Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Fantasy World - Graficzna Gra MMORPG

Salur

Pytanie

Opublikowano

logo.png

Projekt  gry MMORPG 2D

Gra tworzona jest w oparciu o technolognie takie jak: PHP, AJAX, Javascript oraz JQUERY.

Wykorzystujemy kilka bibliotek Javascript a większość funkcji gry napisana jest przez nas. Za silnik odpowiada język PHP,

natomiast za stronę klienta gry w przeglądarce Javascript.

• System Sterowania - posiadamy w pełni działający system poruszania się strzałkami, myszką oraz klawiszami WSAD (tylko, gdy gracz posiada wyłączony czat). Wszystkie te systemy działają integralnie względem siebie. Chodza również bardzo płynnie.

• Interakcja z innymi graczami - w grze zaimplementowaliśmy kilka możliwości komunikowania się z innymi graczami. Najważniejszą z nich jest to, że widzimy ich dynamiczne na mapie, wraz z animacją ich ruchu. Możemy także handlować, rozmawiać na czacie lub prywatnie, a także zaprosić ich do walki.

• System walki PvP, PvM - posiadamy rozbudowany system walk między graczem, a potworem oraz gracz vs gracz. Każdy potwór ma inne zdolności bojowe, a więc może używać czarów, jest szybszy niż inne, czy też może Cię zatruć! Ale.... Gracz również posiada mnóstwo opcji, dzięki którym na odpowiednim poziomie i z odpowiednimi statystykami może wygrać z każdym przeciwnikiem!

• Opcje gracza - każdy gracz wyposażony jest w menu na dole ekranu gry. Może tam wyświetlić w każdym momencie opcje klanowe, rozpoczęte misje, czy też swój ekwipunek i statystyki. Zakładki te są ciągle rozwijane, aby były jak najbardziej intuicyjne i odpowiednio ułożone.

• Rozbudowa systemów - ciągle rozbudowujemy systemy, które znajdują się w grze. Posiadamy już rozmowy, handel oraz system aukcji z danym NPC. Rozbudujemy także system questów, który nie będzie polegał tylko na otworzeniu skrzynki, ale także na czymś bardziej złożonym, co napewno zaciekawi najbardziej wymagających graczy.

• Interfejs gracza - Dzięki rozbudowanemu systemowi interfejsu, gracz może dostosować interfejs gry i wszystkie okna do swoich potrzeb. Wszystkie zakładki interfejsu są w pełni ruchome i zapisują się po wyjściu z gry.

• System klanów - Gracz ma możliwość dołączenia do klanu, przez co staje się potężniejszy. Jako rodzina klanowa może walczyć oraz zdobywać cenne doświadczenie i jeszcze większą radość z rozrywki.

• Duża ilość rozrywki - Dużo wspaniałych lokacji oraz ciekawych questów. Rozwinięty system umiejętności oraz osiągnięć i wiele wiele więcej.

Nie będzie już więcej beta-testów. Niedługo startuje oficjalna wersja gry.

Gorąco zapraszamy na nasze forum w celu dyskusji na temat gry.

Przydatne linki:

http://fantasy-world.pl/
http://fantasy-world.pl/?page=forum

SCREENY:

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Potrzebujesz czegoś? Oznacz mnie @Salur

• Odpowiedzi 375
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Określ późniejszy. Myślę, że ktoś niemiły już mógłby to zgłosić.

Chyba wiem kto będzie tym niemiłym....

C.d. tematu: Jak pisali inny: PHP + MMO = Katastrofa. Będziesz (dużo) więcej płacić za VPS niż zarabiać.

Opublikowano

C.d. tematu: Jak pisali inny: PHP + MMO = Katastrofa. Będziesz (dużo) więcej płacić za VPS niż zarabiać.

I na tym i na innym forum już mu to mówili. Nie dociera.

Akurat z php nie będę rezygnował, nie ma to dla mnie różnicy, czy to będzie php, czy c++, a napewno z c++, lub czymś innym będzie więcej pierdolenia.

Ty jeszcze nie wiesz jak ogromna jest to różnica. Nie masz pewnie również pojęcia jak kluczowym dla sukcesu danego projektu jest wybór technologii, w której jest realizowany. Poza tym c++ i php to nie jedyne języki na świecie.

Ale, jak w przypadku wielu innych projektów które widziałem, i tutaj chyba jest tak samo: klapki na oczy i huraaaa naprzód!

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Chyba wiem kto będzie tym niemiłym....

Ale ty jesteś ograniczony.

Fakt faktem ja pisałem w Thinkerem zanim pokazałem screeny na mapie "Wioska pszczelarzy" pochodzącej z Margo.

I na tym i na innym forum już mu to mówili. Nie dociera.

Ty jeszcze nie wiesz jak ogromna jest to różnica. Nie masz pewnie również pojęcia jak kluczowym dla sukcesu danego projektu jest wybór technologii, w której jest realizowany. Poza tym c++ i php to nie jedyne języki na świecie.

Ale, jak w przypadku wielu innych projektów które widziałem, i tutaj chyba jest tak samo: klapki na oczy i huraaaa naprzód!

Tu nie jest problemem php tylko jak się go wykorzystuje. Nie wiem czy wiecie, że skrypty php można odpalać z konsoli. Można robić nieskończone pętle. Otwierać gniazda i nasłuchiwać na nich przez n czasu. Jeden skrypt może obsłużyć n graczy.

(uwaga, dane wyssane z palca) 

Dobrze napisana aplikacja w php + ogólnodostępne optimizery i ta sama aplikacja w php będzie może o jedyne 40% wolniejsza od odpowiednika w innym, "kompilowalnym" języku. I tutaj każdy przyzna rację, w php najszybciej pisze się prototypy. Pełnoprawne aplikacje jeśli trzyma się standardów też ;)

Opublikowano

A podpierdolić o co niby? Że korzystam z darmowych zasobów stworzonych przez REFMAP, które są darmowe. Czy też, że korzystam z różnych tilesetów udostępnionych przez użytkowników, którzy sami dają je do wykorzystania na różnych forach bez podania, czy trzeba licencję, czy też nie. Więc nie wiem o co Wy tyle szumu robicie.

Co do php, powiedziałem, że już zostaje, więc po co drążycie temat? Poczekajcie na open bete i wtedy wydacie wyroki, jak działa gra.

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Opublikowano

Co do php, powiedziałem, że już zostaje, więc po co drążycie temat? Poczekajcie na open bete i wtedy wydacie wyroki, jak działa gra.

Wtedy? Nie, właśnie tu się mylisz. Na becie będziesz miał X graczy (gdzie X to o wiele za mało, żeby dociążyć serwer) i wszystko będzie chodzić ładnie. Kiedyś tam w przyszłości ślepi bogowie wynagrodzą ci twoje wysiłki i liczba graczy się drastycznie zwiększy. i co będzie? A no dupa będzie bo się nagle okaże, że serwer muli, w godzinach szczytu wszystko chodzi tragicznie. Był tu gdzieś na forum temat, gdzie mądrzy ludzie (w tym ja) wypowiadali się n.t. testów wydajnościowych. Sugeruję zapoznanie się z nim.

Tu nie jest problemem php tylko jak się go wykorzystuje. Nie wiem czy wiecie, że skrypty php można odpalać z konsoli. Można robić nieskończone pętle. Otwierać gniazda i nasłuchiwać na nich przez n czasu. Jeden skrypt może obsłużyć n graczy.

Primo, nie sądzę, żeby autor tematu wspiął się na wyżyny optymalnego projektowania i pisania kodu. Do czegoś takiego wymagana jest niestety ogromna wiedza, lata doświadczeń i pewna intuicja. Widziałem trochę kodów produkowanych przez tubylczych tak zwanych programistów i gdyby nie to, że z natury jestem bardzo wesołym człowiekiem to bym się chyba k***a popłakał.

Pisząc zły kod powinno się więc wybierać platformę, która 'po prostu' jest szybsza, wydajniejsza. No ale wiadomo, pehape jest łatwy, dosłownie każdy głupi się go może nauczyć i zacząć jak najszybciej realizować marzenie swojego życia.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Autorze. Zatem przyznasz, że wybrałeś PHP bo jest stosunkowo łatwy? I nie masz zamiaru uczyć się innych technologii, żeby zrobić dobrą grę? Czyli po prostu jesteś rozleniwionym marzycielem o własnej grze mmo?

A więc teraz pomyśl, czy zdołasz osiągnąć jakikolwiek sukces?

Wiesz dlaczego nigdzie nie znajdziesz podobnej gry zrobionej w PHP? Wnioski nasuwają się chyba same. Bo wszyscy mają tu rację i dynamicznych gier nie robi się w PHP.

Troszkę lepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie gry w js'ie i postawienie serwera w NodeJS. co byłoby porównywalnie proste do robienia gry w PHP. A gra byłaby wtedy pełnoprawną aplikacją klient-serwer.

A na co to się przekłada to już mi się nie chce tłumaczyć, bo doszedłem do wniosku, że i tak nie wyniesiesz nic z tej lekcji. Bo jak napisałem na początku, jesteś zwyczajnym dzieciakiem marzącym o własnej grze.

gamedevmania.com

Opublikowano

W pełni się zgadzam z @Writen . Uwierz mi, ja też piszę grę 2D. Zaczynałem ją pisać w PHP + JS (bez JQuery) i hurra, dawaj. Z czasem jak się nauczyłem JQuery i bardziej wszedłem w ten JS dowiedziałem się o czymś takim jak NodeJS. Zobaczyłem wtedy możliwości tego cuda i jak zobaczyłem, że można przesłać dane w czasie rzeczywistym to się zajarałem bardziej niż płonący las w amazonce bo wiedziałem, że mogę ograniczyć wysyłanie pustych zapytań (takie, które nic nie zmienią) do tego stopnia, że serwer będzie na maxa odciążony. I naprawdę wolałem przysiąść do przepisywania skryptów. Wtedy były rozpoczynały się akurat ferie zimowe. Siedziałem na dupie i w jakieś chyba 1,5 tygodnia udało mi się przenieść całą grę z PHP na NodeJS. Dużo to czasu kosztowało to fakt, ale teraz jak patrzę to to się opłacało. Rozpatrywałem później również użycie WebRTC, ale pogadałem sobie z Frozenem i odradził mi to (ALE I TAK TO UŻYJĘ DO VOICE-CHATU!!!!! :D). Potrafił mi to wybić z głowy bo potrafił wytłumaczyć mi dlaczego to jest lub może być złe i podejmowałem decyzję dzięki temu co on o tym sądzi i co sądzę ja. To jest naprawdę mądry gość więc nie pierdol, że się nie zna. Może się nie znać na Kodowaniu kartowym, kodzie HDB-3, różnicą między przenikiem FEXT i NEXT, ale na programowaniu zna się DOBRZE. Mógłbym ci napisać również jakie są wady tego, że piszesz "na hurrrrrraaaaaa!", ale nie wiem czy chcesz się o nich dowiedzieć (lub ktoś inny). Jak tak to niech ktoś napisze mi na PW to się wypowiem.

Cóż z mojej strony to tyle.

PS: Nie wiem czy już wstawiałem, ale wstawię jeszcze raz screena z mojej gry by nie było, że gadam i nie wiem o czym gadam

http://screenshooter.net/100059044/kvcuotj (nie moge normalnie bo MPC sie czepia).

Opublikowano

Fakt jak PHP to możecie się zajechać i nawet przyspieszenie PHP wam nic nie da, ale słyszałem o czymś takim jak PHP.io ;) Czyli PHP po socketach działające (w real-time)

Niestety .. To nie wiele da ;) PHP jest językiem kompilowanym w locie więc takie rozwiązanie może podnieść szybkość ale będzie nadal zbyt wolne ;) Poza tym przy wykonaniu pliku dużego ... Wywali bład co juz nie bedzie miłe ;)

Opublikowano

Niestety .. To nie wiele da  ;) PHP jest językiem kompilowanym w locie więc takie rozwiązanie może podnieść szybkość ale będzie nadal zbyt wolne  ;) Poza tym przy wykonaniu pliku dużego ... Wywali bład co juz nie bedzie miłe  ;)

hehe. Chyba nie zrozumiałeś o co chodzi z tym:

Czyli PHP po socketach działające (w real-time)

Prawda? Mówiąc o socketach już nie mamy na myśli standardowych funkcji php.

gamedevmania.com

Opublikowano

O czym Ty człowkeku mówisz? Real time chodziło zapewne o nasłuch w czasie rzeczywistym a nie ,że to SKOMPILUJE język PHP.

Poza tym jakie standardowe funkcje php? echo zamienia się na std::echo czy coś takiego?

Opublikowano

Słyszałeś kiedyś o websocketach? Wiesz jak działają aplikacje klient-serwer? Wiesz co to znaczy back-end?

Proszę cię uzupełnij swoją wiedzę. Potem możemy rozmawiać.

gamedevmania.com

Opublikowano

Pracowałem na socketach w hmm..C# , Node.JS z użyciem Socket.IO.

Wiem jak działają.

Wiem co to jest.

A teraz proszę Cię Ty uzupełnij swoją wiedze na temat tego jakim językiem jest PHP.

"do generowania stron internetowych w czasie rzeczywistym." - cytat z wikipedii.

Więc to całe PHP.io zmienia tylko to ,że nie wysyła zapytania co sekunde do serwera ;)

Ps. Nie wiem co na celu miały Twoje pytania,chciałeś się pochwalić wiedzą ?

Opublikowano

socket_* to natywne funkcje php. To nie jest żadna nakładka, żadne udziwnienie.

Jakie znów std::echo, o co wam w ogóle chodzi. Coś wam chyba się miesza, próbujecie popisać się wiedzą, a rzucacie nic nie znaczące zwroty.

W php można napisać wydajny silnik opierający się na niskopoziomowej komunikacji. Aplikację pisze się identycznie jak w node, ofc. zamiast js jest php, ale struktura identyczna. (Prawdę mówiąc w node jest prościej)

Tu macie na temat socketów: http://www.php.net/manual/en/book.sockets.php

tu na temat wraperów: http://php.net/manual/en/wrappers.php.php

Takowy serwer (oczywiście mniej więcej) odpala się poprzez 

$ php server.php (ew. jakieś parametry)

Jak chce się choćby posprawdzać czy to działa zawsze można tak uruchomiony serwer potraktować telnet-em :D

//stwierdzam, że trochę nieprzejrzyście napisałem, ale trudno. Aby zrozumieć najpierw trzeba chcieć, a nie bluzgać na tych co wiedzą więcej.

Opublikowano

Mam nadzieję, że foxbond` uświadomił cię (Isscord), że nie mówimy tu o generowaniu stron internetowych.

I pod pojęciem sockety na pewno nie kryją się funkcje socket_*.

A z tym echo to na prawdę błysnąłeś. Widać, że nie masz pojęcia o językach webowych.

I pragnę cię jeszcze uświadomić, że program napisany w PHP da się skompilować do pliku wynikowego exe.

A teraz proszę Cię Ty uzupełnij swoją wiedze na temat tego jakim językiem jest PHP.

"do generowania stron internetowych w czasie rzeczywistym." - cytat z wikipedii.

Nie wiem czy mam się śmiać, czy co. Ale moja wiedza na temat PHP wychodzi dużo dalej niż generowanie stron internetowych.

A tobie mogę pogratulować profesjonalizmu. Powoływanie się na wikipedie jest naprawdę profesjonalne.

gamedevmania.com

Opublikowano

Okey... Generowanie w namysle kompilowanie.

To tez wiem , uwazasz mnie za debila ? Siedzę w tworzeniu stron WWW od hmm..5 lat ? Od roku bawiłem się na poważniej w C#.

Wiem co to jest socket.

Z tym echem to był sarkazm "profesjonalisto" jakbyś go nie zauważył,bo wspomniałeś o :

"

Prawda? Mówiąc o socketach już nie mamy na myśli standardowych funkcji php."

Więc jezeli Cie źle zrozumiałem to tylko przez to ,że źle to napisałeś.

I dałem Ci cytat z wikipedii by poprzeć mój argument "profesjonalisto"

Zamknijcie ten temat ,bo z tego gówno się robi; )

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

Może nie zamykajcie tematu, przestańcie spamować, a admin niech usunie te posty nie na temat...

Opublikowano

Dobra panowie. Z wami chyba nie wygram. Bo wiem, że na tym forum jest mało programistów i wy zawsze wiecie swoje.

A jeśli ktoś wam radzi, żebyście się trochę podszkolili, bo nie macie nawet pojęcia o czym ja piszę, to od razu myślicie że wiecie już wszystko.

Przykro mi, że się tak ograniczacie. Bo jak już pisałem język PHP nie musi służyć jedynie do generowania tekstu i kodu HTML. Ale może również służyć do napisania aplikacji, która do działania wymaga trochę więcej niż zwykły serwer Apache. Czyli nie wystarczy takiego programu wrzucić na zwykły serwer www.

A jeżeli mamy się przepychać na lata doświadczenia to moim zdaniem trochę jest śmiesznie chwalić się marnymi pięcioma latami.

Aha. i serdecznie przepraszam autora za ten spam, ale chyba sam rozumiesz, że nieukom trzeba wytłumaczyć.

gamedevmania.com

Opublikowano

Zadam wam jedno, proste pytanie: w jakich językach są tworzone serwery takich gier jak: Aion, Lineage2, Metin2, WoW itp?

Tak, są tworzone we wszystkich innych językach poza php. Producent danej gry tworzy projektuje serwer. Wybiera wydajną platformę, bierze tez pod uwagę czas tworzenia takiego systemu, jego wymagania, funkcjonalność itp. Kierownictwo się tam nie zastanawia, czy ludzie umieją c# czy jave, jeśli to akurat taki język zostanie wybrany. Jak ktoś nie umie to ma się nauczyć albo gtfo. Nie ma przeproś.

"Ej no słuchaj panie kierowniku, umiem tylko php, wiec zróbmy ten serwer w php" - takie akcje nie przejdą.

Generalnie da się zrobić wszystko i we wszystkim. 'Stronę www' w c++ i serwer gry mmo w php. Tylko czasami jest tak, ze przez taki głupi wybór upierdalamy sobie cały projekt albo umożliwiamy generowanie dziesiątek problemów w przyszłości.

Pewnie macie racje, ze php da się cholernie przyspieszyć, ale to, że się da nie oznacza, że każdy to umie. Czasem takie pisanie w byle czym i późniejsza paniczna optymalizacja okazuje sie być bardziej czasochłonna niż gdyby pisać od początku w języku wydajniejszym, w którym trzeba jednak troche więcej kodu naklepać.

Imho jak ktoś chce zrobic gre tak po najmniejszej linii oporu to niech k***a sobie weźmie blok szkicownik, kredki, namaluje plansze, kupi kostki i gra. PO C**J robić źle już na samym początku, pisząc pierwszą linijkę? PO C**J pisać w php coś, co powinno się pisać w czymś innym?

Nauczyłeś się php? Zajebiście mnie to cieszy, teraz idź robić strony albo klikane tekstowe gierki.

Startujesz autorze tematu w rajdzie samochodowym umiejąc jedynie jeździc na rowerku. I to takim z bocznymi kółkami. Córce ostatnio taki kupiłem. taki z ciebie programista jak z niej rajdowiec. Wyjebała się na glebę przy pierwszym większym zakręcie. Ty jeszcze nie dojechałeś do żadnego dlatego taki jesteś pewny siebie :)

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

@FrozenShade

Ty musisz napisać książke ! :D

Genialne ;)

Btw..

Mogliśmy się po prostu nie zrozumieć i tyle. Tak czy tak uważam,że PHP nie jest stworzony do gier ;)

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

Ja już wiele razy powtarzałem, że gier nie robi się w PHP i jQuery. Chciałem tylko zaznaczyć, że postawienie serwera napisanego w PHP będzie o wiele lepsze niż AJAX.

Ale kto by tam chciał mnie słuchać. Przecież PHP służy tylko do generowania stron www. :p

Osobiście sam wykorzystuję NodeJs i zrezygnowałem z użycia PHP w mojej grze.

gamedevmania.com

Opublikowano

Prosze Moderatora o zamkniecie tematu.

Opublikowano

Prosze Moderatora o zamkniecie tematu.

Co, tak niewiele masz do powiedzenia w temacie 'tworzenia gier'? Przecież o tym jest ten dział forum. Jak na razie to jedyna rozsądna rzecz, jaką od ciebie usłyszałem, jest to, ze nie chce ci się j**** w c++. Bo mnie też by się nie chciało, c#/java są po prostu stworzone do czegoś takiego jak serwer gry.

Dziubiesz ta swoją gierkę, screeny pokazujesz ale jak dotąd nie widziałem, żebyś się mądrze udzielił w dyskusji. Przerasta cie to?

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Muszę z wami tutaj pisać? Jakoś moje ego nie jest na tyle duże, żeby się tutaj z wami słownie przepychać. Robię swoją gre i stwierdziłem, że odpisywanie na wasze durne posty nie ma sensu. A wy nie wiem po co wciąż o tym piszecie. Pokażcie jakąś gre PRZEGLĄDARKOWA, którą Wy macie, a wtedy może jakieś rady tego kogoś uznam za coś wnoszące, niż czcza gadanina, o tym który z Was jest mądrzejszy, Każdy programista myśli inaczej....

P.S Po co dajesz przykłady gier jak Aion, WoW, czy Metin2? Oni mają mase programistów, grafików, ekonomistów i innych ludzi do tworzenia gry... Tutaj jest mowa o komercyjnej grze...

Opublikowano

Przykład? PGR Online - do odpalenia w przeglądarce i jako instalowany klient. Co prawda odchodzę powoli od wersji przeglądarkowej ale to tylko i wyłącznie z tego powodu, ze nie chce mi się przeskakiwać pewnej kłody, którą Oracle rzucił pod nogi wszystkim programistom appletów javy. Z powodzeniem mógł bym napisać klienta np we flashu a po stronie serwera mieć dokładnie to, co mam teraz, czyli javę.

Według twojego rozumowania niekomercyjne projekty można robić na odwal się?

Jak byś drogi programisto gier przeglądarkowych nie wiedział, to przeglądarka jest jedynie klientem gry, server side możesz mieć napisany jako ASP/JSP. Więcej, możesz sam zbudować serwer www/socketowy w c# lub javie. Możesz go zrobić nawet w c++ lub czystym c!

Tak się tez składa, że istnieją niezależne projekty serwerów do gier, które wymieniłem. Projekty tworzone przez ludzi oczywiście mądrzejszych niż ty, żaden nie jest robiony w php (tak, można zmusić php żeby było serwerem dla gry nie-przeglądarkowej!).

Durne posty powiadasz? Chłopie, ty mój pępuszku internetów, daleko ci jeszcze do posiadania wiedzy pozwalającej na pisanie takich postów ;)

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...