Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Fantasy World - Graficzna Gra MMORPG

Salur

Pytanie

Opublikowano

logo.png

Projekt  gry MMORPG 2D

Gra tworzona jest w oparciu o technolognie takie jak: PHP, AJAX, Javascript oraz JQUERY.

Wykorzystujemy kilka bibliotek Javascript a większość funkcji gry napisana jest przez nas. Za silnik odpowiada język PHP,

natomiast za stronę klienta gry w przeglądarce Javascript.

• System Sterowania - posiadamy w pełni działający system poruszania się strzałkami, myszką oraz klawiszami WSAD (tylko, gdy gracz posiada wyłączony czat). Wszystkie te systemy działają integralnie względem siebie. Chodza również bardzo płynnie.

• Interakcja z innymi graczami - w grze zaimplementowaliśmy kilka możliwości komunikowania się z innymi graczami. Najważniejszą z nich jest to, że widzimy ich dynamiczne na mapie, wraz z animacją ich ruchu. Możemy także handlować, rozmawiać na czacie lub prywatnie, a także zaprosić ich do walki.

• System walki PvP, PvM - posiadamy rozbudowany system walk między graczem, a potworem oraz gracz vs gracz. Każdy potwór ma inne zdolności bojowe, a więc może używać czarów, jest szybszy niż inne, czy też może Cię zatruć! Ale.... Gracz również posiada mnóstwo opcji, dzięki którym na odpowiednim poziomie i z odpowiednimi statystykami może wygrać z każdym przeciwnikiem!

• Opcje gracza - każdy gracz wyposażony jest w menu na dole ekranu gry. Może tam wyświetlić w każdym momencie opcje klanowe, rozpoczęte misje, czy też swój ekwipunek i statystyki. Zakładki te są ciągle rozwijane, aby były jak najbardziej intuicyjne i odpowiednio ułożone.

• Rozbudowa systemów - ciągle rozbudowujemy systemy, które znajdują się w grze. Posiadamy już rozmowy, handel oraz system aukcji z danym NPC. Rozbudujemy także system questów, który nie będzie polegał tylko na otworzeniu skrzynki, ale także na czymś bardziej złożonym, co napewno zaciekawi najbardziej wymagających graczy.

• Interfejs gracza - Dzięki rozbudowanemu systemowi interfejsu, gracz może dostosować interfejs gry i wszystkie okna do swoich potrzeb. Wszystkie zakładki interfejsu są w pełni ruchome i zapisują się po wyjściu z gry.

• System klanów - Gracz ma możliwość dołączenia do klanu, przez co staje się potężniejszy. Jako rodzina klanowa może walczyć oraz zdobywać cenne doświadczenie i jeszcze większą radość z rozrywki.

• Duża ilość rozrywki - Dużo wspaniałych lokacji oraz ciekawych questów. Rozwinięty system umiejętności oraz osiągnięć i wiele wiele więcej.

Nie będzie już więcej beta-testów. Niedługo startuje oficjalna wersja gry.

Gorąco zapraszamy na nasze forum w celu dyskusji na temat gry.

Przydatne linki:

http://fantasy-world.pl/
http://fantasy-world.pl/?page=forum

SCREENY:

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Potrzebujesz czegoś? Oznacz mnie @Salur

• Odpowiedzi 375
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

5.png

A tutaj nowe zdjęcie z panelu przyjaciół... wygląda on coraz ładniej. Aktualnie pracujemy nad zakładką pomoc oraz ogólnymi zakładkami, w które może wejść gracz. Za niedługo dodamy także zdjęcia z walki PvM

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Opublikowano

grafika mapy jest taka jak w Eclipse origins ;P Gra wygląda super. ;P

Co do mapki, to na razie jest testowa. :)

Opublikowano

Co do mapki, to na razie jest testowa. :)

I tak jest okej. ;P Jakiś gotowy silnik czy pisane od 0? Bardzo mi zależy na prawdzie więc pisz na PW jak coś. ;P 

Opublikowano

I tak jest okej. ;P Jakiś gotowy silnik czy pisane od 0? Bardzo mi zależy na prawdzie więc pisz na PW jak coś. ;P 

Silnik jest pisany od ,,zera'' , nie jest to jakiś gotowy silnik z internetu.

Opublikowano

Kiedy ruszacie z jakąś Close Betą ? Dalej używacie PHP'a czy staracie się poznać inne technologie które ułatwią wam prace i przyśpieszą serwer?

hcq0.png

Opublikowano

Akurat z php nie będę rezygnował, nie ma to dla mnie różnicy, czy to będzie php, czy c++, a napewno z c++, lub czymś innym będzie więcej pierdolenia. Aczkolwiek zmieniłem ostatnio połączenie z bazą danych. Przedtem używałem zapytań od mysql_query, a teraz korzystam z PDO. Pozatym najłatwiej mi to pisać w PHP.

Co do beta testów, rozpoczną się one, gdy ukończymy wszystkie zakładki do dyspozycj gracza, kilka mapek oraz walkę pomiedzy graczem, a potworem, więc jest to jakieś 2-3 tygodnie

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngSalur Na pewno będzie łatwiej ale czy serwer wam wytrzymie :D Pomyśl sobie zapytania Ajaxowe do serwera PHP przez dużo osób w małym odstępie czasowym, hosting nie wyrobi. Ale ja chce zobaczyć jak już to powstanie ;-) Z desingu jest bardzo fajne ;-) Od back-endu się zobaczy. Czekam na beta testy. A próbowaliście jakieś stress testy ? Btw moim zdaniem PDO jest wolniejsze niż mysql_query (ale za to PDO jest lepsze bo obsługuje różne bazy), dlatego że tworzenie obiektów jest dużo wolniejsze niż wywołanie funkcji ;-) (jak sie myle poprawić)

hcq0.png

Opublikowano

Akurat serwer będzie taki, który będzie starczył dla dużej ilości zapytań :D

Wydajność zostanie sprawdzony dopiero, gdy zagra więcej osób niz tylko max. 4 :D

Akurat na PDO przerzucam się z musu, gdyż w przyszłości mysql_query przestanie być wspierane przez PHP, a także ma trochę lepsze zabezpieczenia "już w sobie".

Stressery tzn?

Opublikowano

Serwer cały czas działa na vps od ovh. Stwierdziłem, że nie ma co więcej kupować dla maksymalnie 10-20 osób do testów lepszego sprzętu. Jeśli chcesz, możesz otrzymać beta testera, jeśli napiszesz na priv.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngSalur Z chęcią zobacze jak będzie dużo ludzi online i czy serwer wytrzyma ;-) Trzymam kciuki za projekt i jestem jak najbardziej za. Pytanie 2 korzystaliście z darmowych grafik ? :)

hcq0.png

Opublikowano

Narazie zostało rozdane kilka kluczy do testów. W nastepnym tygodniu rozdamy około 5 kluczy, gdyż w planie jest sporo do zrobienia

Opublikowano

xx

Opublikowano

Wreszcie jakaś sensowna gra, widzę że wszystko dopasowane, interfejs prosty w obsłudze. Na pewno zagram! życzę powodzenia ;-)

PS: Kiedy oficialny start?

Opublikowano

Jeśli twierdzicie że PDO jest wolne to dlaczego nie skorzystacie z mysqli ?

akurat ja tak nie twierdze, aczkolwiek różnice są niewielkie, przy małych zapytaniach

DizioQ - silnik gry będzie ukończony prawdopodobnie na poczatku sierpnia. Gorzej z mapami i fabułą :D Za niedługo będziemy potrzebować kilku map makerów, którzy nadadzą troche życia tej grze :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...