Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bóg nie istnieje..

Pєnєяo

BÓG  

127 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wierzysz w Boga?

• Tak
      66
    • Nie
      61

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W takim razie mogę powiedzieć, że nie masz mózgu bo nigdy go nie widziałem. Szach mat ateisto.

Agnostyku jak już.

Idąc ta logiką ty też nie istniejesz, bo Ciebie nie widziałem. Wejdźmy na poziom normalnej dyskusji.

6108514433687761429644.png

• Odpowiedzi 659
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Czemu bóg teraz nie karzę potopami? Przecież całe gender, homosie oraz invitro. A wcześniej palił całe miasta tylko za to, że się gzili między sobą.

Ale ty napisałeś ze "A wcześniej palił całe miasta..." wiec jak możesz w go nie wierzyć?

anNO14B_460sa.gif

Opublikowano

@kiszka

Jeśli dobrze pamiętam przy śmierci albo przy zmartwychwstaniu Jezusa była akcja, z wieloma trupami chodzącymi po ulicach... tak pisali. I nikt się temu nie dziwił, nie było paniki, więc chyba była to norma.

Czemu bóg teraz nie karzę potopami? Przecież całe gender, homosie oraz invitro. A wcześniej palił całe miasta tylko za to, że się gzili między sobą.

Ja nie gdybam. Nie podałeś mi przypadku, gdzie mógłbym zobaczyć faktyczne uzdrowienie... tak abym ja - baran bez wiedzy medycznej, mógł stwierdzić, że faktycznie ktoś został uzdrowiony. Niech to będzie ktoś bez nerki i niech mu odrośnie, bez nogi, ktoś chory na wściekliznę. 

Miguel Juan Pellicer, krawiaca matka boska z akita. 

Opublikowano

@kiszka

Jeśli dobrze pamiętam przy śmierci albo przy zmartwychwstaniu Jezusa była akcja, z wieloma trupami chodzącymi po ulicach... tak pisali. I nikt się temu nie dziwił, nie było paniki, więc chyba była to norma.

Ja nie gdybam. Nie podałeś mi przypadku, gdzie mógłbym zobaczyć faktyczne uzdrowienie... tak abym ja - baran bez wiedzy medycznej, mógł stwierdzić, że faktycznie ktoś został uzdrowiony. Niech to będzie ktoś bez nerki i niech mu odrośnie, bez nogi, ktoś chory na wściekliznę. 

Pierwsze słyszę by przy z martwych wstaniu trupy chodziły po mieście.

Nie karze, bo wcześniej był Bogiem zazdrosnym, jak mówi Pismo, dawali mu ofiary, ale jednak nie podobały się mu. Dopiero gdy ofiarę poniosła osoba kompletnie bez winy, to Bóg zlitował się nad światem i przebaczył każdemu, no i przebacza cały czas, przez co już nie ma kataklizmów i innych. Poza tym przymierze z Noe'm, że już nigdy nie sprowadzi na ziemię kataklizmów typu potop.

MPC Hejter Team Leader

Opublikowano

Bóg nie istnieje dlaczego?

Skoro Bóg jest wszechmogący to tworząc człowieka z góry wie czy on zda "test wiary" czy nie. Ktoś powie:Ale Bóg dał nam wolna wole! Tak dal nam ale jeśli dając nam ją nie wiedząc co z nią zrobimy nie jest wszechmogący tym samym nie jest Bogiem elo.

Jakiś katol chciałby podważyć!?

Opublikowano

Pierwsze słyszę by przy z martwych wstaniu trupy chodziły po mieście.

Nie karze, bo wcześniej był Bogiem zazdrosnym, jak mówi Pismo, dawali mu ofiary, ale jednak nie podobały się mu. Dopiero gdy ofiarę poniosła osoba kompletnie bez winy, to Bóg zlitował się nad światem i przebaczył każdemu, no i przebacza cały czas, przez co już nie ma kataklizmów i innych. Poza tym przymierze z Noe'm, że już nigdy nie sprowadzi na ziemię kataklizmów typu potop.

Serio w to co napisales wierzysz? :D

Juz wiem czemu nie lubie Chrześcijan.

Opublikowano

Agnostyku jak już.

Idąc ta logiką ty też nie istniejesz, bo Ciebie nie widziałem. Wejdźmy na poziom normalnej dyskusji.

Z ateistami nie da się dyskutować.

Serio w to co napisales wierzysz? :D

Juz wiem czemu nie lubie Chrześcijan.

Przestań oglądać chińskie bajki

Opublikowano

Skoro Bóg jest wszechmogący to tworząc człowieka z góry wie czy on zda "test wiary" czy nie. Ktoś powie:Ale Bóg dał nam wolna wole! Tak dal nam ale jeśli dając nam ją nie wiedząc co z nią zrobimy nie jest wszechmogący tym samym nie jest Bogiem elo.

To po co cymbale chodzisz do kościoła?

anNO14B_460sa.gif

Opublikowano

Z ateistami nie da się dyskutować.

Przestań oglądać chińskie bajki

Co mają chińskiue bajki do tematu?

To po co cymbale chodzisz do kościoła?

A skad ty niby mozesz wiedzieć czy on chodzi do kosciola, czy nie?

Opublikowano

Dał nam wolną wolę przez grzech pierworodny. Po co przyjmowałeś chrzest?

anNO14B_460sa.gif

Opublikowano

GacelxD

Weź wyjdź amebo umysłowa jasne gdy miałem kilka miesięcy posiadałem poglądy na temat Boga i mogłem stwierdzić że jednak nie potrzebuje chrztu.

Do kościoła nie chodzę nie wiem skąd to wywniowales

Opublikowano

GacelxD

Weź wyjdź amebo umysłowa jasne gdy miałem kilka miesięcy posiadałem poglądy na temat Boga i mogłem stwierdzić że jednak nie potrzebuje chrztu.

Do kościoła nie chodzę nie wiem skąd to wywniowales

Kochasz Boga?

anNO14B_460sa.gif

Opublikowano

Dał nam wolną wolę przez grzech pierworodny. Po co przyjmowałeś chrzest?

Tez jestem ochrzczony, a nie jestem chrzescijanem. Po prostu czlowiek nie ma wtedy wolnej woli, wiec nie moze sie sprzeciwic. Ba, nawet ludzie w gimnazjum mimo tego, ze nie chcą być bierzmowani - są. To jest chore. na szczescie mi rodzice pozwolili nie być.

Opublikowano

Tez jestem ochrzczony, a nie jestem chrzescijanem. Po prostu czlowiek nie ma wtedy wolnej woli, wiec nie moze sie sprzeciwic. Ba, nawet ludzie w gimnazjum mimo tego, ze nie chcą być bierzmowani - są. To jest chore. na szczescie mi rodzice pozwolili nie być.

Bóg dał wolną wole każdemu.

anNO14B_460sa.gif

Opublikowano

Kochasz Boga?

Wiesz czemu jesteś chrzescijanem? Dlatego, ze urodziles się w Polsce. Gdybys sie urodzil gdzie indziej moglbys nawet zabijac w imię allaha. Tyle warte są te wasze religie, zalezne od miejsca urodzenia. Jak się mieszka w kraju gdzie są tradycje chrzescijanskie, gdzie sie chodzi na religie i przynajmniej za dzieciaka jest sie zmuszanym to chodzenia do kosciola - ciezko nei byc chrzescijanem, więc was rozumiem. Dodajmy do tego strach, ktory jest potrzebny, zeby wierzyć no i mamy katolikow w polsce. Nie widzę tu decyzji indywidualnej.

Bóg dał wolną wole każdemu.

Człowieku, nie wiemy czy bóg istnieje, a ty juz sugeruejsz, ze coś daje. W ogóle co to znaczy daje wobec boga? Dać to moze czlowiek, boga nie ograniczają tego typu rzeczy, bo to by przeczylo jego absolutyzmowi. Oczywiscie zakladajac, ze bóg istnieje, a tego nie wiemy.

Opublikowano

Wiesz czemu jesteś chrzescijanem? Dlatego, ze urodziles się w Polsce. Gdybys sie urodzil gdzie indziej moglbys nawet zabijac w imię allaha. Tyle warte są te wasze religie, zalezne od miejsca urodzenia. Jak się mieszka w kraju gdzie są tradycje chrzescijanskie, gdzie sie chodzi na religie i przynajmniej za dzieciaka jest sie zmuszanym to chodzenia do kosciola - ciezko nei byc chrzescijanem, więc was rozumiem. Dodajmy do tego strach, ktory jest potrzebny, zeby wierzyć no i mamy katolikow w polsce. Nie widzę tu decyzji indywidualnej.

Człowieku, nie wiemy czy bóg istnieje, a ty juz sugeruejsz, ze coś daje. W ogóle co to znaczy daje wobec boga? Dać to moze czlowiek, boga nie ograniczają tego typu rzeczy, bo to by przeczylo jego absolutyzmowi.

Zapytałem się czy kochasz Boga odpowiedz.

anNO14B_460sa.gif

Opublikowano

Zapytałem się czy kochasz Boga odpowiedz.

Jak agnostyk może kochać boga skoro w niego nie wierzy? (ale nie nie wierzy w jego nieistnienie)

Opublikowano

Człowieku, nie wiemy czy bóg istnieje, a ty juz sugeruejsz, ze coś daje. W ogóle co to znaczy daje wobec boga? Dać to moze czlowiek, boga nie ograniczają tego typu rzeczy, bo to by przeczylo jego absolutyzmowi. Oczywiscie zakladajac, ze bóg istnieje, a tego nie wiemy.

Religia to kłamstwo, nic więcej jak bajka przekazywana między ludźmi od tysięcy lat, w którą ludzie wierzyli "Bo wszyscy wierzyli". 

Dzieło przypadku, tak samo jak narodowość. To kim jesteś dla innych ludzi wiadomo już przed twoimi narodzinami bo urodzisz się w danym miejscu, zostaniesz poddany danej indoktrynacji religijnej, politycznej i obyczajowej i nie będziesz miał żadnego wyboru bo społeczeństwo żyjące na tych kłamstwach zrobi to wszystko wbrew twojej woli w celu przedłużania tychże kłamstw.

Pomyślcie, gdyby np. chrzest mogły przyjmować tylko osoby po 18 roku życia to ile ludzi by tak naprawdę wierzyło? Wg. mnie co najwyżej garstka.

Kłamstwa, kłamstwa, kłamstwa, ludzkość podzieliła się na własne życzenie poprzez stworzenie takich umownych tworów jak kraje, narody, religie i ideologie wytworzone przez nas samych co skutkuje tylko i wyłącznie wojnami, niezgodą i agresją.

Żadnych krajów, żadnych religii, ludzka wspólnota. W to mogę prędzej wierzyć :)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Teraz przeczytałem ten post, więc odniosę się do niego, a raczej jednego stwierdzenia.

Dodajmy do tego strach, ktory jest potrzebny, zeby wierzyć...

Wierzę, nie boję się. Mówię Tobie całkiem poważnie, szczerze. Nie boję się. Możesz mi zadać pytanie, przykłady tego czego jako osoba wierząca powinienem się bać, albo tego czego inni się boją, odpowiem Ci dlaczego się nie boję.

MPC Hejter Team Leader

Opublikowano

Teraz przeczytałem ten post, więc odniosę się do niego, a raczej jednego stwierdzenia.

Wierzę, nie boję się. Mówię Tobie całkiem poważnie, szczerze. Nie boję się. Możesz mi zadać pytanie, przykłady tego czego jako osoba wierząca powinienem się bać, albo tego czego inni się boją, odpowiem Ci dlaczego się nie boję.

Sam fakt, ze jako wierzacy nie mozesz sobie wyobrazoc, ze boga nie ma, ze to logiczne, ze jest, juz jest pewnym rodzajem strachu, strachu przed nieznanym, przed tym, ze nie bedzoesz kontynuowal swiadomosci po swojej smoerci. Sloro chrzescokanozm, zaklada w wiare w zycie posmiertne, w noebo, pieklo, w boga jako ojca opiekuna rzn, ze ludziom jest to potrzebne. Operuje to wiec na strachu, chociaz by podswiadomie.

I jesli uwazasz, ze to logiczne, ze bog istnieje toci powiem tak: dlaczego ludzka logika mialabybyc kluczowa przy potwierdzeniu tego typu istnien,ktore z natury nie sa ogranoczane przez to co logiczne, oczywostpsc, itp.?

Sam fakt, ze jako wierzacy nie mozesz sobie wyobrazoc, ze boga nie ma, ze to logiczne, ze jest, juz jest pewnym rodzajem strachu, strachu przed nieznanym, przed tym, ze nie bedzoesz kontynuowal swiadomosci po swojej smoerci. Sloro chrzescokanozm, zaklada w wiare w zycie posmiertne, w noebo, pieklo, w boga jako ojca opiekuna rzn, ze ludziom jest to potrzebne. Operuje to wiec na strachu, chociaz by podswiadomie.

I jesli uwazasz, ze to logiczne, ze bog istnieje toci powiem tak: dlaczego ludzka logika mialabybyc kluczowa przy potwierdzeniu tego typu istnien,ktore z natury nie sa ogranoczane przez to co logiczne, oczywostpsc, itp.?

Opublikowano

Jak dla mnie religia, bogowie i inne cuda tego świata, do tego trzeba dodać, że zależnie od miejsca urodzenia ludziom wmawia się inne głupoty na temat bogów, to jest po prostu efekt nudy dla ludzi, którzy nie mieli co robić w tamtych czasach. Można powiedzieć, że w naszych czasach religia jest nam narzucana.. Większość z nas, którzy nie lubili chodzić w dzieciństwie do kościoła i próbowali od niego uciec, dostawali zwyczajnie karę. Ja miałem te szczęście, że rodzice, którzy byli (bo już nie są) wierzący nie zmuszali mnie do tego. Nie chciałem - nie chodziłem, proste. 

Ludzie z czasów tego punktu "zero" czyli narodzin boga chrześcijańskiego zrobili niezłego trolla, bo po prostu jakiś typek uratował garstkę ludzi i przyjął na siebie ich zbrodnie i z tego powstała większa historia, ludzie zaczęli wymyślać coraz to więcej idiotycznych zagrywek, jak wpoić ludziom religię, żeby się mniej nudzili. Aktualnie mamy mnóstwo religii, od jakiegoś allaha po buddyzm czy katolicyzm. Wierzą w bzdury, że jak będą grzeczni to po śmierci więcej dostaną, a tak naprawdę to jakiś nekrofil w zakładzie pogrzebowym ich może co najwyżej wyruchać, bo nawet takie rzeczy się zdarzają.. To jest moja opinia, jestem obiektywny, jeżeli chodzi o zdanie innych, ale najczęściej mnie ono nie interesuje i nawet nie dyskutuję z kimś, kto drze do mnie japę, że jestem szatańskie nasienie bo nie chodzę do kościoła. Religia dała nam tylko więcej sporów i wojen, a najczęściej są to wojny "domowe" w typowej rodzinie poprzez wymianę zdań na temat boga, który dla jednych istnieje a dla innych nie, a ci zazwyczaj starsi ludzie uważają się za mądrzejszych i będą na siłę wpajać młodszemu pokoleniu wiedzę na temat boga, co tym bardziej zniechęci do wierzenia w niego.

Może napisałem coś źle, zrobiłem gdzieś błąd rzeczowy, ale sugeruję się moją wiedzą i doświadczeniem w tym temacie, które jest znikome, bo zazwyczaj unikam tematów i sporów religijnych. Jako że jestem na forum w miarę "anonimowy", to mogę się wypowiedzieć i podzielić się moim nic nie wartym zdaniem. :)

graphic.png

Opublikowano

Nie istnieje w takim razie... może nie ziemia, bo zaczniecie wypisywać wielki wybuch czegoś nie wiem nasienia? W takim razie skąd wziął się WSZECHŚWIAT ? ta ogromna przestrzeń kosmos.... galaktyka... No chyba ktoś to musiał stworzyć? W ogóle co my tu robimy. Co napisziecie, że kosmos powstał z.... jakiegoś wybuchu? czy c**j wie czego? Ale przecież to też musiało zostać stworzone. Wyobraźcie sobię jakby tego nie było... Planet, kosmosu, ziemii... nie było by nas niczego... Zostaliśmy stworzeni przez Boga...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...