Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bóg nie istnieje..

Pєnєяo

BÓG  

127 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wierzysz w Boga?

• Tak
      66
    • Nie
      61

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skąd człowiek, który spisywał Biblię 2tyś lat temu, miał wiedzieć o ewolucji? Pomyśl zanim coś napiszesz.

No mógł nie wiedzieć, a skoro nie wiedział nie zawarł w niej istotnej informacji, czyli biblia to po prostu książka dla naiwnych, którzy wierzą w magię i cuda. 

"Wszystko"? Ty to napisałeś. Temat jest bezsensowny bo opierasz się na pytaniach wykraczających za nasze kompetencje. Biblii nie interpretujesz dosłownie.

Jest napisane 6 dni. Ale te 6 dni mogło trwać 14 mld lat. Adam i Ewa mogli być małpami. Skąd mamy wiedzieć kiedy to było skoro nigdzie nie ma o tym informacji? Mogli być i przed australopitekami, czemu nie? 

I odnieś się do cudu z Lanciano i nierozkładających się zwłok św. Bernadetty, bo Miyoshi już się chyba poddała.

Cud z Lanciano - człowieku, daj mi dowód, NAMACALNY DOWÓD na to, że woda zamieniła się w krew, a hostia w ciało. I nie wymyślaj steku bzdur tylko mi udowodnij, że nie jest to po prostu wymysł jakichś pieprzniętych duchownych, żeby ludziom atmosferę podgrzać podczas modłów. 

Co do nierozkładających się zwłok - takie przypadki się po prostu zdarzają. Nie wiem, czym jest to spowodowane, ale na pewno nie za sprawą boskiej ręki. Nie raz, nie dwa czytałam o znaleziskach ciał, które były w naprawdę idealnym stanie. Kwestia warunków, powietrza, samego nieboszczyka, procesu chowania ciała itp. itd.

• Odpowiedzi 659
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

No mógł nie wiedzieć, a skoro nie wiedział nie zawarł w niej istotnej informacji, czyli biblia to po prostu książka dla naiwnych, którzy wierzą w magię i cuda. 

Cud z Lanciano - człowieku, daj mi dowód, NAMACALNY DOWÓD na to, że woda zamieniła się w krew, a hostia w ciało. I nie wymyślaj steku bzdur tylko mi udowodnij, że nie jest to po prostu wymysł jakichś pieprzniętych duchownych, żeby ludziom atmosferę podgrzać podczas modłów. 

Co do nierozkładających się zwłok - takie przypadki się po prostu zdarzają. Nie wiem, czym jest to spowodowane, ale na pewno nie za sprawą boskiej ręki. Nie raz, nie dwa czytałam o znaleziskach ciał, które były w naprawdę idealnym stanie. Kwestia warunków, powietrza, samego nieboszczyka, procesu chowania ciała itp. itd.

Najpierw zapoznaj się z historią i badaniami nad całunem turyńskim oraz badaniami naukowców nad cudem w Lanciano, którzy nie mają wątpliwości, że w monstrancji znajduje się prawdziwa tkanka ludzka i krew, która ma grupę "AB" taką samą jaka jest na całunie turyńskim.

Naucz się szukać i czytać, bo nie dość, że przytoczyłem Ci fragment, który zabija wszystkie argumenty ateistów-idiotów (nie będę wskazywał palcem) to fragment o tym znalazłem w mniej niż 5 sekund. 

I chyba nie wiesz jak cud się ogłasza. Badają to naukowcy, nie duchowni.

POWIETRZA XPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP

Opublikowano

Hm mm . . . Nie chce mi się czytać wszystkich wypowiedzi na ten temat . Jednak mim zdaniem jeśli czegoś sam nie zobaczyłeś / nie doświadczyłeś tego jak możesz się na temat czegoś/kogoś wypowiadać . Teraz powiem co , że np. jestem jeb**ym archeologiem i znalazłem jakąś cz****zę k***a nie wiem czego i ty mi w to uwierzysz bo z badań wniknie  , że ku&&a wróżki istnieją xD

Nie wiem do czego mam to porównać , jednak jeśli sam czegoś nie doświadczysz to wypowiadając się na ten temat oszukujesz nas i samego siebie ^ .  0 . Wypowiadasz się tylko dzięki informacją które otrzymałeś od innych ludzi . Opinią na wszystkie tematy jest pełno jak i z różnych kątów widzenia . Według mnie np. wszystkie zdarzenia jakie zaszły w historii to nie był przypadek ... Tak jak to i teraz się dzieje . Według mnie jest organizacja postawiona powyżej która planuje co ma się cię stanie itp. itd .  . Po mojej wypowiedzi zawsze coś wkradnie się do twojej głowy i poruszając ten temat dalej będziesz o tym pamiętał . . . .

Bóg , Bóg , Bóg  . . . Temat poruszany chyba od początku istnienia ludzi  .. .  Jak w coś uwierzyć jeśli sam nie mogę tego doświadczyć ? Wszystkie teorie jakie możesz znaleźć to tylko PRZYPUSZCZENIA , jakie masz prawdopodobieństwo , że to prawda >?

1Dam Ci teraz dwa przykłady na to , że coś w tym musi być .

Pierwszy ;  Mojego dziadka brat dostał awans w firmie i przeprowadził się do nowego domu , był z tego bardzo zadowolony i w dniu przeprowadzki z nowego mieszkania jechał motorem (wueska) jechał do dziadka się pochwalić . Mniej więcej w połowie drogi na zakręcie zginął pod ciężarówką , nie znam szczegółów ... tylko tyle wiem . Rozpaczona żona sprzedała motocyklu i rok po tym zdarzeniu w tym samym miejscu zginął chłopak który kupił właśnie ten motocykl , właśnie na nim , tez pod ciężarówką ^^

Drugie ; Ojciec kiedy chodził do podstawówki miał w klasie dwóch kolegów , w dniu rozpoczęcia jednego roku szkolnego zginął chłopak z jego klasy na pasach potracony przez samochów na tablicach PO . . . . .   , po zgonie jedno oko zostało otwarte , nie mogli mu go zamknąć . kilka lat później różniej w ten sam dzień został potrązony/zabity chłopak też przez samochód na tablicach PO . . . .. .

Moje przykłady mogą wam się wydawać dziwne jednak według mnie to nie jest normalne . Co mogę dodać ? Nie nie wymyśliłem sobie tego  . .. .

Tyle co mogę jeszcze dodać od siebie , Bóg może i istnieje , nie wiem .. . . ^^ Jedak aktualny kościół to chłam 0o to tylko mafia stworzona dla własnych dóbr . Stary i nowy testament , phaha co za parodia  . . . Zmarnować rok czy ileś tam czasu aby stworzyć coś w co ludzie uwierzą i będą tym " żyli " . Nie powiem , że jestem niewierzący , jednak nie wieże w aktualny kościół który jest w naszym kraju . To tylko mafia która wyłudza nasze pieniądze i jeszcze pieniądze od państwa  . . .

Mogę dodać jeszcze tylko to , ze jeśli PIS  stanie się ważniejszy w naszym kraju to będą wprowadzone zmiany w konstytucji o czym jestem w 100% przekonany , na dobro kościoła ^>^

Po odrobinie narkotyków wszystko możliwe xD

Opublikowano

Najpierw zapoznaj się z historią i badaniami nad całunem turyńskim oraz badaniami naukowców nad cudem w Lanciano, którzy nie mają wątpliwości, że w monstrancji znajduje się prawdziwa tkanka ludzka i krew, która ma grupę "AB" taką samą jaka jest na całunie turyńskim.

Naucz się szukać i czytać, bo nie dość, że przytoczyłem Ci fragment, który zabija wszystkie argumenty ateistów-idiotów (nie będę wskazywał palcem) to fragment o tym znalazłem w mniej niż 5 sekund. 

No właśnie poczytałam o tym i moja wypowiedź, to był przytoczony fragment wypowiedzi jednego z tych, którzy całunem się interesowali. 

Naukowcy, którzy są ściśle powiązani z kościołem i raczej nie mogą powiedzieć nic innego, niż to, że jest to cud. Szkoda, że naukowcy obiektywni i bezstronni jakoś podważają wszystkie Wasze cuda. Błagam. Myślałam, że w bajki to wierzy się w dzieciństwie. No chyba, że Ty jeszcze okres dzieciństwa przeżywasz, to wybaczam. XDD Ale pamiętaj - pewnego dnia się obudzisz i będziesz mamie w rękaw płakał, że Cię oszukali, bo bajki nie są prawdziwe. 

Opublikowano

Całun turyński to jedno wielkie oszustwo, polecam wpisać w google ( to nie boli ) "całun tyryński racjonalista" na tym portalu znajdziesz całkowicie inny punkt widzenia który pozwoli wyrobić ci zdanie na ten temat. Pozdrawiam.

Opublikowano

Całun turyński to jedno wielkie oszustwo, polecam wpisać w google ( to nie boli ) "całun tyryński racjonalista" na tym portalu znajdziesz całkowicie inny punkt widzenia który pozwoli wyrobić ci zdanie na ten temat. Pozdrawiam.

Przecież to masońskie forum. 

No właśnie poczytałam o tym i moja wypowiedź, to był przytoczony fragment wypowiedzi jednego z tych, którzy całunem się interesowali. 

Naukowcy, którzy są ściśle powiązani z kościołem i raczej nie mogą powiedzieć nic innego, niż to, że jest to cud. Szkoda, że naukowcy obiektywni i bezstronni jakoś podważają wszystkie Wasze cuda. Błagam. Myślałam, że w bajki to wierzy się w dzieciństwie. No chyba, że Ty jeszcze okres dzieciństwa przeżywasz, to wybaczam. XDD Ale pamiętaj - pewnego dnia się obudzisz i będziesz mamie w rękaw płakał, że Cię oszukali, bo bajki nie są prawdziwe. 

Ale Bajki o czym?

Deus vult

Opublikowano

Na podstawie czego sądzisz że istnienie Transcendencji to Bajki? 

Bo wyrosłam z wierzenia w magiczne i nadprzyrodzone moce, które są jedynie wytworem ludzkiej (bardzo bujnej) wyobraźni. 

Opublikowano

Bo wyrosłam z wierzenia w magiczne i nadprzyrodzone moce, które są jedynie wytworem ludzkiej (bardzo bujnej) wyobraźni. 

Ale to jest tylko twoja wiara.

Chodzi mi tutaj o aspekty czysto naukowe.

Zakładasz że wszechświat jest deterministyczny, wieczny, statyczny i posiądziemy całą wiedzę wszechświata? Rozumiem że nie dopuszczasz istnienia "tajemnicy" w fizyce?

Deus vult

Opublikowano

Ale to jest tylko twoja wiara.

Chodzi mi tutaj o aspekty czysto naukowe? 

Zakładasz że wszechświat jest deterministyczny, wieczny, statyczny i posiądziemy całą wiedzę wszechświata? Rozumiem że nie dopuszczasz istnienia "tajemnicy" w fizyce?

Uważam, że wszechświat jest wieczny, co nie znaczy, że nie dopuszczam istnienia tajemnicy.

Opublikowano

Uważam, że wszechświat jest wieczny, co nie znaczy, że nie dopuszczam istnienia tajemnicy.

To że wszechświat jest wieczny bardzo naiwnie prosto można obalić. 

Deus vult

Opublikowano

Czekam.

Gdyby wszechświat był wieczny i statyczny, w nocy byłoby jasno tak samo jak w dzień. Z każdej gwiazdy światło dodarło by do nas. A dlatego że wszechświat się rozszerza to światło z odległych galaktyk jest rozciąganie przez co traci swoją energie i w pewnym stopniu nie dociera do nas. Pomijając fakt że rozszerzanie wszechświata zauważył już einstein w swoich równaniach, przez co dodał Stałą kosmologiczną, potem z tego się wycofał. Nawet Einstein uległ takiemu przekonaniu które było mocno w drukowane w otaczający nas świat i naukę a co dopiero ateiści. Poglądy materialistyczne zostały ostro obalone przez fizykę XX wieku.

Deus vult

Opublikowano

Wojciech.. - ale co ja mam obalać ? Coś niepopartego żadnymi dowodami ? Równie dobrze mogę próbować obalić istnienie pinokia.

Mówisz, że według ateistów nic nie ma sensu, według mnie się mylisz, chyba, że dla Ciebie nie każdy niewierzący to ateista, moralność, którą stosują dobrzy ludzie wywodzi się z ich człowieczeństwa, a nie z jakiejś księgi, napisanej przez innego człowieka. Łatwo określić, mając sprawny umysł co jest dobre dla kogoś a co nie, nawet nie znając religii chrześcijańskiej. I jeżeli ktoś jest dobry, przez pryzmat tego, że boi się piekła to czy to nie jest tak na prawdę udawane ?

Turoczek - czyli według Ciebie, ktoś kto jest dobrym człowiekiem, a nie wierzy w Boga, mimo to pomaga innym itp. trafi do piekła? Czyli chodzi bardziej o wiarę w Boga niż o bycie dobrym ? To ja z góry dziękuje za taką sprawiedlowość Boską, jeżeli jest jakikolwiek cień szansy na istnienie Boga, to na pewno nie kierowałby się on tym czy ktoś w niego wierzył czy nie, tylko tym jakim był on człowiekiem. Warto pamiętać, że Biblia była spisywana przez ludzi, nie przez Jahwe ( na którego tak czy inaczej nie ma dowodów istnienia, ale mimo to warto być świadomym, że to wciąż księga spisana przez ludzi)

2d0ns76.jpg

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

Wojciech.. - ale co ja mam obalać ? Coś niepopartego żadnymi dowodami ? Równie dobrze mogę próbować obalić istnienie pinokia.

No nie jesteś w stanie też obalić że w innej rzeczywistości nie ma transcendencji. 

Deus vult

Opublikowano

Jeśli człowiek, który się waha pomiędzy wiarą, a ateizmem. Nie doświadczy pewnej rzeczy w życiu. To po prostu przejdzie na ateizm i jest to całkiem normalne... żeby w coś wierzyć, trzeba to doświadczyć. Nie rozszerzę swojej myśli bardziej, bo zostanę skrytykowany za to, że jestem katolikiem i to bardzo praktykującym, jeśli ktoś zagłębi się w moją wypowiedź, zrozumie jej przekaz. ;)

Opublikowano

Jeśli człowiek, który się waha pomiędzy wiarą, a ateizmem. Nie doświadczy pewnej rzeczy w życiu. To po prostu przejdzie na ateizm i jest to całkiem normalne... żeby w coś wierzyć, trzeba to doświadczyć. Nie rozszerzę swojej myśli bardziej, bo zostanę skrytykowany za to, że jestem katolikiem i to bardzo praktykującym, jeśli ktoś zagłębi się w moją wypowiedź, zrozumie jej przekaz. ;)

Człowiek od zawsze szukał sensu istnienia. Ateizm niczego nie wyjaśnia.

Deus vult

Opublikowano

Jezu, dobra. Od początku. W kielichu leży sobie opłatek. Naukowiec, N A U K O W I E C, pobiera próbkę. Nadążasz? Stwierdza i nie ma wątpliwości, że to fragment mięśnia sercowego.  "Jest to ta sama grupa krwi co Człowieka z świętego Całunu z Turynu i to jest szczególne, ponieważ jest raczej charakterystyczna dla człowieka urodzonego i żyjącego na Środkowym Wschodzie" - prof. Linoli. REZULTATÓW JEGO BADAŃ NIE PODWAŻONO, a na następnych sympozjach i spotkaniach specjalistów cud z Lanciano był przytaczany jako fakt naukowo zbadany. 

Mówisz, że według ateistów nic nie ma sensu, według mnie się mylisz, chyba, że dla Ciebie nie każdy niewierzący to ateista, moralność, którą stosują dobrzy ludzie wywodzi się z ich człowieczeństwa, a nie z jakiejś księgi, napisanej przez innego człowieka. Łatwo określić, mając sprawny umysł co jest dobre dla kogoś a co nie, nawet nie znając religii chrześcijańskiej. I jeżeli ktoś jest dobry, przez pryzmat tego, że boi się piekła to czy to nie jest tak na prawdę udawane ?

Turoczek - czyli według Ciebie, ktoś kto jest dobrym człowiekiem, a nie wierzy w Boga, mimo to pomaga innym itp. trafi do piekła? Czyli chodzi bardziej o wiarę w Boga niż o bycie dobrym ? To ja z góry dziękuje za taką sprawiedlowość Boską, jeżeli jest jakikolwiek cień szansy na istnienie Boga, to na pewno nie kierowałby się on tym czy ktoś w niego wierzył czy nie, tylko tym jakim był on człowiekiem. Warto pamiętać, że Biblia była spisywana przez ludzi, nie przez Jahwe ( na którego tak czy inaczej nie ma dowodów istnienia, ale mimo to warto być świadomym, że to wciąż księga spisana przez ludzi)

Skąd ty takie głupoty wysnuwasz? Nie wiem co się dzieje z ateistami po śmierci. 

Opublikowano

Jezu, dobra. Od początku. W kielichu leży sobie opłatek. Naukowiec, N A U K O W I E C, pobiera próbkę. Nadążasz? Stwierdza i nie ma wątpliwości, że to fragment mięśnia sercowego.  "Jest to ta sama grupa krwi co Człowieka z świętego Całunu z Turynu i to jest szczególne, ponieważ jest raczej charakterystyczna dla człowieka urodzonego i żyjącego na Środkowym Wschodzie" - prof. Linoli. REZULTATÓW JEGO BADAŃ NIE PODWAŻONO, a na następnych sympozjach i spotkaniach specjalistów cud z Lanciano był przytaczany jako fakt naukowo zbadany. 

Skąd ty takie głupoty wysnuwasz? Nie wiem co się dzieje z ateistami po śmierci. 

By szerzyć wiarę i zyskać rozgłos kapłan podrzuca kawałek ludzkiego serca, które szczęśliwie ma grupę krwi AB. W kronikach i innych przekazach pisze się o "cudzie" i wszyscy się nad tym spuszczają. W roku 1910 koleś sprawdza grupy krwi, "Omg, ta sama grupa krwi, piszcie do papiesza skuhwysyny".

WIELKI CUD, JEZUS MARIA

A zrobili by dzisiaj badania DNA to by się cały ten "cud" posrał...

Te "cudy" to tak samo jak religia po prostu sztuczki i kłamstwa, które uchodzą płazem tym bardziej, że podparte są ślepą wiarą i przekazywane są z pokolenia na pokolenie jako "prawda absolutna".

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Pєnєяo > Słuchaj, nie wytłumaczysz zaślepionym ludziom, że prawdopodobnie Boga nie ma. Wielu osobom nadaje to sensu w życiu, bo jeżeli nic nie ma to po co jest wszystko? Wiele osób zadałoby sobie takie pytanie. Pomyśl co by się działo na świecie, gdyby całkowicie obalono istnienie Boga, i życia pozagrobowego,  zamieszki, kradzieże, morderstwa na dużo większą skalę niż obecnie, bo nikt nie bałby się "piekła", wtedy ukazałoby się prawdziwe oblicze ludzi.

Co do samego tematu, to jestem ciekaw (z całym szacunkiem do wierzących, każdy ma prawo do własnych poglądów i wierzeń) - co z ludźmi, którzy rodzą się w Afryce, w krajach całkowicie odciętych od naszej cywilizacji nie mających nawet pojęcia o Chrześcijaństwie, co z takimi ludźmi ? Są gorsi? Trafią do piekła, bo nie mieli okazji urodzić się gdzie indziej ? Dlaczego ateista, który jest dobrym człowiekiem, ma być potępiony, a chrześcijanin, który jest dużo gorszą moralnie istotą trafi do nieba bo "wierzy" ? Jeżeli Bóg istnieje, to na pewno nie patrzy na to czy ktoś w niego wierzy, ale na całość jego życia, to jakim był człowiekiem. Wiara to sprawa indywidualna. Jak dla mnie Bóg został wykreowany, tak samo jak inne bóstwa, które wywodzą się z tych samych korzeni, idzie to łatwo dostrzec czytając między innymi Koran czy inne "święte księgi". Pozdrawiam

Co do kreowania bóstw,poczytaj troszke o Annunaki :D To nie wydaje sie głupie jakby troche pomyslec

79160594027661829163.png

Opublikowano

Teraz z Łacińskiego na Polski proszę.

Dlaczego cokolwiek istnieje, dlaczego my istniejemy, przecież łatwiej jest żeby nic nie istniało. 

Mała dygresja na temat całunu. 

Szacuję się że do jego powstania powinien być użyty laser o mocy 34 mld watów promieniowania ultrafioletowego próżniowego.

Te "cudy" to tak samo jak religia po prostu sztuczki i kłamstwa, które uchodzą płazem tym bardziej, że podparte są ślepą wiarą i przekazywane są z pokolenia na pokolenie jako "prawda absolutna".

Wiara w kreatora, Boga, transcendencje to też kłamstwa czy tylko chodzi Ci o religie? 

Dlaczego ateiści, materialiści nigdy nie stworzyli cywilizacji? A przepraszam jednak coś próbowali komunizm i narodowy socjalizm. 

Deus vult

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...