Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bóg nie istnieje..

Pєnєяo

BÓG  

127 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wierzysz w Boga?

• Tak
      66
    • Nie
      61

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ehhh....

Dostrzegam brak sensu naszej dyskusji. Rzucasz mi rzeczami o wykorzystywaniu mózgu w 100%, i innych bajkach. Miałem nadzieję, że uda mi się porozmawiać z Tobą uczciwie, tak aby odpowiadać na pytania a nie szukać bajek na podpieranie swoich argumentów. Sam dopisujesz wartości rzeczom, które ich nie posiadają.

A ty już od początku dyskusji zakładasz że wszystko powstało przypadkiem i to nie w sposób chaotyczny tylko umożliwiający powstawanie nas i uprawiania w ogóle fizyki.Gdyby to jakiś poważny fizyk teoretyk usłyszał to by się za głowę chwycił. 

Dlaczego bajeczkami, rozwiń temat. 

Deus vult

• Odpowiedzi 659
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Dlaczego ma zaprzeczać istnieniu Boga? To Wielkich Wybuch na który się powołujesz, zaprzecza twoim tezą. Nic nie wskazuje na to(obserwacje) że wszechświat jest nieskończony.

Paradoks Olbersa.

Mój argument wcale nie różni się od twojego. 

Dlaczego papkę? 

Nie obchodzi mnie chore myślenie, że jakiś byt wyższy steruje naszym życiem.

Nigdzie nie napisałem, że wszechświat jest nieskończony, tylko OGROMNY. 

http://i.wp.pl/a/f/jpeg/29794/zdjecie_ziemi_voyager_ap_640.jpeg

Powyżej dałem zdjęcie ziemi, przypominam, że podczas robienia zdjęcia voyager nawet nie przekroczył układu słonecznego.

https://www.youtube.com/watch?v=u57-d1UT4J0

Po co Twój "Bóg" by tworzył tak wielki obszar? Miliardy takich układów, miliardy galaktyk, możliwe również (nie twierdzę), że istnieje miliardy wszechświatów.

Po co to wszystko? Dla ludzi? Chore myślenie, że jesteśmy sami nazywa się EGOIZMEM.

Teraz polecam zastanowić się, a nie pleść bzdury i pisać "Nie masz dowodów, bug istnieje!11oneone!", gdyż wszystko odnośnie Boga, początku wszechświata jest tylko DOMYSŁAMI.

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

Bo ludzie używają całego swojego mózgu. Są obszary w mózgu, które specjalizują się w konkretnych działaniach i wtedy się uaktywniają. 

Zakładam, że wszystko mogło powstało przypadkiem, gdyż nie ma dowodów na to, że było inaczej. Naukowcy ciągle pracują nad tym aby rozgryźć co i czemu, ale jeszcze nie wiedzą. Wyciąganie innych wniosków bez podparcia się dowodami jest nieuprawnione. Oczywiście wyciągniesz argument, ze nauka nie odpowie na wszystkie pytania, bo ktoś tam tak powiedział. Wiele osób które tak twierdziły, że nauka nie pójdzie już do przodu musiały odwoływać swoje słowa. Mam wrażenie, ze nie dostrzegasz bezpodstawności wyciągania wniosków o istnieniu boga. Swoje podstawy umieszczasz tam, gdzie coś jest mało prawdopodobne lub nieznane.

Jeszcze kilkaset lat temu KK twierdził, że Ziemia jest centrum świata, że zwierzęta zostały stworzone przez boga, a nie ewoluowały, 

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Nie obchodzi mnie chore myślenie, że jakiś byt wyższy steruje naszym życiem.

Nigdzie nie napisałem, że wszechświat jest nieskończony, tylko OGROMNY. 

http://i.wp.pl/a/f/jpeg/29794/zdjecie_ziemi_voyager_ap_640.jpeg

Powyżej dałem zdjęcie ziemi, przypominam, że podczas robienia zdjęcia voyager nawet nie przekroczył układu słonecznego.

https://www.youtube.com/watch?v=u57-d1UT4J0

Po co Twój "Bóg" by tworzył tak wielki obszar? Miliardy takich układów, miliardy galaktyk, możliwe również (nie twierdzę), że istnieje miliardy wszechświatów.

Po co to wszystko? Dla ludzi? Chore myślenie, że jesteśmy sami nazywa się EGOIZMEM.

Teraz polecam zastanowić się, a nie pleść bzdury i pisać "Nie masz dowodów, bug istnieje!11oneone!", gdyż wszystko odnośnie Boga, początku wszechświata jest tylko DOMYSŁAMI.

Gdzie pisałem że ktoś steruje naszym życiem? Pisałem że człowiek ma wolną wolę, i to wynika z zasada które rządzą mikroświatem. Nie jesteśmy zdeterminowani przez stan cząstek. 

Poważnie jest taki wielki nie kłamiesz mnie?  :lenny: 

Bóg mógł rozpocząć pewien proces, i oglądać go jak w  kinie. Zasada antropiczna. Nie twierdzę że nie istnieje życie w Kosmosie, tylko mówię że prawdopodobieństwo że my istniejemy jest bliskie zera. Zbyt dużo czynnik wpływa na to że istniejemy. Polecam filozofie przypadku prof Hellera. 

Kto tak napisał że jak nie masz dowodów to Bóg istnieje? 

Bo ludzie używają całego swojego mózgu. Są obszary w mózgu, które specjalizują się w konkretnych działaniach i wtedy się uaktywniają. 

Oczywiście wyciągniesz argument, ze nauka nie odpowie na wszystkie pytania, bo ktoś tam tak powiedział. 

Ile można powtarzać że mamy ograniczenia w kosmologii i mikroświecie. Wynika to z twoje niewiedzy że pleciesz takie bzdury

Jeszcze kilkaset lat temu KK twierdził, że Ziemia jest centrum świata, że zwierzęta zostały stworzone przez boga, a nie ewoluowały, 

Tylko że mamy większe pojęcie o rzeczywistości niż kilkaset lat temu. 

Dlaczego nauka nowożytna rozwinęła się tylko na terenach chrześcijańskich, w cywilizacji zachodniej? 

Zakładam, że wszystko mogło powstało przypadkiem, gdyż nie ma dowodów na to, że było inaczej. 

To jest twoja wiara. 

Deus vult

Opublikowano

ateizm to nie jest wiara. To jest po prostu interpretowanie rzeczywistości, a w rzeczywistości nie wykryto żadnych zjawisk, czy obiektów, czy czegokolwiek, żeby mieć podstawę do uważania, ze bóg istnieje, więc ateiści nie uważają, ze bóg istnieje. Nie znaczy to, ze gdyby były jakies dowody, ale takie porządne to by nie zmienili zdania. nie o to tu chodzi, żeby się przeciwstawić wierzącym i uważać, że boga nie ma. Po prostu obserwując rzeczywistość nie widzą boga, więc zakładają, że go nie ma. Owszem, nie ma dowodów na nie istnienie boga, ale powiedz mi jak można by było udowodnić, ze czegoś nie ma?

EGd2kyn.gif

Zachęcam do ustawienia sobie tego gifa jako sygnaturę w celu wyrażenia niechęci i dezaprobaty

wobec pewnego użytkownika i faktu, że jest on moderatorem chińskich bajek.

STOP ARINESSOWI JAKO MODERATOROWI! Zero tolerancji!

Opublikowano

ateizm to nie jest wiara. To jest po prostu interpretowanie rzeczywistości, a w rzeczywistości nie wykryto żadnych zjawisk, czy obiektów, czy czegokolwiek, żeby mieć podstawę do uważania, ze bóg istnieje, więc ateiści nie uważają, ze bóg istnieje. Nie znaczy to, ze gdyby były jakies dowody, ale takie porządne to by nie zmienili zdania. nie o to tu chodzi, żeby się przeciwstawić wierzącym i uważać, że boga nie ma. Po prostu obserwując rzeczywistość nie widzą boga, więc zakładają, że go nie ma. Owszem, nie ma dowodów na nie istnienie boga, ale powiedz mi jak można by było udowodnić, ze czegoś nie ma?

Interpretowanie rzeczywistości MATERIALISTYCZNIE. Ten pogląd od oświecenia wdrukował się do świadomości. Dlaczego jest taka pewność że nauka nie dopuszcza istnienia tajemnicy i jedyną drogą poznania jest materializm?

Ja właśnie jak obserwuje rzeczywistość widzę w tym inteligencje. Nie każdy to musi widzieć.

Można udowodnić że czegoś nie ma. 

Deus vult

Opublikowano

Skoro nie ma siły wyższej, to po co w ogóle jesteśmy, skąd się wzięliśmy? Śmieszy mnie to, że było wielkie bum i wszystko nagle powstało, brednie. Większość ludzi, którzy hejtują wiarę to Ci, których spotkało jakieś nieszczęście w życiu i nie umieli w niczym znaleźć oparcia, tłumacząc sobie, że Bóg by mi pomógł gdyby tylko istniał. Niestety, świata nie zmienisz - gdyby nawet teraz Jezus przyszedł na świat ludzie postąpili by identycznie, nieważne czy robiłby cuda, uzdrawiał, ktoś weźmie pistolet i postąpi identycznie jak ponad dwa tysiące lat temu. Cały kosmos, wszechświaty, to nie jest na nasz rozum, a co do ciekawych życia po śmierci, nie trzeba umrzeć, żeby być martwym ;)

Opublikowano

powtarzam po raz kolejny :)

świat powstał z "ziarenka"i ewoluował przez xx.... lat, dlatego jest tak idealnie skonstruowany.

Skąd wzięło się to "ziarenko" ano właśnie tu jest problem..

być może nie jesteśmy na tyle inteligentni by to logicznie wytłumaczyć

ale "Bóg" nie istnieje.

świat istnieje od zawsze

Opublikowano

świat powstał z "ziarenka"i ewoluował przez xx.... lat, dlatego jest tak idealnie skonstruowany.

ale "Bóg" nie istnieje.

świat istnieje od zawsze

O jakiej teorii mówisz? 

Na jakiej podstawie sądzisz że Bóg nie istnieje? 

świat istnieje od zawsze

świat powstał z "ziarenka"i 

#logika

@Pєnєяo

Deus vult

Opublikowano

Dziwni jesteście. Albo ja jestem dziwna. Przeczytałam 10 stron wstecz tej dyskusji i wszystko jest na zasadzie BOGANIEMA/BUGJEST. Ogarnijcie się i przestańcie sobie udowadniać kto ma rację a kto nie. Religia to kwestia równie indywidualna co poglądy polityczne, według niektórych Jarek jest Zbawicielem, według innych Miler a jeszcze według innych Korwin, w tym przypadku jest dokładnie tak samo. To wszystko kwestia osobistego spojrzenia na świat. Udowadnianie komuś wychowanemu w duchu konkretnych ideałów i co więcej, wierzącego w nie i dążącego do szczęścia według nich jest zwyczajnym chamstwem i absolutnym brakiem jakiejkolwiek samodyscypliny i szacunku do drugiego człowieka. Szanujmy się nawzajem i nie urządzajmy bezsensownej gównoburzy, bo przez kilka postów na pewno nie zmienimy czyjegoś sposobu postrzegania świata. Ot, taka tam wypocinka. KOLEJNA :-)

Opublikowano

O jakiej teorii mówisz?

Na jakiej podstawie sądzisz że Bóg nie istnieje?

świat istnieje od zawsze

świat powstał z "ziarenka"i

#logika

@Pєnєяo

oj sorry..

WSZYSTKO CO ZNAJDUJE SIĘ WE WSZECHŚWIECIE powstało z "ziarenka"

Opublikowano

ale "Bóg" nie istnieje.

świat istnieje od zawsze

yyyy nie wiem jak coś się stało, ale bóg nie istnieje. elo

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

z Jakiego ziarenka?

nie znam szczegółów :D

tak na poważnie..

nie wiem z jakiego "ziarenka" ale mogło to być Ziarenko Ewolucji

coś w stylu Teoria Wybuchu z tym że nie byłoby wybuchu :)

Opublikowano

nie znam szczegółów :D

tak na poważnie..

nie wiem z jakiego "ziarenka" ale mogło to być Ziarenko Ewolucji

coś w stylu Teoria Wybuchu z tym że nie byłoby wybuchu :)

W fizyce nie ma ewolucji.

Deus vult

Opublikowano

A ty już od początku dyskusji zakładasz że wszystko powstało przypadkiem i to nie w sposób chaotyczny tylko umożliwiający powstawanie nas i uprawiania w ogóle fizyki.Gdyby to jakiś poważny fizyk teoretyk usłyszał to by się za głowę chwycił. 

Dlaczego bajeczkami, rozwiń temat. 

Ty natomiast już od początku dyskusji zakładasz, że źródło takich rzeczy jak powstanie wszechświata, pochodzenie jego praw czy powstanie życia ma podłoże w jakiejś "wyższej sile" i nie jesteśmy w stanie tego wyjaśnić.

I nic nie można Ci wytłumaczyć bo na każdy argument masz swoje pokrętne teorie, nie mające żadnego oparcia poza twoimi przekonaniami.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

oj sorry..

WSZYSTKO CO ZNAJDUJE SIĘ WE WSZECHŚWIECIE powstało z "ziarenka"

tak dokladnie,jechałem z rzepakiem i mi sie troche usypalo.W ten sposób powstales... Takie tematy z góry powinny być zamykane,o Bogu i polityce sie nie dyskutuje. PiS joł
Opublikowano

O jakim argumencie mówisz @hrabia14

Nie baw się w łapanie za słówka i wybieranie fragmentów wypowiedzi jak jakiś szczeniak. Nic się tobie nie da przetłumaczyć mimo, że każda z twoich "teorii" nie jest poparta rzetelną wiedzą tylko twoimi przekonaniami bądź twoimi subiektywnymi interpretacjami wyników badań...

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Nie baw się w łapanie za słówka i wybieranie fragmentów wypowiedzi jak jakiś szczeniak. Nic się tobie nie da przetłumaczyć mimo, że każda z twoich "teorii" nie jest poparta rzetelną wiedzą tylko twoimi przekonaniami bądź twoimi subiektywnymi interpretacjami wyników badań...

Imputujesz mi że że wymiguje się od argumentów? Jakich argumentów człowieku konkrety. Wróżbita maciej 2 fora dalej.

@hrabia14

Ty mówisz tutaj o argumentach??

Do stworzenia wszechświata wystarczyła pewna ilość energii, badania udowadniają, że materia może powstać z czystej energii. Zakładając natomiast istnienie innych rzeczywistości i więcej niż 4 wymiary można wyciągnąć wniosek, że wszechświat i nasza rzeczywistość nie mają granic czasowych. Nie mają początku, ani końca i nikt ich nie stworzył. To co obserwujemy to tylko jedna z wersji wydarzeń w danej przestrzeni czasowej, jedna z nieskończonej ilości możliwych linii czasowych.

Prawa rządzące wszechświatem natomiast pochodzą z wzajemnej korelacji różnych rzeczywistości w celu utrzymania ich stabilności.

Jak typowy manipulant i to jest dość często spotykane w książkach popularnonaukowych, chodź by Hawkinga, że miesza fakty z spekulacjami.

Na początku podałeś jakiś przykład i stwierdziłeś że badania to udowadniają i na tym się skończyło. Miałeś nie jako na względzie to że cała twoja wypowiedź zyska miano teorii naukowej i nie będzie podlegała dywagacji. Typowy random który nie zajmuje się fizyką nie odróżni tych faktów. 

bóg mogl sie posłuzyc ewolucja

Wcale nie neguje ewolucji, chodź z założeń jest trochę śmieszna. 

Deus vult

Opublikowano

z ewolucji powstało wszystko co widzimy i możemy dotknąć więc dlatego wszechświat nie mógł powstać wskutek ewolucji?

@Wojciech..

prawa mają swoje wytłumaczenia np. dlaczego jabłko spada na Ziemie? bo ma większą mase od powietrza :)

przypominam że nie mówimy tak dosłownie o powstaniu świata bo świat istnieje od zawsze

trzeba się zastanowić co przyczyniło się do tego że powstały planety itd

Opublikowano

z ewolucji powstało wszystko co widzimy i możemy dotknąć więc dlatego wszechświat nie mógł powstać wskutek ewolucji?

@Wojciech..

prawa mają swoje wytłumaczenia np. dlaczego jabłko spada na Ziemie? bo ma większą mase od powietrza :)

przypominam że nie mówimy tak dosłownie o powstaniu świata bo świat istnieje od zawsze

trzeba się zastanowić co przyczyniło się do tego że powstały planety itd

Jabłko spada bo ziemia tak zakrzywiła czasoprzestrzeń oraz zmieniła sposob liczenia czasu że jablko porusza sie po lini prostej.

Dlaczego jabłko nie leci w gore? Tzw grawitacja nie zmienia kierunku, przecież to wszystko jest możliwe. Mi chodzi o warstwe praw dlaczego istnieja i sa uniwersalne dla calego wszechswiata?

Niech mi ktos powie ze ateizm to nie wiara. Z obserwacji wynika ze wszechswiat jest skonczony i nie wieczny.

Deus vult

Opublikowano

Jabłko spada bo ziemia tak zakrzywiła czasoprzestrzeń oraz zmieniła sposob liczenia czasu że jablko porusza sie po lini prostej.

Dlaczego jabłko nie leci w gore? Tzw grawitacja nie zmienia kierunku, przecież to wszystko jest możliwe. Mi chodzi o warstwe praw dlaczego istnieja i sa uniwersalne dla calego wszechswiata?

Niech mi ktos powie ze ateizm to nie wiara. Z obserwacji wynika ze wszechswiat jest skonczony i nie wieczny.

Po przekroczeniu horyzontu zdarzeń podobno prawa fizyki nie obowiązują.

hYYRv6d.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...