Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bóg nie istnieje..

Pєnєяo

BÓG  

127 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wierzysz w Boga?

• Tak
      66
    • Nie
      61

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiem wam coś, co nawet jest zgodne z moimi agnostycznymi poglądami. Otóż nie wiadomo czy bóg istnieje i tez nie wiadomo, czy w ogóle się da wiedzieć. Czy byt tego rodzaju jest możliwy do poznania przez byt z definicji ograniczony, czyli byt ludzki. Jeśli komuś łatwiej się tak żyje i ma ochotę to może wierzyć w boga. Sam nic nie mam do wiary w boga jeśli osoba, która wierzy podkreśla, że sama nie wie, czy bóg istnieje, ale on mimo tego w niego wierzy, bo tak woli. Najlepiej jeszcze, żeby taka osoba nie była związana z żadną religią. Takich ludzi to ja nawet doceniam, dla mnie to są tacy agnostycy teistyczny. Ale jak ktoś jest np. katolikiem i wpaja innym swoje poglądy, mówi, że to katolickie myślenie jest prawidłowe (katolicyzm to tylko przyklad, tak jest z kazdymi religiami, każde mają swoich fanatyków) i wręcz wyśmiewa ludzi, którzy nie mają ochoty wierzyć w boga, po nie mają takiej potrzeby - to coś tu jest nie tak. Religia powinna być sprawą TYLKO i wyłącznie prywatną. Wszelie kłótnie, wojny itp. odnośnie religii, wiary - są bezsensowne. 

Tyle. 

6108514433687761429644.png

• Odpowiedzi 659
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano
Każdy wierzy w coś innego; jedni w Boga, drudzy w duchy, a jeszcze inni w wysłanników anime(nawiązanie do tematu z Anime, gdzie jest niezła beka). Jestem osobą, która nie doświadczyła żadnej sytuacji w której mógłbym zacząć wierzyć w istnienie Boga czy życia po śmierci. Nigdy nie widziałem duchów, ani innych poza ziemskich istot, które niby bóg też stworzył, więc jak mam wierzyć w to że on istnieje? Odpowiedzcie sobie na pytanie dlaczego wierzycie w Boga? Bo Wam rodzicie od małego kazali chodzić na religię i do kościoła, gdzie Wam wbijali do głowy, że zostaliście stworzeni przez Boga?

Ogółem to niezła jazda tutaj jest bo każdy wierzy w co innego tak jak napisałem na samym początku i mądry człowiek nie powinien dyskutować o czymś, o czym nie ma zielonego pojęcia - w tym przypadku istnienie Boga.

Opublikowano

że istnieje od zawsze

wszechświat musi być wieczny bo inaczej ciężko sobie wyobrazić że nie było nic i nagle pojawił się wszechświat..

szczerze powiedziawszy Ziemianie nigdy nie ustalą jak powstał świat

może na innych planetach gdzie istnieje cywilizacja znajdziemy odpowiedz?

Nie jest wieczny wynika to chodź by z tego że w nocy jest ciemno. 

Odpowiedzcie sobie na pytanie dlaczego wierzycie w Boga? Bo Wam rodzicie od małego kazali chodzić na religię i do kościoła, gdzie Wam wbijali do głowy, że zostaliście stworzeni przez Boga?

Wierzę bo widzę w świecie materialnym odbicie Boskiej inteligencji i piękno praw które rządzą światem. 

Deus vult

Opublikowano

Chodzi Ci o yin i yang, czy co?

jesli tak to możesz mieć poniekąd racje. Na 100% rzeczywistość jest pewnego rodzaju dualizmem. Światłość, ciemność, wysoki, niski, ciepły, zimny itd.

Więc można tez założyć, że wszechświatmiał swój początek, więc - będzie miał też koniec.

Chyba, że to wszechświat jest pewnego rodzaju bogiem, nic o nim nie wiemy i jest po za yin i yang, czyli de facto nie istnieje :P 

Opublikowano

Chodzi Ci o yin i yang, czy co?

jesli tak to możesz mieć poniekąd racje. Na 100% rzeczywistość jest pewnego rodzaju dualizmem. Światłość, ciemność, wysoki, niski, ciepły, zimny itd.

Więc można tez założyć, że wszechświatmiał swój początek, więc - będzie miał też koniec.

Chyba, że to wszechświat jest pewnego rodzaju bogiem, nic o nim nie wiemy i jest po za yin i yang, czyli de facto nie istnieje :P 

Mówię o paradoksie Olbersa. Wszechświat jest dynamiczny i skończony.

Deus vult

Opublikowano

Albo z tego, że światło nie przechodzi, przez przeszkody, gwiazdy rodzą się i umierają i atmosfera blokuje część światła widzialnego (Dyfraktuje).

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Albo z tego, że światło nie przechodzi, przez przeszkody, gwiazdy rodzą się i umierają i atmosfera blokuje część światła widzialnego (Dyfraktuje).

Jeśli rozciągniesz światło(foton) to co się dzieje z jego energią? I dodaj do tego że przestrzeń puchnie, rozszerza się. Masz odpowiedź dlaczego wszechświat nie jest statyczny, jak sądzą materialiści. Już Einstein zauważył że jego równania opisują wszechświat który się zapada albo powiększa, i dodał stałą kosmologiczną. 

Deus vult

Opublikowano

Jeśli rozciągniesz światło(foton) to co się dzieje z jego energią? I dodaj do tego że przestrzeń puchnie, rozszerza się. Masz odpowiedź dlaczego wszechświat nie jest statyczny, jak sądzą materialiści. Już Einstein zauważył że jego równania opisują wszechświat który się zapada albo powiększa, i dodał stałą kosmologiczną. 

Nikt tu nie twierdzi, że wszechświat jest statyczny. Wszyscy tutaj uważają, że wszechświat ma swój punkt początku w czasie i brak ograniczenia w przyszłości.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Nikt tu nie twierdzi, że wszechświat jest statyczny. Wszyscy tutaj uważają, że wszechświat ma swój punkt początku w czasie i brak ograniczenia w przyszłości.

Jeśli miał początek, to czy jest wieczny(jeśli cokolwiek miałoby to znaczyć)?

Jak według Ciebie nastąpił ten początek?

Deus vult

Opublikowano

Jeden ze sposobów ustalenia, czy istnieje Bóg, polega na zastosowaniu dobrze znanej zasady: Każde dzieło musi mieć twórcę. Im bardziej jest skomplikowane, tym większymi umiejętnościami musiał się odznaczać jego wykonawca.​

Najprostsze znane nam komórki są tak skomplikowane, że nie sposób przyjąć, iż nagle zostały poskładane w jedną całość dzięki jakiemuś dziwacznemu, wysoce nieprawdopodobnemu przypadkowi. Potrzebny był konstruktor i twórca.​

Opublikowano

ale z drugiej strony ciężko mówić o tym, że wszechświat miał swój początek, ale nie będzie miał końca. To nielogiczne, jak istnieje początek to istnieje też koniec.

Moim zdaniem wszechświat po prostu nie miał takiego stricte początku, dlatego nie będzie miał też końca

Opublikowano

ale z drugiej strony ciężko mówić o tym, że wszechświat miał swój początek, ale nie będzie miał końca. To nielogiczne, jak istnieje początek to istnieje też koniec.

Moim zdaniem wszechświat po prostu nie miał takiego stricte początku, dlatego nie będzie miał też końca

To że istniał to jest najmniejszy problem,  jak powstały prawa? 

Deus vult

Opublikowano

To że istniał to jest najmniejszy problem,  jak powstały prawa? 

Myślisz, że człowiek jest w stanie wysnuć wiedze na tak skomplikowane tematy?

Opublikowano

Myślisz, że człowiek jest w stanie wysnuć wiedze na tak skomplikowane tematy?

Masz racje te pytania leżą poza nauką. Potrzebujemy metafizyki. 

Deus vult

Opublikowano

Masz racje te pytania leżą poza nauką. Potrzebujemy metafizyki. 

Nie wiem co potrzebujemy, mi się wydaje, że to ogólnie leży poza nawet nie tyle co nauką, ale poznaniem ludzkim, wyobrażeniem.

Opublikowano

Nie wiem co potrzebujemy, mi się wydaje, że to ogólnie leży poza nawet nie tyle co nauką, ale poznaniem ludzkim, wyobrażeniem.

Ale nic nie wskazuje na to że wszechświat istnieje od zawsze. To jest wiara po prostu. 

Deus vult

Opublikowano

Ale nic nie wskazuje na to że wszechświat istnieje od zawsze. To jest wiara po prostu. 

Nie rozumiem, napisz jeszcze raz, bo w ogole nie rozumiem argumentu i odniesienia.

Gdzie ja napisałem, ze wszechświat istnieje od zawsze? Nie wiem tego, wiec nie będę tego pisal.

Opublikowano

Nie rozumiem, napisz jeszcze raz, bo w ogole nie rozumiem argumentu i odniesienia.

Gdzie ja napisałem, ze wszechświat istnieje od zawsze? Nie wiem tego, wiec nie będę tego pisal.

Pisałeś że wszechświat nie miał początku, jest to równoznaczne z tym że istnieje od zawsze. 

Deus vult

Opublikowano

skoro twierdzisz że wszechświat jest ograniczony to jak wyobrażasz sobie jego granice..?

i właśnie dlatego uważam że jest nieograniczony i wieczny

tylko życie we wszechświecie nie jest wieczne

.

Opublikowano

Pisałeś że wszechświat nie miał początku, jest to równoznaczne z tym że istnieje od zawsze. 

Pisalem tylko jak mi się wydaje w danej chwili. Jak nie ma się wiedzy można operować tylko na domysłach, których postawa jest jakąś logiką wlasną, wlasną dedukcją, odczuciem itp.

Może kiedyś zmienie zdanie.

Na pewno nie jest to pewne, wiec wszelkie zdania na ten temat to tylko opinie, a nie fakty, nieważne jak będą zargumentowane.

Po za tym nie napisałem dosłownie tak jak ty to opisales, ze ja napisałem.

skoro twierdzisz że wszechświat jest ograniczony to jak wyobrażasz sobie jego granice..?

.

Nie rozumiem argumentów odnoszących się do tego, ze nie można sobie czegoś wyobrazić.. Od kiedy ludzka wyobraźnia stanowi odniesienie do tego jaka jest rzeczywistość? To, ze czegos sobie nie wyobrazasz nie znaczy, ze tego nie ma.

.

Życie nie może być wieczne, bo to je definiuje. Życie jest przeciwieństwem śmierci, jak istnieje zycie, to istnieje smierc, wiec nie ma zycia wiecznego. Tak przynajmniej uważam na razie, może kiedyś moja perspektywa względem tego po upływie czasu się zmieni jak więcej doświadcze i więcej porozkminiam.

Opublikowano

.

Pytanie o granice nie ma sensu, bo nigdy tej granicy nie przekroczysz. 

Jeśli mówimy już o granicach może to tak wyglądać, jak ziemia nie ma granic a powierzchnia jest skończona. To taka trywialna analogia. 

Deus vult

Opublikowano

Pisalem tylko jak mi się wydaje w danej chwili. Jak nie ma się wiedzy można operować tylko na domysłach, których postawa jest jakąś logiką wlasną, wlasną dedukcją, odczuciem itp.

Może kiedyś zmienie zdanie.

Na pewno nie jest to pewne, wiec wszelkie zdania na ten temat to tylko opinie, a nie fakty, nieważne jak będą zargumentowane.

Po za tym nie napisałem dosłownie tak jak ty to opisales, ze ja napisałem.

Nie rozumiem argumentów odnoszących się do tego, ze nie można sobie czegoś wyobrazić.. Od kiedy ludzka wyobraźnia stanowi odniesienie do tego jaka jest rzeczywistość? To, ze czegos sobie nie wyobrazasz nie znaczy, ze tego nie ma.

Życie nie może być wieczne, bo to je definiuje. Życie jest przeciwieństwem śmierci, jak istnieje zycie, to istnieje smierc, wiec nie ma zycia wiecznego. Tak przynajmniej uważam na razie, może kiedyś moja perspektywa względem tego po upływie czasu się zmieni jak więcej doświadcze i więcej porozkminiam.

A po śmierci: „Prawi posiądą ziemię i będą na niej przebywać na zawsze” (Psalm 37:29).

Powietrza też nie widzimy, ale je odczuwamy - Boga też możemy "odczuć".

Opublikowano

­Fanatycy religijni mnie trochę przerażają... trochę jak chora sekta.

Aha i fajne teorie powstanie wszechświata :D Przynajmniej poprawiliście mi humor przed poniedziałkiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...