Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bóg nie istnieje..

Pєnєяo

BÓG  

127 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wierzysz w Boga?

• Tak
      66
    • Nie
      61

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sam fakt, ze jako wierzacy nie mozesz sobie wyobrazoc, ze boga nie ma, ze to logiczne, ze jest, juz jest pewnym rodzajem strachu, strachu przed nieznanym, przed tym, ze nie bedzoesz kontynuowal swiadomosci po swojej smoerci. Sloro chrzescokanozm, zaklada w wiare w zycie posmiertne, w noebo, pieklo, w boga jako ojca opiekuna rzn, ze ludziom jest to potrzebne. Operuje to wiec na strachu, chociaz by podswiadomie.

I jesli uwazasz, ze to logiczne, ze bog istnieje toci powiem tak: dlaczego ludzka logika mialabybyc kluczowa przy potwierdzeniu tego typu istnien,ktore z natury nie sa ogranoczane przez to co logiczne, oczywostpsc, itp.?

Sam fakt, ze jako wierzacy nie mozesz sobie wyobrazoc, ze boga nie ma, ze to logiczne, ze jest, juz jest pewnym rodzajem strachu, strachu przed nieznanym, przed tym, ze nie bedzoesz kontynuowal swiadomosci po swojej smoerci. Sloro chrzescokanozm, zaklada w wiare w zycie posmiertne, w noebo, pieklo, w boga jako ojca opiekuna rzn, ze ludziom jest to potrzebne. Operuje to wiec na strachu, chociaz by podswiadomie.

I jesli uwazasz, ze to logiczne, ze bog istnieje toci powiem tak: dlaczego ludzka logika mialabybyc kluczowa przy potwierdzeniu tego typu istnien,ktore z natury nie sa ogranoczane przez to co logiczne, oczywostpsc, itp.?

Powtórzę. Dla mnie Bóg istnieje, no i wierzę w Niego. Skoro byłem świadkiem jego działa wieleset razy, a nawet tysięcy, to hmm dla przykładu, to tak jak byś powiedział, komuś kto wychowywał się w domu dziecka, że nie ma matki (Fizycznie). No przecież ktoś go musiał urodzić. Faktycznie, nie pamięta tej matki, bo widział ją tyle co go urodziła i oddała np. do okna życia, ale to dziecko nie ma świadomości takiej, że zapamiętuje. Dla tego dziecka dowodem, że ma matkę, jest to, że żyje, bo powtórzę, ktoś musiał go urodzić.

Ty nie wierzysz i trudno Ci uwierzyć w to co piszę :) Ja wierzę i trudno mi uwierzyć w to co Ty piszesz. W każdym razie, wierząc niczego się nie boję, no i nie wmówisz mi strachu. Ale też trochę sprostuję. Wstyd mi jak widzę moherowe babcie, czy też tych księży pedofilów. Tak samo powiem, że jestem neutralny w stosunku do in vitro, czy też związków partnerskich. Nie uważam, by obowiązkiem chrześcijan, było głosować na PIS, słuchać radia MaRyja, czy oglądać trwam. Powiem wręcz, że te babcie mnie wkurwiają jak nie wiem. Co do księży, trzeba brać pod uwagę ile ich jest. Dla przykładu, samolotów lata tysiące, a nawet miliony po niebie na całym świecie. Ale dopiero jak któryś się rozbije, to o nim mówią w mediach. Skoro jest kilku takich księży, to czemu każdy ma za nich obrywać? Co do In Vitro, osobiście nie zdecydowałbym się, jednak ponieważ sprawa mnie nie dotyczy, to jestem neutralny. Uważam, że do sejmu bierze się osoby, które będą dobre dla każdego polaka, a nie tylko dla danej grupy wyznaniowej. Skoro katolik nie może in vitro to niech nie korzysta, ale nie zabrania innym, bo każdy ma swój rozum i swoją wolę. Co do związków partnerskich, nie jestem przeciwny ani nie jestem za. Faktycznie brzydzi mnie widok całujących się facetów, ale jak robią to sam na sam, to co mnie to obchodzi?

MPC Hejter Team Leader

• Odpowiedzi 659
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Bóg nie istnieje dlaczego?

Skoro Bóg jest wszechmogący to tworząc człowieka z góry wie czy on zda "test wiary" czy nie. Ktoś powie:Ale Bóg dał nam wolna wole! Tak dal nam ale jeśli dając nam ją nie wiedząc co z nią zrobimy nie jest wszechmogący tym samym nie jest Bogiem elo.

Jakiś katol chciałby podważyć!?

Jeśli nie ma wolnej woli nie może być relacji pomiędzy dwoma podmiotami a mianowicie Bogiem i człowiekiem. 

Deus vult

Opublikowano

@GetShredded

Tak... dawniej ludzie mówili, że to bóg tworzy tęczę oraz pioruny.

Świata nikt nie musiał tworzyć, mógł się stać... bez przyczyny i bez sensu. To, że nie wiemy jeszcze jak, nie znaczy, że zrobił to jakiś bóg.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

@GetShredded

Tak... dawniej ludzie mówili, że to bóg tworzy tęczę oraz pioruny.

Świata nikt nie musiał tworzyć, mógł się stać... bez przyczyny i bez sensu. To, że nie wiemy jeszcze jak, nie znaczy, że zrobił to jakiś bóg.

Już bardziej prawdopodobne jest, że Bóg stworzył wszechświat niż samo wyjebało z dupy.

Opublikowano

Już bardziej prawdopodobne jest, że Bóg stworzył wszechświat niż samo wyjebało z dupy.

na początku był chaos (nic) nagle coś wyjebo i ukształtował się wszechświat 

Opublikowano

To jest nie możliwe. Nawet fizyka nie wyklucza stworzenia wszechświata przez coś "wyższego".

Opublikowano

To jest nie możliwe. Nawet fizyka nie wyklucza stworzenia wszechświata przez coś "wyższego".

Poczytaj o teorii ewolucji, która wyparła nie tak dawno teorię kreacjonizmu (przynajmniej u ludzi myślących).

Single Player  Inne MMO  exModerator ► Degradacja ► exModerator

Opublikowano

Poczytaj o teorii ewolucji, która wyparła nie tak dawno teorię kreacjonizmu (przynajmniej u ludzi myślących).

Darwin nigdy nie zaprzeczył istnieniu Boga, a teoria to wciąż teoria. 

Opublikowano

Jeśli twierdzą że Kreator wszechświata 

tworząc go nadał mu prawa  to jestem kreacjonistą czy kim? 

A tak możesz rozwinąć temat? Bo na razie to twoja wiara. 

Deus vult

Opublikowano

Jeśli twierdzą że Kreator wszechświata 

tworząc go nadał mu prawa  to jestem kreacjonistą czy kim?

Kreacjonistą, jeśli wierzysz że istnieje jakiś kreator świata.

Darwin nigdy nie zaprzeczył istnieniu Boga, a teoria to wciąż teoria.

Wiara (będąca też tylko teorią) ukształtowała się miliony lat temu, nią ludzie tłumaczyli sobie wiele rzeczy niemożliwych wtedy dla nich do pojęcia. Czas uwierzyć w naukę.

Opublikowano

Istnieje, ja wierzę w Boga, jestem dobrym człowiekiem rozumiejących wszystko na ten temat.

6BhO6OQ.png

Lubię rajstopy koloru powyższego - ciemno-czarne. :)

Opublikowano

Kreacjonistą, jeśli wierzysz że istnieje jakiś kreator świata.

Wiara (będąca też tylko teorią) ukształtowała się miliony lat temu, nią ludzie tłumaczyli sobie wiele rzeczy niemożliwych wtedy dla nich do pojęcia. Czas uwierzyć w naukę.

Oczywiście że wierzę że istnieje kreator. I nie neguje też ewolucji chodź w założeniach jest naciągana i trochę głupia. Jak czytam że skrzydła powstały bo zamiast schodzić z drzew to zwierzęta spadały i machały  to az trochę mi się smutno robi. 

Co teoria ewolucji lub ateiści co mają do powiedzenia na powstanie wszechświata? 

Deus vult

Opublikowano

Tym '' Bogiem '' może być jakas rasa kreatorów która stworzyła życie lub cały nasz wszechswiat,ale potem rodzi sie kolejne pytanie. Kto stworzył ich? A jakby nie patrzeć potem można tak zastanawiać sie w nieskonczonosc i nigdy nie dowiemy sie kto i jak naprawde stworzył wszystko co było,jest i będzie. Mysle że rozumiecie choc troche ;)

79160594027661829163.png

Opublikowano

Tym '' Bogiem '' może być jakas rasa kreatorów która stworzyła życie lub cały nasz wszechswiat,ale potem rodzi sie kolejne pytanie. Kto stworzył ich? A jakby nie patrzeć potem można tak zastanawiać sie w nieskonczonosc i nigdy nie dowiemy sie kto i jak naprawde stworzył wszystko co było,jest i będzie. Mysle że rozumiecie choc troche ;)

Masz racje nigdy się nie dowiemy, ale można twierdzić ze Bóg istnieje poza czasem. Więc upływ czasu jego po prostu nie dotyczy nie musiał mieć początku a ni końca. Czas nie jest do końca taki zrozumiały. Odczuwamy go ale przy małych interwałach  może nie istnieć pojęcie czasu.

Deus vult

Opublikowano

Masz racje nigdy się nie dowiemy, ale można twierdzić ze Bóg istnieje poza czasem. Więc upływ czasu jego po prostu nie dotyczy nie musiał mieć początku a ni końca. Czas nie jest do końca taki zrozumiały. Odczuwamy go ale przy małych interwałach  może nie istnieć pojęcie czasu.

Ale naprawde zastanawiające jest to skąd wzielo sie wszystko,czy to było od zawsze? Tego sie nie da pojąc nawet xD

79160594027661829163.png

Opublikowano

Ale naprawde zastanawiające jest to skąd wzielo sie wszystko,czy to było od zawsze? Tego sie nie da pojąc nawet xD

Rzeczywistość jest inna niż nam się wydaje. To leży głębiej pod pewnymi warstwami które nie są dla nas dostępne. Najdziwniejsze jest to że świat "staje się z każdym momentem pomiaru".

Czas jest emergentny. 

Deus vult

Opublikowano

Rzeczywistość jest inna niż nam się wydaje. To leży głębiej pod pewnymi warstwami które nie są dla nas dostępne. Najdziwniejsze jest to że świat "staje się z każdym momentem pomiaru".

Czas jest emergentny. 

Nie da sie tego wyobrazić i tyle : v

79160594027661829163.png

Opublikowano

Masz racje nigdy się nie dowiemy, ale można twierdzić ze Bóg istnieje poza czasem. Więc upływ czasu jego po prostu nie dotyczy nie musiał mieć początku a ni końca. 

Jeśli można twierdzić że Bóg istnieje poza czasem (tylko skąd takie stwierdzenie, kto tak powiedział?) to równie dobrze można tak twierdzić w odniesieniu do wszechświata.

Póki co istnienie jakiegokolwiek bóstwa nie zostało nigdy udowodnione, zaś teoria ewolucji wszechświata jak najbardziej. Wiara to wytwór ludzki, wytwór prymitywnych cywilizacji nie potrafiących sobie pewnych rzeczy wyjaśnić.

Opublikowano

Jeśli można twierdzić że Bóg istnieje poza czasem (tylko skąd takie stwierdzenie, kto tak powiedział?) to równie dobrze można tak twierdzić w odniesieniu do wszechświata.

Póki co istnienie jakiegokolwiek bóstwa nie zostało nigdy udowodnione, zaś teoria ewolucji wszechświata jak najbardziej. Wiara to wytwór ludzki, wytwór prymitywnych cywilizacji nie potrafiących sobie pewnych rzeczy wyjaśnić.

Teoria ewolucji nie wyklucza istnienia Boga, pozdro.

Opublikowano

Przecież pisałem że nauka bada tak świat jakby nic poza przyrodą nie było tzw ateizm praktyczny. Powielając takie słowa jedynie świadczy o tym jak mało wiesz czym zajmuje się nauka. Ty też wierzysz w to że kosmos wytunelował z pustki do naszego wszechświata, stworzył sobie niezmienne prawa którym podlega i dodatkowo prawo gdzie może powstać życie. Czyż nie brzmi to trochę naiwnie? 

Deus vult

Opublikowano

Boga wymyslono ponieważ nie mogli wyjasnic wiele rzeczy,więc tak było '' Bo Bóg tak chciał '' i tak zostało do tej pory

Żaden poważny katolik zajmujący się nauką nie "zapycha dziur Bogiem". Naukowcy badający wczesny wszechświat czy cząstki elementarne, oczywiście nie wszyscy, zadają sobie pytanie a co jakby to zmienił, dlaczego tak jest a nie inaczej, dochodzą do prostego wniosku. Nie każdy naukowiec ma takie wizje, przykładem jest Hawking który próbuje wyjaśnić wszechświat bez ingerencji transcendencji. Pomijając fakt że w swojej książce Krótka historia czasu"  stawia fakty naukowe razem ze swoimi przemyśleniami, co doprowadza do tego że ktoś kto nie jest obeznany w temacie łyka wszystko. 

Deus vult

Opublikowano

Żaden poważny katolik zajmujący się nauką nie "zapycha dziur Bogiem". Naukowcy badający wczesny wszechświat czy cząstki elementarne, oczywiście nie wszyscy, zadają sobie pytanie a co jakby to zmienił, dlaczego tak jest a nie inaczej, dochodzą do prostego wniosku. Nie każdy naukowiec ma takie wizje, przykładem jest Hawking który próbuje wyjaśnić wszechświat bez ingerencji transcendencji. Pomijając fakt że w swojej książce Krótka historia czasu"  stawia fakty naukowe razem ze swoimi przemyśleniami, co doprowadza do tego że ktoś kto nie jest obeznany w temacie łyka wszystko. 

Bardziej chodziło mi o to że dalej duzo osób uważa że wszystko co jest i dlaczego tak jest bo Bóg tak chciał. Nie chodzi mi o naukowców,tylko o zwyklych lub zagorzałych Chrzescijan. Jak czegos sami nie potrafią wytlumaczyc to odrazu mieszają w to Boga. A co do Hawkinga to wiem,bardzo mądry czlowiek :D

Czasem nie umiem zbytnio ułozyc poprawnie zdania,ale mam nadzieje ze wiesz o co kaman

79160594027661829163.png

Opublikowano

Ktoś chce niech sobie wierzy w boga :) Ja ogólnie nie wierze . Ogólnie jest to dla mnie śmieszne ludzie umieraja jak napiałeś za swoich bogów sa wojny itp dzieki temu ale zastanawiam co by było gdyby żadnych bogów nie było brak wojen ? Tutaj tez dodam ze jakiś czas temu w wiosce 4km dalej było w kościele namaszczanie czy coś takiego :D Gdy ksiądz czy kto dam to robi podchodził i ich namaszczał to ludzie normalnie padali na ziemie i to nie fake :D

Opublikowano

Ktoś chce niech sobie wierzy w boga :) Ja ogólnie nie wierze . 

Ja wierzę, bo jestem dobrym człowiekiem.

6BhO6OQ.png

Lubię rajstopy koloru powyższego - ciemno-czarne. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...