Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bóg nie istnieje..

Pєnєяo

BÓG  

127 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wierzysz w Boga?

• Tak
      66
    • Nie
      61

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja śmiecham nieustannie ze wszystkich tych zagorzałych wierzących, którzy w żaden racjonalny sposób nie umieją udowodnić, że bóg rzeczywiście stworzył świat, że ma w tym chociaż malutki udział, a wymówka, jaką zawsze od takowych osób słyszę, to to, że trzeba wierzyć nawet wtedy, kiedy nie można tego zobaczyć. 

Czy ja Cię to czegoś zmuszam. Po prostu twierdzę że dla mnie dowodem na istnienie transcendencji jest istnienie niezmiennych prawa które umożliwiają powstanie życia. 

Polecam wykład Filozofia przypadku prof Hellera. Bardzo ciekawy wykład.

Deus vult

• Odpowiedzi 659
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ja śmiecham nieustannie ze wszystkich tych zagorzałych wierzących, którzy w żaden racjonalny sposób nie umieją udowodnić, że bóg rzeczywiście stworzył świat, że ma w tym chociaż malutki udział, a wymówka, jaką zawsze od takowych osób słyszę, to to, że trzeba wierzyć nawet wtedy, kiedy nie można tego zobaczyć. 

Nic takiego Ci nie napisałem. Po drugie napisałem, że Darwin i jego teoria nie wykluczają istnienia Boga i cały twój wysiłek, który wkładasz w ten temat od wczoraj 22 niszczę tymi ośmioma słowami. Istnienia Boga nie da się udowodnić, bo nie ma na tyle silnych argumentów jak np. te w temacie czarnej dziury. Istnienia Boga można się spodziewać. Były setki cudów. 

PS. Jak racjonalnie można podchodzić do istnienia Boga? Poczytaj może najpierw na czym polegał racjonalizm xp

Opublikowano

Nic takiego Ci nie napisałem. Po drugie napisałem, że Darwin i jego teoria nie wykluczają istnienia Boga i cały twój wysiłek, który wkładasz w ten temat od wczoraj 22 niszczę tymi ośmioma słowami. Istnienia Boga nie da się udowodnić, bo nie ma na tyle silnych argumentów jak np. te w temacie czarnej dziury. Istnienia Boga można się spodziewać. Były setki cudów. 

PS. Jak racjonalnie można podchodzić do istnienia Boga? Poczytaj może najpierw na czym polegał racjonalizm xp

A jesteś w stanie uwierzyć w magiczną wróżkę, która za pomocą różdżki zmienia księcia w żabę? 

Cudów? Jakich cudów? Powiedz mi jakie to cuda się zdarzyły, na które nie ma wytłumaczenia. 

Opublikowano

Usłyszałem niedawno ciekawą tezę, gdyby nie było Boga to człowiek sam by sobie go wymyślił. Ja jestem osobą wierzącą, jednakże mam też swoje zdanie w niektórych kwestiach temperowanych przez duchowieństwo.

Opublikowano

A jesteś w stanie uwierzyć w magiczną wróżkę, która za pomocą różdżki zmienia księcia w żabę? 

Cudów? Jakich cudów? Powiedz mi jakie to cuda się zdarzyły, na które nie ma wytłumaczenia. 

Dlaczego nie odpowiadasz na moje pytania? Jak tam ateiści, materialiści wyznają wiarę na temat powstania wszechświata? 

Deus vult

Opublikowano

Dlaczego nie odpowiadasz na moje pytania? Jak tam ateiści, materialiści wyznają wiarę na temat powstania wszechświata? 

Tak samo, jak wszechświat nie ma końca, tak samo on po prostu istniał. To jest temat, którego człowiek nie jest w stanie ogarnąć. Tak samo, jak nie umiesz ogarnąć, że coś jest bez końca.

Opublikowano

Miguel Juan Pellicer, Krwawiąca Matka Boska z Akita, nierozkładające się zwłoki np. świętej Bernadetty (choć nie jest to jedyny przypadek), Cud w Lanciano.

Opublikowano

Całun Turyński

Opublikowano

Gdyby bóg stworzył człowieka, a podobno stworzył go na swoje podobieństwo, to wychodzi na to, że miał ciało, proste. 

A gdzie Biblia wskazuje rok stworzenia Adama i Ewy?

Opublikowano

Tak samo, jak wszechświat nie ma końca, tak samo on po prostu istniał. To jest temat, którego człowiek nie jest w stanie ogarnąć. Tak samo, jak nie umiesz ogarnąć, że coś jest bez końca.

Cos kiedys musiało stowrzyć ten wszechswiat,a potem rodzi sie pytanie kto stworzył tego kto stworzył wszechswiat i mozna tak cały czas ; V

79160594027661829163.png

Opublikowano

To pytanie do wierzących - skąd wziął się bóg? 

Podobno istnieje ponad czasem i był od zawsze. Czyli w sumie nie wiadomo od kiedy i jak powstał :v

Single Player  Inne MMO  exModerator ► Degradacja ► exModerator

Opublikowano

Podobno istnieje ponad czasem i był od zawsze. Czyli w sumie nie wiadomo od kiedy i jak powstał :v

Czyli równie dobrze tak, jak wszechświat. Był, jest i będzie. :v Z tą różnicą, że wszechświat istnieje. 

Opublikowano

Bóg się znikąd nie wziął - po prostu już był. Nasz umysł nie może sobie z tym poradzić, ponieważ wiemy, że wszystkie materialne rzeczy mają swój początek i koniec. Jest to jeden z dogmatów wiary chrześcijańskiej. Tak samo nie możemy ogarnąć umysłem czym jest "Królestwo Niebieskie", które czeka na nas po śmierci.

Mój ksiądz, który uczył mnie religii bardzo poważnie podchodził do faktów naukowych oraz wiary. Często przytaczał tą część:

"Wierzymy w to, że wszechświat powstał z Wielkiego Wybuchu, w którym pewne "coś" (osobliwość) co było mniejsze niż atom, dało początek wszystkiemu. Dobrze, ale dlaczego to coś nagle wybuchło? Dlaczego nie trwało i nie zostało tym czym było? Kto tego dokonał?".

Takie tam przemyślenia na wieczór.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Ale to jest twoja wiara.  Wszechświat prawdopodobnie powstał 14 mld( mógł istnieć wcześniej) i jest skończony. Tutaj ateiści mają problem, materia jest skończona,wynika to z zasady holograficznej. 

Deus vult

Opublikowano

Bóg był przed czasem. 

Czyli równie dobrze tak, jak wszechświat. Był, jest i będzie. :v Z tą różnicą, że wszechświat istnieje. 

Nie. Wszechświat miał gdzieś swój początek i wiemy to z prawa Hubble'a. Szkoda, że zakładasz, że Boga nie ma. Ale nie w mojej intencji leży nawracanie Ciebie. 

To co z tymi cudami?

Opublikowano

Bóg to istota wszechmocna, poza ludzkim rozumowaniem. Jak miałoby powstać coś, co jest poza wszelkimi prawami fizycznymi, tak więc nie istnieje dla niego pojęcie czasu?

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Ale te pytanie nie ma znaczenia. Po 1 Boga nie można badać, wszechświat owszem. Po 2 na nasze rozważania te pytanie nie ma sensu, bo rozmawiamy na inny temat. Może miał innych kreatorów możemy się domyśleć. 

Deus vult

Opublikowano

Bóg się znikąd nie wziął - po prostu już był. Nasz umysł nie może sobie z tym poradzić, ponieważ wiemy, że wszystkie materialne rzeczy mają swój początek i koniec. 

To jest główny argument wierzących. Jeśli nie potrafią odpowiedzieć racjonalnie na jakieś pytanie, to najczęściej odpowiadają że tak po prostu jest i człowiek tego nie pojmie.

"Wierzymy w to, że wszechświat powstał z Wielkiego Wybuchu, w którym pewne "coś" (osobliwość) co było mniejsze niż atom, dało początek wszystkiemu. Dobrze, ale dlaczego to coś nagle wybuchło? Dlaczego nie trwało i nie zostało tym czym było? Kto tego dokonał?".

Wszechświat ma miliardy lat albo i więcej, zdajesz sobie sprawę jaki to jest czas? Mówi się 14 000 000 000 lat. Przez taki czas mogło nastąpić wiele reakcji powodujący Wielki Wybuch. 

Single Player  Inne MMO  exModerator ► Degradacja ► exModerator

Opublikowano

Z naciskiem na WIERZYMY, nie możemy określić czy wszechświat powstał w czasie 0 czy miał ujemne dla nas czasy. Wielkich wybuch jest wielkim problemem dla ateistów. Zakłada ze wszecjświat miał początek a ateiści twierdzą że był od zawsze. Gdyby wszechświat był nieskończony i statyczny, a taki nie jest bo w nocy było by tak samo jasno jak w dzień. Ogólnie byłoby nieskończenie jasno, bo byłby czas żeby światło z każdej gwiazdy dotarło do nas. Tzw paradoks Olbersa. 

To jest główny argument wierzących. Jeśli nie potrafią odpowiedzieć racjonalnie na jakieś pytanie, to najczęściej odpowiadają że tak po prostu jest i człowiek tego nie pojmie.

Wszechświat ma miliardy lat albo i więcej, zdajesz sobie sprawę jaki to jest czas? Mówi się 14 000 000 000 lat. Przez taki czas mogło nastąpić wiele reakcji powodujący Wielki Wybuch. 

Kto Ci tak powiedział że wszechświat ma 14 mld lat? Możliwe że miał czasy ujemne. Nie mamy kwantowej grawitacji żeby to sprawdzić. W skali wszechświata 14 mld lat to nic. Przykładowo dla fotonu który porusza się z prędkością C nie upłynął żaden czas od słynnego BB.

Wskaż mi te reakcje powodujące BB? 

Gdyby jednak założyć że wszechświat powstał z niczego co jest mało prawdopodobne, to jest najmniejszy problem. Przypadkowy wszechświat natychmiast by się zapadł. 

Deus vult

Opublikowano

Zatem jak wytłumaczysz, że Bóg powstał? Co było przed Wielkim Wybuchem (jeżeli on rzeczywiście był)? Co stworzyło osobliwość? Czym ona była? Z czego się składała?

Tego nie wytłumaczymy pewnie jeszcze przez najbliższe stulecia. To co robimy, to ślemy pewnie domysły.

Według teorii (a więc jednej), Wielki Wybuch powstał z jednej reakcji, która tak jak kostki domina popchnęła inne. Jednak to tą pierwszą nazywamy Wielkim Wybuchem.

Z naciskiem na WIERZYMY, nie możemy określić czy wszechświat powstał w czasie 0 czy miał ujemne dla nas czasy. Wielkich wybuch jest wielkim problemem dla ateistów. Zakłada ze wszecjświat miał początek a ateiści twierdzą że był od zawsze. Gdyby wszechświat był nieskończony i dynamiczny, a taki nie jest bo w nocy było by tak samo jasno jak w dzień. Ogólnie byłoby nieskończenie jasno, bo byłby czas żeby światło z każdej gwiazdy dotarło do nas. Tzw paradoks Olbersa. 

Kto Ci tak powiedział że wszechświat ma 14 mld lat? Możliwe że miał czasy ujemne. Nie mamy kwantowej grawitacji żeby to sprawdzić. W skali wszechświata 14 mld lat to nic. Przykładowo dla fotonu który porusza się z prędkością C nie upłynął żaden czas od słynnego BB.

Nie możemy, bo określamy to na podstawie tego, gdzie możemy najdalej sięgnąć okiem przez najlepszą dla nas technologię. Nie możemy powiedzieć, że czas jest ujemny. Gdyby był... to jak byś okreslał czas ujemny? Zegarkiem, który biegnie w drugą stronę?

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Zatem jak wytłumaczysz, że Bóg powstał? Co było przed Wielkim Wybuchem (jeżeli on rzeczywiście był)? Co stworzyło osobliwość? Czym ona była? Z czego się składała?

Tego nie wytłumaczymy pewnie jeszcze przez najbliższe stulecia. To co robimy, to ślemy pewnie domysły.

Według teorii (a więc jednej), Wielki Wybuch powstał z jednej reakcji, która tak jak kostki domina popchnęła inne. Jednak to tą pierwszą nazywamy Wielkim Wybuchem.

Nie możemy, bo określamy to na podstawie tego, gdzie możemy najdalej sięgnąć okiem przez najlepszą dla nas technologię. Nie możemy powiedzieć, że czas jest ujemny. Gdyby był... to jak byś okreslał czas ujemny? Zegarkiem, który biegnie w drugą stronę?

Powtórzę jeszcze raz to że istniała osobliwość 14 mld lat nie oznacza że wcześniej nic nie było. Tu nie chodzi o ujemne czasy że czas płynie w 2 strone, tylko ujemne dla naszego układu odniesienia czyli to 14 mld lat + to co było wcześniej. Nie mam kwantowej grawitacji i nic nie wiemy co było przed 10^-42 sekundy. 

Deus vult

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...