Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wiara, religia

Mateq

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 592
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano
Ehhh.....

Dobijacie mnie, większość was nie potrafi nawet nie potrafi uczestniczyć w dyskusji, przykład "Udownodnij mi że Bóg istnieje" odpowiedź "Udowodnij mi że go nie ma".

Cóż za bzdura, przecież jest to oczywiste że NAJPIERW mówi się że coś jest, czyli ktoś mówi "Bóg istnieje", ja mówie: "Ok jakie masz dowody na istnienie Boga?".

Odpowiedź w stylu "A udowodnij mi że go nie ma" jest po prostu idiotyczna, jeżeli twierdzisz że coś jest, to MUSISZ przedstawić dowód, a potem oponent w dyskusji ma je obalić, potwierdzić, nie można się tak przekrzykiwać "Nie ma!" , "Jest!".

W każdym razie, jedno wiem, ja jestem PEWIEN tego że nie istnieje żaden osobowy Bóg(nie jestem w stanie zaprzeczyć istnienia istoty której możliwości moglibyśmy określić przymiotnikiem: boskie).

Ludzie wierzący w Allaha, Boga chrześcijan itd. muszą w te bóstwa WIERZYĆ!

Na tym polega różnica, to WIERZĄCY muszą przedstawić dowody na istnienie Boga, a niewierzący mogą te dowody obalić albo zaakceptować.

(nie mówi się o dowodach na nie istnienie czegoś, można obalić jedynie istniejące dowody, czy tam teorie).

To teraz dowaliles, czyli jak wy powiecie,ze Bog nie istnieje, bo go nie widac, to ja juz musze sie zamknac, bo to wy macie obalac dowody, a nie my(wierzacy)?

Opublikowano

Ja nie wierzę, ale na religię muszę chodzić ^_^

Dlaczego ? Jeśli Jezus był to czemu go nie ma? Przecież mógłby zejść na ziemię i tych co nie wierzyli by z powrotem nakłonił do wierzenia.

Tak samo to wszystko nie ma sensu.. Każdy mógł sobie takie "legendy" wymyślić i już..

Już bardziej wiarygodne są mity greckie ;)

Opublikowano

@Up

Jezeli by zszedl to i tak ktos, by powiedzial po jakims czasie, ze to jakis mit albo legenda...

Nie zamierzam pisac dlaczego Jezus nie zszedl z krzyza, poniewaz kilka stron wczesnij zostalo to wyjasnione :)

Opublikowano

Lekka beka z niektórych katolików w tym temacie. Mogę dać sobie głowę uciąć, że gdyby nie wierzący rodzice, którzy was ochrzcili połowa nawet by nie wiedziała kto to Jezus był.

Opublikowano

To dlaczego też je słyszałem? Niezły "medialny show" ...

Jeżeli słyszysz dźwięki z piekła (którego nie ma) to znak że czas odwiedzić psychiatrę bo możesz mieć poważną chorobę psychiczną

Coś od cioci wikipedii

Schizofrenia paranoidalna (s. urojeniowa) – typ schizofrenii, w przebiegu której dominującymi objawami choroby są objawy pozytywne (urojenia oraz halucynacje); objawy negatywne, katatoniczne oraz zaburzenia myślenia nie są zbyt wyraźne lub w ogóle nie występują.
Urojenia w tym typie schizofrenii często mają charakter paranoidalny; halucynacjami które w szczególności pojawiają się w obrazie klinicznym są omamy słuchowe; nie występują zaburzenia afektu, woli i mowy lub pozostają one niezbyt widoczne.
Urojeniami jakie mogą pojawić się w tym typie schizofrenii są urojenia wielkościowe, jednak częściej występują prześladowcze, odnoszące, odsłonięcia, nasyłania i wykradania myśli.

s2c77Oa.png

Opublikowano

@up

Wiem, ze chodzi ci o to, ze gdyby niewierzacy rodzice nas ochrzcili to bysmy sie nie interesowali swoja wiara, ale twoja wypowiedz jest bezsensu. Przeciez ty jestes ateista i wiesz kim byl Jezus, wiec i oni by sie dowiedzieli(np. ze szkoly)

Opublikowano

W czym jest bezsensu, proszę powiedz.

PS. polecam słownik, ponieważ piszę się niewierzący.

@up wiem o Jezusie, gdyż sam przez pierwsze 10 lat życia chodziłem do kościoła...

Opublikowano
To teraz dowaliles, czyli jak wy powiecie,ze Bog nie istnieje, bo go nie widac, to ja juz musze sie zamknac, bo to wy macie obalac dowody, a nie my(wierzacy)?

Nie o to mi chodziło, w dyskusji przedstawiasz argumenty, oponent może je obalić, albo przyjąć do wiadomości!

Jeżeli je obali, to Ty musisz albo przedstawić mu inne, sensowniejsze dowody, albo sobie odpuścić, przekrzykiwanie się nie ma sensu.

Opublikowano

to nie będzie dyskusja, bo żadna ze stron nie udowodni tego.

Nie da się udowodnić, ze Boga nie ma (jak piszecie, że Go nie ma, bo Go nie czujecie/nie widzicie/ etc, to mam ochotę was wyśmiać...)

Nie da się udowodnić, że jest. Na tym polega wiara, uznawanie rzeczy, których nie doświadczyliśmy/nie da się ich udowodnić, za prawdziwe.

Opublikowano

na wiki macie wyjasnione co to jest wiara :)

Wiara jest terminem wieloznacznym. W mowie potocznej oznacza przekonanie o czymś. Stanowisko, pogląd, w danym momencie (przy obecnym stanie wiedzy naukowej) nie znajdujące jednoznacznego potwierdzenia w rzeczywistości. W religioznawstwie polega przede wszystkim na przyjęciu istnienia czegoś bez żadnego dowodu wiarygodnie potwierdzającego ten fakt. Świadoma decyzja przyjęcia takiej wiary nazywa się aktem wiary

Opublikowano

Nie widac tego.Chuj cie obchodzi jak się do rodziców odzywam.tgo są ludzie do których mam najwiekszy szacunek.

I tym postem skurwiłes się po całości BO MIAŁEŚ mi podać powód a ty o co innego z dupy walisz pozdr.

Jestem katolikiem i sie tego nie wstydze. Jebać napinaczy przez kabelek

1xbQbvo.png

"Znalazłem w sobie radość wynikającą  ze świadomości, że chcę wałczyć" - Witold Pilecki

Opublikowano

Nigdy ci sie nie zdarzylo pomylic?

Bezsensu jest w tym, ze w szkole jest taki przedmiot, jak religia:)

5 z religii bardzo dobrze podbija srednia

s2c77Oa.png

Opublikowano

+1. ^^

@Topic

Ja uważam, że Bóg gdzieś tam jest - ale nie ingeruje w nasze życie, a takie rzeczy jak np: Spowiedź Święta - to kicz, bo nie wierzę, że zwykły śmiertelnik jakim jest ksiądz - pogada mi parę słów i moje popełnione grzechy są mi odpuszczone.

Ebmy5Hc.png

Opublikowano

Jak się jest idiotą i się patrzy na średnią, a nie na swoją wiedzę z przedmiotów kierunkowych, no to może i fajnie.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

Jak się jest idiotą i się patrzy na średnią, a nie na swoją wiedzę z przedmiotów kierunkowych, no to może i fajnie.

gorzej, jak komuś nie idzie z innych przedmiotów i wtedy liczy się każda dobra ocena, na koniec - nawet 5 z takiego łatwego przedmiotu jakim jest religia.

Ja uważam, że Bóg gdzieś tam jest - ale nie ingeruje w nasze życie, a takie rzeczy jak np: Spowiedź Święta - to kicz, bo nie wierzę, że zwykły śmiertelnik jakim jest ksiądz - pogada mi parę słów i moje popełnione grzechy są mi odpuszczone.

Ebmy5Hc.png

Opublikowano

Mateq nie obrażaj nikogo ale taka jest prawda ja jak chodziłem na religie to nie po to by dowiedzieć się czegoś a dostać 6 na koniec bo się do średniej.

Dlatego religi nie powinno być w szkołach bo nie patrzy się na to jak na wiare a kolejny zwykły przedmiot na oceny

Opublikowano

Religia jako przymusowy przedmiot w polskich szkolach to najwiekszy idiotyzm edukacji polskiej. A co do katoli - jezeli napotkali byscie na muzułmanina i on by wam powiedzial ze to ich bog stworzyl swiat to co byscie mu odpowiedzieli ? Nie !! To nasz katolicki bog stworzyl swiat !! Nie wasz muzulmiasnki ? To jest kurwa smieszne =) Na swiecie jest tyle wiar ze masakra a katole uwazaja ze to akurat ich bog stworzyl swiat ; ) Natomiast muzlumianie to samo wierza w to ze to ich bog stworzyl swiat i w tym momencie dochodzi do konfliktu - KATOLE VS MUZUŁMANIE i to jest 1 z powodow dla ktorego nie warto wierzyc w nic. Religia tworzy konfilkty oraz wojny przez co ludzie sie zabijaja ;] Widze ze niektorzy katole z tego tematu sa gotowi oddac zycie za swoje przekonanie w to co nawmawiali im starzy jak byli dziecmi - gdybyscie urodzili sie nie w Polsce a w Iraku wierzyli byscie w Allaha a gdybyscie urodzili sie w Norwegi w 1400 roku wierzyli byscie w jakiegos pojebanego boga wikingow - gdyby to byla Grecja bylby to zeus. Gdyby zliczyc wszystkich bogow ktorych ludzie wymyslali przez cale wieki to nie wiem czy daloby sie to w ogole zliczyc no ale przeciez katolicki bog to ten prawdziwy co nie? ;]

Opublikowano

Nie wierzę, nie chodzę do kościoła. Świat powstał od wybuchu, big bangu, a nie w ciągu 6 dni a 1 dzień pan Bóg odpoczywał. Do kościoła także, to mafia, rydz jeździ Maybachem a prosi o kasę i o wsparcie dla Trwam. Urażone osoby przepraszam.

@up

religia nie jest przymusowa, etyka może zostać stworzona w szkole na wniosek chociaż jednego ucznia... a napewno lepiej nauczy o życiu i filozofii, niż religia i śpiewanie o Jezusie i św. Franciszku

dalailama986.png

7987.gif

9209.jpg7650.gif

7490.pngsabaton_userbar_01.png8983.jpg

Opublikowano

[quote name=ivanek :D' timestamp='1333222961' post='4283998]religia nie jest przymusowa, etyka może zostać stworzona w szkole na wniosek chociaż jednego ucznia... a napewno lepiej nauczy o życiu i filozofii, niż religia i śpiewanie o Jezusie i św. Franciszku

Tu się zgodzę ^ ^ Sama chodzę na etykę, i mimo że jest w ciulowych dla mnie godzinach i ogólnie zostaje dłużej w sql to wolę na nią chodzić. Właśnie z tego względu bo uczy o życiu, filozofii, spojrzenia na świat etc a nie jakieś piosenki 'święto-raperskie' (dosłownie raperskie)które są na religii.

71e6d390a9ea69700661668b284f3652a2f3e5d1

Opublikowano

Religia jako przymusowy przedmiot w polskich szkolach to najwiekszy idiotyzm edukacji polskiej. A co do katoli - jezeli napotkali byscie na muzułmanina i on by wam powiedzial ze to ich bog stworzyl swiat to co byscie mu odpowiedzieli ? Nie !! To nasz katolicki bog stworzyl swiat !! Nie wasz muzulmiasnki ? To jest kurwa smieszne =) Na swiecie jest tyle wiar ze masakra a katole uwazaja ze to akurat ich bog stworzyl swiat ; ) Natomiast muzlumianie to samo wierza w to ze to ich bog stworzyl swiat i w tym momencie dochodzi do konfliktu - KATOLE VS MUZUŁMANIE i to jest 1 z powodow dla ktorego nie warto wierzyc w nic. Religia tworzy konfilkty oraz wojny przez co ludzie sie zabijaja ;] Widze ze niektorzy katole z tego tematu sa gotowi oddac zycie za swoje przekonanie w to co nawmawiali im starzy jak byli dziecmi - gdybyscie urodzili sie nie w Polsce a w Iraku wierzyli byscie w Allaha a gdybyscie urodzili sie w Norwegi w 1400 roku wierzyli byscie w jakiegos pojebanego boga wikingow - gdyby to byla Grecja bylby to zeus. Gdyby zliczyc wszystkich bogow ktorych ludzie wymyslali przez cale wieki to nie wiem czy daloby sie to w ogole zliczyc no ale przeciez katolicki bog to ten prawdziwy co nie? ;]

Po połowię się z Toba zgodzę, ale kurwa chłopie, czemu TY tylko wytykasz same minusy? Zważmy na to że w POLSKIEJ historii religa katolica odgrala w chuj ważna rolę. Dzięki temu że ileś milionów typa wierzyło w Boga i wierzyło w to że może być lepiej żyjesz w wolnym kraju, BO własnie ludzie niewierzący kilkanaście lat temu prześladowali naród Polski na każdym kroku, no własnie ludzie którzy nie wierzyli w nic. To tacy jak ty chcieli upadku naszego kraju?

Gdyby nie osoby więrzące byś teraz kurwa nie miał internetu i nie zbierałbys "lajków" od jebanych zwolenników komuchów. Troche zrozumienia człowieku. Ja zanim kogoś skrytukuję zastanawiam się kto i jaki wpływ miał. Jesteś głupim gównem z ery internetu co ogląda za dużo komercyjnej telewizji, jesteś głównym ich sponsorem bo słuchasz wszystkiego co powiedzą, kierujesz się swoimi domysłami i tym co stwierdzisz.

Niby ten temat taki kurwa super wszystko zgodne z regulamiem a tu na każdym kroku jest obraza ludzi wierzących i wyznających swoje poglądy, jebana administracja ma wyjebane że tu dochodzi do naruszenia regulaminu. Za to że obraziłem administracje dostane % - szczerze mam wyjebane, sprawiedliwości juz nie ma.

Temat do wyrażania swoich poglądów? haha! Tutaj tylko się Ci niby ateiści udzielają bo jak napiszę ktoś z odmiennym poglądem to zaraz jest jechany jak po gównie. Przez kabelek kurwa każdy jest cwany.

1xbQbvo.png

"Znalazłem w sobie radość wynikającą  ze świadomości, że chcę wałczyć" - Witold Pilecki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...