Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[NZ] World of Metin2

Qentinios

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jak to teraz wygląda? - czy w m1 / m2 jest sporo ludzi czy same sklepy stoją, a w miastach pustki?

Sklepów jest ogrom, ale ludzi też w m1 dużo, myślę, że tak z 50 można by naliczyć, co jest dobrym wynikiem, bo w metinie nie chodzi o stanie w m1 :v

tenor.gif

Opublikowano

Nie no mówiąc o miastach i stanie w m1 chodziło mi czy jest z kim się bić w miastach, czy są jakieś '' napady '' królestw i bitwy między królestwami itp. 

Opublikowano

Sklepów jest ogrom, ale ludzi też w m1 dużo, myślę, że tak z 50 można by naliczyć, co jest dobrym wynikiem, bo w metinie nie chodzi o stanie w m1 :v

Jak to nie ? ja osobiście sporo czasu spędzam i m1 i piszę z ludźmi i handluje ;) 

xD 

Opublikowano

Jak to nie ? ja osobiście sporo czasu spędzam i m1 i piszę z ludźmi i handluje ;)

Ja osobiście jedynie, gdzie byłem poza m1 to m2 :D jak expiłem sobie do 35^^ potem tylko m1 ulepszałem i sprzedawałem :) potem kolega mnie podexpił za przysługę do 52 w v2-pająki dobiłem sobie skille x3 g1+ na głównej postaci i na dropie, eq wybonowałem i zrobiłem sobie na wyzsze lvl'e  i na razie mam dłuższą przerwę bo znudziła mi się gra solo :D  Więc jak ktoś ma łeb na karku to nawet stanie w m1 przynosi zysk i przyjemność  z gry:D

Opublikowano

­

Nie no mówiąc o miastach i stanie w m1 chodziło mi czy jest z kim się bić w miastach, czy są jakieś '' napady '' królestw i bitwy między królestwami itp. 

Napadów jako takich nie ma, ale co tydzień w piątek jest wojna królestw, a w sobotę co tydzień jest event PvP.

tenor.gif

Opublikowano

­

Napadów jako takich nie ma, ale co tydzień w piątek jest wojna królestw, a w sobotę co tydzień jest event PvP.

A no to nawet nawet. 

To teraz pytanie czy jest sens zaczynać całkowicie od zera? czy jest sytuacja jak na globalu gdzie nie warto w ogóle marnować czasu na tworzenie postaci. Wiem, że porównywanie do globala to trochę nie na miejscu, ale chodzi mi typowo czy jak zrobie postać to będzie co robić - czyli mam na myśli, będzie z kim się bić, bo dla mnie na tym się opiera gra w metina, a nie na expieniu. 

Tak szczerze jakbyście Wy mieli teraz w tym momencie zaczynać to widzielibyście w tym sens, czy to już nie jest '' to coś ''.. 

Opublikowano

Ja gram pierwszy raz, dopiero zaczynam, bo zarabiam na eq do 35 dropiąc fmsy i szkaty w m1 i powiem Ci, że gra się przyjemnie. Możliwe, że mam taką chęć do gry przez to, że serwer jest prawie jak global, a jest trochę łatwiejszy, bo średnio mi się widzi jak na globalu skille G wbijać kilka miesięcy. Jeśli typ serwera Ci odpowiada, gra do tysiąca prawdziwych graczy to myślę, że warto grać ;)

Opublikowano

­

A no to nawet nawet. 

To teraz pytanie czy jest sens zaczynać całkowicie od zera? czy jest sytuacja jak na globalu gdzie nie warto w ogóle marnować czasu na tworzenie postaci. Wiem, że porównywanie do globala to trochę nie na miejscu, ale chodzi mi typowo czy jak zrobie postać to będzie co robić - czyli mam na myśli, będzie z kim się bić, bo dla mnie na tym się opiera gra w metina, a nie na expieniu. 
Tak szczerze jakbyście Wy mieli teraz w tym momencie zaczynać to widzielibyście w tym sens, czy to już nie jest '' to coś ''.. 

Tak, jest sens. Bić się można, to wymieniłem wyżej, a początek jest bardzo łatwy, gram na serwerze koło miesiąca i to takie leniwe granie trochę, mam 90 parę godzin online i mam prawie full eq+9 5b (nie licząc hełmu). Buff ze skillami m5/m4, sam mam skille m5/m3 jakoś. Bardzo fajnie się zarabia na zębach orka, polecam.

tenor.gif

Opublikowano

To jeszcze sprawa taka, bo też z mojej strony tak jak to nazwałeś będzie '' leniwe '' granie, może z godzinke dziennie i skoro idzie tak fajnie mieć pobonowane eq grając w taki sposób, to czy można zacząć od razu robić główną postać - dajmy na to np. dagera i nie martwić się o dropienie -> bicie metków itp. ( wiem, że i tak to będzie znacznie dłuższe bicie niż bodym czy wp ) czy lepiej jednak jest zrobić najpierw faktycznie postać do dropu. Bo ja nie mówię, że wbijałbym 90 lvl czy tam wyżej, myślę bardziej o grze typu 54 czy 55 i wbijać skile i się pobawić po prostu i czy do takiego prowadzenia głównej postaci i tak lepiej mieć dropa na niższym lvl'u czy mogę typowo tylko i wyłącznie poświęcać czas na główną postać i bufka i wystarczy. Nie przeszkadza mi, że mogę się dorabiać dłużej, tylko kwestia jest czy ta różnica w dorobieniu się będzie kolosalna czy raczej idzie spokojnie główną postacią inną niż body / wp tak samo się dorobić. Chyba, że sytuacja jest taka, że m2 jest oblegane przez graczy no to wiadomo, że lepiej jest mieć dropa który ubija te metki a pare sekund a nie w minute.

Opublikowano

To jeszcze sprawa taka, bo też z mojej strony tak jak to nazwałeś będzie '' leniwe '' granie, może z godzinke dziennie i skoro idzie tak fajnie mieć pobonowane eq grając w taki sposób, to czy można zacząć od razu robić główną postać - dajmy na to np. dagera i nie martwić się o dropienie -> bicie metków itp. ( wiem, że i tak to będzie znacznie dłuższe bicie niż bodym czy wp ) czy lepiej jednak jest zrobić najpierw faktycznie postać do dropu. Bo ja nie mówię, że wbijałbym 90 lvl czy tam wyżej, myślę bardziej o grze typu 54 czy 55 i wbijać skile i się pobawić po prostu i czy do takiego prowadzenia głównej postaci i tak lepiej mieć dropa na niższym lvl'u czy mogę typowo tylko i wyłącznie poświęcać czas na główną postać i bufka i wystarczy. Nie przeszkadza mi, że mogę się dorabiać dłużej, tylko kwestia jest czy ta różnica w dorobieniu się będzie kolosalna czy raczej idzie spokojnie główną postacią inną niż body / wp tak samo się dorobić. Chyba, że sytuacja jest taka, że m2 jest oblegane przez graczy no to wiadomo, że lepiej jest mieć dropa który ubija te metki a pare sekund a nie w minute.

Ja gram mentalem, całą grę zarabiałem tylko nim, droper był zbędny. Założyłem dropka - bodego dopiero niedawno, bo potrzebny mi był do robienia DC solo. O ile nie grasz archerem czy healerem, spokojnie możesz nie robić farmera i grać tylko główną postacią + buff.

M2 w ogóle nie jest oblegane, przynajmniej w Chunjo. 

Opublikowano

Jeszcze jedno.. Czy ktoś już umie wyjaśnić na czym polegają te sklepy offline? ( chyba, że się coś zmieniło przez jakiś rok... ) 

W sensie kiedyś kiedyś pytałem o sklepy offline na czym polega to, że jedni mają całymi dniami wystawiony taki sklep, inni mogli mieć xxx godzin, a ja mogłem mieć jak dobrze pamiętam koło 20 minut i nikt wyjaśnić nie umiał od czego zależy długość czasu wystawionego sklepu offline. Czy jest jakiś warunek by mieć np. cały dzień wystawiony sklep offline? 

Opublikowano

Jeszcze jedno.. Czy ktoś już umie wyjaśnić na czym polegają te sklepy offline? ( chyba, że się coś zmieniło przez jakiś rok... ) 

W sensie kiedyś kiedyś pytałem o sklepy offline na czym polega to, że jedni mają całymi dniami wystawiony taki sklep, inni mogli mieć xxx godzin, a ja mogłem mieć jak dobrze pamiętam koło 20 minut i nikt wyjaśnić nie umiał od czego zależy długość czasu wystawionego sklepu offline. Czy jest jakiś warunek by mieć np. cały dzień wystawiony sklep offline? 

Na tym serwie godziny shopu offline nabija się jak dobrze pamiętam expiąc/zabijając ludzi itd. i jest chyba max 8 godzin offline. I jak nabijesz te max 8godzin offline shopu to jak sie logniesz to czas spada, aż do 0 i tak w kółko. Dla mnie trochę lipa z tymi shopami.

nie ma zadnego warunku, wystawiasz sklep z tobola i dopoki wszystko nie zejdzie z niego to moze tak stac i stac 

Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem to o co kolega pytał więc skończ!

Opublikowano

O rany no właśnie.. masakra trochę w takim razie i w sumie nie rozumiem co za problem by mogło być normalnie z tymi sklepami offline, że wychodząc z gry włączasz taki sklep i sobie stoi i tyle.. No ale nie ważne dzięki za info w takim razie. 

Opublikowano

­

Na tym serwie godziny shopu offline nabija się jak dobrze pamiętam expiąc/zabijając ludzi itd. i jest chyba max 8 godzin offline. I jak nabijesz te max 8godzin offline shopu to jak sie logniesz to czas spada, aż do 0 i tak w kółko. Dla mnie trochę lipa z tymi shopami.

To ja mam coś zbugowane, czy co, że już od dobrego tygodnia, może więcej mam cały czas 8h? :v

tenor.gif

Opublikowano

­

To ja mam coś zbugowane, czy co, że już od dobrego tygodnia, może więcej mam cały czas 8h? :v

Też miałem raz 8h przez kilka dni potem w raz się wylogowałem i miałem 0h. Nwm o co biega dokładnie sklepy offline są moim zdaniem do dupy na tym serwie.

Opublikowano

Maksymalny czas sklepu offline to 8 godzin, czas nalicza się za: łowienie, kopanie rud, bicie moobów, zabijanie graczy itp. Praktycznie za każdą aktywność, oprócz samego stania, np. stojąc afk w m1 przez cały dzień, czas nie nabije się nawet o minutę. Nie da się nabić tych 8 godzin w ciągu 24 godzin, bo jest limit, ale im więcej różnorodnych rzeczy zrobimy w ciągu dnia, tym więcej czasu się nabije.

Im mniej aktywności, tym szybciej czas spada, ja na swojej głównej postaci od 4 miesięcy mam stałe 8 godzin, bo ciągle nią coś robie (chociaż miałem kilka dni, gdzie nie grałem w ogóle, a mimo to czas nadal był na maksymalnym poziomie, więc możliwe że da się także nabić czas "poza limit", na zapas), na dropku mam 4.5 godziny i czasami mi spada do 3.5 godzin (czas nie spada o dokładnie tyle godzin ile masz, ale tylko o jakąś część) wtedy muszę znowu np. trochę poekspić i będzie z powrotem 4.5. Jakbym grał nim częściej to dobiłbym w końcu do 8.

Czas sklepu offline liczy się od momentu wylogowania (jeżeli jesteś online, czas nie zużywa się w ogóle), czyli jeżeli masz 8 godzin i chcesz, żeby twój sklep stał całą dobę wystarczy, że zalogujesz się 3 razy dziennie w odstępie 8 godzin, ale jak długo nie będzie żadnej aktywności to czas będzie spadał i spadał, aż do zera.

Kiedy czas spadnie do 0, sklep zniknie z mapy, ale pojawi się tuż po twoim ponownym zalogowaniu.

Można zwiększyć czas offline na 2 sposoby:

- Kupić Blessed Clock Hand za 3 MC z itemshopu, żeby podwoić nasz czas offline

- Kupić Hourglass Sand za 3 DC z itemshopu, który doda 2 godziny do naszego czasu offline

Nwm o co biega dokładnie sklepy offline są moim zdaniem do dupy na tym serwie.

Nie są do dupy, tylko są pewne ograniczenia. Gdyby nie one na serwerze byłoby 2 razy więcej sklepów, głównie z pierdołami, bo gdyby można było wystawić sobie sklep, żeby stał przez wieczność to ludzie by wystawiali cokolwiek, bo "a nuż zejdzie".

Tu masz dokładne wyjaśnienie technika dlaczego tak postąpili:

You probably noticed that I mentioned 'limited' time. We believe that allowing players to keep their shops open forever will simply foment inactivity and flood the marketplace with shops full of items that noone is buying, so we are binding the time your shop is offline to your activity ingame.
Opublikowano

z toba wszystko w porządku na pewno? skrytykowales to co napisalem, po to zeby za moment napisac to samo, gratuluje inteligencji ziomek

Też miałem raz 8h przez kilka dni potem w raz się wylogowałem i miałem 0h. 

ja mam sklep teraz od tygodnia a bylo tak ze w ogole sie nie logowalem przez 1dzien i stal caly czas.

btw oplaca sie wbijac 86lv na malze,stalki z redlasu czy raczej slabo dropia? probowal ktos z rekawica z isu?

Opublikowano

z toba wszystko w porządku na pewno? skrytykowales to co napisalem, po to zeby za moment napisac to samo, gratuluje inteligencji ziomek

Też miałem raz 8h przez kilka dni potem w raz się wylogowałem i miałem 0h. 

ja mam sklep teraz od tygodnia a bylo tak ze w ogole sie nie logowalem przez 1dzien i stal caly czas.

btw oplaca sie wbijac 86lv na malze,stalki z redlasu czy raczej slabo dropia? probowal ktos z rekawica z isu?

No masz mi co gratulować bo sam nią nie grzeszysz. Kolega pytał jak to działa, a ty mu odpisałeś jakieś gówno bez sensu " nie ma zadnego warunku, wystawiasz sklep z tobola i dopoki wszystko nie zejdzie z niego to moze tak stac i stac" To co napisał @Lexus. wszystko wyjaśnia jak to działa, więc swoje mongolskie teorie zostaw dla siebie, ja mu opisałem jak to działa też i co mi się zdarzyło, więc naucz się czytać ze zrozumieniem!

Opublikowano

Tak ci się mogło wydawać, bo jak się logujesz to sklep automatycznie się pojawia, ale nie ma takiej możliwości żeby stał dłużej niż 8 godzin + kilka minut (chyba, że użyjemy przedmiotów z IS tak jak wspomniałem) od momentu wylogowania.

Opłaca, jeżeli masz aktywną misję od biologa i przy okazji dropisz sobie konary, dodatkowo czasem ubijając metka.

Opublikowano

Na starcie jak zarabialiście? Te szkaty bossów z m1 ciężko po 250k żeby zeszły, a trochę na 35 potrzeba kasy, śmierta z kd+5 z 80kk, ebo 70, rib nie wiem dobry pewnie 100 około, hełm/tarcza po 30kk około chyba. Polecicie jakiś inny zarobek? W imha stwierdziłem, że nie ma sensu dropić bo fms tylko z 1 moba dropi którego tam mało jest, a z bestów wgl. farta nie mam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...