Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bóg nie istnieje..

Pєnєяo

BÓG  

127 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wierzysz w Boga?

• Tak
      66
    • Nie
      61

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wojciech.. - Ja nie obalę tego,  a Ty nie udowodnisz, i tak czy inaczej zawsze rozmowa na temat Boga się kończy tak samo,a powodem jest brak dowodów jednej ze stron ;)

2d0ns76.jpg

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.

— Friedrich Nietzsche

• Odpowiedzi 659
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Zastanawiam sie ile osób by wierzyło gdyby nie to że rodzice od małego im wpajali historyjki o Bogu. Czy ktos by wybierał później ze wierzy czy nie? 

79160594027661829163.png

Opublikowano

Wojciech.. - Ja nie obalę tego,  a Ty nie udowodnisz, i tak czy inaczej zawsze rozmowa na temat Boga się kończy tak samo,a powodem jest brak dowodów jednej ze stron ;)

Już podałem przesłanki dotyczą struktury wszechświata, ty nawet żadnych teorii które mogłyby wyklucza wyższą inteligencje. Jednak nauka nie idzie w parze z ateizmem, chodź poglądy materialistów które przesiąkły z oświecenia które mówią że jedyną drogą poznania jest nauka materialistyczna opierali się na fizyce klasycznej czyli że świat jest zdeterminowany, a człowiek nie posiada żadnej wolnej woli, jest zaprogramowany kim ma zostać itd, ale fizyka współcześnie to już drastycznie inna fizyka która oba te poglądy. 

Zastanawiam sie ile osób by wierzyło gdyby nie to że rodzice od małego im wpajali historyjki o Bogu. Czy ktos by wybierał później ze wierzy czy nie? 

Ja nie wierzę w historyjki, tylko wierze w projektanta wszechświata.  Ateiści to też osoby wierzące nie zapominajmy o tym.

Deus vult

Opublikowano

Już podałem przesłanki dotyczą struktury wszechświata, ty nawet żadnych teorii które mogłyby wyklucza wyższą inteligencje. Jednak nauka nie idzie w parze z ateizmem, chodź poglądy materialistów które przesiąkły z oświecenia które mówią że jedyną drogą poznania jest nauka materialistyczna opierali się na fizyce klasycznej czyli że świat jest zdeterminowany, a człowiek nie posiada żadnej wolnej woli, jest zaprogramowany kim ma zostać itd, ale fizyka współcześnie to już drastycznie inna fizyka która oba te poglądy. 

Ja nie wierzę w historyjki, tylko wierze w projektanta wszechświata.  Ateiści to też osoby wierzące nie zapominajmy o tym.

Czyli wierzysz w to samo co ja :D Tylko kto stworzył tego projektanta,a kto tamtego itd. Sądze że to jest pytanie bez odpowiedzi bo nigdy sie nie dowiemy

79160594027661829163.png

Opublikowano

Czyli wierzysz w to samo co ja :D Tylko kto stworzył tego projektanta,a kto tamtego itd. Sądze że to jest pytanie bez odpowiedzi bo nigdy sie nie dowiemy

Kreator nie jest bytem materialnym więc nie obowiązują go takie same zasady jak świata materialnego. Pytanie kto stworzył Boga jest fałszywe. 

Deus vult

Opublikowano

Kreator nie jest bytem materialnym więc nie obowiązują go takie same zasady jak świata materialnego. Pytanie kto stworzył Boga jest fałszywe. 

To kim lub czym jest kreator?

79160594027661829163.png

Opublikowano

To kim lub czym jest kreator?

To już od Ciebie zależy, jak na to pytanie sobie odpowiesz. Może być to programista który siedzi przy komputerze i tworzy grę gdzie my jesteśmy pionkami. 

Deus vult

Opublikowano

Pamiętajcie że we wszechświecie istnieje tylko jedno prawo, prawo niepewności, nic nie jest pewne i tyczy się to nawet tego prawa.

Co do religi i wierzeń, pamiętajcie że to ludzie je wymyślili.

Zacznijcie patrzeć na życie przez inny pryzmat. Jest piękne, a my jako istoty inteligentniejsze od zwierząt mamy pewne problemy które de facto sami tworzymy.

A teraz pytania do gimbokatolów:

Czy naprawdę ktoś tutaj uważa że jeśli istnieje stwórca to stworzył dla jednej malutkiej planety, jedyną słuszną religię?

I wszyscy po za nią mają być potępieni albo "bardziej" narażeni na działanie złego? Czy naprawdę ktoś tutaj wierzy że w każdym rogu domu czychają na nas niewidzialne demony które ciągle człowieka kuszą

( w jaki sposób to dobre pytanie ) i tylko czekają na jego zgubę? Smutny żywot takiego demona.  Nie raz słyszę, że kto nie jest z Jezusem to jest przeciwko niemu, powiedzmy to murzynom którzy nigdy o nim nie słyszeli,

a nawet jak usłyszą to co? Mają się bać? Bo z tego co widzę to religie opierają się na strachu. Nie chodzisz do kościoła? Nie przyjmujesz komuni? Jesteś bardziej narażony na działanie złego! Przespałeś się z kobietą bez ślubu?

Masz grzech ciężki, a jeśli się nie wyspowiadasz księdzu to zgodnie z KKK idziesz od razu do piekła!

W polsce wypleniono naszą tradycyjną kulturę i wierzenia słowiańskie siłą połączono z KK, efektem tego jest indoktrynacja każdego dziecka religią. Wiecie że jeśli osoba z KK chce się zawrzeć związek małzeński np z muzułmaninem to musi on wyraźić zgodę na to aby ich dzieci zostały wychowane w wierze KK? To daje do zastanowienia, bo przecież najważniejsze to żeby dziecko było posłuszne a nie myśłało samodzielnie! Nie uczy się dzieci myślenia tylko bezkrytycznego przyjmowania tego co mówi święta księga sprzed 2000 lat i księża. Skutki tego są takie że w Europie mamy społeczeństwo niewolników, roboli którzy mają pracować na państwo. Religia jest po to żeby zaspokoić jedną z podstawowych potrzeb człowieka, ciekawości co po śmierci itd. Więc ludzie łykają jak pelikany to co mówią im inni nie zastanawiając się nad tym samemu.

Osobiście porzuciłem chodzenie do budynku zwanego kościołem przez co spotkałem się z trudnym problemem. Powiedziałem co myślę ojcu, ten na to że unoszę się pychą i bluźnię. Sami widzicie, starszych ludzi nic nie przekona, jeśli trochę zaczną myśleć to od razu przestają bo to pycha itp. Kiedyś gdzieś usłyszałem transmisję z radia maryja, jakiś ksiądz wypowiadał się na temat porzucania religi przez młodych, dowiedziałem się że następuje to najczęściej w wieku 18-20 lat, czyli to by się ze mną zgadzało, miałem 19 lat. Oczywiście wspomniał że trzeba ten okres przetrwać,bo jest trudny i nie porzucać drogi Jezusa itp.

Innego dnia dowiedziałem się że w tym wieku następuje struktulizacja osobowości, człowiek dorasta, zaczynają się tworzyć trwałe poglądy i zaczyna myśleć...więc proszę was tu gimbokatole, gdy trochę dojrzejecie, zacznije myśleć, drążyć i być ciekawymi świata, sprawdzajcie różne źródła wiedzy, nie dajcie się manipulować innym.

Pozdrawiam

Opublikowano

­Kiedyś ludzie żyli w przekonaniu, że ta świecąca plamka na niebie to bóg, albo że każde zjawiska atmosferyczne, to kara, albo dar od bogów. Aktualne religie nie różnią się od tego niczym szczególnym. Mnie tylko martwi głupota niektórych ludzi, którzy myślą że za chmurami jest 'niebo' do którego udadzą się po śmierci, a głęboko pod ziemią jest piekło... Starsze pokolenie niedługo przejdzie w niepamięć i większość religi wraz z nią. Te wszystkie religie powstały po to, by manipulować bezrozumnym społeczeństwem.

Opublikowano

Wojciech.. > a po co miałem Ci podawać teorie stworzenia świata, już tu padły parę razy, bycie ateistą nie wyklucza widzenia sensu czegoś wyższego w życiu niż tylko własnego nosa. Wiara w Boga może być róznie pojęta, jednak tak na prawde to wiara w ludzi i ich słowa, bo wszystkimi dowodami jakie mamy na poparcie istnienia Boga czy to chrześcijańskiego czy np. Allaha wywodzą się ze słów ludzi, to ludzie napisali Biblie, Koran i inne "święte" księgi. Nie neguję istnienia całkowicie jakiejś formy ponadzmysłowej, bo nie jest to możliwe, z racji iż znamy za mało faktów na temat wszechświata czy życia pozagrobowego, ja tutaj nawiązuje do popularnego piekła, nieba, grzechu i tego wszystkiego czym kierują się ludzie wierzący. Piekło i Niebo musiało zostać stworzone przez ludzi, z racji kontrastu, tak jak czarne i białe, ciemność i światło, próba wykreowania jakichś wyższych cech moralnych, którymi powinni się posługiwać. Jednak zawężanie tego wszystkiego do jednej religi jest troche słabe, bo wywodzą się one wszystkie jednakowo z wierzeń ludzi, którzy istnieli jeszcze na długo przed chrześcijaństwem, buddyzmem itp. Już sam fakt istnienia szczątek dinozaurów w ziemi pokazuje, że Biblia się myli co do samego stworzenia świata.

Pєnєяo > Co do twojej wersji, również jest to nielogiczne bo jak coś może stanać się z niczego, tak na prawdę nie jesteśmy jeszcze na tyle rozwiniętymi istotami, aby móc powiedzieć jak tak naprawde powstało wszystko razem z nami samymi i szczerze mówiąc wątpie, że nasze pokolenie tego dotrwa.

2d0ns76.jpg

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

był CHAOS > nagle coś się stanęło i  uformował się wszechświat > ewolucja > założenie tematu na MPCforum

taka jest moja wersja

Ale ta wersja masakruje ateizm, bo wszechświat według tej wersji miał początek. 

Wojciech.. > a po co miałem Ci podawać teorie stworzenia świata, już tu padły parę razy, 

Tzw która padła?

Już sam fakt istnienia szczątek dinozaurów w ziemi pokazuje, że Biblia się myli co do samego stworzenia świata.

O czym ty człowieku bredzisz, nie interpretuje biblii dosłownie, żaden wierzący który zajmują się nauką nie interpretują biblii dosłownie, nie myl mnie z różnymi fundamentalistami. 

­Kiedyś ludzie żyli w przekonaniu, że ta świecąca plamka na niebie to bóg, albo że każde zjawiska atmosferyczne, to kara, albo dar od bogów. Aktualne religie nie różnią się od tego niczym szczególnym. Mnie tylko martwi głupota niektórych ludzi, którzy myślą że za chmurami jest 'niebo' do którego udadzą się po śmierci, a głęboko pod ziemią jest piekło... Starsze pokolenie niedługo przejdzie w niepamięć i większość religi wraz z nią. Te wszystkie religie powstały po to, by manipulować bezrozumnym społeczeństwem.

Rozwiń swoją wypowiedz, bo na razie to tylko bełkot nieuków ateuszy.

acznije myśleć, drążyć i być ciekawymi świata, sprawdzajcie różne źródła wiedzy, nie dajcie się manipulować innym.

Pozdrawiam

Jestem bardzo ciekawy świata, o jakiej wiedzy mówisz konkrety.

Deus vult

Opublikowano

­

Grawitacja

A skąd ta grawitacja była?

Nie mówię oczywiście, że Bóg istnieje - bo nawet taki @Lord Makin mógł stworzyć wszechświat, ale nie wolno mówić, że ktoś taki jak "Bóg" nie istnieje. Nie ma dowodów na to, że nie istnieje i nie ma dowodów na to, że istnieje.

Bez nazwy-2.png

Opublikowano

­

A skąd ta grawitacja była?

Nie mówię oczywiście, że Bóg istnieje - bo nawet taki @Lord Makin mógł stworzyć wszechświat, ale nie wolno mówić, że ktoś taki jak "Bóg" nie istnieje. Nie ma dowodów na to, że nie istnieje i nie ma dowodów na to, że istnieje.

Kreator/rzy to zrobili :v To jest za bardzo złożone zeby tak samo poprostu sie zrobilo

79160594027661829163.png

Opublikowano

­

Kreator/rzy to zrobili :v To jest za bardzo złożone zeby tak samo poprostu sie zrobilo

Czyli Kreator jest Bogiem. :)

Sam sobie na to pytanie odpowiedziałeś :v

Bez nazwy-2.png

Opublikowano

­

Czyli Kreator jest Bogiem. :)

Sam sobie na to pytanie odpowiedziałeś :v

W pewnym sensie tak,tylko mi chodzi o to że źle wyobrażają sobie tego Boga. Wyobrazają go sobie jako kogos w chmurkach który każdego obserwuje i wybiera kto idzie do nieba czy piekła pod ziemią : v

79160594027661829163.png

Opublikowano

­

Rozwiń swoją wypowiedz, bo na razie to tylko bełkot nieuków ateuszy.

Po co? Dla mnie religie to niezłe powieści fantasty, a ludzie którzy w nie wierzą powinni udać się do lekarza.

Opublikowano

­

Po co? Dla mnie religie to niezłe powieści fantasty, a ludzie którzy w nie wierzą powinni udać się do lekarza.

Ty też wierzysz że nic poza obserwowalną rzeczywistością nie istnieje. Powtarzam poglądy materialistyczne jakie głosili w oświeceniu zostały obalone.

Deus vult

Opublikowano

myśląc logicznie..

załóżmy że nigdy nie było początka świata (istnieje od zawsze)

wypełnia go pusta przestrzeń (żaden gaz ani pierwiastek)

na tym logiczne myślenie się kończy :c

ponieważ skoro nie było nic to skąd wzięło się coś?

należy również pamiętać że istnieją "rzeczy" których pozornie nie widać ani nie słychać np. grawitacja

być może istnieją siły na tym świecie jakich jeszcze nie poznaliśmy (odkryliśmy)

nie wierzę w Boga, a przynajmniej nie tego opisanego w Biblii czy innej książce fantasy xD

Opublikowano

myśląc logicznie..

załóżmy że nigdy nie było początka świata (istnieje od zawsze)

wypełnia go pusta przestrzeń (żaden gaz ani pierwiastek)

na tym logiczne myślenie się kończy :c

ponieważ skoro nie było nic to skąd wzięło się coś?

należy również pamiętać że istnieją "rzeczy" których pozornie nie widać ani nie słychać np. grawitacja

być może istnieją siły na tym świecie jakich jeszcze nie poznaliśmy (odkryliśmy)

nie wierzę w Boga, a przynajmniej nie tego opisanego w Biblii czy innej książce fantasy xD

Twoje założenie na temat tego że wszechświat jest wieczny jest fałszywe.

Grawitacje czuć i to dobrze, chodź jest bardzo słaba w stosunku do elektromagnetyzmu. I bardzo dobrze że jest słaba bo gdyby była silna nie istnielibyśmy. 

Deus vult

Opublikowano

­

Twoje założenie na temat tego że wszechświat jest wieczny jest fałszywe.

Grawitacje czuć i to dobrze, chodź jest bardzo słaba w stosunku do elektromagnetyzmu. I bardzo dobrze że jest słaba bo gdyby była silna nie istnielibyśmy. 

Nie mów, że wszechświat nie może być wieczny. To, że planety będą upadać, nie oznacza, że wszechświat upadnie ;)

Bez nazwy-2.png

Opublikowano

­

Nie mów, że wszechświat nie może być wieczny. To, że planety będą upadać, nie oznacza, że wszechświat upadnie ;)

Co rozumiesz przez  pojęcie wieczny? 

Deus vult

Opublikowano

Co rozumiesz przez pojęcie wieczny?

że istnieje od zawsze

wszechświat musi być wieczny bo inaczej ciężko sobie wyobrazić że nie było nic i nagle pojawił się wszechświat..

szczerze powiedziawszy Ziemianie nigdy nie ustalą jak powstał świat

może na innych planetach gdzie istnieje cywilizacja znajdziemy odpowiedz?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...