Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bóg nie istnieje..

Pєnєяo

BÓG  

127 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wierzysz w Boga?

• Tak
      66
    • Nie
      61

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hitler przy okazji był chrześcijaninem :)

Więc chrześcijanie cieszą się, gdy umiera ktoś bliski i dzieje im się źle?

Ateista może odwołać się do bilbii jako do źródła wiary kogoś innego samemu twierdząc, że są to bajki. Jest to logiczne.

Nie jesteś teologiem, ale mówiłeś chyba, że jesteś katolikiem. Powinieneś wiedzieć w co wierzysz i potrafić obronić te wierzenia.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

• Odpowiedzi 659
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

To że istnieje cierpienia wcale nie neguje istnienia Boga. Zło jest po prostu brakiem miłości, czy odrzuceniem Boga. To człowiek sam przez swoje czyny myśli wpływa na otoczenie i to sam człowiek sam pod sobą kopie rów. Jest to świadomość zbiorowa, oraz przyczynowość wsteczna która wynika z zjawisk kwantowych. 

Widzisz, żebym napisał, aby cierpienie negowało istnienie Boga? Ja neguje istnienie Boga jaki postrzegają wierzący na Ziemi, Boga, który stworzył dla nich piekło w którym będą cierpieć całą wieczność, Boga, który zesłał potop na Ziemię, aby wybić niewiernych. Chodzi mi o to, że Bóg jakiego postrzegają ludzie prawdopodobnie nieistnieje, jest to ich czysty wymysł. Tak samo jak 7 dniowe stworzenie Ziemi, Adam i Ewa, chodzenia Chrystusa po wodzie. To wszystko jest ich wymysłem. Tak samo jak ilość dziewic, którą dostaną muzułmanie po śmierci, to wszystko jest, aby nadać cel i sens ludziom pod postacią zachęty i nagrody, to bardzo dobry biznes w dzisiejszym świecie.

Nie neguję tutaj istnienia jakiegoś wyższego bytu, który w pewien sposób przyczynił się do istnienia wszechświata jaki nas otacza, bo po prostu nie mogę tego negować, nikt z nas nie może, nie mamy odpowiedniej wiedzy, nawet teoria wielkiego wybuchu, nie jest w stanie dokładnie określić co było przed i z czego wynikła mimo wielu teorii, tak więc wszystko jest możliwe. Ale wiara w w Boga, który karze za "grzechy", za to, że się w niego nie wierzy? Nope

Hitler przy okazji był chrześcijaninem :)

Więc chrześcijanie cieszą się, gdy umiera ktoś bliski i dzieje im się źle?

Ateista może odwołać się do bilbii jako do źródła wiary kogoś innego samemu twierdząc, że są to bajki. Jest to logiczne.

Nie jesteś teologiem, ale mówiłeś chyba, że jesteś katolikiem. Powinieneś wiedzieć w co wierzysz i potrafić obronić te wierzenia.

up tutaj muszę Cię poprawić

Hitler był ochrzczony, jednak nie był wierzącym powtarzał on, że "wiarę w Boga, powinno tracić się jak pierwsze zęby"

2d0ns76.jpg

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

Ale wiara w w Boga, który karze za "grzechy", za to, że się w niego nie wierzy? Nope

Bóg Cie jakoś skarał że nie wierzysz? 

Nie podałeś nic co mogłoby zagrozić chrześcijaństwu. 

Deus vult

Opublikowano

Wg kościoła każda osoba ochrzczona jest chrześcijaninem. Sam byłem zaskoczony, ze tak jest. Tak więc wg kościoła Hitler był chrześcijaninem... a inaczej mogło być faktycznie.

Co do samej wiary w chrześcijańskiego boga. Wojtku nie dostrzegasz sprzeczności w tej religii, gdzie bóg jest nazywany doskonałym, wszechmocnym i dobrym, ale sam zabija miliony, ale nie sam skarze Cię na piekło gdy zwalisz sobie gruszkę?

Taki bóg jest niedopracowanym tworem autora(autorów) Biblii. 

Opublikowano

Wg kościoła każda osoba ochrzczona jest chrześcijaninem. Sam byłem zaskoczony, ze tak jest. Tak więc wg kościoła Hitler był chrześcijaninem... a inaczej mogło być faktycznie.

Co do samej wiary w chrześcijańskiego boga. Wojtku nie dostrzegasz sprzeczności w tej religii, gdzie bóg jest nazywany doskonałym, wszechmocnym i dobrym, ale sam zabija miliony, ale nie sam skarze Cię na piekło gdy zwalisz sobie gruszkę?

ST jest niezrozumiały bez NT i wiele elementów Nowego Testamentu jest wypełnieniem pewnych figur i symboli ze Starego Przymierza. Bóg wyprowadzał Naród wybrany stopniowo przygotowując go do przyjęcia obietnic Nowotestamentalnych. Nie było to więc natychmiastowe. Jeśli widać opisy okrucieństwa w księgach, jest to świadectwo historyczne sposobu myślenia tamtych ludzi i stopniowej przemiany, jakiej dokonywał Bóg w tym Narodzie. Świadectwa historyczne i odkrycia archeologiczne sugerują ponadto, że w księgach historycznych nie ma dosłownych opisów wydarzeń, ale te są raczej punktem odniesienia dla teologicznej interpretacji. Wojny te wyrażają w sposób symboliczny walkę Boga ze złem. Ziemia Kaanan jest zapowiedzią i symbolem Królestwa Bożego Chrystusa. Same opisy rzezi dokonywanych z rozkazu Boga na miastach kananejskich rozumiane są symbolicznie jako figura i zapowiedź NT. Potwierdza to okres, w którym opracowywano księgi. Wtedy Żydzi dobrze już znali zasady moralne, dlatego nie pisaliby o rzeczach, których nie uznawali, gdyby nie było to zaplanowane jako pewien zamysł artystyczny. Podobnie z niektórymi semityzmami i antropomorfizmem stosowanym wobec Boga. Tam były stosowane różne gatunki literackie specyficzne dla czasów w których były redagowane księgi. Odczytywane dosłownie, czasami dają odwrotny sens od intencji autora. Gdy taki czytelnik bez wprowadzenia, nie ma pojęcia, gdzie i w jakim celu został zastosowany dany typ literacki, odczytuje zwykle na opak. Być może Żydzi świadomie pisali w taki sposób, aby czytający księgi uzurpatorzy, odczytywali je niewłaściwie. Na studiach nie przykładałem się zbyt mocno do biblistyki, bo tym zajmują się specjaliści i aby być w tym temacie biegłym, trzeba poświęcić temu wiele lat wnikliwych studiów. Konieczna jest biegła znajomość języków starożytnych, hebrajskiego, aramejskiego, starożytnej greki i doskonała znajomość historii oraz kultury starożytnej. Dlatego nie wierzę, aby ktokolwiek z tego forum miał kwalifikacje do poprawnej interpretacji Biblii. Raczej się tacy nie zdarzają wśród niewierzących. Tu trzeba mieć ogromną cierpliwość i zapał, żeby poświęcić się takim badaniom. Owszem zdarzają się ciekawscy grzebiący w apokryfach, które udało im się zdobyć w przedrukach, czy ściągnąć z internetu, ale owoce takich badań, zwykle obnażają intencje badacza po kilku linijkach tekstu. Tacy odkrywcy, zakładają ignorancję u profesorów, którzy bardzo dobrze znają te apokryfy, wykorzystując je w badaniach nad Biblią.

Deus vult

Opublikowano

Tak więc część rzeczy, które zostały spisane uznajemy za przenośnię, a część nie? Skąd wiadomo, że jedne rzeczy były zmyślone, a inne nie? Takie dowolne interpretowanie księgi, która powinna być klarowna jest chyba nadużyciem. Czemu bóg wybrał sobie jeden naród, a inne wybijał? Oczywiście odkrycia archeologiczne nie potwierdzają tego co jest zapisane w tej książce, ale to raczej dlatego, że to bujda na resorach :)

Gatunki literackie same w sobie nie wskazują na to, że coś miało być symboliczne, lub nie.

Przez wprowadzenie czytelnika rozumiesz to,  że on już wierzy w tego boga i będzie odpowiednio interpretował słowa, tak aby pasowało to do szablonu?

Mi to wygląda jak naciąganie faktów do tego, co ludzie chcą usłyszeć.

Opublikowano

"Wnikliwość z jaką potraktowałeś tekst, jest dobra, jednak zabrakło uwzględnienia innych fragmentów, które wyraźnie wskazują jaki obraz Boga mieli autorzy ksiąg biblijnych. Trzeba pamiętać, że Stary Testament podobnie jak Nowy wybierał do kanonu wyłącznie te księgi, które zgodne były z tradycją. Tam czuwali nad Słowem kapłani Żydowscy i owa władza Uczonych w Piśmie, była podobna do współczesnej pieczy jaką sprawują Żydzi nad swoim Pismem św. Chrześcijanie przejęli podobne formy sprawowania władzy jakie mieli Żydzi i tylko Kościół ma teraz prawo do interpretacji ksiąg. To jak prawa autorskie, bo takie prawa autorskie Kościół otrzymał od samego Chrystusa. Wrócę do tych fragmentów. Ogólnie można powiedzieć, że są one śladem ewolucji jaka dokonywała się w poznawaniu Boga. Ta ewolucja jest całkowicie świadoma i zaplanowana, nikt jej nie ukrywa. Specjaliści dzielą historię Objawienia się Boga na okresy, przypominające warstwy. Na podstawie tego podziału można określić orientacyjną datę redakcji i czasu pochodzenia danej myśli, czy opisu. Podobnie jak w znanych nam czasach istniały mody na pewien sposób myślenia i pisania. Dlatego, żeby zrozumieć Biblię należy wejść w jej historię i wtedy stanie się jasne, z jakiej warstwy (epoki) pochodzą dane myśli. Fragmenty o jakich mowa pochodzą z okresu w którym, przypisywano Bogu w sposób szczególny Wszechmoc, nie rozróżniano w warstwie słownej jeszcze tak wyraźnie jak w późniejszych okresach Boskiej miłości i odrębności od zła. Zakładano, że Bóg nad wszystkim panuje i tak pisano. Oczywistym było, że zło nie pochodzi od Boga, przy czym nie było jeszcze to precyzyjnie określone. Wiadomo było, że zło pochodzi od złego ducha, który jest wrogiem (zbuntowanym aniołem) Boga Najwyższego. Jeżeli mówiono, że Bóg panuje nad dobrem i złem to właśnie w tym znaczeniu, że zły duch działa niejako z przyzwolenia Boga i w dobroci swojej Stwórca go nie unicestwił, ale pozwala mu działać i w pewnym sensie wykorzystuje to zło, aby ukarać tych którzy sprzeciwiają się Jego Prawu. Jednak na tym etapie Objawienia ci sami autorzy pisali już teksty mówiące wyraźnie, że Bóg jest tylko Dobry i nie ma w Nim zła. W tej samej księdze Hioba jest wyraźnie zaznaczone takie ścieranie się tych dwóch sposobów myślenia. Księga ta jest mostem do kolejnych etapów Objawienia. Teresa i Oless powiedzieli o tym. Bardziej szczegółowe wyjaśnienia są w książkach z dziedziny biblistyki. Wspomnę jeszcze o psalmiście w Psalmie 103 (BT) najlepiej przeczytać cały, mówi jednoznacznie o dobroci Boga w wersie 8 Miłosierny jest Pan i łaskawy, nieskory do gniewu i bardzo łagodny. Nie wiedzie sporu do końca i nie płonie gniewem na wieki. i dalej. Podobnie księga Izajasza 49, 15-16: Czyż może niewiasta zapomnieć o swym niemowlęciu, ta która kocha syna swego łona? A nawet, gdyby ona zapomniała, Ja nie zapomnę o tobie. Oto wyryłem cię na obu dłoniach, Twe mury są ustawicznie przede Mną(...) I Iz 54, 10: Bo góry mogą ustąpić i pagórki się zachwiać, ale miłość moja nie odstąpi od ciebie (...) Fragmentów jest więcej, ale nie mam ich w tej chwili pod ręką. Z Nowego Testamentu jest ich bardzo wiele i chyba tylko wspomnę ten ze stopki: Kto nie miłuje nie zna Boga, bo Bóg jest miłością. W tym objawiła się miłość Boga ku nam, że zesłał Syna swego Jednorodzonego na świat, abyśmy życie mieli dzięki Niemu. i dalej (1 J 4, 8-9) Temat jest szeroko omawiany na różnych serwisach, dlatego aby zapoznać się ze szczegółami radziłbym poczytać w chrześcijańskich źródłach np. Katechizm. "

Deus vult

Opublikowano

Dał dzikusom ( ludziom ) wolną wolę i tak wyszło. Poza tym istnieje takie coś jak Szatan ( piekło, diabeł itp. ) i wszelakie zło jest jego tworem. Wieczorne zabawy pod kołdrą to nic innego jak słabość. Fakt faktem, że to grzech, ale nie pójdziesz za to do piekła.

Opublikowano

Dał dzikusom ( ludziom ) wolną wolę i tak wyszło. Poza tym istnieje takie coś jak Szatan ( piekło, diabeł itp. ) i wszelakie zło jest jego tworem. Wieczorne zabawy pod kołdrą to nic innego jak słabość. Fakt faktem, że to grzech, ale nie pójdziesz za to do piekła.

A kto pójdzie ? Nie ochrzczone dziecko? Losowy człowiek z afryki, który nie słyszał nawet o religii Chrześcijańskiej i przez to jest niewierzącym? Ojciec, który zabił człowieka, gdy ten próbował porwać jego dziecko ? Kobieta, która usuwa dziecko, bo została zgwałcona ? - Według wielu sług Bożych z kościoła katolickiego TAK, a może jednak pójda tam księża, których biznes jest chyba jednym z największym w dzisiejszym świecie, którzy głoszą słowo Boże, a wożą się w najnowszych mercedesach i bmw, mówiąc tym samym, że biednym trzeba pomagać. Mówisz, że istnieje diabeł, tak jakby ludzie potrzebowali jeszcze kogoś kto ich namówi do złego.

Wieczorne zabawy pod kołdrą to słabości - do tego nie wiem jak sie mam odnieść, ale dlaczego to ma być grzech, bo usłyszałeś o tym od księdza na katechezie? Krzywdzisz kogoś tym ?

Zbyt wiele nie wyjaśnionych rzeczy, zbyt wiele pytań, to co napisałeś wyżej, mogę równie dobrze usłyszeć na pierwszej lepszej mszy w kościele, wielu dzisiejszym wierzącym to wystarcza mi nie, bo gdy jakiegoś księża spytam o jakąś problematyczną kwestię, on się wymiguje, lub zaczyna gadać jakieś bzdury.

Rozumiem, ludzi którzy są wierzący, jednak nie rozumiem jak można uczęszczać do tego budynku w którym ma być miejscem spotkań z Bogiem, Boga tam nie ma, jedyne co tam możesz znaleźć to tace, na którą biedni starsi ludzie rzucają resztki swojej emerytury, bo są tak omamieni, że myślą, iż te pieniądze pójdą na pomoc innym. Znajdziesz tam też złote zastawy, które są całkowicie zbędne, wystroje warte kupe kasy - wydaje mi się, że nie o to by chodziło Bogu, gdyby istniał.

2d0ns76.jpg

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

A kto pójdzie ? Nie ochrzczone dziecko? Losowy człowiek z afryki, który nie słyszał nawet o religii Chrześcijańskiej i przez to jest niewierzącym? Ojciec, który zabił człowieka, gdy ten próbował porwać jego dziecko ? Kobieta, która usuwa dziecko, bo została zgwałcona ? - Według wielu sług Bożych z kościoła katolickiego TAK, a może jednak pójda tam księża, których biznes jest chyba jednym z największym w dzisiejszym świecie, którzy głoszą słowo Boże, a wożą się w najnowszych mercedesach i bmw, mówiąc tym samym, że biednym trzeba pomagać. Mówisz, że istnieje diabeł, tak jakby ludzie potrzebowali jeszcze kogoś kto ich namówi do złego.

Pójdą Ci którzy słyszeli nauki Jezusa, a się nie nawrócili. Ci którzy nie słyszeli będą zbawieni.

A kto pójdzie ? Nie ochrzczone dziecko? Losowy człowiek z afryki, który nie słyszał nawet o religii Chrześcijańskiej i przez to jest niewierzącym? Ojciec, który zabił człowieka, gdy ten próbował porwać jego dziecko ? Kobieta, która 

Wieczorne zabawy pod kołdrą to słabości - do tego nie wiem jak sie mam odnieść, ale dlaczego to ma być grzech, bo usłyszałeś o tym od księdza na katechezie? Krzywdzisz kogoś tym ?

Zbyt wiele nie wyjaśnionych rzeczy, zbyt wiele pytań, to co napisałeś wyżej, mogę równie dobrze usłyszeć na pierwszej lepszej mszy w kościele, wielu dzisiejszym wierzącym to wystarcza mi nie, bo gdy jakiegoś księża spytam o jakąś problematyczną kwestię, on się wymiguje, lub zaczyna gadać jakieś bzdury.

Większym grzechem jest jak źle się odezwiesz do rodziców niż się będziesz jechał na ręcznym.

Rozumiem, ludzi którzy są wierzący, jednak nie rozumiem jak można uczęszczać do tego budynku w którym ma być miejscem spotkań z Bogiem, Boga tam nie ma, jedyne co tam możesz znaleźć to tace, na którą biedni starsi ludzie rzucają resztki swojej emerytury, bo są tak omamieni, że myślą, iż te pieniądze pójdą na pomoc innym. Znajdziesz tam też złote zastawy, które są całkowicie zbędne, wystroje warte kupe kasy - wydaje mi się, że nie o to by chodziło Bogu, gdyby istniał.

Składka idzie na różne cele, już nie siej propagandy. Co ateizm zrobił dla ludzi? 

Deus vult

Opublikowano

Pójdą Ci którzy słyszeli nauki Jezusa, a się nie nawrócili. Ci którzy nie słyszeli będą zbawieni.

Większym grzechem jest jak źle się odezwiesz do rodziców niż się będziesz jechał na ręcznym.

Składka idzie na różne cele, już nie siej propagandy. Co ateizm zrobił dla ludzi? 

1. Według Ciebie, w zależności kogo spytasz, odpowie inaczej.

2. Wy ciągle z tym grzechem, wydaje mi się, że Bóg raczej miałby ostro wyjebane w to kto jedzie na ręcznym a kto nie - to jakas historyjka stworzona dla dzieci, aby nie popadły w masturbację :)

3. Odpowiedziełeś jednym zdaniem na tak wiele argumentów. A ile robi kościół dla ludzi np. w Polsce? Ile z tego kasy idzie dla nich a ile faktycznie na pomoc. Po co mam siać propagandę, nic na tym nie zyskam, mówie jak jest. Takie są fakty, nie mów, że z kościołem jest ok, bo po prostu nie jest. Zadajesz pytanie co zrobił ateizm dla ludzi, jednak ateiści nie mają swoich kościołów z których pobierają pieniądze w imie jakiegoś wyższego celu - który nie ma nic wspólnego z prawdą. Można równie dobrze zadać pytanie, czego kościół nie zrobił dla ludzi a powinien?

2d0ns76.jpg

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

Mógłbym podjąć się dyskusji, ale temat został wyczerpany. Mogę dalej mówić jak do ściany, a i tak nikt z tego nic nie wyciągnie, dlatego odpuszczę sobie dyskusji w tym temacie. #Mileczenie_złotem @Mowa_srebrem

Opublikowano

1. Według Ciebie, w zależności kogo spytasz, odpowie inaczej.

2. Wy ciągle z tym grzechem, wydaje mi się, że Bóg raczej miałby ostro wyjebane w to kto jedzie na ręcznym a kto nie - to jakas historyjka stworzona dla dzieci, aby nie popadły w masturbację :)

3. Odpowiedziełeś jednym zdaniem na tak wiele argumentów. A ile robi kościół dla ludzi np. w Polsce? Ile z tego kasy idzie dla nich a ile faktycznie na pomoc. Po co mam siać propagandę, nic na tym nie zyskam, mówie jak jest. Takie są fakty, nie mów, że z kościołem jest ok, bo po prostu nie jest. Zadajesz pytanie co zrobił ateizm dla ludzi, jednak ateiści nie mają swoich kościołów z których pobierają pieniądze w imie jakiegoś wyższego celu - który nie ma nic wspólnego z prawdą. Można równie dobrze zadać pytanie, czego kościół nie zrobił dla ludzi a powinien?

Chyba nie zdajesz sobie człowieku sprawy co Caritas zrobił dla ludzi. Wystarczy też spojrzeć na dokonanie jakie odbył się w Afryce.

01vdeds_8QaZxHJYPOuwJN0zzSQAQMOhFisAoqVd

Deus vult

Opublikowano

W takim razie wolałbym nie usłyszeć? Idiotyczna gadka, kto słyszał o Jezusie, a nie przyjmie jego nauk, to według KKK idzie do piekła, kto nie usłyszał idzie do nieba? A jak dużo trzeba usłyszeć żeby zaczęła obowiązywać ta pierwsza zasada? Czy jak powiem muzułmaninowi o Jezusie a wcześniej o nim nie słyszał to pójdzie do piekła? Czy jak powiem jakiemuś murzynowi z dziczy który skacze nad ogniem o Jezusie a on będzie miał to głęboko gdzieś to pójdzie do piekła? 

Piekło to ciekawe miejsce musi być, a raczej z interesującymi ludźmi :) Znajdą się tam pewnie wyznawcy Odyna którzy słyszeli o jakichś chrześcijanach ale woleli ich grabić niż słuchać i takie tam inne kultury.

Jeszcze coś ktoś tam plecie, że biblia nie powinna być interpretowana przez zwykłych ludzi? Że powinni zajmować się tym specjaliści? No nie wiem bo wydawało mi się do tej pory że skoro jest to słowo Boże to powinno trafiać do serca każdego człowieka niezależnie od wykształcenia. Jednak Bóg wyraźnie miał inny zamysł, prostaczki niech słuchają a dymacze niech tłumaczą tak jak chcą :)

Katolicy wszystko potrafią wyjaśnić :) Czasem aż nie mogę wyjść z podziwu, gdzieś czytałem o jakimś geniuszu katolickim który twierdzi że ziemia jednak jest w centrum wszechświata a słońce krąży wokół niej xD

Opublikowano

Czasem aż nie mogę wyjść z podziwu, gdzieś czytałem o jakimś geniuszu katolickim który twierdzi że ziemia jednak jest w centrum wszechświata a słońce krąży wokół niej xD

Nie ma czegoś takiego jak centrum wszechświata, wszystko jest w "swoim" centrum. Jednak ten gościu chyba nic nie miał wspólnego z katolicyzmem. 

Deus vult

Opublikowano

Bóg nie istnieje ponieważ.. nie ma żadnego dowodu na jego istnienie.

Biblia jest napisana przez ludzi, a więc.. to żaden dowód.

Opublikowano

Według metodologii nauki nie masz mózgu ponieważ nikt go nie widział, nikt go niedotykał.

Deus vult

Opublikowano

Bóg istnieje ponieważ.. nie ma żadnego dowodu na jego nieistnienie. 

Ponadto na tym polega wiara.

Opublikowano

Bóg istnieje ponieważ.. nie ma żadnego dowodu na jego nieistnienie.

Ponadto na tym polega wiara.

nie ma żadnego dowodu na jego istnienie

pozatym "Bóg" to wymysł człowieka więc jak chcesz znaleźć dowód na jego istnienie?

to tak samo jakbym powiedział że wierzę w "hutobuto" - jest to czarodziejska różczka Penero

a Wy teraz się kłóćcie czy to istnieje czy nie.. i nie znajdziecie żadnych dowodów na istnienie lub nieistnienie (wsumie to jeden chuy)

nie wiem czy rozumiesz bo to myślenie lvl ∞

@Edit

na tym polega wiara wiem.. ale powiedz dlaczego mam wierzyć w coś co zostało mi narzucone przez innych ludzi? po co mi zaśmiecają umysł jakimś bogiem i bajeczkami o cudach? robią z ludzi debili..

przebudujcie kościoły na mieszkania dla potrzebujacych

Opublikowano

to tak samo jakbym powiedział że wierzę w "hutobuto" - jest to czarodziejska różczka Penero

Zmień dilera.

Opublikowano

@Edit

na tym polega wiara wiem.. ale powiedz dlaczego mam wierzyć w coś co zostało mi narzucone przez innych ludzi? po co mi zaśmiecają umysł jakimś bogiem i bajeczkami o cudach? robią z ludzi debili..

Sam nie wierzę w Boga, nie lubię idei tego, że ktoś jest tam w górze i ma nad moim życiem pełną kontrolę. (może zniszczyć w sekundę itp.) Osobiście mam teorię, że Biblię napisał człowiek, lub grupka ludzi, którzy wiedzieli jak pisać dobre kontrowersje. Wszystko opierało się na tym, żeby jak najwięcej ludzi to przeczytało prawda? Nie ma lepszej reklamy od kontrowersji - zrób coś głupiego, niesamowitego, niespodziewanego, cokolwiek - ludzie zaczną o tym mówić i słowo samo się rozejdzie.

Nikt nie każe Ci wierzyć w to, co mówią. Twój pierwszy post w temacie wręcz przekonuje do tego, żeby oni wierzyli w to, co Ty mówisz.

Szczerze? Chciałbym, żeby chrześcijaństwo nigdy się nie pojawiło. Zamiast średniowiecza mielibyśmy wtedy normalną epokę z rozwojem technologicznym, a nie takie czarne... coś. Bylibyśmy 1000 lat do przodu.

Opublikowano

nie ma żadnego dowodu na jego istnienie

pozatym "Bóg" to wymysł człowieka więc jak chcesz znaleźć dowód na jego istnienie?

a Wy teraz się kłóćcie czy to istnieje czy nie.. i nie znajdziecie żadnych dowodów na istnienie lub nieistnienie (wsumie to jeden chuy)

nie wiem czy rozumiesz bo to myślenie lvl ∞

@Edit

Mówimy tutaj o kreatorze wszechświata a nie o jakiś różdżkach nieuku.

Na poziomie nauki nie da się wyjaśnić niektórych zjawisk. 

Ponieważ ludzie mają większe ideały niż od szczurów ateistów. 

Szczerze? Chciałbym, żeby chrześcijaństwo nigdy się nie pojawiło. Zamiast średniowiecza mielibyśmy wtedy normalną epokę z rozwojem technologicznym, a nie takie czarne... coś. Bylibyśmy 1000 lat do przodu.

Cała fizyka powstała na terenach chrześcijańskich, dlaczego w innych religiach nie powstała nowożytna nauka? 

Śmieszy mnie to jak ktoś mówi że jak nie średniowiecze to bylibyśmy 1000 lat do przodu. Kepler, Newton etc to wszystko byli ludzie wierzący. Teraz spójrzmy na historie, to chrześcijanie ocalili Europe przed zalewem Islamu. Gdyby tego nie zrobili żadna nauka by się nie rozwinęła, dalej bylibyśmy w średniowieczu.

To oświeceniowcy chcieli zamykać wydziały fizyki, bo myśleli że już wszystko odkryli, a reszte roboty pozostawic inżynierom. Oj bardzo ich pycha została skarcona. 

Deus vult

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...