Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Fantasy World - Graficzna Gra MMORPG

Salur

Pytanie

Opublikowano

logo.png

Projekt  gry MMORPG 2D

Gra tworzona jest w oparciu o technolognie takie jak: PHP, AJAX, Javascript oraz JQUERY.

Wykorzystujemy kilka bibliotek Javascript a większość funkcji gry napisana jest przez nas. Za silnik odpowiada język PHP,

natomiast za stronę klienta gry w przeglądarce Javascript.

• System Sterowania - posiadamy w pełni działający system poruszania się strzałkami, myszką oraz klawiszami WSAD (tylko, gdy gracz posiada wyłączony czat). Wszystkie te systemy działają integralnie względem siebie. Chodza również bardzo płynnie.

• Interakcja z innymi graczami - w grze zaimplementowaliśmy kilka możliwości komunikowania się z innymi graczami. Najważniejszą z nich jest to, że widzimy ich dynamiczne na mapie, wraz z animacją ich ruchu. Możemy także handlować, rozmawiać na czacie lub prywatnie, a także zaprosić ich do walki.

• System walki PvP, PvM - posiadamy rozbudowany system walk między graczem, a potworem oraz gracz vs gracz. Każdy potwór ma inne zdolności bojowe, a więc może używać czarów, jest szybszy niż inne, czy też może Cię zatruć! Ale.... Gracz również posiada mnóstwo opcji, dzięki którym na odpowiednim poziomie i z odpowiednimi statystykami może wygrać z każdym przeciwnikiem!

• Opcje gracza - każdy gracz wyposażony jest w menu na dole ekranu gry. Może tam wyświetlić w każdym momencie opcje klanowe, rozpoczęte misje, czy też swój ekwipunek i statystyki. Zakładki te są ciągle rozwijane, aby były jak najbardziej intuicyjne i odpowiednio ułożone.

• Rozbudowa systemów - ciągle rozbudowujemy systemy, które znajdują się w grze. Posiadamy już rozmowy, handel oraz system aukcji z danym NPC. Rozbudujemy także system questów, który nie będzie polegał tylko na otworzeniu skrzynki, ale także na czymś bardziej złożonym, co napewno zaciekawi najbardziej wymagających graczy.

• Interfejs gracza - Dzięki rozbudowanemu systemowi interfejsu, gracz może dostosować interfejs gry i wszystkie okna do swoich potrzeb. Wszystkie zakładki interfejsu są w pełni ruchome i zapisują się po wyjściu z gry.

• System klanów - Gracz ma możliwość dołączenia do klanu, przez co staje się potężniejszy. Jako rodzina klanowa może walczyć oraz zdobywać cenne doświadczenie i jeszcze większą radość z rozrywki.

• Duża ilość rozrywki - Dużo wspaniałych lokacji oraz ciekawych questów. Rozwinięty system umiejętności oraz osiągnięć i wiele wiele więcej.

Nie będzie już więcej beta-testów. Niedługo startuje oficjalna wersja gry.

Gorąco zapraszamy na nasze forum w celu dyskusji na temat gry.

Przydatne linki:

http://fantasy-world.pl/
http://fantasy-world.pl/?page=forum

SCREENY:

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Potrzebujesz czegoś? Oznacz mnie @Salur

• Odpowiedzi 375
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Foxbond. To znaczy twoim zdaniem źle zrobili rezygnując z PHP?

Jak dla mnie to rzecz, którą powinni zrobić na samym początku. I tu nie chodzi o to czy gra jest dobra. Bo ja sam w to nie gram. Ale sam fakt, że zmienili technologię na lepszą świadczy o tym, że się przekonali na własnej skórze że PHP nie jest dobrym rozwiązaniem.

Wszyscy, którzy robią grę 2D z wykorzystaniem PHP są dla mnie po prostu skreśleni.

Kto powiedział, że gra mmo przeglądarkowa musi być napisana w PHP?

Nie źle zrobili. Po prostu nie są żadnym wielkim autorytetem (małym też nie) żeby się na nich i ich decyzje powoływać.

Dla projektów takich jak ten php jest genialnym rozwiązaniem. Gdybym sam pozostał przy php miałbym już gotową grę. Tak, tak, wydajną, wersję silnika w php obciążałem na VM z 1 core (1,2GHz, 256MB RAMu) i bez problemu dźwigało 200+ poruszających się graczy. Nie testowałem na większej ilości, bo mój laptopowy dysk nie wyrabiał IO (troszkę źle mój skrypt do testów napisałem + nie chciałem wyłączać logów w samym silniku ;))

Opublikowano

@foxbond

Skoro ci dysk na I/O nie wyrabiał to silnik wcale nie był wydajny. Ile miałeś odwołań do bazy na sekundę? Chodzi mi o rząd wielkości a nie konkretną liczbę.

Ja, mimo, że nie piszę w php od dawna mam gotową grę, nic mi się nie zacina, nic się nie zacinało po odpaleniu najcięższych symulacji. A maszynka na której od samego początku testowałem to 1GHz, 512 MB RAM, i właśnie laptopowy dysk na ATA100.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Mój dysk ma <80MB/s we/wy

Do bazy? Niewiele, od tego jest cache (w RAMie). Tak jak mówię, problemem były logi, których funkcja zapisu w przybliżeniu wyglądała tak

fopen()

fwrite()

fclose()

lub nawet była wzbogacona o lock-i

Logowanie na poziomie "debug", nie musze chyba tłumaczyć jaką objętość miał ten log :) + tak jak wspomniałem, wszystko odbywało się w VM co bardzo wpływa na wydajność.

Opublikowano

Przyznam, że powoli przestaje cię rozumieć.

Tu: http://www.mpcforum.pl/topic/1231294-fantasy-world-graficzna-gra-mmorpg/page-2#entry10568542 piszesz, że php sie nie nadaje a jeden post wcześniej z kolei, że php jest genialnym rozwiązaniem.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Dobra. Ja już tylko czekam na jakąś grę 2D napisaną w PHP.

Bo jeszcze jakoś takiej nie widziałem, która odniosła sukces.

A to chyba o czymś świadczy.

gamedevmania.com

Opublikowano

Spieszmy się chwalić projekty gier MMO 2D RPG. tak szybko padają :)

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

"php jest genialnym rozwiązaniem do projektów tego typu"

"tego typu"

Nie mam na myśli MMO real-time, tylko odnoszę się do jedno- czy dwuosobowych projektów tworzonych na szybkiego, aby tylko mieć własną grę jak najmniejszym kosztem. Nie znam języka w którym pisze się szybciej.

Opublikowano

Aby mieć tylko gre jak najmniejszym kosztem?

To rzeczywiscie php nadaje sie do takich projektow ktore tworzą pseudo programisci. I niestety te gry nigdy nie zostają ukonczone.

gamedevmania.com

Opublikowano

Silnik nie jest pobrany z internetu, jest w calosci autorski. Nie martw sie nic nie poleci w niepamiec, nie po to sie trudzimy i robimy gre aby po dwoch tygodniach zrezygnowac. ;)

Odnoszę wrażenie, że mimo wszystko autor podchodzi poważnie do tematu. na jego nieszczęście :)

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Aby mieć tylko gre jak najmniejszym kosztem?

To rzeczywiscie php nadaje sie do takich projektow ktore tworzą pseudo programisci. I niestety te gry nigdy nie zostają ukonczone.

Miałem już dzisiaj nie wchodzić, ale skoro wszedłem to odpowiem.

Pseudo-programiści? Tu się mylisz. Prawdziwy programista ceni swój czas. Po co mam pisać coś ładnie przez miesiąc jak mogę w tydzień w php? Nie każda aplikacja musi być super wydajna. Z własnego doświadczenia wiem, że w dużych korporacjach/firmach wszystkie wewnętrzne rozwiązania są oparte o:

*php jeśli ma to być dostępne w sieci lokalnej dla wielu osób

*c# jeśli ma być dostępne lokalnie na jednej stacji roboczej (lub kilku niezależnych)

Z doświadczenia znaczy sam pracowałem przy takich systemach, a nie, że znajomy przy piwku mi opowiedział.

Może chcesz przykład?

pon-pt, 9-16 = 35h (wiadomo też, że nikt ciurkiem nie pracuje, kotki same się nie pooglądają :D)

Wykonałem system wewnętrznej biblioteki, z systemem powiadomień, logowanie podpięte pod Active Directory (dla sieci lokalnej), sczytywanie kodów kreskowych, historia, logi, statystyki, webpanel (w sieci lokalnej jak i poza) etc.

Wszystko w php+js+sql+(html,css)

Kogo to interesuje, że zrobiłem to w php? Co z tego, że ciut nieoptymalnie (już mam nawyk poprawiania "w locie"). Ważny jest efekt, a nie sposób.

//edit:

Dlaczego w kółko odnosicie moją wypowiedź do wszystkich gier? Ja cały czas na myśli mam ten konkretny projekt!

Opublikowano

Trzeba było już nie wchodzić.

Mówimy tutaj o grach. Zapomniałeś? Gry nie powstają w kilka tygodni czy miesięcy.

Gra to musi być dobry i optymalny produkt. Inaczej się nie sprzeda.

Mówisz teraz o czymś co jest potrzebne, trzeba to zrobić szybko i już. Gier się tak nie robi.

PHP jest dobry do prototypów i tu się zgodzę. Ale nie wiem czemu zszedłeś na ten temat, który z grami nie ma nic wspólnego.

Jeżeli ktoś chce zrobić grę dobrą i jednocześnie szybko to na pewno nie wybierze PHP, bo ten język nie został do tego przystosowany. Istnieje wiele lepszych technologii pozwalających zrobić grę szybko.

Czego się tak uczepiłeś tego języka. Zrozum, że w żadnym wypadku PHP nie będzie lepszym wyborem do tworzenia gry, nawet jeśli gra miałaby być robiona "na odczep się".

Widać, że w tworzeniu gier nie masz żadnego doświadczenia, bo porównujesz to do tworzenia jakiś statycznych systemów.

Nie twierdzę, że ja mam jakieś duże doświadczenie. Ale znam wielu developerów siedzących w tej dziedzinie. Żaden z nich nawet by nie tknął PHP z myślą o tworzeniu gier. W naszym środowisku jest to bynajmniej śmieszne.

gamedevmania.com

Opublikowano

Nie można porównywać aplikacji tzw wewnętrznych do aplikacji robionych dla klienta.

Wewnętrzne robi sie na szybko, bo tak trzeba, nie generują zysków wiec nie muszą byc ładne/szybkie/wygodne, nie możesz nad nimi spedzić za dużo czasu bo czas to pieniądz. To ma jakoś działać i nic więcej. Robisz to w tym, w czym wyjdzie najszybciej.

Appki komercyjne, czyli takie, które wyjdą poza firmę/dział/grono przyjaciół to zupełnie inna szkoła projektowania i programowania. Gdybyś pokazał ten systemik o którym piszesz jakiemuś klientowi to pewnie kazał by ci wypierdalać i więcej nie dzwonić, nie pokazywać się. Wizytówki handlowców twojej firmy wylądowały by w niszczarce.

Jak cos to od 11 lat pracuję w zawodzie programisty, więc to też nie są info od kumpla przy piwku.

Analogicznie: gra, której dotyczy temat powstaje dla grupy przyjaciół. Dla dzieci od dzieci.

Bo gdyby to miało być coś porządnego to autor kierował by sie zupełnie innymi kryteriami. No ale czego można wymagac od dum®nego studenta?

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Powiedz mi najpierw. Czy ten kto będzie grał w tą grę, będzie zwracał uwagę na to w czym jest to napisane? Dla niego będzie ważne to czy grała działa i wszystkie jej funkcje. A to czy tacy programiści jak Wy to krytykujecie to już wasza sprawa. Napewno nie będziecie w to grać.

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Opublikowano

Dlatego wlasnie mowimy ze przy wyborze tej technologi na pewno wszystkie funkcje nie będą dzialac.

Gracze nie lubią jak im sie gry zacinają. Po prostu serwer nie da rady z czyms takim i nie wazne jaki by on nie byl dobry.

gamedevmania.com

Opublikowano

Tak, dla gracza będzie bardzo istotne, czy gra będzie chodzić płynnie przy dużym online. Ale myślę, że o temacie można zapomnieć bo liczba graczy grających w twoje cudo na pewno nie obciąży odpowiednio serwera. Więc finalnie - będziesz miał świadomość, że spór wygrałeś.

Widzisz, my tu dyskutujemy o tym, jak coś POWINNO się robić i porównujemy to z rzeczywistością, gdzie tacy, jak ty 'wiedzą lepiej' i robią po swojemu. Jestem pewien, że nigdy nie znajdziesz się w sytuacji twórców margo. Powodem tego jest twoje krótkowzroczne myślenie - robienie klona czegoś co odniosło sukces (no bo jak margo się udało, to czemu tobie miało by się nie udać?)

Dużym problemem jest natomiast twoje zapatrzenie się w siebie i swoje racje. Kompletny brak wyobraźni. Ale to twój problem i twoich ewentualnych graczy. których życzę ci tysiące. Szczerze życzę, bo przy dużym online ta twoja gierka wyjebie się na ryj.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Lubię różne niezależne gry. I często w nie gram i jeżeli jest sklepik premium a gra mi się podoba to coś tam zawszę wyślę, nawet jeżeli z tego czasem nic nie mam. Ale ważnym czynnikiem przy wyborze takiej gry jest dla mnie to ile osób w nią gra, to jakie są opóźnienia(dodam że komputer jak na te czasy mam przyzwoity i internet bardzo dobry). Następnie próbuje zaznajomić się z fabułą (jeżeli gra takową posiada). 

Jednak w przypadku wielu gier niezależnych (np. ta powstająca gra co) z tego że macie pomysł grafikę itd. skoro na starcie wybieracie coś co w przyszłości będziecie musieli zmienić, i nie wiadomo czy wtedy po prostu nie powiecie "a niech gra te 50 osób do końca miesiąca nie płacimy za serwer od przyszłego miesiąca, koniec projektu". I tym sposobem staniecie się ... i nowe konto nowy nick, nowy pomysł i pewnie te same błędy no chyba że będzie jakieś olśnienie.

Ale biorąc pod uwagę to że Salur twoim zdaniem ty jesteś panem gracza i ma grać w to co wy oferujecie (i nie obchodzi was jak gra działa, tu się coś dopisze tu się coś usunie bo generuje za dużo zapytań, albo powoduje za duże opóźnienie to nie jest metoda działania dobrego programisty moim zdaniem, a wy najwyraźniej idziecie tym tropem), to uwierz do gry wjedzie może dużo osób, ale na rejestracji i przejściu (czasem i nie tut-a) ich gra się skończy.

mca.png
Opublikowano

Dobra dobra.

Nikt ci przeciez nie bedzie zabranial pisania gry w czym chcesz.

Ale jeszcze nigdzie nie przyznales nam racji. Dlatego nie dajemy spokoju temu tematowi.

Może duma ci nie pozwala, bo ty jestes prawdziwym twórcą gier?

Moze gdybys powiedzial

"ok, macie racje panowie, ale moja wiedza nie pozwala mi na skorzystanie z technologi ktore mi proponujecie. Dlatego obecnie pozostane przy moim rozwiazaniu i zdaje sobie sprawe ze ono nie przyniesie mi duzego sukcesu"

to moze nie mielibysmy cie za tak krótkowzrocznego bufona.

Osobiscie gdybym byl na twoim miejscu tak bym wlasnie powiedzial.

Zycze powodzenia

Ale mysle ze ten temat nigdy sie nie wyczerpie.

gamedevmania.com

Opublikowano

Jedno zasadnicze pytanie, w którym poście napisałem, że to ja mam rację, że wszystko co robię tak ma być i tyle?

Narazie w tym temacie tylko Wy wychodzicie na bufonów ze swoją krytyką i mówieniem, że to ja uważam siebie za góru. Nigdzie tego nie pisałem, ani moje posty o tym nie świadczą. Dostrzeżcie najpierw swój styl pisania i odnoszenia się do czegoś...

A FrozenShade, dzięki za życzenie sukcesu :) Może w tym przynajmniej Ci się uda.

Opublikowano

Twoja ignorancja o tym świadczy. Jesli uwazasz ze to my wychodzimy na bufonów to zastanów się. My cię rozumiemy, ale ty najwidoczniej nas nie rozumiesz. I nie potrafisz się do tego przyznać

gamedevmania.com

Opublikowano

Jest takie stare, tureckie przysłowie:

Jeśli jedna osoba mówi ci, że jesteś koniem, wyśmiej ją.

jeśli dwie osoby mówią ci, że jesteś koniem, zacznij się nad tym zastanawiać.

Jeśli trzy osoby mówią ci, ze jesteś koniem to zakładaj siodło.

Ty ni chuja tego siodła nie chcesz założyć. Omijasz sedno tematu, robisz uniki. Bądź mężczyzną, stań do walki na wiedzę. Przekonaj nas, że to my się mylimy a ty masz rację. Zamiast pustych słów typu 'bufony' to nazwij nas proszę idiotami, ale udowodnij, że nimi jesteśmy.

Brak ci wiedzy i doświadczenia, to widać. Ale rozsądny człowiek już dawno napisał by po cichu PMa do kogoś z nas z jakimś mądrym, technicznym pytaniem. Bo np ja, oprócz tego, że jestem tu po to, żeby j**** równo takich jak ty to jeszcze nigdy nikomu nie odmówiłem pomocy, rady i wsparcia. A radę powtórzę - zrezygnuj z php bo się wyjebiesz na tym jak moja córcia na rowerku.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Jak chce pisać w PHP to niech pisze co wam przeszkadza? :-)

A moze se pisac nawet patykiem w piachu.

Wtedy tez bys sie upierał ze piach to najgorszy wybor do pisania dynamicznych gier 2D i to na przegladarki.

Po prostu ostatnio rynek niezaleznych gier przeglądarkowych zamiast indykami smierdzi takim starym kurczakiem. A wszystko przez tych pseudo tworcow, którzy chcą zrobić wymarzoną grę.

Najpierw się nauczcie robic gry, a potem robcie gry!

gamedevmania.com

Rekrut
Opublikowano

Jak chce pisać w PHP to niech pisze co wam przeszkadza? :-)

Ktoś tu już chyba wcześniej coś mówił o ścinaniu drzew grzebieniem, albo to ja coś sobie wymyśliłem, nieważne, chodzi o to że można to drzewo ścinać tym grzebieniem, pytanie tylko czy warto jeśli czwórka doświadczonych programistów mówi że nie?

Opublikowano

Jest możliwość zarejestrowania się w grze. Podaj na priv nazwe konta to aktywuje Ci je.

Oraz nowy screen z walki PvM

imageFight.gif

Po lewej dodaliśmy możliwość wyboru skilla z którego chcemy zaatakować (Oczywiście każda profesja ma jeden podstawowy skill, który ma już na poczatku gry). Każda profesja będzie miała kilkadziesiąt róznych skilli, które będzie można nabyć poprzez trening, pracę, czy róznego rodzaju zwoje,książki. Oczywiście podczas walki będzie można używać tylko kilka wybranych skill (10/12). Mamy nadzieję, że taka forma walki wam się spodoba...

P.S. skille będą zarówne ofensywne, jak i defensywne :D

Opublikowano

Ktoś tu już chyba wcześniej coś mówił o ścinaniu drzew grzebieniem, albo to ja coś sobie wymyśliłem, nieważne, chodzi o to że można to drzewo ścinać tym grzebieniem, pytanie tylko czy warto jeśli czwórka doświadczonych programistów mówi że nie?

Akurat w kwestii ścinania drzew nie radził bym się programistów. 

Widzę, że projekt nadal się rozwija co bardzo mnie cieszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...