Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bóg nie istnieje..

Pєnєяo

BÓG  

127 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wierzysz w Boga?

• Tak
      66
    • Nie
      61

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­Fanatycy religijni mnie trochę przerażają... trochę jak chora sekta.

Aha i fajne teorie powstanie wszechświata :D Przynajmniej poprawiliście mi humor przed poniedziałkiem.

@Sinlay konkrety

Deus vult

• Odpowiedzi 659
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

To niby skąd się wziął wszechświat mądralo mała? Sam się pewnie stworzył ? :lol:

Właśnie z tym jest największy problem, ale są dwa obejścia tego: 

1. Wszechświat zawsze istniał, więc nikt go nie stworzył, co jest mało prawdopodobne.

2. "Są takie siły, jak na przykład grawitacja, dzięki której wszechświat potrafi stworzyć się sam z niczego." Słowa Hawkingsa 

2qn9ijq.jpg

Opublikowano

Właśnie z tym jest największy problem, ale są dwa obejścia tego:

1. Wszechświat zawsze istniał, więc nikt go nie stworzył, co jest mało prawdopodobne.

2. "Są takie siły, jak na przykład grawitacja, dzięki której wszechświat potrafi stworzyć się sam z niczego." Słowa Hawkingsa

Energia moze sama powstawac, ale slowa Hawkinga to tylko jego spekulacje. Nie wyjasnia jak powstaly prawa.

Deus vult

Opublikowano

­Ogólnie, to dostałam raka oczu i chyba mózgu, czytając posty Mijoszi.

A co do tematu, wypowiem się jeszcze raz, pod nieco innym kątem. Wiara jest indywidualną sprawą każdego człowieka i teoretycznie nie masz prawa w żaden sposób narzucać innym swoich (choć nie do końca Twoich, bo tekst skopiowałeś) przekonań. 

c:

Opublikowano

­Ogólnie, to dostałam raka oczu i chyba mózgu, czytając posty Mijoszi.

A co do tematu, wypowiem się jeszcze raz, pod nieco innym kątem. Wiara jest indywidualną sprawą każdego człowieka i teoretycznie nie masz prawa w żaden sposób narzucać innym swoich (choć nie do końca Twoich, bo tekst skopiowałeś) przekonań. 

Jakos kosciół katolicki przez wiele wieków narzucał wszystkim ich przekonania. 

79160594027661829163.png

Opublikowano

Chrześcijanom również niejednokrotnie narzucano obce przekonania (chociażby Imperium Rzymskie). Żaden z tego argument, bo żyjemy w innych czasach, z innym systemem prawnym.

­

c:

Opublikowano

Widzę, że autor tematu ma problem z pozbieraniem myśli, bo rzuca przypadkowymi argumentami, w różnych kierunkach i ciężko określić, o co ­właściwie mu chodzi. :v

c:

Opublikowano

Czy ktoś jest w stanie podać mi jeden NIEPODWAŻALNY dowód istnienia jakiegokolwiek boga? Argument nie może być poparty niewiedzą, lub tym, że coś nie nieprawdopodobne. 

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Ale energia powstanie z niczego? Tego się nawet wyobrazić nie da, że nie ma czegoś. Ja sb wyobrażam ciemność tylko, to nie do ogarnięcia...

OTW nie ma zasady zachowania energii, wszechświat się rozszerza a gęstość pozostaje taka sama. 

Deus vult

Opublikowano

Czy ktoś jest w stanie podać mi jeden NIEPODWAŻALNY dowód istnienia jakiegokolwiek boga? Argument nie może być poparty niewiedzą, lub tym, że coś nie nieprawdopodobne. 

Istnienie praw.

Czy kto jest w stanie podać mi jeden NIEPODWAŻALNY dowód na  nie istnienia jakiegokolwiek Boga, czy innej rzeczywistości niż wszechświat. 

Deus vult

Opublikowano

Najśmieszniejsze jest to, że pewien % ateistów to ludzie, którzy modlili się aby mama im nie spuściła wpierdolu po wywiadówce i dała na doładowanie smoczych monet w metinie, ale ich modły nie zostały wysłuchane. 

Ponawiam pytanie: Czy mówisz tu o krucjatach?

A ty mi podasz niepodważalny argument przemawiający za twoją tezą?

Opublikowano

@Wojciech..

Bzdurę rzeczesz. Gęstość nie pozostaje taka sama.

Nie pozostaje?

Stała kosmologiczna utrzymuje stałą gęstość we wszechświecie. 

A teraz pytanie za 100 punktów, dlaczego stała kosmologiczna jest taka mała? 

Deus vult

Opublikowano

Najśmieszniejsze jest to, że pewien % ateistów to ludzie, którzy modlili się aby mama im nie spuściła wpierdolu po wywiadówce i dała na doładowanie smoczych monet w metinie, ale ich modły nie zostały wysłuchane. 

Ponawiam pytanie: Czy mówisz tu o krucjatach?

A ty mi podasz niepodważalny argument przemawiający za twoją tezą?

Bardziej mi o takie sredniowiecze chodziło itd,ale krucjaty też

79160594027661829163.png

Opublikowano

Bardziej mi o takie sredniowiecze chodziło itd,ale krucjaty też

Chyba głównie chodziło Ci o krucjaty, bo tam to było najbardziej widoczne. Tak więc pierwsza wyprawa krzyżowa miała miejsce w 1095. 460 lat po zdobyciu pierwszego chrześcijańskiego miasta przez muzułmanów. 443 lata po splądrowaniu Włoch przez muzułmanów. 380 lat po podboju i okupacji Hiszpanii przez muzułmanów. 249 lat po splądrowaniu Rzymu przez muzułmanów. 

"W momencie zwołania pierwszej krucjaty islam zdążył podbić 2/3 państwa chrześcijańskiego". To było średniowiecze, myślisz, że jak sprawy się załatwiało? Na forum ogólnonarodowym? I nadal myślisz, że to był niczym nie sprowokowany atak na biednych i przyjaznych muzułmanów w celu narzucenia wiary chrześcijańskiej? Akurat to wydaje mi się nie było priorytetem.

Opublikowano

@Turoczek

Stała kosmologiczna odnosi się do modelu wszechświata statycznego, który już jakiś czas temu został odrzucony jako błędny.

@Turoczek  oraz @Wojciech..

To wy wychodzicie z tezą istnienia boga. To wy chcecie wprowadzić coś nowego do świata. Żebym ja mógł wychodzić z tezą o braku boga, pierw ktoś musi udowodnić, że on istnieje.

To po waszej stronie, jako osób posiadających hipotezę o istnieniu boga stoi obowiązek udowodnienia jej, a nie po mojej jej fałszywości. Zawsze było tak, że ten kto coś chce światu oświadczyć musi mieć argumenty przemawiające za tym. Dlatego (tak mi się wydaje) powstała Biblia oraz inne bajki i opowiastki

To, że istnieją prawa rządzące światem, nie znaczy, że ktoś je ustanowił. One są i nie wiemy jeszcze czemu. Nie zastępujcie niewiedzy bogiem...

Ciągle czekam na NIEPODWAŻALNY dowód istnienia boga. Może być też dowód na istnienie elfów, duchów, mikołaja, wróżki zębuszki, Piostusia Pana, Calineczki.

Opublikowano

@Turoczek

Stała kosmologiczna odnosi się do modelu wszechświata statycznego, który już jakiś czas temu został odrzucony jako błędny.

Tak tylko że wprowadzoną nową stałą kosmologiczną która różni się od stałej Einsteina. 

To, że istnieją prawa rządzące światem, nie znaczy, że ktoś je ustanowił. One są i nie wiemy jeszcze czemu. Nie zastępujcie niewiedzy bogiem...

Nauka nigdy nie odpowie dlaczego są prawa, ona z nich korzysta ale nie odpowiada dlaczego istnieją i skąd się wzięły. Nauka nigdy nie posiądzie całej wiedzy wszechświata, nie dla tego że nie mamy narzędzi ale jest to immanentnie niemożliwe. 

To wy wychodzicie z tezą istnienia boga. To wy chcecie wprowadzić coś nowego do świata. Żebym ja mógł wychodzić z tezą o braku boga, pierw ktoś musi udowodnić, że on istnieje.

To po waszej stronie, jako osób posiadających hipotezę o istnieniu boga stoi obowiązek udowodnienia jej, a nie po mojej jej fałszywości. Zawsze było tak, że ten kto coś chce światu oświadczyć musi mieć argumenty przemawiające za tym. Dlatego (tak mi się wydaje) powstała Biblia oraz inne bajki i opowiastki

Jak byś wiedział, ale jesteś typowym ateistą nieukiem to nauka bada tak świat jakby Boga nie było. Więc naukowo nie jestem w wstanie podać Ci żadnych dowodów bo to nie byłaby nauka. Potrzebuje MetaNauki, MetaFizyki. 

Zakładasz że nic poza kosmosem nie istnieje więc udowodnij to proszę.Tylko nie broń się tutaj że nie można udowodniać co teoretycznie według Ciebie nie istnieje bo to fałsz. Mogę udowodnić naukowo ze na mojej dłoni nie rośnie kaktus. Udowodniano też że nie istnieje eter. 

Deus vult

Opublikowano

@Wojciech..

Nie słyszałem o żadnej nowej stałej kosmologicznej. Może jak będę miał chwilę, to się dokształcę.

Myślisz się mówiąc, że nauka nie wyjaśnia pochodzenia różnych rzeczy. Nauka właśnie zajmuje się dociekaniem, co?, czemu? jak? Dlatego wielu naukowców siedzi nad swoimi obliczeniami oraz w laboratoriach.

Może jestem nieukiem... Co jednak nie jest argumentem w tej dyskusji. Nie uciekaj się do tanich sztuczek. :) Metafizyka oraz Metanauka powstały właśnie dlatego aby ludzie mogli wymyślać sobie podstawy do tego, że jest coś poza tym światem... jednak bez szczególnych dowodów. Te dziedziny "naukowe" często bazują na bezpodstawnych założeniach, grach słów, ciemnocie i braku wiedzy. A jeśli te nauki posiadają NIEPODWAŻALNY dowód, proszę pokaż mi go.

Nie zakładam, że nic poza kosmosem nie istnieje, twierdzę jednak, że nie ma dowodów na to, że coś tam jest.

Oczywiście można udowodnić, że kaktus na ręku Ci nie rośnie, ale to dlatego, że kaktus jest obserwowalną rzeczą. Bóg z drugiej strony jest niewidzialny, nie ma smaku, nie można go dotknąć, ani wykryć w żaden inny sposób. Boga nie da się badać, gdyż jest wymysłem ludzi, tak samo jak nie można badać Supermana. Z tego powodu nigdy nie udowodnisz, że bóg istnieje.

Opublikowano

@Wojciech..

Nie słyszałem o żadnej nowej stałej kosmologicznej. Może jak będę miał chwilę, to się dokształcę.

Myślisz się mówiąc, że nauka nie wyjaśnia pochodzenia różnych rzeczy. Nauka właśnie zajmuje się dociekaniem, co?, czemu? jak? Dlatego wielu naukowców siedzi nad swoimi obliczeniami oraz w laboratoriach.

Może jestem nieukiem... Co jednak nie jest argumentem w tej dyskusji. Nie uciekaj się do tanich sztuczek. :) Metafizyka oraz Metanauka powstały właśnie dlatego aby ludzie mogli wymyślać sobie podstawy do tego, że jest coś poza tym światem... jednak bez szczególnych dowodów. Te dziedziny "naukowe" często bazują na bezpodstawnych założeniach, grach słów, ciemnocie i braku wiedzy. A jeśli te nauki posiadają NIEPODWAŻALNY dowód, proszę pokaż mi go.

Nie zakładam, że nic poza kosmosem nie istnieje, twierdzę jednak, że nie ma dowodów na to, że coś tam jest.

Oczywiście można udowodnić, że kaktus na ręku Ci nie rośnie, ale to dlatego, że kaktus jest obserwowalną rzeczą. Bóg z drugiej strony jest niewidzialny, nie ma smaku, nie można go dotknąć, ani wykryć w żaden inny sposób. Boga nie da się badać, gdyż jest wymysłem ludzi, tak samo jak nie można badać Supermana. Z tego powodu nigdy nie udowodnisz, że bóg istnieje.

Tak samo jak ty nie udowodnisz, że Bóg jest wymysłem ludzi. Wszechświat miał swój początek, a co mu go nadało? Grawitacja? ;) A co stworzyło grawitację? Sama z siebie? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...