowiadania, które czytam codziennie wymyślane przez różne osoby. Nie pruj się w stronę ateistów, bo ateiści nie prują się w stronę osób wierzących. Ja szanuję każdego, dopóki on mnie szanuje.

giphy.gif

Kocur™

Opublikowano

Daj mi dowód, że bóg istnieje. Czekam. Biblia to wymysł, tak jak opowiadania, które czytam codziennie wymyślane przez różne osoby. Nie pruj się w stronę ateistów, bo ateiści nie prują się w stronę osób wierzących. Ja szanuję każdego, dopóki on mnie szanuje.

A ja nie szanuję nikogo i co teraz?  B) Nie dam ci dowodów, bo to jest wiara. Gdyby były dowody nie byłoby wiary. Gdyby była pewność 100% i wszystko byśmy wiedzieli wiesz co by się stało? Jesteśmy widocznie za głupią cywilizacją na poznanie prawdy. Mogę dać ci dowód rzeczowy, a mianowicie istnienie. Jak go zinterpretujesz zależy tylko i wyłącznie od ciebie.

Opublikowano

Daj mi dowód, że istniejesz, przecież tak ci ludzie o tym mówili od małego, a wiedza z książek i życie jest tylko może przyjętą formą wśród nicości?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...