Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bóg nie istnieje..

Pєnєяo

BÓG  

127 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wierzysz w Boga?

• Tak
      66
    • Nie
      61

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 659
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jestem za usunięcie tematu z przyczyn oczywistych

Pamiętaj, jeśli czegoś chcesz, to możesz to zrobić. Zaczynając od robienia strony w html, kończąc na wchodzeniu do siedziby Microsoft, jako główny programista Windowsa :)

Opublikowano

to oczywiste że świat jest nieograniczony :)

nie powinniśmy organizować turniejów Mistrzostw Świata..

tylko Mistrzostwa Ziemi..

ostatnio ludzie są tacy tolerancyjni (nawet dla uchodźców i pedauf) a nie tolerują tego że organizowanie Mistrzostw Świata na Ziemi jest upokarzające dla "kosmitów "

na Ziemi muszą być organizowane Mistrzostwa Ziemi..

za xxx.. lat gdy już połączymy się ze wszystkimi "kosmitami" wtedy możemy organizować Mistrzostwa Świata

Opublikowano

Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że ateiści to bezmózgi.

nie jestem ateista

pierdolish mi o jakiś teoriach, a sam nie przedstawiłeś żadnej

Opublikowano

nie jestem ateista

pierdolish mi o jakiś teoriach, a sam nie przedstawiłeś żadnej

Piszesz jakieś bełkoty o których nie masz żadnego pojęcia. Twierdzenie że wszechświat jest wieczny to wiara. Nic nie wiemy co się działo przed 10^-42 sekundy. OTW załamuje się przy wysokich energiach. Pomijając fakt że gdybyśmy mieli kwantową grawitacje to jest to niesprawdzalna teoria doświadczalnie przez ludzkość. 

Deus vult

Opublikowano

Ja chciałbym usłyszeć od kogoś wierzącego kilka rzeczy.

Czemu wierzy.Tak szczerze. Czy była to sprawa wychowania, czy sam doszedł do tego, że to ma sens.

Czemu to a nie co innego?

Czemu nie wierzy w potwora Spaghetti. Przecież na jego istnienie są takie same dowody jak na istnienie innych bogów.

Jakie są kryteria tego, że wierzy w cokolwiek, lub nie wierzy. Czy do uwierzenia w coś wystarczą mu przekazy innych o prawdziwości tego zdarzenia?

...i prosił bym aby nie odpowiadać wyrywkowo tylko na jedno lub dwa pytania, jak to Wojtek ma tutaj w zwyczaju, że pomija często niektóre pytania :)

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Czemu wierzy.Tak szczerze. Czy była to sprawa wychowania, czy sam doszedł do tego, że to ma sens.

Czemu nie wierzy w potwora Spaghetti. Przecież na jego istnienie są takie same dowody jak na istnienie innych bogów.

Jakie są kryteria tego, że wierzy w cokolwiek, lub nie wierzy. Czy do uwierzenia w coś wystarczą mu przekazy innych o prawdziwości tego zdarzenia?

...i prosił bym aby nie odpowiadać wyrywkowo tylko na jedno lub dwa pytania, jak to Wojtek ma tutaj w zwyczaju, że pomija często niektóre pytania :)

To nie jest temat o wierze, przypominam. 

Deus vult

Opublikowano

Proszę bardzo. Na początku może i była to sprawa wychowania. Ale potem zacząłem zastanawiać się nad sensem naszego istnienia, czemu jest tak a nie inaczej? Wierzę, bo czuję obecność Boga. Czuję jego wpływ na mnie i na wszystko co mnie otacza. Na resztę pytań nie ma odpowiedzi. Być może Wy - wszyscy ateiści i deiści macie rację. Ale to się okaże dopiero po śmierci. 

hYYRv6d.png

Opublikowano

Dopóki ludzkość wie o sobie tak mało i pojawiają się rzeczy nielogiczne, dopóty Bóg będzie istniał.

Najbardziej, moim zdaniem, zagadkową sprawą jest - co było wcześniej, kto/jak to wszystko to zostało stworzone? Wszak, logicznie rzecz biorąc, wszystko ma swój początek i koniec. Podejrzewam, że w tym przypadku i w przypadku Boga jest to bardziej skomplikowane. Tak skomplikowane i tak mocno łamie obecnie panujące przekonania (o początku i końcu m.in.), że ludzkość nie potrafiłaby tego zrozumieć.

Co do samego tematu/postu, autor musi być kompletnym debilem wybijając się ponad logikę podając argumenty, które wymyśliłby 6 latek.

Opublikowano

Dopóki ludzkość wie o sobie tak mało i pojawiają się rzeczy nielogiczne, dopóty Bóg będzie istniał.

A co jest takiego nielogicznego? 

Deus vult

Opublikowano

Wojtku... mówiąc o bogu nie można nie mówić o wierze. To jest nierozerwalnie ze sobą połączone.

@1361622928-U485574.pngTreccboy1

W jaki sposób czujesz obecność boga? Mówi do Ciebie? Wysyła listy lub maile?

Jak to niema odpowiedzi na resztę pytań? Muszą być. 

Osobiście strzelam, że Twoja wiara jak i większości osób jest sprawą wychowania oraz indoktrynacji. Dlatego nie możesz odpowiedzieć na resztę pytań, gdyż zrujnowało by to Twój obraz świata opartego na wierze.

Opublikowano

Wojtku... mówiąc o bogu nie można nie mówić o wierze. To jest nierozerwalnie ze sobą połączone.

@1361622928-U485574.pngTreccboy1

W jaki sposób czujesz obecność boga? Mówi do Ciebie? Wysyła listy lub maile?

Jak to niema odpowiedzi na resztę pytań? Muszą być. 

Osobiście strzelam, że Twoja wiara jak i większości osób jest sprawą wychowania oraz indoktrynacji. Dlatego nie możesz odpowiedzieć na resztę pytań, gdyż zrujnowało by to Twój obraz świata opartego na wierze.

Rozmawiamy o transcendencji jaka ona jest to tutaj nie ma znaczenia. Nie zmieniaj celowo tematu. 

Deus vult

Opublikowano

A co jest takiego nielogicznego?

Min powstanie wszechświata, sens naszego życia i rozmowy w toku. Wytłumaczeniem na to jest właśnie Bóg i historia z nim związana. Gdybyśmy to wszystko wiedzieli, o Bogu miedzy innymi, albo pilibyśmy z nim herbatkę, albo w ogóle by go nie było.
Opublikowano

Min powstanie wszechświata, sens naszego życia i rozmowy w toku. Wytłumaczeniem na to jest właśnie Bóg i historia z nim związana. Gdybyśmy to wszystko wiedzieli, o Bogu miedzy innymi, albo pilibyśmy z nim herbatkę, albo w ogóle by go nie było.

wszechświat nie powstał ponieważ istnieje od zawsze na zawsze
Opublikowano

@Wojciech..

Nazwa tematu to "Bóg nie istnieje"

Zresztą transcendencja też jest powiązana z tematem wiary.

@KrzywyJP

Zgodzę się z tym, że rozmowy w toku mają coś wspólnego z bogiem. Obie te rzeczy są tak samo bezsensowne. Reszty postu nie zrozumiałem...

Opublikowano

wszechświat nie powstał ponieważ istnieje od zawsze na zawsze

To jest twoja wiara. 

@Wojciech..

Nazwa tematu to "Bóg nie istnieje"

Zresztą transcendencja też jest powiązana z tematem wiary.

I co z tego że jest powiązana. Dyskutujemy o istnieniu transcendencji, jaka ona jest to już zależy od wiary. 

Deus vult

Opublikowano

Zdajesz się nie dostrzegać, że istnienie boga też zależy od wiary. Wszystkie te rzeczy pochodzą z tego samego garnuszka.

Opublikowano

Zdajesz się nie dostrzegać, że istnienie boga też zależy od wiary. Wszystkie te rzeczy pochodzą z tego samego garnuszka.

Ja tutaj dyskutuje o kreatorze wszechświata a nie o wierze. Jeśli chcesz o wierze to nie ten temat. 

Deus vult

Opublikowano

oj Wojtku. Mi wciskasz, że wierze (i nazywasz to wiarą) w pewne nie do końca sprawdzone teorie naukowe, a sam wypierasz się, że kreator świata/bóg nie jest związany z bogiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...