Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bóg nie istnieje..

Pєnєяo

BÓG  

127 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wierzysz w Boga?

• Tak
      66
    • Nie
      61

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 659
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ja nie wierzę i też jestem dobrym człowiekiem.

Spoko. Każdy ma inne zdanie na temat tego czy dana osoba wierzy w Boga, czy też nie.

Ja wierzę. I tyle w tym temacie.

6BhO6OQ.png

Lubię rajstopy koloru powyższego - ciemno-czarne. :)

Opublikowano

Spoko. Każdy ma inne zdanie na temat tego czy dana osoba wierzy w Boga, czy też nie.

Ja wierzę. I tyle w tym temacie.

Z tego co napisałes wyżej idzie wywnioskować że Ci którzy nie wierzą sa źli : v

79160594027661829163.png

Opublikowano

Z tego co napisałes wyżej idzie wywnioskować że Ci którzy nie wierzą sa źli : v

Nie o to mi chodzi. Chodzi mi o to, że ja wierzę w Boga bo jestem dobrym człowiekiem.

Ale nic nie napisałem, że jak ludzie nie wierzą w Boga to są źli.

Nie miałem nic takiego na myśli.

6BhO6OQ.png

Opublikowano

Dawno, dawno temu ludzie nie byli aż tak wykształceni, jak teraz. Zachodziły pewne zjawiska, których nie potrafili racjonalnie wytłumaczyć, więc przypisali im 'boskie' działania. Nie zauważyliście, że dawnymi czasy wszystko sprowadzało się do bogów? Plagi, powodzie, obfite plony, dzieci, śmierć, życie, władza, słońce i woda.. wszystko 'było' sprawką 'bogów'. Czy teraz ktokolwiek wierzy, że zjawiska przyrodnicze, to wina Ra, bądź Posejdona? No błagam. To samo tyczy się 'stwórcy świata', który jak dla mnie jest zwykłym wyobrażeniem czegoś, czego ludzie nie są w stanie ogarnąć. Zadziwiający jest fakt, że o ile moda na politeizm przeminęła, tak wiara w jednego boga dalej jest popularna, a ludzie dalej dają się zwodzić. Jak na moje, to możecie sobie wierzyć w ołówek, ale jednak nauka mówi sama za siebie i są niezbite dowody na to, że jednak wszystko nie jest kwestią magicznego gościa siedzącego na chmurce. 

Opublikowano

Nie o to mi chodzi. Chodzi mi o to, że ja wierzę w Boga bo jestem dobrym człowiekiem.

Ale nic nie napisałem, że jak ludzie nie wierzą w Boga to są źli.

Nie miałem nic takiego na myśli.

Lajt,ale tak to wyglądało : D

Dawno, dawno temu ludzie nie byli aż tak wykształceni, jak teraz. Zachodziły pewne zjawiska, których nie potrafili racjonalnie wytłumaczyć, więc przypisali im 'boskie' działania. Nie zauważyliście, że dawnymi czasy wszystko sprowadzało się do bogów? Plagi, powodzie, obfite plony, dzieci, śmierć, życie, władza, słońce i woda.. wszystko 'było' sprawką 'bogów'. Czy teraz ktokolwiek wierzy, że zjawiska przyrodnicze, to wina Ra, bądź Posejdona? No błagam. To samo tyczy się 'stwórcy świata', który jak dla mnie jest zwykłym wyobrażeniem czegoś, czego ludzie nie są w stanie ogarnąć. Zadziwiający jest fakt, że o ile moda na politeizm przeminęła, tak wiara w jednego boga dalej jest popularna, a ludzie dalej dają się zwodzić. Jak na moje, to możecie sobie wierzyć w ołówek, ale jednak nauka mówi sama za siebie i są niezbite dowody na to, że jednak wszystko nie jest kwestią magicznego gościa siedzącego na chmurce. 

Jak pisałem wyżej,co do Boga to ja sądze że jest to obca cywilizacja lub rasa konstruktorów,bo też wątpie że ktos z chmur zrobił nas i wszystko wokół : D

79160594027661829163.png

Opublikowano

No spoko. Ja nic nie mam do ludzi, którzy nie wierzą w Boga a są dobrzi. 

6BhO6OQ.png

Opublikowano

Jak pisałem wyżej,co do Boga to ja sądze że jest to obca cywilizacja lub rasa konstruktorów,bo też wątpie że ktos z chmur zrobił nas i wszystko wokół : D

Dalej nie mogę wyjść z podziwu, że (nie obrażając) są jeszcze tacy naiwni ludzie, którzy wierzą w dobrego ojca na chmurce i dziewicę, która urodziła. 

Opublikowano

Swiat bylby lepszy gdyby nie religie ;)

Chrzescijanstwo taki syf przez kilka wiekow robilo (sredniowiecze),taki zastój ze az boli. Ciekawe jakby wygladal swiat jakby nie palili na stosach màdrych ludzi ktorzy mowili jak jest a nie jak kosciol chce

79160594027661829163.png

Opublikowano

Śmieszne jest to jak ateisci powoluja sie na nauke, niemajac zadnego pojecia o niej.

Pokaz mi te niezbite dowody na ktore sie powołujesz. Nauka nigdy nie wyjasni skad sie wzielismy dlaczego istnieja prawa, dlaczego nie ulegaja zmianie. Nie mamy dostepu do calej wiedzy wszechswiata i jej miec nie mozemy. Przypadkowy wszechswiat wyciagniety z kapelusza nie bedzie mial zadnych praw i natychmiast zniknie. Ateizm to perspektywa typowego szczura ktory nie musi znac wielkich rzeczy zeby istniec.

Deus vult

Opublikowano

Wiele razy modliłem się do Boga zeby mi pomógł, ale tego nie zrobił. Więc go nie ma i ch.uj.

Opublikowano

Śmieszne jest to jak ateisci powoluja sie na nauke, niemajac zadnego pojecia o niej.

Pokaz mi te niezbite dowody na ktore sie powołujesz. Nauka nigdy nie wyjasni skad sie wzielismy dlaczego istnieja prawa, dlaczego nie ulegaja zmianie. Nie mamy dostepu do calej wiedzy wszechswiata i jej miec nie mozemy. Przypadkowy wszechswiat wyciagniety z kapelusza nie bedzie mial zadnych praw i natychmiast zniknie. Ateizm to perspektywa typowego szczura ktory nie musi znac wielkich rzeczy zeby istniec.

No tak, lepiej żyć z dewizą "BŁOGOSŁAWIONY TEN, KTÓRY NIE WIDZIAŁ, A UWIERZYŁ". Naprawdę, debilizm. A jakie Ty mały człowieczku znasz wielkie rzeczy? Normalnie poprosiłabym Cię o ich przytoczenie, ale przecież lepiej wierzyć i nie widzieć. :v

Co do reszty Twojej wypowiedzi - przykładem, chociażby z przedszkola, mógłby być fakt, że podobno Adam i Ewa byli stworzeni przez Boga na jego podobieństwo i byli pierwszymi ludźmi. Nauka (tak, nauka!) już dawno dowiodła, że pierwsi ludzie żyli dużo wcześniej. Oczywiście nie od razu powstał gatunek Homo Sapiens, ale o tym chyba też Cię już uczyli? Proponuję zapoznać się z antropogenezą, bo widać, że masz podstawowe braki w wiedzy.

Opublikowano

Bóg nie istnieje, a kościoły itd. to powinni przebudować na mieszkania dla potrzebujących przynajmniej byłby jakiś pożytek z tych budowli :)

troche to śmieszne że jako katolik muszę iść do kościoła i spowiadać się księdzu (w wiekszości przypadków księdzem zostaje się tylko dla łatwego hajsu) po to żeby "Bóg" odpuścił mi grzechy.. żenada

historyjki o bogach to największe kłamstwa świata

dziecko które się urodzi powinno w przyszłości samo wybrać czy chce wierzyć w którąś z bajeczek o bogu czy poprostu nie wierzyć w nic

Opublikowano

Bóg nie istnieje, a kościoły itd. to powinni przebudować na mieszkania dla potrzebujących przynajmniej byłby jakiś pożytek z tych budowli :)

troche to śmieszne że jako katolik muszę iść do kościoła i spowiadać się księdzu (w wiekszości przypadków księdzem zostaje się tylko dla łatwego hajsu) po to żeby "Bóg" odpuścił mi grzechy.. żenada

historyjki o bogach to największe kłamstwa świata

dziecko które się urodzi powinno w przyszłości samo wybrać czy chce wierzyć w którąś z bajeczek o bogu czy poprostu nie wierzyć w nic

Uważam dokładnie tak samo. ;) Dla mnie w ogóle śmieszne jest, że powstało coś takiego, jak kościoły. Przecież to hipokryzja w czystej postaci. Z jednej strony nawołują do pomocy biednym, do życia w skromności, a z drugiej oni pławią się w złocie. Nie mówcie, że tak nie jest. Wystarczy zobaczyć na katedry, kościoły, albo chociażby sam Watykan, no błagam. To samo tyczy się ślubów, pogrzebów i innych tradycji ściśle związanych z kościołem - chcesz ślub? Płać. Chcesz pogrzeb? Płać. Ale nieee, to wszystko przecież łączenie się z bogiem.. tylko za odpowiednią opłatą. ;)

Opublikowano

Uważam dokładnie tak samo. ;) Dla mnie w ogóle śmieszne jest, że powstało coś takiego, jak kościoły. Przecież to hipokryzja w czystej postaci. Z jednej strony nawołują do pomocy biednym, do życia w skromności, a z drugiej oni pławią się w złocie. Nie mówcie, że tak nie jest. Wystarczy zobaczyć na katedry, kościoły, albo chociażby sam Watykan, no błagam. To samo tyczy się ślubów, pogrzebów i innych tradycji ściśle związanych z kościołem - chcesz ślub? Płać. Chcesz pogrzeb? Płać. Ale nieee, to wszystko przecież łączenie się z bogiem.. tylko za odpowiednią opłatą. ;)

Tutaj wychodzą braki w wykształceniu :>

Coś takiego jak kościoły powstało bynajmniej nie po to, żeby pomagać biednym i nawoływać do życia w skromności! Nie bez powodu mamy schizmę wschodnią i zachodnią, nie bez powodu kontrreformacja przebiegała w taki a nie inny sposób. Kościół to władza, swoimi czasy nawet bardziej wpływowa niż władze polityczne i nie idzie tego powstrzymać głupimi pościkami na forach internetowych, skoro nawet Dioklecjanowi się nie udało. 

Co do parcia na hajs - zgadzam się w stu procentach. Niemniej przydałoby się unikać generalizowania - znam księdza, który śmiga rowerkiem, śluby daje za darmo a do pogrzebów się nieraz dopłaca sprowadzając organistę, jeśli wymaga tego sytuacja. 

Qui est le prochain?

Opublikowano

Tutaj wychodzą braki w wykształceniu :>

Coś takiego jak kościoły powstało bynajmniej nie po to, żeby pomagać biednym i nawoływać do życia w skromności! Nie bez powodu mamy schizmę wschodnią i zachodnią, nie bez powodu kontrreformacja przebiegała w taki a nie inny sposób. Kościół to władza, swoimi czasy nawet bardziej wpływowa niż władze polityczne i nie idzie tego powstrzymać głupimi pościkami na forach internetowych, skoro nawet Dioklecjanowi się nie udało. 

Co do parcia na hajs - zgadzam się w stu procentach. Niemniej przydałoby się unikać generalizowania - znam księdza, który śmiga rowerkiem, śluby daje za darmo a do pogrzebów się nieraz dopłaca sprowadzając organistę, jeśli wymaga tego sytuacja. 

Mówię raczej o kościołach w dobie dzisiejszych czasów. Kiedyś kościół to była władza i to umiejętnie wykorzystywana, bo jak zapewne wiesz tamci 'duchowni', to raczej nic wspólnego z wiarą i bogiem nie mieli. Wydaje mi się także, że nikt nie ma zamiaru niczego zatrzymywać, bo raczej logicznym jest, iż jest to po prostu niemożliwe. Co do samych księży. Wiadomo - zdarzają się wyjątki, czy osoby, które swoje powołanie traktują bardzo poważnie. Jednak procent takich ludzi jest tak niewielki, że patrząc na poczynania większości po prostu zapomina się o tych dobrych. A niestety tutaj mówimy o jedności, czyli księżach i ich działania nie są rozbijane na poszczególne jednostki, a oceniane jako całość.

Opublikowano

Mówię raczej o kościołach w dobie dzisiejszych czasów. Kiedyś kościół to była władza i to umiejętnie wykorzystywana, bo jak zapewne wiesz tamci 'duchowni', to raczej nic wspólnego z wiarą i bogiem nie mieli. Wydaje mi się także, że nikt nie ma zamiaru niczego zatrzymywać, bo raczej logicznym jest, iż jest to po prostu niemożliwe. Co do samych księży. Wiadomo - zdarzają się wyjątki, czy osoby, które swoje powołanie traktują bardzo poważnie. Jednak procent takich ludzi jest tak niewielki, że patrząc na poczynania większości po prostu zapomina się o tych dobrych. A niestety tutaj mówimy o jedności, czyli księżach i ich działania nie są rozbijane na poszczególne jednostki, a oceniane jako całość.

Prawda. 

Co do zapomnianych starych, dobrych, poczciwych, prawdziwie wierzących księży - nikt o nich nie pamięta, bo nikt o nich nie mówi. Media serwują ludziom tylko i wyłącznie afery związane z pedofilią, homoseksualizmem, czerpaniem korzyści materialnych na boku (zresztą bardzo słusznie, warto wiedzieć), jak gdyby na tym świecie istniało samo zło. Ja sama jestem osobą niewyznaniową, ale biorąc na przykład jedną z bardzo bliskich mi osób wiem, jak bardzo ważna może być dla kogoś kwestia religii i autentycznie krzywdzące są tego typu medialne akcje, nie mówiąc już o manipulacji wizerunkami świętych w polityce - to, co wyprawia się, przykładowo, na Jasnej Górze albo pod pałacem prezydenckim, o działalności jedynej słusznej partii to najczystszy absurd. 

Trochę odbiegłam, no ale wszystko sprowadza się do tego, że religia wykorzystywana jest przez wybitne, duchowne jednostki do manipulowania niewinnymi i zagubionymi owieczkami - tak było, tak jest i najprawdopodobniej tak właśnie pozostanie :-)

No ale nadal, odnośnie tematu, nikt nie ma prawa nikomu narzucać tego, w co ma wierzyć i czym się w życiu kierować. O.

Qui est le prochain?

Opublikowano

No tak, lepiej żyć z dewizą "BŁOGOSŁAWIONY TEN, KTÓRY NIE WIDZIAŁ, A UWIERZYŁ". Naprawdę, debilizm. A jakie Ty mały człowieczku znasz wielkie rzeczy? Normalnie poprosiłabym Cię o ich przytoczenie, ale przecież lepiej wierzyć i nie widzieć. :v

Co do reszty Twojej wypowiedzi - przykładem, chociażby z przedszkola, mógłby być fakt, że podobno Adam i Ewa byli stworzeni przez Boga na jego podobieństwo i byli pierwszymi ludźmi. Nauka (tak, nauka!) już dawno dowiodła, że pierwsi ludzie żyli dużo wcześniej. Oczywiście nie od razu powstał gatunek Homo Sapiens, ale o tym chyba też Cię już uczyli? Proponuję zapoznać się z antropogenezą, bo widać, że masz podstawowe braki w wiedzy.

A gdzie Biblia wskazuje rok stworzenia Adama i Ewy? A skąd wiesz, że Adam i Ewa nie byli małpami? Bóg nie ma ciała de facto, więc różnie można interpretować zdanie "i stworzył ich na swoje podobieństwo". Teoria ewolucji jak i sam Darwin nie zaprzecza istnieniu Boga. 

Opublikowano

A gdzie Biblia wskazuje rok stworzenia Adama i Ewy? A skąd wiesz, że Adam i Ewa nie byli małpami? Bóg nie ma ciała de facto, więc różnie można interpretować zdanie "i stworzył ich na swoje podobieństwo". Teoria ewolucji jak i sam Darwin nie zaprzecza istnieniu Boga. 

Gdyby bóg stworzył człowieka, a podobno stworzył go na swoje podobieństwo, to wychodzi na to, że miał ciało, proste. 

Opublikowano

Witam, tym tematem chciałbym uświadomić ludzi do tego że na świecie nie ma ŻADNEGO boga!

Jesteśmy tylko istotami opartymi na biologii i na pewno nie posiadamy żadnych dusz. Nasze umysły opierają się na materii (reakcje chemiczne i prądy elektryczne zachodzące w naszych mózgach). Więc nie ma żadnego życia pozagrobowego ponieważ w chwili śmierci mózgu nasz umysł przestaje istnieć gdyż nie może on istnieć bez podstaw materialnych, udowodnił to m. in. Francis Crick (laureat Nagrody Nobla, brytyjski fizyk i biochemik, autor m. in. "Zdumiewającej hipotezy") Jeśli więc nasze umysły są śmiertelne to po prostu Bóg nie istnieje. Ale zapewne w waszych komentarzach wysuniecie argument że dusza nie ma nic wspólnego z umysłem, że jest czymś nieuchwytnym. Ale zastanówcie się chwilę przecież nasz umysł to my, nasza osobowość uwarunkowana przez geny i otoczenie, rodzinę itp. czynniki. Przecież jeśli nasz umysł przestanie istnieć to nasze indywidualne ja przestanie istnieć (więc jaka dusza), to nasz umysł i nic więcej, śmiertelny niestety (nie ma innego ja) (oczywiście jest podświadomość ale to inna bajka). A propos powstania człowieka jesteśmy tylko inteligentnymi małpami które powstały w toku przystosowania się do środowiska, posiadamy wysoka inteligencje ale to tylko skutek naszej ewolucji na przestrzeni tysiącleci, ciągłych zmian, zagrożeń, etc. Powstanie życia to też przypadek, zaistniały na skutek wyładowań (piorunów) elektrycznych w prabulionie. Ale ludzie nie mogli tego zrozumieć na przestrzeni wieków, więc musieli zacząć sobie wszystko tłumaczyć (wymyślili więc Boga lub Bogów) tłumacząc sobie ten sposób różne zjawiska przyrody, wydarzenia codzienne etc. Wszelkie przejawy myślenia w inny sposób szczególnie w ludach starożytnych i na przestrzeni ostatnich wieków tępili w różny sposób (najczęściej zabijano, spalano na stosie) Dzieło Kopernika znajdowało się na liście ksiąg zakazanych przez kościół do końca XIX wieku, można mnożyć przykłady!!, Kościół zawsze starał się dopasować fakty (prawdę) do swoich dogmatów, ale zaczęło mu to nie wychodzić. Kościół niezależnie jakich odkryć dokonają naukowcy zawsze będzie twierdził że to tylko odkrywanie dzieła stworzenia (czyli stosował argument absolutny, pozornie nie dający się obalić). A ja uważam że po prostu kościół to wytwór naszej kultury i nic poza tym. A bajka o Bogu to marzenia ludzi o jakiejś istocie opiekującej się nimi, to bajka DLA ludzi nie umiejących samodzielnie myśleć, naiwnie wierzących w jakąś wyższą siłę. Zresztą zapewne i tak zagorzałych fanatyków nie przekonam, ale po śmierci nie przekonacie się o niczym bo przestaniecie istnieć (a wierzyć można we wszystko, tylko że wiara nie wymaga myślenia, a poznanie prawdy wymaga go wiele.

Ludzie którzy rzekomo byli świadkami cudów najprawdopodobniej zmyslili sobie historyjke bądź mieli halucynacje.

Jestem przekonany że za xxx lat znajdziemy życie w kosmosie lub Oni znajdą nas i prawda wyjdzie na jaw. Świat żył w kłamstwie przez tysiące lat.. to aż smutne :c ale dawniej ludzie byli na tyle głupi że ginęli za swojego króla chociaż nawet go nie widzieli więc wierzyli we wszystko co im się powie.. nawet w bajeczke o bogu i stworzeniu świata w 6 dni :)

XXI w. to wiek przemiany i jestem przekonany że gdy już prawda wyjdzie na jaw to powstanie nowy dekalog X przykazań napisany przez USA lub Rosje (bo to wtedy oni będą bogami na Ziemi) lub jakąś światową organizacje. Oby tylko nikomu do mikro-mózgu nie przyszedł pomysł z podbojem planety..

Pozdrawiam

W dupie byłeś i gówno widziałeś, aż do śmierci nie będziesz pewny czy Bóg istnieje czy nie.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Zak%C5%82ad_Pascala

Opublikowano

Gdyby bóg stworzył człowieka, a podobno stworzył go na swoje podobieństwo, to wychodzi na to, że miał ciało, proste. 

Biblii nie interpretuje się dosłownie. 

Opublikowano

Smiechlem troche.

Typowy ateista mowi to co sam by chcial uslyszec. Nie wpychaj mi do ust czego nie powiedzialem. Argumenty o Adamie i Ewie to nie sa argumenty, ale swiadcza o inteligencji osoby ktora je podaje. Takie argumenty w powaznej dyskusji nie przechodza. Zaden powazny katolik nie interpretuje biblii doslownie. Aktualnie kosciol przyjmuje ewolucje ale nie o interpretacji materialistycznej. Osobiscie temat ewolucji jest mi obcy. Interesuja mnie bardziej przyklady lub teorie na ktora sie powolujesz jak powstal wszexhswiat, dlaczego sa prawa fizyczne, dlaczego nie ulegają zmianie. Interesuja mnie tylko takie argumenty,na reszte argumentow z biblii itp nie bede odpowiadal gdyz sa smieszne.

Biblii nie interpretuje się dosłownie.

Mam taka teorie ze czlowiek jest fraktalem Boga.

O kreatorze tak na prawde nic nie wiemy. Mozemy jednak sadzic na podstawie obserwacji ze ma potezny intelekt

Swiat bylby lepszy gdyby nie religie ;)

Chrzescijanstwo taki syf przez kilka wiekow robilo (sredniowiecze),taki zastój ze az boli. Ciekawe jakby wygladal swiat jakby nie palili na stosach màdrych ludzi ktorzy mowili jak jest a nie jak kosciol chce

To wladza swiecka palila zs herezje ale nie za nauke. Dziwne ze nauka rozwinela sie tylko na terenach chrzescijanskich. Pomijajac fakt ze gdyby nie te wojny z islamem to dalej bysmy siedzieli w sredniowieczu. Syf to aktualnie robia materialisci ktorzy zabili ponad 1 mld nie narodzonych dzieci. Pomijajac 20wiek

Deus vult

Opublikowano

Ja śmiecham nieustannie ze wszystkich tych zagorzałych wierzących, którzy w żaden racjonalny sposób nie umieją udowodnić, że bóg rzeczywiście stworzył świat, że ma w tym chociaż malutki udział, a wymówka, jaką zawsze od takowych osób słyszę, to to, że trzeba wierzyć nawet wtedy, kiedy nie można tego zobaczyć. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...