Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bóg nie istnieje..

Pєnєяo

BÓG  

127 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wierzysz w Boga?

• Tak
      66
    • Nie
      61

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może żyjemy... może nie. Brakuje nam wiedzy aby stawiać takie stwierdzenia.

Ontologia, odnosi się do szukania absolutu, bytu. Dla mnie to metafizyczna papka. 

Ludzki mózg rośnie ale zostają do niego dodawane nowe elementy, ciągle się tworzą, zmieniają połączenia. We wszechświecie nie ma takich zjawisk.

Grawitacja jest słabą siłą, a jej zasięg maleje z kwadratem odległości. Bardzo odległe od siebie obiekty praktycznie nie wpływają na siebie.

Fizycy teoretycy zawsze w swoich teoriach używają stwierdzeń metafizycznych, metanauki. 

Zakładają pewną strukturę i szukają jak się to ma do rzeczywistości i wysublimowanych struktur matematycznych.

Oczywiście że są, powstawanie nowych galaktyk, umieranie innych. Tworzenie energii.

Grawitacja nie jest żadną siłą. W ogóle nie wiemy co to jest grawitacja. Możemy jedynie opisywać skutki grawitacji.

A wracając i co z tego że maleje z odległością jak oddziałuję na cały wszechświata, ma nieskończony zasięg. W wszechświecie nie ma czegoś takiego jak układy izolowane. 

Deus vult

• Odpowiedzi 659
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Naukowcy stawiając hipotezę starają się poddać ją falsyfikacji. Metafizyka nie ma tu wiele do gadania.

Powstanie galaktyki lub gwiazdy nie jest tworzeniem nowego elementu, jedynie zmianą formy innego. W ciele człowiek wygląda to inaczej.

Niech Ci będzie. Grawitacja nie jest siłą, lecz oddziaływaniem podstawowym. Ogólnie chyba na jedno wychodzi. Wiemy czym jest. Wg teori względności jest ona zakrzywieniem przestrzeni powodowanym przez masę. Napisałem praktycznie nie oddziałuje... tzn przy dużych odległościach wartość siły jest pomijalna. Jedyny problem z grawitacją związany jest z mechaniką kwantową... i tu faktycznie brak nam jeszcze wiedzy. Ale ty chcesz dyskutować o nauce, czy bogu? 

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Naukowcy stawiając hipotezę starają się poddać ją falsyfikacji. Metafizyka nie ma tu wiele do gadania.

Powstanie galaktyki lub gwiazdy nie jest tworzeniem nowego elementu, jedynie zmianą formy innego. W ciele człowiek wygląda to inaczej.

Niech Ci będzie. Grawitacja nie jest siłą, lecz oddziaływaniem podstawowym. Ogólnie chyba na jedno wychodzi. Wiemy czym jest. Wg teori względności jest ona zakrzywieniem przestrzeni powodowanym przez masę. Napisałem praktycznie nie oddziałuje... tzn przy dużych odległościach wartość siły jest pomijalna. Jedyny problem z grawitacją związany jest z mechaniką kwantową... i tu faktycznie brak nam jeszcze wiedzy. Ale ty chcesz dyskutować o nauce, czy bogu?

Wielu teoretykow wchodzi w metafizyke chodz by Penrose Roger.

Jak inaczej, czyli co sie dzieje?

Wchodzisz na grzaski grunt.

Nie masz pojecie czym jest teoria wzgledni jesli piszesz takie bzdury.

Zadam pytanie, skoro wiemy co to jest grawitacja podaj mi teorie dlaczego kierunek grawitacji jest w kierunku obiektow z masa a nie odwrotnie. Dlaczego grawitacja jest bardzo slabym oddzialywaniem w stosunku np do elektromagnetyzmu?

To co opisuja rownanoa Einsteina to tylko skutki. Nie wiemy czym jest grawitacja.

Deus vult

Opublikowano

w kosmosie istnieje materia z której budowana jest gwiazda lub galaktyka. Człowiek aby zbudować mózg dostarcza materiał z zewnątrz.

Jeśli tłumaczyć grawitację jako zniekształcenie przestrzenie, jest to proste do wytłumaczenia. Tak samo jak zjazd z górki w dół, tylko tu masz to w 3 wymiarach. 

Opublikowano

w kosmosie istnieje materia z której budowana jest gwiazda lub galaktyka. Człowiek aby zbudować mózg dostarcza materiał z zewnątrz.

Jeśli tłumaczyć grawitację jako zniekształcenie przestrzenie, jest to proste do wytłumaczenia. Tak samo jak zjazd z górki w dół, tylko tu masz to w 3 wymiarach. 

A co jeśli ktoś poza wszechświatem dostarczam materii do zbudowania wszechświata? I jest to fraktal mózgu? i Tak w nieskończoność, a na samym końcu jest Byt. 

To właśnie opisujesz skutek grawitacji.  Próbujesz coś sobie wytłumaczyć, ale nie ma na to żadnej teorii. 

Deus vult

Opublikowano

Jeśli... nie ma na to dowodów. Możesz wysuwać dowolne hipotezy, których nie da się sprawdzić, co ciągle robisz :)

Ja bym powiedział, że to grawitacja jest skutkiem wynikającym z tego, że masa zakrzywia przestrzeń. Mogę się mylić, bo aż tak się na tym nie znam, ale wydaje się to być dość logiczne. Tak jak twój palec może zagiąć materiał, tworząc wgłębienie (grawitację).

Opublikowano

Jeśli... nie ma na to dowodów. Możesz wysuwać dowolne hipotezy, których nie da się sprawdzić, co ciągle robisz :)

Ja bym powiedział, że to grawitacja jest skutkiem wynikającym z tego, że masa zakrzywia przestrzeń. Mogę się mylić, bo aż tak się na tym nie znam, ale wydaje się to być dość logiczne. Tak jak twój palec może zagiąć materiał, tworząc wgłębienie (grawitację).

Gdyby każdy fizyk teoretyk tak myślał nigdy byśmy nie stworzyli kwantowej teorii pola, albo ogólnie żadnej wspólczesnej teorii. Cały CERN byłby zbędny bo nic by nie odkrył. 

Tak to są moje przemyślenia. 

Deus vult

Opublikowano

Hmm.. chyba faktycznie źle dobrałem słowa.

Chodzi o to, że Twoje hipotezy nie poddają się falsyfikacji, gdyż są poza naszymi możliwościami poznania.... z pewnością na tą chwilę.

Opublikowano

Hmm.. chyba faktycznie źle dobrałem słowa.

Chodzi o to, że Twoje hipotezy nie poddają się falsyfikacji, gdyż są poza naszymi możliwościami poznania.... z pewnością na tą chwilę.

Racja, nawet teoretycznie nie przekroczymy granic wszechświata. Za pewien czas ekspansja przekroczy prędkość C i na zawsze pozostanie tajemnicą. 

Deus vult

Opublikowano

Racja, nawet teoretycznie nie przekroczymy granic wszechświata. Za pewien czas ekspansja przekroczy prędkość C i na zawsze pozostanie tajemnicą. 

Na wykładzie, profesor od fizyki/astronomii powiedział, że już przekroczyła tę prędkość, podobno doszli do momentu, gdzie po prostu nic nie widać - czarno. Raczej potwierdzone info.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...