Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bóg nie istnieje..

Pєnєяo

BÓG  

127 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wierzysz w Boga?

• Tak
      66
    • Nie
      61

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 659
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Zatem jak wytłumaczysz, że Bóg powstał? Co było przed Wielkim Wybuchem (jeżeli on rzeczywiście był)? Co stworzyło osobliwość? Czym ona była? Z czego się składała?

Uświadomcie sobie, że jeśli czegoś człowiek nie jest jeszcze w stanie sobie wytłumaczyć, to nie oznacza to, że stworzył to Bóg. To kwestia czasu kiedy nauka rozwinie się na tyle, że podważy na dobre wszelkie religie. 

Tak samo jest z cudami - jeśli nie potrafimy czegoś sobie naukowo wyjaśnić, to jest to okrzykiwane cudem. Może po prostu człowiek jest jeszcze za głupi by poznać wszystkie tajniki świata?

Single Player  Inne MMO  exModerator ► Degradacja ► exModerator

Opublikowano

zamknij pysk głupio szmato i do kuchni 

Kolego, wiem, że na forum większość ma <18 lat, ale spróbuj chociaż stwarzać pozory dorosłego.

Uświadomcie sobie, że jeśli czegoś człowiek nie jest jeszcze w stanie sobie wytłumaczyć, to nie oznacza to, że stworzył to Bóg. To kwestia czasu kiedy nauka rozwinie się na tyle, że podważy na dobre wszelkie religie. 

Nie dotyczy wszystkiego. Jednak życzę tego wszystkim naukowcom :)

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Tak samo jest z cudami - jeśli nie potrafimy czegoś sobie naukowo wyjaśnić, to jest to okrzykiwane cudem. Może po prostu człowiek jest jeszcze za głupi by poznać wszystkie tajniki świata?

Wątpie że podważa religie,jakby odkryli jak naprawde powstał BB to znowu by mieszali w to Boga : D Tak wiec nie ma narazie na co liczyc

79160594027661829163.png

Opublikowano

No tak, lepiej żyć z dewizą "BŁOGOSŁAWIONY TEN, KTÓRY NIE WIDZIAŁ, A UWIERZYŁ". Naprawdę, debilizm. A jakie Ty mały człowieczku znasz wielkie rzeczy? Normalnie poprosiłabym Cię o ich przytoczenie, ale przecież lepiej wierzyć i nie widzieć. :v

Co do reszty Twojej wypowiedzi - przykładem, chociażby z przedszkola, mógłby być fakt, że podobno Adam i Ewa byli stworzeni przez Boga na jego podobieństwo i byli pierwszymi ludźmi. Nauka (tak, nauka!) już dawno dowiodła, że pierwsi ludzie żyli dużo wcześniej. Oczywiście nie od razu powstał gatunek Homo Sapiens, ale o tym chyba też Cię już uczyli? Proponuję zapoznać się z antropogenezą, bo widać, że masz podstawowe braki w wiedzy.

Gdzie Biblia podaje rok stworzenia Adama i Ewy? To stwierdzenie kompletnie cię kompromituje.

Dawno, dawno temu ludzie nie byli aż tak wykształceni, jak teraz. Zachodziły pewne zjawiska, których nie potrafili racjonalnie wytłumaczyć, więc przypisali im 'boskie' działania. Nie zauważyliście, że dawnymi czasy wszystko sprowadzało się do bogów? Plagi, powodzie, obfite plony, dzieci, śmierć, życie, władza, słońce i woda.. wszystko 'było' sprawką 'bogów'. Czy teraz ktokolwiek wierzy, że zjawiska przyrodnicze, to wina Ra, bądź Posejdona? No błagam. To samo tyczy się 'stwórcy świata', który jak dla mnie jest zwykłym wyobrażeniem czegoś, czego ludzie nie są w stanie ogarnąć. Zadziwiający jest fakt, że o ile moda na politeizm przeminęła, tak wiara w jednego boga dalej jest popularna, a ludzie dalej dają się zwodzić. Jak na moje, to możecie sobie wierzyć w ołówek, ale jednak nauka mówi sama za siebie i są niezbite dowody na to, że jednak wszystko nie jest kwestią magicznego gościa siedzącego na chmurce. 

Twierdzisz, że ludzie którzy budowali akwedukty, piramidy, odkrywali co to jest atom i opisywali inne zjawiska byli na mniejszym poziomie intelektualnym niż dzisiejsi ludzie? Kolejna bzdura jaką piszesz.

Opublikowano

Średniowieczne malowidło, dzieło sztuki, a nie cudowna fotografia boskiego oblicza ze starożytności. 

Więcej cudów?

Malowidło w 3D gratulacje :D

Deus vult

Opublikowano

Średniowieczne malowidło, dzieło sztuki, a nie cudowna fotografia boskiego oblicza ze starożytności. 

Więcej cudów?

Te co ja podałem.

Tak samo jest z cudami - jeśli nie potrafimy czegoś sobie naukowo wyjaśnić, to jest to okrzykiwane cudem. Może po prostu człowiek jest jeszcze za głupi by poznać wszystkie tajniki świata

Miguel Juan Pellicer, zwłoki św. Bernadetty i innych, cud w Lanciano. 

Miał miejsce w VIII w., podczas Mszy św. sprawowanej przez mnicha bazyliańskiego, który przeżywał kryzys wiary. W trakcie uroczystości, znajdująca się w monstrancji hostia, symbolizująca w kościele Ciało Chrystusa, uległa przemianie. Kawałek opłatka zamienił się w prawdziwe ciało i krew.

Zarówno ciało i krew, będące efektem tamtego zdarzenia przetrwały próbę czasu. Kościół uznał to za cud. Tymczasem naukowcy, którzy wykonali szczegółowe badania nie mają wątpliwości, że w monstrancji znajduje się prawdziwa tkanka ludzka i krew. Wyniki dociekań naukowców jednoznacznie określają grupę krwi, jako "AB". Ciało stanowiące fragment tkanki mięśnia sercowego posiada tę samą grupę. Identyczną grupę krwi stwierdzono na Całunie Turyńskim. Tkanka, którą poddano obserwacji, nie posiadała śladów nacięć, co wykluczyło ingerencję człowieka w zdarzenie. Zadziwiające jest to, że pomimo braku zastosowania jakichkolwiek substancji konserwujących, żaden z elementów nie uległ rozkładowi.
Opublikowano

czy wy serio gadacie o kimś kto nie istnieje, lol

krzyża jeszcze brońcie, zachowujecie się jak wielcy katolicy a połowa z was, a nawet 3/4 raz na rok w kościele jest

ps. allah akbar czy jakos tak

would u miss me? 1105814451671351221478.png

Opublikowano

Gdzie Biblia podaje rok stworzenia Adama i Ewy? To stwierdzenie kompletnie cię kompromituje.

Twierdzisz, że ludzie którzy budowali akwedukty, piramidy, odkrywali co to jest atom i opisywali inne zjawiska byli na mniejszym poziomie intelektualnym niż dzisiejsi ludzie? Kolejna bzdura jaką piszesz.

Czyli uważasz, że Adam i Ewa byli np. neandertalczykami? Czy innymi ludźmi, którzy pojawili się przed homo sapiens? Tak? 

Nie twierdzę, że byli głupsi, czy mniej inteligentni. Ale nauka nie była wtedy rozwinięta do tego stopnia, żeby móc racjonalnie wyjaśnić pewne zjawiska, a skoro ludzie nie umieli ich wyjaśnić przypisywali je bogu/bogom.

Opublikowano

Nauka ma ograniczenia i to poważne. Prawa rządzące światem co immanentnie nie do zbadania, to leży całkiem poza nauką. Już w oświeceniu twierdzono że nauka już wszystko wie, świat jest deterministyczny i jak będziemy znali położenie i pęd wszystkich cząstek otworzymy całą przeszłość i przyszłość. Przykro mi ale świat nie jest deterministyczny. Nigdy nie posiądziemy całej wiedzy wszechświata. Ale czym bardziej zgłębiamy naukę tym bardziej prowadzi ona do transcendencji. Najlepsze jest to że możemy być symulacją komputerową, nie można odrzucać żadnej możliwości. 

Deus vult

Opublikowano

Czyli uważasz, że Adam i Ewa byli np. neandertalczykami? Czy innymi ludźmi, którzy pojawili się przed homo sapiens? Tak? 

Nie twierdzę, że byli głupsi, czy mniej inteligentni. Ale nauka nie była wtedy rozwinięta do tego stopnia, żeby móc racjonalnie wyjaśnić pewne zjawiska, a skoro ludzie nie umieli ich wyjaśnić przypisywali je bogu/bogom.

Nie rozumiem za bardzo o co ci chodzi z tymi neandertalczykami, piszesz, że

przykładem, chociażby z przedszkola, mógłby być fakt, że podobno Adam i Ewa byli stworzeni przez Boga na jego podobieństwo i byli pierwszymi ludźmi. Nauka (tak, nauka!) już dawno dowiodła, że pierwsi ludzie żyli dużo wcześniej

Skąd wiesz że nie byli pierwszymi ludźmi, skoro Biblia nie podaje roku powstania człowieka?
Opublikowano

Nie rozumiem za bardzo o co ci chodzi z tymi neandertalczykami, piszesz, że

Skąd wiesz że nie byli pierwszymi ludźmi, skoro Biblia nie podaje roku powstania człowieka?

Bo wychodziłoby, że musieliby to być bardzo prymitywni ludzie.

Opublikowano

Właśnie, w jakiej epoce historycznej umiejscawiacie Adama i Ewę? Przed australopitekami? Czy jak?

Opublikowano

Właśnie, w jakiej epoce historycznej umiejscawiacie Adama i Ewę? Przed australopitekami? Czy jak?

Odniesiesz się do tego co napisałem? I @Miyoshi to samo.

Miyoshi, 16 Paź 2015 - 22:27, napisał:
Średniowieczne malowidło, dzieło sztuki, a nie cudowna fotografia boskiego oblicza ze starożytności. 

Więcej cudów?
Te co ja podałem.

Legenda., 16 Paź 2015 - 22:33, napisał:
Tak samo jest z cudami - jeśli nie potrafimy czegoś sobie naukowo wyjaśnić, to jest to okrzykiwane cudem. Może po prostu człowiek jest jeszcze za głupi by poznać wszystkie tajniki świata
Miguel Juan Pellicer, zwłoki św. Bernadetty i innych, cud w Lanciano. 

Miał miejsce w VIII w., podczas Mszy św. sprawowanej przez mnicha bazyliańskiego, który przeżywał kryzys wiary. W trakcie uroczystości, znajdująca się w monstrancji hostia, symbolizująca w kościele Ciało Chrystusa, uległa przemianie. Kawałek opłatka zamienił się w prawdziwe ciało i krew.

Zarówno ciało i krew, będące efektem tamtego zdarzenia przetrwały próbę czasu. Kościół uznał to za cud. Tymczasem naukowcy, którzy wykonali szczegółowe badania nie mają wątpliwości, że w monstrancji znajduje się prawdziwa tkanka ludzka i krew. Wyniki dociekań naukowców jednoznacznie określają grupę krwi, jako "AB". Ciało stanowiące fragment tkanki mięśnia sercowego posiada tę samą grupę. Identyczną grupę krwi stwierdzono na Całunie Turyńskim. Tkanka, którą poddano obserwacji, nie posiadała śladów nacięć, co wykluczyło ingerencję człowieka w zdarzenie. Zadziwiające jest to, że pomimo braku zastosowania jakichkolwiek substancji konserwujących, żaden z elementów nie uległ rozkładowi.

Opublikowano

Nie należy brać historii powstania człowieka na serio. Pomyśl, jak 2000 lat temu brano pod uwagę to, że wszystko wokół nas wykonane jest z atomów, które tworzą cząstki, a tak naprawdę wszyscy jesteśmy pyłem kosmicznym. Skończyłbyś jak Jezus (przepraszam, musiałem). Sprawdź definicje przypowieści.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Zapoznajcie się z tym filmem, na prawdę warto:

https://www.youtube.com/watch?v=BOj4QDogjzg

z tym też, w miare podobna tematyka :

https://www.youtube.com/watch?v=FRuUrHV4am0

Zobaczyłem pierwszy film i nieźle się można pośmiać, gościu mówi, że w Starożytnym Rzymie to Chrześcijanie prześladowali Rzymian.. To tak jak by powiedzieć, że podczas IIWŚ żydzi prześladowali Hitlera.

Skąd człowiek, który spisywał Biblię 2tyś lat temu, miał wiedzieć o ewolucji? Pomyśl zanim coś napiszesz.

Opublikowano

Sami nie rozumiecie Biblii za którą tak mocno obstajecie i wszystko co niemożliwe okrzykujecie dziełem Boga. Słowa przeciw słowom, ten temat jest bezsensowny.

Opublikowano

Sami nie rozumiecie Biblii za którą tak mocno obstajecie i wszystko co niemożliwe okrzykujecie dziełem Boga. Słowa przeciw słowom, ten temat jest bezsensowny.

"Wszystko"? Ty to napisałeś. Temat jest bezsensowny bo opierasz się na pytaniach wykraczających za nasze kompetencje. Biblii nie interpretujesz dosłownie.

Jest napisane 6 dni. Ale te 6 dni mogło trwać 14 mld lat. Adam i Ewa mogli być małpami. Skąd mamy wiedzieć kiedy to było skoro nigdzie nie ma o tym informacji? Mogli być i przed australopitekami, czemu nie? 

I odnieś się do cudu z Lanciano i nierozkładających się zwłok św. Bernadetty, bo Miyoshi już się chyba poddała.

Opublikowano

Nie odniosę się, bo nie chcę się wypowiadać jeśli dobrze nie zapoznałem się z tematem.

Opublikowano

Nie odniosę się, bo nie chcę się wypowiadać jeśli dobrze nie zapoznałem się z tematem.

To zapoznaj się i odpowiedz. Ja tym czasem lece, elo.

Opublikowano

"Wszystko"? Ty to napisałeś. Temat jest bezsensowny bo opierasz się na pytaniach wykraczających za nasze kompetencje. Biblii nie interpretujesz dosłownie.

Jest napisane 6 dni. Ale te 6 dni mogło trwać 14 mld lat. Adam i Ewa mogli być małpami. Skąd mamy wiedzieć kiedy to było skoro nigdzie nie ma o tym informacji? Mogli być i przed australopitekami, czemu nie? 

I odnieś się do cudu z Lanciano i nierozkładających się zwłok św. Bernadetty, bo Miyoshi już się chyba poddała.

Nie produkuj się nie ma sensu. Zauważyłem, w swojej nieudolnej obronie nieuki ateiści próbują zakrzyczeć 2 osobę. Argumenty z biblii nie przechodzą bo ona nie jest żadnym dokumentem naukowym, po prostu przedstawia relacje Boga z człowiekiem. Jeśli potrzebuję dowiedzieć się coś cząstkach elementarnych czy mechanice kwantowej nie sięgam do niej. 

O jakiej niemożliwości mówisz? 

Bezradni ateiści, materialiście szukają pomocy w nauce, ale nie wiedzą że im nie pomoże. 

Deus vult

Opublikowano
Pєnєяo > Słuchaj, nie wytłumaczysz zaślepionym ludziom, że prawdopodobnie Boga nie ma. Wielu osobom nadaje to sensu w życiu, bo jeżeli nic nie ma to po co jest wszystko? Wiele osób zadałoby sobie takie pytanie. Pomyśl co by się działo na świecie, gdyby całkowicie obalono istnienie Boga, i życia pozagrobowego,  zamieszki, kradzieże, morderstwa na dużo większą skalę niż obecnie, bo nikt nie bałby się "piekła", wtedy ukazałoby się prawdziwe oblicze ludzi.

Co do samego tematu, to jestem ciekaw (z całym szacunkiem do wierzących, każdy ma prawo do własnych poglądów i wierzeń) - co z ludźmi, którzy rodzą się w Afryce, w krajach całkowicie odciętych od naszej cywilizacji nie mających nawet pojęcia o Chrześcijaństwie, co z takimi ludźmi ? Są gorsi? Trafią do piekła, bo nie mieli okazji urodzić się gdzie indziej ? Dlaczego ateista, który jest dobrym człowiekiem, ma być potępiony, a chrześcijanin, który jest dużo gorszą moralnie istotą trafi do nieba bo "wierzy" ? Jeżeli Bóg istnieje, to na pewno nie patrzy na to czy ktoś w niego wierzy, ale na całość jego życia, to jakim był człowiekiem. Wiara to sprawa indywidualna. Jak dla mnie Bóg został wykreowany, tak samo jak inne bóstwa, które wywodzą się z tych samych korzeni, idzie to łatwo dostrzec czytając między innymi Koran czy inne "święte księgi". Pozdrawiam

2d0ns76.jpg

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

Pєnєяo > Słuchaj, nie wytłumaczysz zaślepionym ludziom, że prawdopodobnie Boga nie ma. Wielu osobom nadaje to sensu w życiu, bo jeżeli nic nie ma to po co jest wszystko? Wiele osób zadałoby sobie takie pytanie. Pomyśl co by się działo na świecie, gdyby całkowicie obalono istnienie Boga, i życia pozagrobowego,  zamieszki, kradzieże, morderstwa na dużo większą skalę niż obecnie, bo nikt nie bałby się "piekła", wtedy ukazałoby się prawdziwe oblicze ludzi.

Ach Ci ateiści próbują obalić istnienie Boga, taka automasakra. 

Co do samego tematu, to jestem ciekaw (z całym szacunkiem do wierzących, każdy ma prawo do własnych poglądów i wierzeń) - co z ludźmi, którzy rodzą się w Afryce, w krajach całkowicie odciętych od naszej cywilizacji nie mających nawet pojęcia o Chrześcijaństwie, co z takimi ludźmi ? Są gorsi? Trafią do piekła, bo nie mieli okazji urodzić się gdzie indziej ? 

Według chrześcijaństwa będą zbawieni. 

Dlaczego ateista, który jest dobrym człowiekiem, ma być potępiony, a chrześcijanin, który jest dużo gorszą moralnie istotą trafi do nieba bo "wierzy" ? Jeżeli Bóg istnieje, to na pewno nie patrzy na to czy ktoś w niego wierzy, ale na całość jego życia, to jakim był człowiekiem. 

Tylko że ta moralność którą stosują ateiści wywodzi się z cywilizacji chrześcijańskiej. Według ateistów nic nie ma sensu, nie mają wyższych idei, nic im nie grozi za zbrodnie. Chodź by naziści którzy zabijali w imię ewolucyjnych zasad. 

Deus vult

Opublikowano

Co do samego tematu, to jestem ciekaw (z całym szacunkiem do wierzących, każdy ma prawo do własnych poglądów i wierzeń) - co z ludźmi, którzy rodzą się w Afryce, w krajach całkowicie odciętych od naszej cywilizacji nie mających nawet pojęcia o Chrześcijaństwie, co z takimi ludźmi ? Są gorsi? Trafią do piekła, bo nie mieli okazji urodzić się gdzie indziej ? Dlaczego ateista, który jest dobrym człowiekiem, ma być potępiony, a chrześcijanin, który jest dużo gorszą moralnie istotą trafi do nieba bo "wierzy" ? Jeżeli Bóg istnieje, to na pewno nie patrzy na to czy ktoś w niego wierzy, ale na całość jego życia, to jakim był człowiekiem. Wiara to sprawa indywidualna. Jak dla mnie Bóg został wykreowany, tak samo jak inne bóstwa, które wywodzą się z tych samych korzeni, idzie to łatwo dostrzec czytając między innymi Koran czy inne "święte księgi". Pozdrawiam

Ateiści nie wierzą Boga, tak? Dwa cytaty z Biblii: "Błogosławieni Ci co nie widzieli, a uwierzyli", "Do każdego więc, który się przyzna do Mnie przed ludźmi, przyznam się i Ja przed moim Ojcem, który jest w niebie. Lecz kto się Mnie zaprze przed ludźmi, tego zaprę się i Ja przed moim Ojcem, który jest w niebie."

A co do dzieci z Afryki. Też mnie to kiedyś ciekawiło i zadałem to pytanie siostrze podczas lekcji religii. I nie pamiętam jak mi dokładnie odpowiedziała, bo to było bardzo dawno temu, ale chyba chodzi o to, że ludzie tam nie słyszeli o Bogu i żyją w niewiedzy. Mogę się mylić, aczkolwiek coś w ten deseń. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...