Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Fantasy World - Graficzna Gra MMORPG

Salur

Pytanie

Opublikowano

logo.png

Projekt  gry MMORPG 2D

Gra tworzona jest w oparciu o technolognie takie jak: PHP, AJAX, Javascript oraz JQUERY.

Wykorzystujemy kilka bibliotek Javascript a większość funkcji gry napisana jest przez nas. Za silnik odpowiada język PHP,

natomiast za stronę klienta gry w przeglądarce Javascript.

• System Sterowania - posiadamy w pełni działający system poruszania się strzałkami, myszką oraz klawiszami WSAD (tylko, gdy gracz posiada wyłączony czat). Wszystkie te systemy działają integralnie względem siebie. Chodza również bardzo płynnie.

• Interakcja z innymi graczami - w grze zaimplementowaliśmy kilka możliwości komunikowania się z innymi graczami. Najważniejszą z nich jest to, że widzimy ich dynamiczne na mapie, wraz z animacją ich ruchu. Możemy także handlować, rozmawiać na czacie lub prywatnie, a także zaprosić ich do walki.

• System walki PvP, PvM - posiadamy rozbudowany system walk między graczem, a potworem oraz gracz vs gracz. Każdy potwór ma inne zdolności bojowe, a więc może używać czarów, jest szybszy niż inne, czy też może Cię zatruć! Ale.... Gracz również posiada mnóstwo opcji, dzięki którym na odpowiednim poziomie i z odpowiednimi statystykami może wygrać z każdym przeciwnikiem!

• Opcje gracza - każdy gracz wyposażony jest w menu na dole ekranu gry. Może tam wyświetlić w każdym momencie opcje klanowe, rozpoczęte misje, czy też swój ekwipunek i statystyki. Zakładki te są ciągle rozwijane, aby były jak najbardziej intuicyjne i odpowiednio ułożone.

• Rozbudowa systemów - ciągle rozbudowujemy systemy, które znajdują się w grze. Posiadamy już rozmowy, handel oraz system aukcji z danym NPC. Rozbudujemy także system questów, który nie będzie polegał tylko na otworzeniu skrzynki, ale także na czymś bardziej złożonym, co napewno zaciekawi najbardziej wymagających graczy.

• Interfejs gracza - Dzięki rozbudowanemu systemowi interfejsu, gracz może dostosować interfejs gry i wszystkie okna do swoich potrzeb. Wszystkie zakładki interfejsu są w pełni ruchome i zapisują się po wyjściu z gry.

• System klanów - Gracz ma możliwość dołączenia do klanu, przez co staje się potężniejszy. Jako rodzina klanowa może walczyć oraz zdobywać cenne doświadczenie i jeszcze większą radość z rozrywki.

• Duża ilość rozrywki - Dużo wspaniałych lokacji oraz ciekawych questów. Rozwinięty system umiejętności oraz osiągnięć i wiele wiele więcej.

Nie będzie już więcej beta-testów. Niedługo startuje oficjalna wersja gry.

Gorąco zapraszamy na nasze forum w celu dyskusji na temat gry.

Przydatne linki:

http://fantasy-world.pl/
http://fantasy-world.pl/?page=forum

SCREENY:

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Potrzebujesz czegoś? Oznacz mnie @Salur

• Odpowiedzi 375
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cały czas odpisujecie w kólko to samo... Z Twoich postów FrozenShade, wynika, że jesteś nie wiadomo kim w tej dziedzinie i każdy ma Ciebie się słuchać. Dlaczego piszesz, że odrazu źle to robie? PGR nie jest w 100% grą przeglądarkową, trzeba specjalnie jave instalować, żeby w to pograć...

Więcej w tym temacie już Wam nie odpisuje. To poprostu nie ma sensu. Skończe pisać grę i zobaczymy wtedy, co i jak jest zrobione.

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Opublikowano

Gry flashowe tez nie są przeglądarkowymi bo musisz mieć wtyczkę, to samo z unity? Proszę cię, daruj mi swoja dziwną logikę.

tak, na tym forum i w tym dziale jestem nie wiadomo kim. Ty jeszcze nawet pryszczy nie wyciskałeś jak ja pisałem pierwsze komercyjne programy. Niestety, ale moje lata doświadczeń i brednie, które tutaj ludki wypisują na tym forum dają mi prawo do krytykowania. A wredny charakter dodatkowo nie skłania mnie do przebierania w słowach.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Ja się doczepię, przy instalacji javy jest informacja że aż 3 biliony (poprawcie mnie jeśli się mylę) komputerów ma zainstalowaną jave. Więc nie rozumiem o co chodzi z "specjalną instalacją" skoro każdy normalny użytkownik tą javę ma zainstalowaną.

A co do Frozen to w przeciwieństwie do ciebie dużo umie, i stara się odwieźć cię od napisania czegoś czego będziesz żałował.

A co do twoich ostatnich słów to życzę powodzenia, i czekam aż się poddasz. Bo gra może ci wypali, ale co ci da produkcja którą pochwalisz się przed znajomymi? No chyba że masz dużo kasy, i jesteś na tyle hojny że będziesz dorzucał się do serwera i nie planujesz na grze zarabiać. Każdego szkoda.

mca.png
Opublikowano

Ja się doczepię, przy instalacji javy jest informacja że aż 3 biliony (poprawcie mnie jeśli się mylę) komputerów ma zainstalowaną jave. Więc nie rozumiem o co chodzi z "specjalną instalacją" skoro każdy normalny użytkownik tą javę ma zainstalowaną.

Tam pisze o 3 bilionach urządzeń a nie komputerów. A to kolosalna różnica. Kolega z pracy z tego co wiem bawi się aktualnie embedded javą na mikrokontrolerach (takie cuś, co nawet systemu operacyjnego nie ma).

Generalnie z javą było kiedyś lepiej na platformie PC. Teraz nawet mając javę zainstalowaną prawdopodobnie nie uruchomisz mojej gry bezpośrednio na stronie, musiał byś się grzebnąć w ustawieniach dot. bezpieczeństwa (brak certyfikatu). Na stronie PGRa masz opcje 'uruchom w okienku', jest to alternatywny sposób uruchamiania webowych appek javy (tzw Java Web Start). Loader jest podpisany certyfikatem dla open source (który udało mi się wyrwać za free). Mógł bym oczywiście samą grę podpisać tym certem, startowała by elegancko w przeglądarce, ale wtedy musiał bym opublikować jej kod.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

eeee. Właśnie przeczytałem na stronie gry, że Salur to grafik. Panowie zwracamy honor. Kolega mógł nie zrozumieć 90% postów w tym temacie.

gamedevmania.com

Opublikowano

Posty pisane są przez Gitu a nie Salura.

Opublikowano

eeee. Właśnie przeczytałem na stronie gry, że Salur to grafik. Panowie zwracamy honor. Kolega mógł nie zrozumieć 90% postów w tym temacie.

Posty pisane są przez Gitu a nie Salura.

Wydaje mi się, że i tak nie zrozumiał 90% postów ;)

Gitu - student informatyki. Główny pomysłodawca projektu, stworzył 90% silnika gry, współtworzy niektóre grafiki, potwory jak i teksty dla NPC.

Czego cię uczą na tej informatyce? (nie odpowiadaj, to pytanie retoryczne)

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Kiedyś, dawno dawno temu byłem studentem informatyki. Na pierwszym semestrze było 350 szt. kolorowej młodzieży (kolorowe ubrania a nie skóra). Była np taka różowa barbie. Różowa torebka, różowe kozaczki, tlenione włosy... "Ja to muszę studiować, żeby rentę po tatusiu dostawać. Ta informatyka to chyba taki nowoczesny i dobry kierunek więc się zdecydowałam" - dziewczę uzasadniało swoją obecność.

I pomimo, że poziom tej informatyki był tak mizerny, że aż bolało (pytania egzaminacyjne do dzisiaj noszę w specjalnym zeszyciku i stanowią one doskonały rozweselacz w każdej kolejnej firmie, w której się zatrudniam), to z 350 osób na ostatnim semestrze zostało 30. Barbie odpadła na pierwszym.

Więc sry, ale tytuły magistra informatyki nie robią na mnie wrażenia. A chwalenie się z bycia studentem jest przezabawne.

Student nawet nie chce podjąć dyskusji w temacie, który go bezpośrednio dotyczy. "Deszcz pada" ....

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Ludzie twórca Margonem  zaczynał tworzyć grę i wcale nie wyglądała lepiej niż to co jest pokazane... Też był studentem informatyki i do czego doszedł ? Zastanówcie się czasem czy warto robić z siebie idiotów i wykłócać się o wszystko, byle tylko kogoś zniechęcić do tworzenia gry. Zadam teraz podstawowe pytanie, dlaczego>? Dlatego bo boicie się konkurenci! Jesteś kozak to zrób coś podobnego, a nie tylko jęcz i wyśmiewaj innych! Do obu panów wcześniej!!

Opublikowano

Ludzie twórca Margonem  zaczynał tworzyć grę i wcale nie wyglądała lepiej niż to co jest pokazane... Też był studentem informatyki i do czego doszedł ? Zastanówcie się czasem czy warto robić z siebie idiotów i wykłócać się o wszystko, byle tylko kogoś zniechęcić do tworzenia gry. Zadam teraz podstawowe pytanie, dlaczego>? Dlatego bo boicie się konkurenci! Jesteś kozak to zrób coś podobnego, a nie tylko jęcz i wyśmiewaj innych! Do obu panów wcześniej!!

Kiedy on studiował "informatyka" była "informatyką". Dlaczego nie wyglądała lepiej? Bo się lepiej nie dało. Serio.

Opublikowano

Ile powstaje klonów margo i ile z nich odniosło sukces? Chodzi o to, że twórca margo zrobił coś w miarę oryginalnego, co teraz wielu domorosłych programistów stara się nieskutecznie skopiować.

Nie boję się takiej konkurencji, daleko jej do mojej ligi. Z 'konkurencją', która trzyma jakiś sensowny poziom żyję całkiem dobrze i w zgodzie.

Po co mam robić coś podobnego? Kolejnego klona margo? Musiał bym się na łby pozamieniać z sam-wiesz-czym. Wystarczy, że robię coś, czego pod względem jakości wykonania i wydajności nigdy nie dogonicie.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Przynajmniej twórca margonem dał sobie spokój z PHP.

Cytat z wywiadu:

Stary silnik był pisany w PHP, nie dawał sobie rady z co raz większą ilością graczy online i synchronizacją serwerów. Nowy silnik napisany w C++ był po prostu logicznym tego następstwem. Poza tym ponowne napisanie go pozwoliło z góry lepiej go zaprojektować i przygotować pod nowe rozszerzenia w grze.

Więc ten cytat to chyba podsumowanie, że gier nie robi się w PHP.

gamedevmania.com

Opublikowano

Ile powstaje klonów margo i ile z nich odniosło sukces? Chodzi o to, że twórca margo zrobił coś w miarę oryginalnego, co teraz wielu domorosłych programistów stara się nieskutecznie skopiować.

Nie boję się takiej konkurencji, daleko jej do mojej ligi. Z 'konkurencją', która trzyma jakiś sensowny poziom żyję całkiem dobrze i w zgodzie.

Po co mam robić coś podobnego? Kolejnego klona margo? Musiał bym się na łby pozamieniać z sam-wiesz-czym. Wystarczy, że robię coś, czego pod względem jakości wykonania i wydajności nigdy nie dogonicie.

Niezbadane są ścieżki, którymi błądzisz...

Cytat z wywiadu:

Zadajmy sobie pytanie, który język programowania jest rozwijany najbardziej? :)

Przytoczę fb :D

Opublikowano

Nie wiem co rozumiesz po pojeciem bardziej rozwijany.

Oba te jezyki sa rozwijane w ten sposob by byly jak najlepsze w tym do czego zostaly stworzone.

gamedevmania.com

Opublikowano

Niezbadane są ścieżki, którymi błądzisz...

Niezbadana to jest lokalizacja twojego mózgu, chociaż podejrzewam, że zwyczajnie przesunął ci się o jakiś metr w stronę odbytu.

FB jest skompilowany do c++ przez narzędzie, które sami sobie stworzyli, ponieważ php ich zawiodło pod względem wydajności.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Tak z innej beczki, ten co mówi że "php jest tylko do stron" jest w błędzie.
Kilka przykładów:
http://www.masnun.com/2013/12/15/multithreading-in-php-doing-it-right.html
http://en.wikipedia.org/wiki/PHP-Qt
http://php.net/manual/en/function.w32api-register-function.php (da sie nawet "cheata" napisać)
https://github.com/phpopengl (^^^^ z overlay'em)
Co prawda większość to sztuka dla sztuki, ale da sie? Da sie.

Co do PHP jako serwera, dobrym rozwiązaniem to nie jest, lepiej by było to napisać w C++(a może i w jakimś JIT'owym, w niektórych przypadkach są szybsze).

Do @foxbond` i @FrozenShade , "Człowiek uczy się na błędach", VPS/Dedyk nie wyrobi? Drugiego nie będzie się opłacało kupować? Kodu w PHP nie da się bez końca optymalizować. I tak wyjdzie na jedno(no chyba że gra padnie) , po co drążyć temat?

Nie pomagam na PW, od tego macie forum!!!

#PHP-things

08FMpDu.png

Opublikowano

Po co drążyć temat? Bo Frozen umie masakrować tych użyszkodników bardziej niż Korwin lewaków.

A ja lubię to czytać. To jest chyba najlepsza rozrywka w internecie.

A tak na serio to ludzi trzeba uświadamiać, że w temacie programowania aplikacji sieciowych i tworzenia gier mają minimalną wiedzę. I ci ludzie jeszcze śmią mówić że wiedzą lepiej/więcej.

gamedevmania.com

Opublikowano

@Vesim

Autor tematu jest niereformowalną rozwielitką i dla mnie jest zwyczajnie stracony. Ale być może ten temat czyta lub przeczyta ktoś inny z planami stworzenia gry w php. I dzięki niemu zacznie tworzyć w jakiejś innej, lepszej do danego zagadnienia technologii.

@Writen

Myślę, że Korwin mógł by się sporo ode mnie nauczyć ;)

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

A ja powiem tak, php może nie jest wydajne jak c++, czy tam inne języki tym podobne, ale jest możliwość przybliżenia się, a nawet zrównania z nimi po przez  różnego rodzaju kompilatory. Ja jestem za rozwiązaniami socketowymi, ale jeżeli autor chce pisać w php to nie ma żadnych przeciw wskazań, aby to robił.. 

Opublikowano

Cytat z wywiadu:

Jakie podsumowanie? Bo twórcy margo tak zrobili to znaczy, że to jest słuszne i mamy robić tak jak oni? No wybacz, oni są akurat bardzo złym przykładem.

Ja jestem za rozwiązaniami socketowymi, ale jeżeli autor chce pisać w php to nie ma żadnych przeciw wskazań, aby to robił.. 

co mają sockety (sposób komunikacji) do php (języka programowania)?

//hahaha podbiliśmy ten temat prawie tak bardzo jak ten dot. Danarroth :D

Opublikowano

Foxbond. To znaczy twoim zdaniem źle zrobili rezygnując z PHP?

Jak dla mnie to rzecz, którą powinni zrobić na samym początku. I tu nie chodzi o to czy gra jest dobra. Bo ja sam w to nie gram. Ale sam fakt, że zmienili technologię na lepszą świadczy o tym, że się przekonali na własnej skórze że PHP nie jest dobrym rozwiązaniem.

Wszyscy, którzy robią grę 2D z wykorzystaniem PHP są dla mnie po prostu skreśleni.

Kto powiedział, że gra mmo przeglądarkowa musi być napisana w PHP?

gamedevmania.com

Opublikowano

@kawus121
Ty nadal nie rozumiesz. Autor niech to sobie pisze nawet w Atari BASIC jak ma taką ochotę.
A powiem tak: gówno wiesz. Wydaje ci się, że coś rozumiesz a wypisujesz brednie.

@foxbond`
(nie)lubienie margo odkładamy na bok, liczy się podejście do tematu. To ludzie, którzy na własnej dupie przekonali się o ułomności php. Przekonał się o tym również facebook. Twórcy margo przepisali serwer, twórcy fb zrobili sobie do tego narzędzie. Efekt ten sam - otrzymali kod źródłowy w c++ który dalej rozwijali, php poszedł w odstawkę.

Jednym z wyznaczników inteligencji jest umiejętność uczenia się na cudzych błędach. Widzimy tutaj, że autor tematu jest kompletnym debilem bo nie dopuszcza do siebie faktu, że KTOŚ JUŻ KIEDYŚ ROBIŁ TO SAMO co on i JUŻ TAK NIE ROBI.

Każdy język i każda technologia są zajebiste w zadaniach i zagadnieniach do których zostały stworzone. PHP nie został stworzony do robienia gier (konkretnie dynamicznych gier mmo). Więc pytam się po raz kolejny, po c**j ktoś chce grzebieniem ścinać drzewo?

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...