Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wiara, religia

Mateq

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 592
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Wiara jest indywidualną sprawą każdego z Nas. Przykro mi to pisać ale kościół katolicki to zwykła sekta, ino że umocowana prawnie :)

tumblr_madu89TzVX1rt9tk6o1_500.gif

Members|ProUser|Postmaker|

Opublikowano

Ja chyba ostatni raz się tutaj wypowiem, bo dalszego spamu nie opłaca się robić.

Nie wierzę w boga,nie mógł stworzyć świata w 7 dni ( h*j mnie to interesuje że biblii nie można brać na poważnie, jeśli tak to w każdym zdaniu może być wielkie FAKE ), jaka kur wa nie ograniczona moc ? jeśli kochałby nas to nie dałby człowiekowi zginąć.

Przecież nie winni ludzie giną cały czas na całym świecie, przez wypadki , przez zabójców. to czemu jeśli tak nas kocha każdego tak samo to pozwala ginąć nie winnym ludziom ???

Jakie Adam i Ewa ? WTF ? czyli kur wa człowiek był pierwszy ? a gdzie nasi przodkowie ? ich wcięło ? -_- i nie wspomnę o tym że jeśli Adam i Ewa urodzili dwoje dzieci to oni to samo i tak dalej ... kazirodztwo -_-

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

W takim razie jestem nienaturalny.

Nie wierze w boga, zadnego, bo mowiac ze wierzycie w boga, mozemy wziasc pod uwage setki innych bogow.

Wedlug mnie sa to zwykle zabobony wymyslone przez jakiegos psychola ktory bal sie smierci az tak strasznie ze wymyslil to wszystko.

Im czesciej chodzicie katole do kosciola tym bardziej wam mozg piora.

Jak nie wierzysz w Boga to wierzysz w cos innego, Proste. Nie powiesz teraz ze w nic nie wierzysz bo sie nie da.

---------------------------

Przestanmy juz dyskutowac o wierze, tylko niech ktos siadzie sobie zamknie oczy i pomysli -' Gdzie byl poczatek wszechswiata ' :)

61093c6efb.png

Opublikowano

Jak nie wierzysz w Boga to wierzysz w cos innego, Proste. Nie powiesz teraz ze w nic nie wierzysz bo sie nie da.

Przestanmy juz dyskutowac o wierze, tylko niech ktos siadzie sobie zamknie oczy i pomysli -' Gdzie byl poczatek wszechswiata ' :)

Szymcio, chodzi Ci że nie da się wierzyć kogoś np. w Boga, szczerze ? to ja nie wierze w żadne tam bóstwa czy tam ludzi o dużej mocy. po prostu dla mnie nie istnieją jakieś stworzenia o wielkiej mocy.

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Tak się przyjęło że każdy ma mieć chrzest i komunie, rodzicom się napierdoliło w głowach że trzeba to trzeba ;x zjebany system. żałuję że przyjąłem komunie i bierzmowanie.

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Nie wierzę , nie mam zamiaru.Jak można mieć nieograniczoną moc, kochać wszystkich? Jeśli jeden gość stworzył ziemię w kilka dni ,a nad prostszymi rzeczami się siedzi nawet pare miechów ,to ja czegoś nie rozumiem. Myślę ,że to nie prawda o Adamie i Ewie. To polskie imiona , Polski nie było na początku świata...od razu widać ,że jaja sobie robią z tymi adamami i ewami ...

Ło kurwa, kiedy to odkryłeś?

Opublikowano

Ło kurwa, kiedy to odkryłeś?

Milczenie cnota glupich :>

Nie wierzę , nie mam zamiaru.Jak można mieć nieograniczoną moc, kochać wszystkich? Jeśli jeden gość stworzył ziemię w kilka dni ,a nad prostszymi rzeczami się siedzi nawet pare miechów ,to ja czegoś nie rozumiem. Myślę ,że to nie prawda o Adamie i Ewie. To polskie imiona , Polski nie było na początku świata...od razu widać ,że jaja sobie robią z tymi adamami i ewami ...

Znaczy, Adam i Ewa to niekoniecznie Polskie imiona, sa spolszczone.

Szymon to tez nie polskie imie

Język albański – Simon, Simeon

Język angielski – Simon

Język arabski – سمعان (Samān)

Język aragoński – Simón

Język azerski – Şımon

Język baskijski – Ximun

Język bułgarski – Симеон (Simeon)

Język chiński – 西蒙

Język chorwacki – Šimun

Język czeski – Šimon

Język duński – Simon

Język esperanto – Simono

Język estoński – Siimon

Język fiński – Simo, Simon

Język francuski – Simon

Język (dialekt) gaskoński – Semen

Język grecki – Συμεών (Symeon), Συμεώνος (Symeonos)

Język hebrajski – שמעון (Shimon)

Język hiszpański – Simón, Jimeno

Język irlandzki – Síomón

Język islandzki – Símon

Język japoński – シモン (Simon) , シメオン(Simeon)

Język kataloński – Simó

Język keczua – Simun

Język koreański – 시몬 (Simon)

Kosowo – Sshimeoni

Język litewski – Simonas, Šymonas

Język łaciński – Simeonus, Simonis, Symeon

Język łotewski – Sīmanis, Sīmans, Simons

Język niderlandzki – Simon

Język niemiecki – Simon

Język norweski – Simen

Język polski – Szymon

Język portugalski – Simão

Język rosyjski – Симон (Simon), Семён (Semyon)

Język rumuński – Simion, Simon

Język serbski – Симо (Simo)

Język słowacki – Šimon

Język słoweński – Simon

Język Suahili – Simoni

Język szwedzki – Simon

Język gaelicki szkocki – Sim

Język ukraiński – Семен (Semen), Симон (Symon)

Język walijski – Simwnt, Seimon

Język węgierski – Semjén, Simon

Język wietnamski – Simôn

Język włoski – Simone

61093c6efb.png

Opublikowano

Tak się przyjęło że każdy ma mieć chrzest i komunie, rodzicom się napierdoliło w głowach że trzeba to trzeba ;x zjebany system. żałuję że przyjąłem komunie i bierzmowanie.

Czego żałujesz? Przecież skoro nie wierzysz, to dla ciebie nic to nie znaczyło.

Ludzie z natury muszą w coś wierzyć ;D

A to ciekawe, ja np. nie potrzebuję wierzyć w jakąś wszechmocną istotę, która gdzieś tam siedzi.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

A to ciekawe, ja np. nie potrzebuję wierzyć w jakąś wszechmocną istotę, która gdzieś tam siedzi.

Nie chodzi o to ze musi z natury wierzyc w jakas istote wszechmocna, tylko o to ze wierzysz np. w Siebie, albo w kogos kto bierze udzial w jakims turnieju (wierzysz Jemu/jej sie uda)

61093c6efb.png

Opublikowano

Z jednej strony tak a z jednej nie, jeśli w towarzystwie np. gdy dyskusja jest podobna do tej, to mówię że nie wierze w boga itp. a gość może zadać pytanie , a czemu przyjąłeś komunie i bierzmowanie ?

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Z jednej strony tak a z jednej nie, jeśli w towarzystwie np. gdy dyskusja jest podobna do tej, to mówię że nie wierze w boga itp. a gość może zadać pytanie , a czemu przyjąłeś komunie i bierzmowanie ?

Bo gdybym mial jakis wybor to bym go nie przyjal, mi rodzie powtarzali ciagle ze gdy 18 bede mial to bede mogl sobie decydowac <_<

61093c6efb.png

Opublikowano

Moi rodzicie tylko każą chodzić mi do kościoła np. w jakieś święta itp. w niedziele czy tam na spowiedź mnie nie zmuszają i nawet nie mówią nic żebym szedł bo wiedzą że nie wierze w boga a tym bardziej w mafie kościelną.

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

1. Pisząc, że nie mogli mieć na imię Adam, Ewa to już się Wam całkiem w głowie pojebało.

Nie musieli mieć imion. A jak już mieli to nie polskie, w polskiej biblii sa spolszczone.

bilblii nie należy brac dosłownie

2.

jak Bóg stworzyl adama i ewe i oni wszystko wiedzieli do czego sluzy np jabłko i wg to co kurwa robili jaskiniowcy wtedy ?!

biblii nie możan brać dosłownie

3.

Ja chyba ostatni raz się tutaj wypowiem, bo dalszego spamu nie opłaca się robić.

Nie wierzę w boga,nie mógł stworzyć świata w 7 dni ( h*j mnie to interesuje że biblii nie można brać na poważnie, jeśli tak to w każdym zdaniu może być wielkie FAKE ), jaka kur wa nie ograniczona moc ? jeśli kochałby nas to nie dałby człowiekowi zginąć.

Przecież nie winni ludzie giną cały czas na całym świecie, przez wypadki , przez zabójców. to czemu jeśli tak nas kocha każdego tak samo to pozwala ginąć nie winnym ludziom ???

Jakie Adam i Ewa ? WTF ? czyli kur wa człowiek był pierwszy ? a gdzie nasi przodkowie ? ich wcięło ? -_- i nie wspomnę o tym że jeśli Adam i Ewa urodzili dwoje dzieci to oni to samo i tak dalej ... kazirodztwo -_-

Biblii nie można brac dosłownie

4.

dokładnie

Opublikowano

Sopelek, z całym szacunkiem ale na każdą odpowiedź będziesz pisał " Biblii nie można brać dosłownie " , jeśli tak to wszystko w tej biblii może być fake.

Poza tym biblia powinna mieć w 100% wszystko zawarte , całą prawdę dla ludzi. a tu wyskakuje tekst że stworzył ziemie w 7 dni, stworzył Adama i Ewę, no proszę ...

nieregulaminowa sygna

Opublikowano
Opublikowano

To najlepiej ludziom wciskać kity że bóg stworzył pierwszych ludzi, że w 7 dni stworzył ziemie, że stworzył inne ssaki itp ? to nie ma sensu dopiero ;]

Takim tokiem myślenie nigdy by do prawdy nikt nie doszedł.

Twoim zdaniem sens życia tkwi w biblii ? bogu ? ehh ;x ale podsumowałeś . Myślisz że dla wierzącego sens życia tkwi w biblii ? sens życia to może być zdana matura dla lepszego życia, biblia w sprawach życia nie ma nic wspólnego, bo może się modlić do swojego guru i tak nie napisze ktoś sprawdzianu nie ucząc się.

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Każdy powinien sam wybierać od 18 roku życia w co chce wierzyć, a nie na start chrzest i masz być katolem...

A myślisz że po co tak jest? Im więcej owieczek, tym dla kościółka lepiej.

tumblr_madu89TzVX1rt9tk6o1_500.gif

Members|ProUser|Postmaker|

Opublikowano

jakby miała mieć zawarta całą prawdę to nie byłoby sensu życia, a po za tym i tak nikt by jej nie zrozumiał

Jeśli nie można jej brać dosłownie to skąd pewność, że jest ona interpretowana prawidłowo? Może waszemu bogu chodziło inną interpretację? Po co miałby wam mieszać w głowach, nie mógł natchnąć jej autorów, w taki sposób, żeby opisali wszystko jasno i przejrzyście?

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

Do niewierzących - to jak wytłumaczycie wszystkie cuda, objawienia, uzdrowienia??

86506195548292095751.png

exModerator minecraft.MPCforum.pl | exMPC Media Team | exKidModerator SF 09/11

Opublikowano

@Up A co masz na myśli. Jak to było udowodnione? Skad wiesz ze to nie ściema? Byles przy jakims cudzie lub uzdrawianiu?

Opublikowano

Do niewierzących - to jak wytłumaczycie wszystkie cuda, objawienia, uzdrowienia??

Może frytki do tego ? , wygląda to tak że bóg nie kocha wszystkich tak samo, bo jednemu da przeżyć ( uzdrowienie ) a drugiemu nie.

A objawienie to nie wiem oco Ci chodzi .

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Mogę się założyć ,że jakieś 80% tutejszych ateistów przyjęło sakrament bierzmowania ;] ( nie mówię tu o gimboateistach, którzy po prostu chcą być modni)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...