Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wiara, religia

Mateq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mogę się założyć ,że jakieś 80% tutejszych ateistów przyjęło sakrament bierzmowania ;] ( nie mówię tu o gimboateistach, którzy po prostu chcą być modni)

A co to ma do bycia ateistą?

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

• Odpowiedzi 592
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Mogę się założyć ,że jakieś 80% tutejszych ateistów przyjęło sakrament bierzmowania ;] ( nie mówię tu o gimboateistach, którzy po prostu chcą być modni)

Tak, bo osoba zaraz po narodzeniu ma na tyle wiedzy, ze świata, że może stwierdzić że Boga nie ma. EHE.............. . Wiesz w wieku gimnazjalnym dochodzi sie do tego czy jest sie wierzącym czy nie.

Opublikowano

A co to ma do bycia ateistą?

To ,że śmieszą mnie Ci wszyscy ,którzy grają ateistów w internecie i przy kolegach, a w domach dalej są barankami bożymi ;]

Tak, bo osoba zaraz po narodzeniu ma na tyle wiedzy, ze świata, że może stwierdzić że Boga nie ma. EHE.............. . Wiesz w wieku gimnazjalnym dochodzi sie do tego czy jest sie wierzącym czy nie.

Nie myl bierzmowania z chrztem.

Opublikowano

Mogłaby to stwierdzić, gdyby rodzice od urodzenia nie wpajali ideologii katolickiej, ba, nawet by o tym nie pomyślała, bo nikt by nie twierdził, że "bóg jest".

To ,że śmieszą mnie Ci wszyscy ,którzy grają ateistów w internecie i przy kolegach, a w domach dalej są barankami bożymi ;]

Jeśli uderzasz z tym do mnie, to nie trafiłeś. Wszyscy wiedzą, że nie wierzę w boga, nawet rodzina, musieli to przeboleć, nie mieli nic do gadania.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

No to powiecie na cudy naszego polskiego papieża(Jan Paweł II)? Kilkakrotnie uzdrowił chorych ludzi. Ba nawet jest to UDOKUMENTOWANE.

Opublikowano

Wiesz psychika dużo może, uwierz mi... Zapewne nawet uleczyć. Wystarczy, że to były ciężkie katole i myślały że to dzięki papieżowi,a tak na prawdę ich psycha to zrobiła.

Opublikowano

Mogłaby to stwierdzić, gdyby rodzice od urodzenia nie wpajali ideologii katolickiej, ba, nawet by o tym nie pomyślała, bo nikt by nie twierdził, że "bóg jest".

Wychodzi na to ,że równie niezdrowa sytuacja wyniknie gdy dziecko zostanie wychowane przez parę ateistów i rodzice od dziecka będą mu wpajać ,że Boga niema (nawet nie świadomie). W tej dziedzinie nie znajdziesz rozwiązania, bo raczej nie da się uniknąć "przejmowania" poglądów rodzica przez potomka :]

Jeśli uderzasz z tym do mnie, to nie trafiłeś. Wszyscy wiedzą, że nie wierzę w boga, nawet rodzina, musieli to przeboleć, nie mieli nic do gadania.

Nie, nie uderzam z tym konkretnie do Ciebie, mówię ogólnie o osobach wypowiadających się w tym temacie.

Opublikowano

Ponad połowa ateistów w krytycznych sytuacjach (mama umiera na raka, walczy o życie itp. ) co zrobi ? Zacznie płakać i się modlić ?

Co do cudów - ja tam w takie rzeczy nie wierze, dokumenty można sfałszować, uzdrowionego podstawić.

No i pozostaje sprawa Biblii - większość słów tam zapisanych, to przenośnia, jak miałem 10 lat, to też mi coś nie grało, bo przecież jesteśmy od małp, a w Biblii pisze, że się nagle pojawiliśmy, ale to było jak miałem 10 lat.

Zgadzam też się z Wami(ateistami), że większość księży, to złodzieje ;) Powinni dostawać jedzenie, picie a resztę robić za free, wtedy by byli traktowani z szacunkiem.

edit:

Dlaczego używacie pojęcia 'Katole' ? Was Ateistów nikt nie przezywa, dla mnie 'katol' jest obraźliwe, chcemy tu porozmawiać na poziomie, nie bawić się w wyzywanie i flamewar.

52287137559562145640.png

Opublikowano

No to powiecie na cudy naszego polskiego papieża(Jan Paweł II)? Kilkakrotnie uzdrowił chorych ludzi. Ba nawet jest to UDOKUMENTOWANE.

Kłamstwo mające na celu zwiększenie popularności wiary chrześcijańskiej ?

Dlaczego nie słyszy się o muzułmanach lub wyznawcach innych wiar dokonujących cudów tylko zawsze o katolikach ?

gohanss2ju0.png

A ja spotkałem tego chłopca jest to udokumentowane ponieważ skąd miałbym jego zdjęcie jeżeli bym go nie spotkał i sfotografował ?

s2c77Oa.png

Opublikowano

Do niewierzących - to jak wytłumaczycie wszystkie cuda, objawienia, uzdrowienia??

@Up A co masz na myśli. Jak to było udowodnione? Skad wiesz ze to nie ściema? Byles przy jakims cudzie lub uzdrawianiu?

No dokładnie c: A poza tym to są zwykłe przypadki, a nie żadne cuda.

@Anoizm - udokumentowane - jak? ponieważ ktoś powiedział, że przy tym był etc? Czy może kręcili to? Litości ._.

71e6d390a9ea69700661668b284f3652a2f3e5d1

Opublikowano

Katol - cięzki katolik, który za wszelką cene będzie bronil tego wyznania. TO nie jest obraźliwe, bo na normalnego człowieka który wierzy w Jezusa powiedział bym katolik, lecz taka osoba, która nie wysłucha innych tylko uwaza ze wszystko wie, i ... taki mocher no xD

Opublikowano
Kłamstwo mające na celu zwiększenie popularności wiary chrześcijańskiej ?

Dlaczego nie słyszy się o muzułmanach lub wyznawcach innych wiar dokonujących cudów tylko zawsze o katolikach ?

Jakbyś żył w państwie islamskim to pewnie byś o jakiś cudach usłyszał, jak na razie syjonistyczne media kreują islam jako diabła wcielonego, więc cuda by były nie na miejscu :]

Katol - cięzki katolik, który za wszelką cene będzie bronil tego wyznania. TO nie jest obraźliwe, bo na normalnego człowieka który wierzy w Jezusa powiedział bym katolik, lecz taka osoba, która nie wysłucha innych tylko uwaza ze wszystko wie, i ... taki mocher no xD

A jak nazwiesz ateistę, który obraża poglądy innych ludzi?

Opublikowano

@Up Atol? xD Nie no, tacy ludzie to poprostu wredni chuje. Nie powinno się nikogo namawiać do zmiany wiary, a dużo ateistów tak robi, a chrześcijanin nie zrobi, bo nie może.

Opublikowano

Ludzie mamy XXI wiek, latamy w kosmos, mamy dotykowe ekrany, a jednak istnieje nadal zacofanie...

To samo co z egzorcyzmami, przestańcie wierzyć w te pierdoły...

Jestem ateistą, i jest mi z tym dobrze, żaden bóg, czy jakaś inna nadprzyrodzona istota nie istnieje, to nie średniowiecze...

Opublikowano

Wychodzi na to ,że równie niezdrowa sytuacja wyniknie gdy dziecko zostanie wychowane przez parę ateistów i rodzice od dziecka będą mu wpajać ,że Boga niema (nawet nie świadomie). W tej dziedzinie nie znajdziesz rozwiązania, bo raczej nie da się uniknąć "przejmowania" poglądów rodzica przez potomka :]

Rodzice nie będą niczego wpajać, po prostu nie będą o tym mówić, bo po co rozmawiać o czymś co nie istnieje. A jeśli dziecko kiedyś zechce "uwierzyć" to droga wolna.

Km5iG.png

Opublikowano

Rodzice nie będą niczego wpajać, po prostu nie będą o tym mówić, bo po co rozmawiać o czymś co nie istnieje. A jeśli dziecko kiedyś zechce "uwierzyć" to droga wolna.

Bo po co rozmawiać o czymś co nie istnieje, heheh, to po cholerę założyłeś ten topic? To może porozmawiajmy o duchach, wampirach czy innych zombie, w końcu ich też niema.

@Zajebiście mnie intryguje w ateistach to ,że tak chętnie rozmawiają o Religi :]

Opublikowano

Bo po co rozmawiać o czymś co nie istnieje, heheh, to po cholerę założyłeś ten topic? To może porozmawiajmy o duchach, wampirach czy innych zombie, w końcu ich też niema.

@Zajebiście mnie to intryguje w ateistach to ,że tak chętnie rozmawiają o Religi :]

W tej rodzinie nie było by drugiej strony, strony "wierzącej", więc nie było by o czym gadać.

@Jestem ciekawy co was jeszcze przy niej trzyma.

Km5iG.png

Opublikowano
A to ciekawe, ja np. nie potrzebuję wierzyć w jakąś wszechmocną istotę, która gdzieś tam siedzi.

A co mnie to obchodzi w co ty potrzebujesz wierzyć?

Wierzę w "boga" lub inną postać którą wolicie w nic innego, bo tak uważam i tak chcę.

Wiara czasem pomaga.

@down

fakt, źle się się tu wyraziłem

Co nie zmienia faktu, że ty krytykujesz każdą wypowiedź z którą się nie zgadzasz.

; )

Opublikowano

A co mnie to obchodzi w co ty potrzebujesz wierzyć?

Wierzę w "boga" lub inną postać którą wolicie w nic innego, bo tak uważam i tak chcę.

Wiara czasem pomaga.

Typku, to jest właśnie dyskusja - każdy przedstawia swoje poglądy. Równie dobrze mogę tobie napisać, żebyś wypierdalał, bo mnie nie interesuje co ty myślisz.

@up

Odpowiadam na wasze argumenty, a że w taki a nie inny sposób, no to inna sprawa.

Km5iG.png

Opublikowano

W tej rodzinie nie było by drugiej strony, strony "wierzącej", więc nie było by o czym gadać.

@Jestem ciekawy co was jeszcze przy niej trzyma.

Ta para musiała by mieszkać na bezludnej wyspie, bez internetu/radia i telewizji ,żeby uniknąć tematu tej czy innej religi.

Opublikowano

Cóż.

Wierzę w Boga bo chyba w coś wierzyć trzeba, inaczej życie nie miało by większego sensu.

Jestem chrześcijaninem.

Nie wierzę jakoś zabardzo w księży, którzy są czyści i wogóle.

Po co chodzić do kościała. Nie chodziłem rok, poszedłem sobie ostatnio - Młodzi przychodzą na pokaz. Dla nich to frajda wielka. Poszpanować przy wszystkich pośmiać się.

Wychodzą sobie z kościoła - ok tak być powinno nikt nie powinien nikogo tam trzymać na siłę.

Ale po co przy tym się śmiać, zastanawiać 5 min, a potem wychodzić z koleżanką.

Inne gadają, stoją sobie bokiem jak w parku i nie biorąc wogóle udziału we mszy.

Po co one wogóle tam przyszły? Pogadać mogą gdziekolwiek.

Ja nie chodzę bo nie lubię, większość też nie lubi, ale chodzi bo musi, albo jak to na wsi bywa "żeby ludzie nie gadali...".

Inni wybierają się do kościoła jak na pokaz mody.

Czemu nie lubię:

- tłoczno

- nudno

- ksiądz często sam nie ma pojęcia o czym mówi

- większość księży ma swoje kazania z INTERNETU

- wszystko jest tak oficjalne, że "..." nawet kichnąć nie można bo wszyscy odrazu się gapią

- duszno i jak się zmieszają te zapachy starszych ludzi, którzy nie wiedzą co to kąpiel no i te perfumy, łeee pare razy już mi się ciemno robiło przed oczami przez to

- pomodlić się mogę w domu, Bóg istnieje więc wysłucha każdego i nie dlatego, że jest wszechmogący

- spowiedź, zazwyczaj to wygląda tak, że wyznaję grzechy jakiemuś gościowi w czarnej szacie, przez co te złe zatajam bo nie lubię o nich mówić - sam widziałem i słyszałem jak pewien ksiądz opowiadał swojemu koledze jakie tam grzechy mu wyznała taka i taka Pani...

- wyspowiadać mogę się w domu i bez żadnych tajemnic

- w kościele jest jakoś tak "no life" - trzeba siedzieć, stać, klęczeć, nie można się wiercić ani nic innego

- do kościoła powinno się iść jak się ma ochotę, a nie na siłe, dlatego nie chodzę

- w kościele powinno być wesoło, no może nie zawsze ale jak się tam idzie to jak na jakiś pogrzeb się czuję

Takie jest moje zdanie, więc jak chcecie krytykować to bez jakiś specjalnych niemiłych słów.

obraz24.png

Opublikowano

Ta para musiała by mieszkać na bezludnej wyspie, bez internetu/radia i telewizji ,żeby uniknąć tematu tej czy innej religi.

Mimo to, dziecko nie było by od początku nastawiane na żadną religię. A jak to wygląda u chrześcijan? Nie jesteś świadomy, a już wsadzają cię miedzy nich, później musisz z tym żyć, pod presją rodziców, bo "jak nie pójdziesz do kościółka to nie przyjmą cię do nieba", od razu nabierasz strachu i boisz się odtrącić religię. Jak tu myśleć samodzielnie?

Km5iG.png

Opublikowano

Banda gimnazjalistów prawi o teologi xD (niektóre osoby)

Przytoczę fajny cytat który zawsze powtarzała mi babcia.

"Jak trwoga to do boga..."

Mateq ty nie prowadzisz dyskusji, tylko starasz się zdominować cały temat na siłe przekonując innych do swoich racji.

Ps: skąd ty takie zdjęcia bierzesz na avatara? xD

Opublikowano

A co z ludzmi ktorzy nie sa katolikami, a wierza w innego boga od pokolen? Co z nimi niby panowie chrzescijanie?

Jak dla mnie to mogą wierzyć nawet w potwora spagetti.

@UP: Dobrze prawisz kolego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...