Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bóg nie istnieje..

Pєnєяo

BÓG  

127 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wierzysz w Boga?

• Tak
      66
    • Nie
      61

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Matematyczny wszechświat jest chyba pojęciem zbyt abstrakcyjnym, mającym nakierowywać rozmówcę na konkretną odpowiedź. To, że wszechświat daje się opisywać matematycznie, nie znaczy, że jest matematyczny. Każesz mi się powtarzać... nie twierdzę, że nie jesteśmy symulacją, twierdzę, że nie ma żadnej przesłanki aby tak sądzić.

Równie dobrze może nie być nic poza wszechświatem. Dopóki nie wiemy, nie mamy podstaw stawiać takich twierdzeń, a jedynie możemy marzyć i snuć domysły.

Znowu układasz tak zdania, żeby nakierować rozmówcę na odpowiedź :) "Dostosowane". Mogły nie zostać dostosowane, a mogło to wynikać z ich niezmiennych właściwości, które nie mogły by zaistnieć w innej formie. Znowu, brakuje nam wiedzy aby powiedzieć coś z pewnością.

I fizyka zadaje takie pytania ... tylko jeszcze nie ma odpowiedzi :D

Ale ja jako bóg wszystkiego mówię Ci: Przyjmij do serca to co Ci mówię!

Niezmienne właściwości? Możesz rozwinąć temat? Oczywiście że są niezmienne bo gdyby się zmieniały to by nie można było uprawiać nauki a po 2 nas by tutaj nie było. Dlaczego bezwzględnie podlegamy prawom? według ciebie Istniało miliardy wszechświatów które miały różne prawa fizyki, jedne się zapadały a inne umożliwiały powstanie życia? Jak to interpretujesz? 

Oczywiście że fizyka zadaje takie pytanie, ale fizyka korzysta z tych praw nie może odpowiedzieć na te pytanie w nauce. To pytanie musimy wywnioskować o naszych pierwotnych założeniach o funkcjonowaniu wszechświata. Czy jest ta transcendencja czy jej nie ma. Pytanie i odpowiedzi mogą być różne. Czyli musimy się wznieść na metafizyke. Coś co jest poza fizyką i to zależy już od interpretacji każdego z nas. Ty zakładasz że same powstały, ja zakładam że Kreator jest stworzył żeby mogło zaistnieć życie. 

Deus vult

• Odpowiedzi 659
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Możliwe, że jest tak, że istnieje kilka wszechświatów. Na chwilę obecną jest to niesprawdzona teoria. Jak już mówiłem, na chwilę obecną brakuje nam wiedzy na ten temat, lecz jest wiele teorii. Jedną z tych nie sprawdzonych teorii jest stworzenie świata przez jakiegoś boga. 

Nie wiem, czy słyszałeś o inżynierii wstecznej? Badając coś można często wiele powiedzieć o tym czemu i jak powstał. Nie wymaga to odwoływania się do metafizyki. 

Ciągle ciekawi mnie to, jak udowodnisz mi, że nie jestem bogiem...

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Nie wiem, czy słyszałeś o inżynierii wstecznej? Badając coś można często wiele powiedzieć o tym czemu i jak powstał. Nie wymaga to odwoływania się do metafizyki. 

Już  dużo wiemy o funkcjonowaniu wszechświata. I co możemy coś powiedzieć? 

Ciągle ciekawi mnie to, jak udowodnisz mi, że nie jestem bogiem...

Wystarczy prześledzić twoje życie, czy nie wykazywałeś się niczym nadzwyczajnym itd. 

Już pisałem takie argumenty w poważnej dyskusji nie przechodzą. Mówimy o kretorze a nie o wierze. 

Deus vult

Opublikowano

Dużo może w stosunku do tego co było kilka lat temu. Nie wiadomo ile jeszcze pozostało. Jak już mówiłem, brak wiedzy w jakiejś dziedzinie nie powinien prowadzić do przekonania o istnieniu boga. 

Oj... kreator do istnienia potrzebuje wiary w niego, bo nie ma dowodów na jego istnienie. Nie można rozdzielić tych rzeczy.

A ja Ci powiem, że działam tak jak bóg chrześcijan... mam tajemnicze metody działania. Nie muszę pokazywać, że jestem nadzwyczajny, aby sprawić, że sąsiad wygra w lotka. Ciągle jestem bogiem! W tym zabiegu chcę pokazać wielką dziurę we wierze. Wierzycie w coś, czego nie da się obalić, ani potwierdzić. Tak właśnie działa bóg chrześcijan. Jest to wybiórcza wiara, która nie opiera się na solidnych przesłankach. Wybierasz, że wierzysz w jedną rzecz, a w inną już nie, choć na obie nie ma dowodów. Jak już mówiłem, wiara i religia jest głównie kwestią wychowania oraz indoktrynacji. 

Opublikowano

Dużo może w stosunku do tego co było kilka lat temu. Nie wiadomo ile jeszcze pozostało. Jak już mówiłem, brak wiedzy w jakiejś dziedzinie nie powinien prowadzić do przekonania o istnieniu boga. 

Jak już wspominałem twierdzenie że nauka wszystko wyjaśni zostało już obalone. 

A ja Ci powiem, że działam tak jak bóg chrześcijan... mam tajemnicze metody działania. Nie muszę pokazywać, że jestem nadzwyczajny, aby sprawić, że sąsiad wygra w lotka. Ciągle jestem bogiem! W tym zabiegu chcę pokazać wielką dziurę we wierze. 

Tylko że w Ciebie nikt nie wierzy, bo Ciebie można zbadać. 

Jeśli matematycznie nie można udowodnić że kochasz swoją żonę etc to znaczy że ją nie kochasz? 

Deus vult

Opublikowano

liczby są nieskończone

tak samo wszechświat jest nieskończony

być może istniej "Bóg" ale biblia ma z nim niewiele wspólnego

Opublikowano

wiecie, ze ta dyskusja do niczego nie prowadzi, niezależnie od tego czy rozwiniecie się na 10 czy na milion stron? tysiące razy takie tematy były podejmowane, każdy przedstawi swój punkt widzenia i na tym się skończy, nic nie jest w 100% obiektywne, niczego nie jesteście w stanie udowodnić, każda wasza opinia, myśl, przykład opiera się choć w małej części na subiektywności czy tego chcecie czy nie. 

"w życiu pewne są tylko dwie rzeczy, śmierć i podatki" - Jeśli ktoś na prawdę rozumie sens tego cytatu to raczej nie ma dalej o czym dyskutować i próbować jakoś udowodnić swoją racje.

Opublikowano

@Wojciech..

Możesz mi podlinkować badania, które stwierdziły, że nauka nie zbada wszystkiego? Czy chodzi Ci raczej o to, że nauka nie zbada tego, co nie jest rzeczywiste (czyt. nie należy do świata rzeczywistego). Jeśli tak to rozumiesz to jasne... nauka też się będzie mogła wyjaśnić tego, co wymyśliłem i zapisałem w zeszycie, bo jest to czystą fikcją i nie ma nawet sensu tego badać.

To, że nikt we mnie nie wierzy, nie oznacza, że nie jestem bogiem. Większość świata nie wierzy nawet w chrześcijańskiego boga, ani islamskiego, ani indyjskich. Może to, że nikt we mnie nie wierzy, oznacza ni mniej ni więcej, że wszyscy będziecie potępieni, a ja przez ten temat chcę was zbawić? :)

..tak więc pozostaję bogiem! Postawcie mi świątynie i zacznijcie zbierać ofiary!

Nie wiem co ma oznaczać ten argument:

Jeśli matematycznie nie można udowodnić że kochasz swoją żonę etc to znaczy że ją nie kochasz? 

Na pewno jest to argument na obalenie matematyczności wszechświata, który tak często przywołujesz. Nie trzeba wszystkiego opisywać matematycznie, aby można było to zaobserwować oraz opisać, wystarczy patrzeć na moje interakcje z żoną aby to stwierdzić. Robiąc to samo w stosunku do boga, można stwierdzić, że ty kochasz boga, jednak on nie kocha Ciebie, bo nie odwzajemnia Twoich uczuć, nie pokazuje tego. Możesz przypisywać boskie działanie do jakiś zbiegów okoliczności, lub głosów w głowie, jednak będzie to chyba wyciąganie błędnych wniosków ze zdarzeń.

Opublikowano

@Wojciech..

Możesz mi podlinkować badania, które stwierdziły, że nauka nie zbada wszystkiego? Czy chodzi Ci raczej o to, że nauka nie zbada tego, co nie jest rzeczywiste (czyt. nie należy do świata rzeczywistego). Jeśli tak to rozumiesz to jasne... nauka też się będzie mogła wyjaśnić tego, co wymyśliłem i zapisałem w zeszycie, bo jest to czystą fikcją i nie ma nawet sensu tego badać.

Już wspominałem o zasadach mechaniki kwantowej. Świat staje się z każdym momentem pomiaru, nie możemy w żaden sposób przewidzieć przyszłości czy odtworzyć przyszłość znając stan cząstek ich położenie i pęd. Kolejną kwestią jest kosmologia. Pytanie jest tylko dlaczego dla nas ta wiedza jest zablokowana. 

A jak już jesteśmy przy QM to pozostają problemy interpretacyjne, co się za nią kryję. Potrzeba interpretacji metafizycznych. 

@Wojciech..

Nie wiem co ma oznaczać ten argument:

Na pewno jest to argument na obalenie matematyczności wszechświata, który tak często przywołujesz. Nie trzeba wszystkiego opisywać matematycznie, aby można było to zaobserwować oraz opisać, wystarczy patrzeć na moje interakcje z żoną aby to stwierdzić. Robiąc to samo w stosunku do boga, można stwierdzić, że ty kochasz boga, jednak on nie kocha Ciebie, bo nie odwzajemnia Twoich uczuć, nie pokazuje tego. Możesz przypisywać boskie działanie do jakiś zbiegów okoliczności, lub głosów w głowie, jednak będzie to chyba wyciąganie błędnych wniosków ze zdarzeń.

To dlaczego wszechświat opisuje się liczbami? Matematyczne struktury doskonale opisują rzeczywistość. Przykładem jest Ogólna Teoria Względności najpiękniejsza a zarazem najtrudniejsza teoria jaka powstała. Jak to mówi Heller, u matematyków jest mniej ateistów. 

liczby są nieskończone

tak samo wszechświat jest nieskończony

być może istniej "Bóg" ale biblia ma z nim niewiele wspólnego

Materia jest skwantowana, nie można jej dzielić w nieskończoność. I jak się to ma do nieskończoności? 

Nie masz żadnych argumentów na potwierdzenie swoich dogmatów. 

@Wojciech..

To, że nikt we mnie nie wierzy, nie oznacza, że nie jestem bogiem. Większość świata nie wierzy nawet w chrześcijańskiego boga, ani islamskiego, ani indyjskich. Może to, że nikt we mnie nie wierzy, oznacza ni mniej ni więcej, że wszyscy będziecie potępieni, a ja przez ten temat chcę was zbawić? :)

..tak więc pozostaję bogiem! Postawcie mi świątynie i zacznijcie zbierać ofiary!

Już nie będę odpowiadał na tego typu śmieszki. 

Deus vult

Opublikowano

Ja nie wierze w "tego" boga, ale wierze, że coś stworzyło wszechświat.

btw tam wyżej się kłócą jakieś pionki.

VNp6c2U.png

Opublikowano

Ten temat mógłby mieć potencjał, gdyby nie te idiotyczne, nielogiczne wypowiedzi jego autora...­

ten temat ma potencjał i to dzięki mnie :)

wystarczy spojrzeć na liczbę postów w temacie

@topic

księża pedofile i bogaty Watykan utrzymywany przez WIERNYCH kundli

oto dzisiejsza religia..

Opublikowano

@topic

oto dzisiejsza religia..

Nic ciekawego nie wniosłeś do tematu.

aha.

Deus vult

Opublikowano

@topic

oto dzisiejsza religia..

Nie chodź do szkoły, bo na jakimś zadupiu jakiś nauczyciel molestował uczniów w Polsce, przestań tam chodzić, przecież to kolesiostwo
Opublikowano

Boga nie ma, mikołaja nie ma i jeszcze mi powiedz że króliczka wielkanocnego nie ma! 

NO POWIEDZ MI TO! ZRUJNUJ MOJE ŻYCIE TOTALNIE!!!!! 

Opublikowano

Boga nie ma, mikołaja nie ma i jeszcze mi powiedz że króliczka wielkanocnego nie ma! 

NO POWIEDZ MI TO! ZRUJNUJ MOJE ŻYCIE TOTALNIE!!!!! 

Przykro mi stary... Nie ma. Też ciężko to przezywałem. :(

"Żeby zwyciężyło zło wystarczy obojętność dobrych ludzi..."

Opublikowano

@topic

oto dzisiejsza religia..

Temat ma potencjał, bo porusza sprawy na jakie każdy człowiek chciałby znać odpowiedź, tak było i zawsze będzie.

Bardzo to wszystko uogólniłeś, odnośnie watykanu i katolików, w dużym stopniu się z Tobą zgodzę, dzisiejszy kościół to czysty biznes, pedofile są wynikiem bezsensownych zasad nałożonych na księży -  celibat. Coś czego nie nakazuję Biblia a mimo to jest stosowane, zakładam, że gdyby nie celibat ilość pedofilów zmalała by drastycznie w kościele katolickim, ale pomijajac już to bo nie o tym jest temat.

Jak dla mnie pojęcie Boga nie odnosi się tylko do chrześcijaństwa tutaj, chodzi o ogół, wszystkie religie - stwórcę czy to Allaha czy Jahwe. Ciężko jest wyjaśnić całą spójność świata jak nas otacza, wszystko działa jak należy, wręcz perfekcyjnie, układ planet w którym żyjemy, Słońce, grawitacja, życie, my sami - to wszystko wydaję się niemożliwe, jeżeli założymy, że to dzieło przypadku, więc aż samo się nasuwa, że ktoś za tym może stać, aczkolwiek wszystkie zasady, związane z religiami są dla mnie bzdurą, zabijanie w imie Boga, chodzenie do kościoła, modlitwa - to wszystko według mnie wykreował tylko umysł ludzki.

Religie w dzisiejszym świecie są przesączone nietolerancją, ignorancją zakorzeniona jest w nich nienawiść do "innego", są narzucane od najmłodszych lat. "Jeżeli jedna osoba ma jakieś urojenia nazywamy to szaleństwem, Jeżeli wiele osób cierpi na to samo urojenie nazywamy to religią."  ~ Robert maynard pirsig

Wydaję mi się, że istnieje szansa na istnienie czegoś nad nami, bardziej inteligentnego, zaawansowanego - możliwe, że odpowiedzialnego za istnienie świata do okoła nas. Jednak zatrzymałbym się tutaj i za bardzo nie rozpuszczał wodzy fantazji odnośnie życia pozagrobowego, piekła czy też nieba,które zostały prawdopodobnie wymyslone przez ludzi bo ich istenienie jest potrzebne, aby zachować sens wszystkich religii - na zasadzie kontrastu, zła i dobra, nagrody i kary ;)

2d0ns76.jpg

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

@Wojciech..

Ciągle proszę o wyniki badań lub jakąś pracę naukową, która mówi o tym, że nie przełamiemy nigdy tych barier. Chciałbym się z nimi zapoznać.

Wszechświat da się opisać liczbami, bo to wynika z jego natury - geometrii, fizyki. To, że wiele rzeczy da się opisać wzorami oraz liczbami, nie oznacza to, że wszechświat sam w sobie jest matematyczny. Choćby liczby pierwsze się nam wymykają. Jeśli coś jest powtarzalne, posiada pewne schematy to da się to opisać, wynika to raczej z cech matematyki a nie samego świata.

Wojtku, nie poddawaj się! Mówiłeś, że udowodnisz mi, że nie jestem bogiem. Czy jednak akceptujesz to, że jesteś hipokrytą i dowolnie wybierasz sobie w co wierzysz a w co nie?

Opublikowano

@Wojciech..

Ciągle proszę o wyniki badań lub jakąś pracę naukową, która mówi o tym, że nie przełamiemy nigdy tych barier. Chciałbym się z nimi zapoznać.

Wszechświat da się opisać liczbami, bo to wynika z jego natury - geometrii, fizyki. To, że wiele rzeczy da się opisać wzorami oraz liczbami, nie oznacza to, że wszechświat sam w sobie jest matematyczny. Choćby liczby pierwsze się nam wymykają. Jeśli coś jest powtarzalne, posiada pewne schematy to da się to opisać, wynika to raczej z cech matematyki a nie samego świata.

Wojtku, nie poddawaj się! Mówiłeś, że udowodnisz mi, że nie jestem bogiem. Czy jednak akceptujesz to, że jesteś hipokrytą i dowolnie wybierasz sobie w co wierzysz a w co nie?

Jakie badania chcesz? To wynika z twojej nie wiedzy na temat mechaniki kwantowej, kosmologii czy kosmologii kwantowej ze zadajesz takie trywializmy.

Mowimy tutaj o kreatorze wszechswiata a nie o interpretacji metafizycznej transcendencji.

Juz Ci pisalem gdybys w dyskusji z powaznymi naukowcami ukazywal takie argumenty zostalbys wysmiany i skompromitowany jak typowy ateista nieuk.

Skoro ateisci tak sie powoluja na nauke( pomijajac fakt ze nie ma nic wspolnego z ateizmem) to dlaczego korzystaja z moralnosci chrzescijanskiej, przeciez nauka jest obojetna na rzeczy aksjologiczne, na zabijanie itd.

Deus vult

Opublikowano

Zakładam, że skoro wysuwasz takie twierdzenia, to opierasz się na jakiś pracach naukowych ludzi, którzy w temacie wierzą więcej od Ciebie i ode mnie. Te rzeczy nie są aż tak oczywiste, dlatego chciałbym o nich poczytać. Z tego, co ja się orientuję są teorie, które zakładają możliwość wyjścia poza naszą część kosmosu. A co do mechaniki kwantowej to nie wiem... dlatego chciałbym się dowiedzieć. Podaj swoje źródła.

Nie zrozumiałem co do mnie napisałeś w drugim akapicie. Napisz jak do człowieka a nie jak do profesora metafizyki :)

Oj nie fochaj się. Z poważnymi naukowcami nie musiałbym się kłócić. Kłócę się z osobą wierzącą, która nie potrafi mi udowodnić, że nie jestem bogiem, a do swojej obrony używam takich argumentów jak osoba wierząca.

Opublikowano

Zakładam, że skoro wysuwasz takie twierdzenia, to opierasz się na jakiś pracach naukowych ludzi, którzy w temacie wierzą więcej od Ciebie i ode mnie. Te rzeczy nie są aż tak oczywiste, dlatego chciałbym o nich poczytać. Z tego, co ja się orientuję są teorie, które zakładają możliwość wyjścia poza naszą część kosmosu. A co do mechaniki kwantowej to nie wiem... dlatego chciałbym się dowiedzieć. Podaj swoje źródła.

Chociażby wykład prof. Meissnera 

Nie zrozumiałem co do mnie napisałeś w drugim akapicie. Napisz jak do człowieka a nie jak do profesora metafizyki :)

Cały czas zmieniasz temat i idziesz w stronę religii. Religia w tej dyskusji nie ma żadnego znaczenia, mówimy tutaj o kreatorze. 

Oj nie fochaj się. Z poważnymi naukowcami nie musiałbym się kłócić. Kłócę się z osobą wierzącą, która nie potrafi mi udowodnić, że nie jestem bogiem, a do swojej obrony używam takich argumentów jak osoba wierząca.

Imputujesz że wśród naukowców nie ma osób wierzących? Otóż są i to jest ich bardzo wiele. Najwięcej jest tych którzy zajmują się wczesnym wszechświatem czy cząstkami elementarnymi. 

Deus vult

Opublikowano

Film obejrzę w wolnej chwili i się ustosunkuję później.

Kreator świata jest nierozerwalny z wiarą oraz religią. Bo nie jest częścią realnego świata, ani nie ma przesłanek aby wnioskować jego istnienie. To jednak nie ma żadnego związku z tym, że wszechświat da się opisać liczbami. Wiele rzeczy rządzi się matematycznymi prawami, bo taka jest matematyka, a nie wszechświat. Twoja odpowiedź była nie na temat.

Nie twierdzę, że wśród naukowców nie ma wierzących. Też jednak nie widziałem żadnych ankiet, które o tym mówią.... Chodziło mi raczej o to, że naukowiec byłby w stanie sensownie ustosunkować się do mojej wypowiedzi, obalić/potwierdzić.... lub przyznać, że jest hipokrytą :)

Opublikowano

Film obejrzę w wolnej chwili i się ustosunkuję później.

Kreator świata jest nierozerwalny z wiarą oraz religią. Bo nie jest częścią realnego świata, ani nie ma przesłanek aby wnioskować jego istnienie. To jednak nie ma żadnego związku z tym, że wszechświat da się opisać liczbami. Wiele rzeczy rządzi się matematycznymi prawami, bo taka jest matematyka, a nie wszechświat. Twoja odpowiedź była nie na temat.

Nie ma żadnych przesłanek aby twierdzić że jedyną drogą poznania jest materializm. Nie wiesz jaka jest struktura wszechświata czy ontologia. 

Deus vult

Opublikowano

I nie ma żadnych przesłanek aby twierdzić, że NOTmaterializm jest drogą do poznania świata. Nie ma żadnych przesłanek na to, że NOTmaterializm istnieje. Skoro nie ma przesłanek na to, to nie ma sensu opierać się na czymś czego nie możemy zbadać. To, że nie znam dokładnie struktury wszechświata niczego nie dowodzi, poza tym, że brak nam jeszcze wiedzy. Powtarzam to już enty raz, a ty ciągle wychodzisz z tymi argumentami. Jeśli świat w którym żyjemy nie jest wszystkim, to udowodnij to proszę.

Ja nie wierzę w żadnego kreatora lub boga, jeśli jednak udowodnisz mi, że jest inaczej, będę zaskoczony, ale przyjmę to do wiadomości. Jeśli nie możesz udowodnić, to przyjmij, że sam też tego nie wiesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...