Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bóg nie istnieje..

Pєnєяo

BÓG  

127 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wierzysz w Boga?

• Tak
      66
    • Nie
      61

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wszystko odpowie matematyka

Poglądy materialistyczne że nauka na wszystko odpowie zostały już obalone przez naukę 20 wieku, chodź by przez mechanikę kwantową. 

Filozofia również nie ma dowodów, a jednak każdy podąża za swoimi poglądami filozoficznymi. Skąd masz pewność, że twoje poglądy są właściwe? Nie masz na to dowodów, więc czemu je wyznajesz?

Poglądy tutaj nie mają znaczenia. 

dlatego wszechświat powstał wskutek ewolucji

wszystko tworzyło się krok po kroku

w fizyce nie ma ewolucji. 

Deus vult

• Odpowiedzi 659
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

@Wojciech..

Twoja odpowiedź mnie mało satysfakcjonuje. Jeśli dobrze zrozumiałem, wierzysz tylko dlatego, bo nie możesz wykluczyć opcji, że coś tam jest? Czy wierzysz w jakąś konkretną religię? Czemu ta a nie inna? Czy wierzysz też w inne rzeczy na które to nie ma dowodów, ale nie można wykluczyć ich istnienia?

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

@Wojciech..

Twoja odpowiedź mnie mało satysfakcjonuje. Jeśli dobrze zrozumiałem, wierzysz tylko dlatego, bo nie możesz wykluczyć opcji, że coś tam jest? Czy wierzysz w jakąś konkretną religię? Czemu ta a nie inna? Czy wierzysz też w inne rzeczy na które to nie ma dowodów, ale nie można wykluczyć ich istnienia?

Wierzę bo nie jestem ograniczonym materialistą? 

Skąd ty możesz wiedzieć czy np nie jesteśmy symulacją komputerową? 

Deus vult

Opublikowano

Wierzysz, ale w co? Wiem, że w to, że jest coś poza tym światem, ale czy jest to związane z religią? Ciągle jednak nie rozumiem czemu... co sprawiło, że wierzysz. Nie odpowiedziałeś na moje pytanie, lecz mam wrażenie, że unikasz odpowiedzi. Co sprawiło, że wierzysz? Jakie są warunki tego, że w jedne rzeczy wierzysz, a w inne nie?

Ja nie wiem, czy jesteśmy symulacją, nie mam powodu tego zakładać.

Opublikowano

Wierzysz, ale w co? Wiem, że w to, że jest coś poza tym światem, ale czy jest to związane z religią? Ciągle jednak nie rozumiem czemu... co sprawiło, że wierzysz. Nie odpowiedziałeś na moje pytanie, lecz mam wrażenie, że unikasz odpowiedzi. Co sprawiło, że wierzysz? Jakie są warunki tego, że w jedne rzeczy wierzysz, a w inne nie?

Ja nie wiem, czy jesteśmy symulacją, nie mam powodu tego zakładać.

Wszechświat jest matematyczny, dlaczego nie mógłby być symulacją?

Jest to związane z religią, co ma to wspólnego z transcendencja?

Deus vult

Opublikowano

Określenie, że wszechświat jest matematyczny jest chyba przerysowane i przesadzone.

Transtendencja jest nierozerwalnie powiązana z religią. Obie te rzeczy bazują na czymś poza. Ciągle nie mogę doczekać się odpowiedzi.

Opublikowano

Określenie, że wszechświat jest matematyczny jest chyba przerysowane i przesadzone.

Transtendencja jest nierozerwalnie powiązana z religią. Obie te rzeczy bazują na czymś poza. Ciągle nie mogę doczekać się odpowiedzi.

Matematyka doskonale opisuję rzeczywistość.

Ale jakiej oczekujesz odpowiedzi bo już nie wiem? 

Deus vult

Opublikowano

Pytałem, czy twoja wiara w coś poza powiązana jest z jakąś religią. Jeśli tak, to jaką i czemu akurat w tą? Czemu wierzysz w jedną niesprawdzalną rzecz, a w inną już nie? Czy jesteś w stanie powiedzieć skąd bierze się Twoja wiara?

Opublikowano

Pytałem, czy twoja wiara w coś poza powiązana jest z jakąś religią. Jeśli tak, to jaką i czemu akurat w tą? Czemu wierzysz w jedną niesprawdzalną rzecz, a w inną już nie? Czy jesteś w stanie powiedzieć skąd bierze się Twoja wiara?

Moja wiara jest połączona z KK. A jaka jest twoja wiara na temat powstania rzeczywistości? 

Deus vult

Opublikowano

znowu odpowiadasz tylko na jedno pytanie z kilku -.-

Nie mam wiary na temat powstania rzeczywistości. Interesują mnie teorie związane z tematem; wielki wybuch, co było przed. Jednak jeszcze nikt nie rozwiązał tej zagadki do końca. Dla mnie jest OK, że czegoś nie wiem i nie chcę wypełniać tego braku wiedzy wiarą.

Opublikowano

znowu odpowiadasz tylko na jedno pytanie z kilku -.-

Nie mam wiary na temat powstania rzeczywistości. Interesują mnie teorie związane z tematem; wielki wybuch, co było przed. Jednak jeszcze nikt nie rozwiązał tej zagadki do końca. Dla mnie jest OK, że czegoś nie wiem i nie chcę wypełniać tego braku wiedzy wiarą.

Kto tak twierdzi że nauka nie idzie w parze z wiarą? 

Deus vult

Opublikowano

Ja tego nie twierdzę, wg mnie są to rzeczy całkowicie niezależne od siebie. Często jednak zauważam, że ludzie używają nauki jako argumentu ZA lub PRZECIW wierze.

Ciągle nie dostałem swoich odpowiedzi.

Opublikowano

Ja tego nie twierdzę, wg mnie są to rzeczy całkowicie niezależne od siebie. Często jednak zauważam, że ludzie używają nauki jako argumentu ZA lub PRZECIW wierze.

Ciągle nie dostałem swoich odpowiedzi.

Wiara jest sprawą indywidualną. 

Deus vult

Opublikowano

oczywiście, że jest, co nie znaczy, że nie możesz odpowiedzieć.

Opublikowano

oczywiście, że jest, co nie znaczy, że nie możesz odpowiedzieć.

Dlatego że tylko z Bogiem(trójosobowym) może istnieć relacja(wolna wola). W islamie czegoś takiego nie ma. 

Deus vult

Opublikowano

Czyli wybrałeś tą religię na podstawie tego, że możesz mieć z nim relację na zasadzie wolności. Jeśli mówisz o relacji, zakładam, ze Ci odpowiada, lub w jakiś inny sposób reaguje na Twoje akcje, które kierujesz do niego.

Czy Twój wybór religii był świadomy i wolny? Jest wiele innych religii, które dają człowiekowi wolność w relacjach z bogiem. Tak samo jest chyba w judaiźmie, buddyźmie, hinduiźmie, pastafarianiźmie, dudeiźmie i wielu innych religiach.

Katolicki Bóg nie daje człowiekowi pełnej wolności, gdyż ukarze Cię, gdy sprzeciwisz się jego woli, przez co pośrednio ogranicza Twoje działania.

Opublikowano

Czyli wybrałeś tą religię na podstawie tego, że możesz mieć z nim relację na zasadzie wolności. Jeśli mówisz o relacji, zakładam, ze Ci odpowiada, lub w jakiś inny sposób reaguje na Twoje akcje, które kierujesz do niego.

Czy Twój wybór religii był świadomy i wolny? Jest wiele innych religii, które dają człowiekowi wolność w relacjach z bogiem. Tak samo jest chyba w judaiźmie, buddyźmie, hinduiźmie, pastafarianiźmie, dudeiźmie i wielu innych religiach.

Katolicki Bóg nie daje człowiekowi pełnej wolności, gdyż ukarze Cię, gdy sprzeciwisz się jego woli, przez co pośrednio ogranicza Twoje działania.

Nie musisz postępować z wolą Boga, gdybyśmy nie mieli wolnej woli z góry byłoby już przesądzone o naszym losie. To my jesteśmy kreatorem własnego losu. Nie jestem teologiem katolickim więc na takie pytania nie będę odpowiadał. 

ps.

to co wymieniłeś prócz Judaizmu to nie religie. 

Deus vult

Opublikowano

A czy wybrałeś tą religię w sposób wolny i świadomy? I czemu uważasz, że ta religia jest tą słuszną? 

Sprawdziłem przed chwilą definicję religii. Wszystko, co wypisałem to są religie - posiadają bogów, rytuały, społeczność oraz doktryny.

I czemu zawsze odpowiadasz tylko na część moich pytań? ^_^

Opublikowano

A czy wybrałeś tą religię w sposób wolny i świadomy? I czemu uważasz, że ta religia jest tą słuszną? 

Sprawdziłem przed chwilą definicję religii. Wszystko, co wypisałem to są religie - posiadają bogów, rytuały, społeczność oraz doktryny.

I czemu zawsze odpowiadasz tylko na część moich pytań? ^_^

Mogłem zrezygnować z religii ale nie zrezygnowałem. Twierdzę że odbicie Transcendencji jest w prawach które rządzą światem. Masz jeszcze jakieś pytania na temat wiary ateistycznej czy nauki? 

Deus vult

Opublikowano

Nie ma czegoś takiego jak wiara ateistyczna, jest ateizm, który jest brakiem wiary. 

Mam ciągle pytania na które nie odpowiedziałeś.

Opublikowano

Nie ma czegoś takiego jak wiara ateistyczna, jest ateizm, który jest brakiem wiary. 

Mam ciągle pytania na które nie odpowiedziałeś.

Dyskutowanie z Wojciechem to troszkę, jak walenie głową w mur. Dla niego istnieje jedna religia, która jest tą prawdziwą, a rzeczy dziwne i nienaturalne są cudami. Poza tym nie znam żadnej osoby wierzącej, której da się coś udowodnić, bo dla nich wszystko, co dzieje się dokoła to sprawka boga.

Opublikowano

Dyskutowanie z Wojciechem to troszkę, jak walenie głową w mur. Dla niego istnieje jedna religia, która jest tą prawdziwą, a rzeczy dziwne i nienaturalne są cudami. Poza tym nie znam żadnej osoby wierzącej, której da się coś udowodnić, bo dla nich wszystko, co dzieje się dokoła to sprawka boga.

Pisałem że istnieje transcendencji która dla mnie nie podlega dywagacji. A jaka jest ta transcendencja to już zależy od wiary. Nie ukrywam że jestem katolikiem.

Tak ateizm to rodzaj wiary że nic poza obserwowalną rzeczywistością nie istnieje. Nie można zakładać że nie istnieje inna rzeczywistość niż rzeczywistość w której żyjemy.

@Miyoshi

O jakich cudach mówisz?

Masz coś ciekawego do powiedzenia na gruncie nauki?  Bo ja zakładam że wyższa inteligencja stworzyła prawa które rządzą wszechświatem. Nie jesteś w stanie na gruncie nauki wytłumaczyć dlaczego istniejemy, dlaczego są prawa.

Deus vult

Opublikowano

Poza tym nie znam żadnej osoby wierzącej, której da się coś udowodnić, 

Udowodniaj :DD

Masz myślenie czysto materialistyczne ugruntowanej na poziomie fizyki klasycznej która nie opisuje świata. Ogólnie tezy materialistów z oświecenia, jak i współczesnych ateistów są błędne i masakrowane przez mechanikę kwantową, czy współczesne teorie holograficzne które ukazuję że materia jest skończona. O tym że wszechświat nie jest wieczny też można banalnie udowodnić. Więc aktualnie ateistom nic nie pozostało lecz płakać i twierdzić że wszechświat wytunelował z nicości i nadał sobie sam prawa którym podlega, czyż nie brzmi dziecinnie?

wtf 

nie edytowało

Deus vult

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...