Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Resthea.eu [Dedyk] [Hard]

Qentinios

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 523
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Wiedziałem, że ten serwer tak skończy ;) jutro pewnie lepiej nie będzie i dojdą jakieś bugi.

Na neuroxie winchester i ktoś tam za mało kasy na dobrego dedyka zebrali, że tak szybko padliście?

szykować serwer ponad rok i myśleć, że nie będą go ddosować ;_;

w każdym razie życzę powodzenia w końcu ludzie i tak zobaczą, że serwer jest postawiony tylko pod IS

Pozdrawiam (Ps. jak ma ktoś zamiar hejtować to od razu piszę, że mam prawo do napisania opinii o serwerze)

Opublikowano

Wiedziałem, że ten serwer tak skończy ;) jutro pewnie lepiej nie będzie i dojdą jakieś bugi.

Na neuroxie winchester i ktoś tam za mało kasy na dobrego dedyka zebrali, że tak szybko padliście?

szykować serwer ponad rok i myśleć, że nie będą go ddosować ;_;

w każdym razie życzę powodzenia w końcu ludzie i tak zobaczą, że serwer jest postawiony tylko pod IS

Pozdrawiam (Ps. jak ma ktoś zamiar hejtować to od razu piszę, że mam prawo do napisania opinii o serwerze)

!!Na neuroxie winchester i ktoś tam za mało kasy na dobrego dedyka zebrali, że tak szybko padliście?!!

To jest Opinia? Sam hejtujesz bo to zdanie nie jest opinią tylko hejtem....

Zobaczymy jak bedzie jutro :) ja tam czekam :D

Opublikowano

Mogę dostać nawet perma, bo mi nie zależy ale powiem tak...

Wy kurwa pajace jebane... Wy nie widzicie, że administracja robi co może? Wiecie co wszystko przepuszcze, ale teraz kurwa nie. Jak sravie na samym początku atakowały DDoS'y od grubego i pajac szymek pisał że to DDoSy potrafiliście zrozumieć i ciskaliście grubego, ale gdy Administracja NAGMINNIE piszę, że to ataki mocne idą z 3 flanek albo i czterech obrzucacie większośc z was ich mięsem pisząc banały typu "noo ja kurwa wiedziałem że tak bd bo jaj jestem Bruce Wrzechmogący i nabije posta hihi" postawcie DOBRY serwer przedewszystkim, wrzućcie go, opublikujcie i gdy wam pierdolną ddosa to się z gleby nie pozbieracie robaki ;)

Piszę tu do 85% Społeczności piszącej "A nie mówiłem, wow... coza gupia administracja hehehe".

Jak wam się nie podoba idźcie na sravie, kurwalstros, czy szajzer restie. Admini ogarną, zrobią co trzeba właczą serwer to i tak wrócicie i będzie nagle dobrzy w stosunku do adminów.

Rozumiem, że serwery dzisiejsze to padaka, ale dajmy szanse za każdy razem, no kurwa ludzie....

I tak pewnie do was nie dotrę ale jak patrzę na takie posty to aż pięść sama się zamyka jak takie seryjne laiki wsadzają nosa nie w ta dziure, co należy.

­graphic.png

Opublikowano

A ja widziałem że tak będzie. Bo zawsze tak jest Qentions wielka gwiazda mpc własnie pokazała jak wyglądają jego serwery...

PS. Koledzy Xanika z reala w topce .. Przypadek ? Nie sądzę..

Nie polecam

05.10.13 23:53 - THE END

wrócę kiedyś...

Opublikowano

Nie ma to jak korzystać z jakiegoś gównianego hosta.

Wiadomo, że jedynym sensownym hostem jest hosteam.

Ja nawet nie wiem gdzie ta resthea stoi...

Efekt śledzenia:

y4oujw.jpg

Przez Francję do Afryki, albo innego zadupia.

Pakiet doszedł po prostu do hosta, który nawet nie ma opisu.

Przenieście się na hosteam, tam by nie było żadnego problemu, bo oni wiedzą jak sobie z atakami radzić.

Ja rozumiem, że wy oczywiście musicie być oryginalni i zakupić maszynę w jakimś innym hoście niż wszyscy.

Za tą oryginalnością idzie to, że inne serwery nie padają, a wasz pada - To go wyróżnia jak na razie, bo efektów tej prezentacji w grze nie dałem rady nawet zobaczyć.

Moje wrażenia z 5 minut gry jakie umożliwił mi serwer:

1. Minuta myślenia jak wybrać królestwo.

2. Wejście do gry i zauważenie braku podłogi na startowej mapie.

3. Potwierdzenie wyboru królestwa (te czarne królestwo).

4. Respie się na jakimś zadupiu.

- Tekstury wyglądają tak jakby ktoś rzucił balonem z białą farbą i rozmazał to mopem.

- Jest noc, a gratis nicki graczy są czarne i ni ch*j nie da się ich odczytać.

- Miasto jest rozwalone na pół terenu królestwa, sporo chodzenia od NPC do NPC.

5. Już biegnę na spota... Wychodzę z miasta i moim oczom ukazuje cię coś takiego:

8bejxr.jpg

Poważnie tak wyglądają moby w nocy. Od spodu są tak jasne jakby miały neony, a u góry totalnie ciemne.

6. Dobra olewam wygląd mobów. Zauważam, że mam tylko 5 pelerynek więc ostrożnie biorę pierwszego spota i go ubijam, mam 4 LvL. Idę kawałek dalej dosłownie 10 kroków i biorę spota, nagle padam na hita tak po prostu. Myślę sobie co się dzieje... Patrze, a tu normalnie mu-rangi (16 lvl) są w grupkach z psami i zabijają mnie na hita.

Nie wiem czy to tak miało być, że na spocie jest 20 mu-rangów, ale za bardzo kombinujecie... Chcecie dobrze, ale w ten sposób robicie niegrywalne gówno, jak można dodać na expowisko dla 1-6 LvL'a mini-bossy z 16 LvL'ami.

7. Dobiłem 5 LvL bijąc po grupce, bo użycie peleryny kończyło się zgonem spowodowanym przez 20 mu-rangów.

8. Wracam do miasta po skille i nagle mnie wywaliło - Koniec.

Moje wrażenia są złe. Wstanę dzisiaj rano o tej 8:00 i jak nie włączą serwera do 9:00 to ja podziękuje, bo serwer nie jest aż taki świetny, żebym swój czas marnował.

Pozdrawiam, a sam serwer nawet nie przypomina Metina... O klimacie możecie pomarzyć.

@Down

Masz pie**olca z przerzutami na ryj?

Rzeczywiście hacking pełna gęba.

Wpisać ping w celu uzyskania IP i wysłać pakiet "Tracert" żeby swoją drogę pokazał.

Myślisz, że ja się szczycę tym?

Po prostu sprawdziłem z ciekawości.

Dla ciebie to pewnie jest wiedza ponad normę.

Najpierw coś przeczytaj chociaż za nim się zbłaźnisz pajacu.

2w4gxes.jpg

Opublikowano

Nie ma to jak korzystać z jakiegoś gównianego hosta.

Wiadomo, że jedynym sensownym hostem jest hosteam.

Ja nawet nie wiem gdzie ta resthea stoi...

Efekt śledzenia:

y4oujw.jpg

Przez Francję do Afryki, albo innego zadupia.

Pakiet doszedł po prostu do hosta, który nawet nie ma opisu.

Przenieście się na hosteam, tam by nie było żadnego problemu, bo oni wiedzą jak sobie z atakami radzić.

Ja rozumiem, że wy oczywiście musicie być oryginalni i zakupić maszynę w jakimś innym hoście niż wszyscy.

Za tą oryginalnością idzie to, że inne serwery nie padają, a wasz pada - To go wyróżnia jak na razie, bo efektów tej prezentacji w grze nie dałem rady nawet zobaczyć.

Moje wrażenia z 5 minut gry jakie umożliwił mi serwer:

1. Minuta myślenia jak wybrać królestwo.

2. Wejście do gry i zauważenie braku podłogi na startowej mapie.

3. Potwierdzenie wyboru królestwa (te czarne królestwo).

4. Respie się na jakimś zadupiu.

- Tekstury wyglądają tak jakby ktoś rzucił balonem z białą farbą i rozmazał to mopem.

- Jest noc, a gratis nicki graczy są czarne i ni ch*j nie da się ich odczytać.

- Miasto jest rozwalone na pół terenu królestwa, sporo chodzenia od NPC do NPC.

5. Już biegnę na spota... Wychodzę z miasta i moim oczom ukazuje cię coś takiego:

8bejxr.jpg

Poważnie tak wyglądają moby w nocy. Od spodu są tak jasne jakby miały neony, a u góry totalnie ciemne.

6. Dobra olewam wygląd mobów. Zauważam, że mam tylko 5 pelerynek więc ostrożnie biorę pierwszego spota i go ubijam, mam 4 LvL. Idę kawałek dalej dosłownie 10 kroków i biorę spota, nagle padam na hita tak po prostu. Myślę sobie co się dzieje... Patrze, a tu normalnie mu-rangi (16 lvl) są w grupkach z psami i zabijają mnie na hita.

Nie wiem czy to tak miało być, że na spocie jest 20 mu-rangów, ale za bardzo kombinujecie... Chcecie dobrze, ale w ten sposób robicie niegrywalne gówno, jak można dodać na expowisko dla 1-6 LvL'a mini-bossy z 16 LvL'ami.

7. Dobiłem 5 LvL bijąc po grupce, bo użycie peleryny kończyło się zgonem spowodowanym przez 20 mu-rangów.

8. Wracam do miasta po skille i nagle mnie wywaliło - Koniec.

Moje wrażenia są złe. Wstanę dzisiaj rano o tej 8:00 i jak nie włączą serwera do 9:00 to ja podziękuje, bo serwer nie jest aż taki świetny, żebym swój czas marnował.

Pozdrawiam, a sam serwer nawet nie przypomina Metina... O klimacie możecie pomarzyć.

UWAGA WSZYSCY MAMY TUTAJ CMD HACKERA

I co do hostingu to HosTeam jest dobry ale nie najlepszy do niedawna był nim OVH jednak teraz dali zbyt mocne firewall-e i nie są one optymalne pod serwery Metina , tylko pod wielkie organizacje.

@topic .. serwer-a nie polecam.

05.10.13 23:53 - THE END

wrócę kiedyś...

Opublikowano

http://www.youtube.com/watch?v=TZxWkmINjtY

Polecam tą serwerownie xDDDDD Wytrzyma Dildo z Nasa!

Topic:

Nie dajcie dzisiaj dupy!!! Dlaczego ta serwerownia skoro najlepsze Polskie serwery stoją na sprawdzonej serwerowni? Nie wiem dlaczego tak postąpiliście ale to zjebauooo wam start i dużą ilość graczy.

Jak dzisiaj nie bedzie problemy i wystartujecie, to bedzie git!!!!

Opublikowano

A ja powiem tyle wypadki się zdarzają sam dokładnie o tym wiem. Narzekacie na serwerownie, nie oszukujmy się jak ktoś się uweźmie to i hosteam nic nie zdziała.

Gracze będą hejtowali każdy błąd/zgrzyt w pracy administracji, nie dajcie się ponieść róbcie swoje, a jak wszystko wam wyjdzie i po układa to zapewniam was, że graczy będziecie mieli sporo.

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Uważam tak samo jak bil3t , to niewasza wina ,ze albo was ddosuja albo serwerownia zwaliła. Administracja pracowała 2lata , a wy probujecie zniszczyć ich wypociny w parę godzin. To jest dla mnie śmieszne ,ze większość ludzi z tego forum nie potrafi docenić wkładu. 70% z was tylko siedzi na dupie i gra + dochodzą hejtybo bez gry nie wytrzymacie nawet "tygodnia"

Opublikowano
Dziś rano będziemy dalej walczyć o sprawność serwera - w godzinach 9-12 odbędzie się pierwsza próba przywrócenia go do działania.

Nie, nie ma resetu postaci - postaci które zostały stworzone do tej pory będą działać.
Autor: Administrator
Data: ~05.01.2014 o godz. ~05:04

słaby jestem w te miecze...

Opublikowano

To teraz taka moja opinia.. ( na temat is )

Wiadomo, że serwer musi się z czegoś utrzymać ( przecież to proste ) Ale Czy wy czasami nie przesadziliście z tym is'em? i jeszcze te ceny..

Przecież jak gracze to rano zobaczą, to pouciekają z serwera niczym muchy przed muchozolem. xD

Kupisz głupiego lwa i już możesz lecieć na topkę.. taka prawda.

Nie wspomnę o innych przedmiotach,

Dla mnie serwer typowo postawiony pod hajs( wiadomo, że inni tak nie myślą, bo robili go rok.. bla, bla, bla. ) to moja opinia i nie obchodzi mnie zdanie innych hejterów.

Pozdrawiam, ps: ponoć jak się doładuje sm'y za 30 zł to nie dostaję się tych 280 sm tylko 90, lepiej to naprawcie. :) ( nie, nie ja doładowałem xD )

Oby ten serwer nie skończył jak Restia, czyli wbije Ci taki Janek na serwer, napier sobie kuponów sm i ma wszystkich w dupie, bo i tak będzie TOP1.

Do tego ktoś pisał, że w topce są koledzy Xanika z reala.. ciekawie.

Osobiście sam popatrzę co będzie dalej..

Tak jak ktoś napisał na waszym forum, bez is'a-hard, z is'em-medium. Beka xD

10616653_1489419637980205_70507861520869

Opublikowano

To teraz taka moja opinia.. ( na temat is )

Wiadomo, że serwer musi się z czegoś utrzymać ( przecież to proste ) Ale Czy wy czasami nie przesadziliście z tym is'em? i jeszcze te ceny..

Przecież jak gracze to rano zobaczą, to pouciekają z serwera niczym muchy przed muchozolem. xD

Kupisz głupiego lwa i już możesz lecieć na topkę.. taka prawda.

Nie wspomnę o innych przedmiotach,

Dla mnie serwer typowo postawiony pod hajs( wiadomo, że inni tak nie myślą, bo robili go rok.. bla, bla, bla. ) to moja opinia i nie obchodzi mnie zdanie innych hejterów.

Pozdrawiam, ps: ponoć jak się doładuje sm'y za 30 zł to nie dostaję się tych 280 sm tylko 90, lepiej to naprawcie. :) ( nie, nie ja doładowałem xD )

Oby ten serwer nie skończył jak Restia, czyli wbije Ci taki Janek na serwer, napier sobie kuponów sm i ma wszystkich w dupie, bo i tak będzie TOP1.

Do tego ktoś pisał, że w topce są koledzy Xanika z reala.. ciekawie.

Osobiście sam popatrzę co będzie dalej..

Tak jak ktoś napisał na waszym forum, bez is'a-hard, z is'em-medium. Beka xD

Ten ItemShop mi wygląda na robiony na szybko i nie przemyślany.

Ja też się wypowiem na jego temat i itemów które można w nim kupić.

Więc tak znalazłem pozycje w IS'ie, która wyjaśni wam brak butów wiatru na start:

s8aq3o.jpg

Tragedia to nie jest, że buty wiatru są w IS'ie, bo nie są one drogie, a z misji dostajemy SM'y.

Można na nie zarobić, ale nie prościej je po prostu było dać na start?

Kupony droższe od ilości SM, które z nich można otrzymać. Rozumiem, że chcecie zarobić na serwerze ale w takim wypadku po prostu kradniecie graczom SM'y.

t93b6g.jpg

Kupując taki kupon gracz traci około 15 zł. Czyli wydał około 120 zł na taką ilość SM, czyli wam już te pieniądze po prostu przelał i macie je, a wy mu z tej puli 15 zł odbieracie. Rodzi się pytanie na cholerę?

Teraz mój faworyt u nich w IS'ie, czyli setki.

mt9uxm.jpg

Jeżeli te setki nie są po blokowane na wojnach gildii, to wojny gildii będą czysta przyjemnością dla pakujących w IS'a.

Pomijam już fakt, że ten przedmiot ułatwia w bardzo znaczącym stopniu expienie, bicie bossów i przeganianie kogoś z spota.

Na dobitkę za taką cenę taka ilość wydacie 30 zł i macie 120 takich setek.

Jak myślicie ile kosztuje skill na G1 na tym serwerze?

waslns.jpg

Policzmy, oczywiście liczymy rady razem z zwojami egzorcyzmu.

Zaczynamy!

55 + 55 = 110

110 : 5 = 22

22 * 45 = 990

990 SM ~ 110 ZŁ

110 ZŁ = 1 SKILL

Pięknie, czyli wbicie skilli na G1 średnio kosztuje 550 ZŁ.

Moim zdaniem o 10 SM mniej i ceny by były o wiele lepsze...

Nie wiem kogo stać na to żeby na serwerze wydać 110 ZŁ na jednego skilla, do tego na serwerze który stabilnością się nie popisał.

Kolejna rzecz to białe flagi.

uf0j0u.jpg

Nie będę się wypowiadał, bo to jest to samo co setki.

Miłych wojen gildii.

Wierzchowce... Śmiechu warte, zobaczcie sami:

hv27yx.jpg

Proponuje od razu dać tym wierzchowcom +5.000 ATK i 30.000 PŻ.

250 ATK i 2.500 PŻ w jednym wierzchowcu?

Poza tym 250 ATK i 2.500 PŻ na hardzie to są w choy przesadzone wartości.

Kolejne pozycje godne uwagi to dodania, o ile zmianki to rozumiem, to tego nie:

csc1m6.jpg

Na co komu 200 dodań? Wystarczy raz podczas całej kariery kupić 100 dodań i do końca gry wystarczy.

Zniszczyliście w ten sposób gospodarkę dodań i zarabianie na nich.

Za te 150 SM to powinno być GÓRA 20 dodań, a nie 200.

Jak na razie ItemShop tutaj jest w stylu:

"Pay To Win"

A nie przepraszam:

"Big Pay To Win Bitch"

Mam nadzieje, że coś z tym IS'em zrobią.

Głupotom jest dawanie cen z kosmosu, mało kogo teraz na tego IS'a stać.

Wnioski są proste: bardzo mało zarobicie

Pracowałem przy jednym hardzie gdzie były podobne ceny - Więcej da się zarobić na tańszym IS niż na takim drogim.

Pomijam już fakt itemków których tam nie powinno być, a są.

Ja to widzę, że ktoś kto w Metina dawno nie grał układał tego IS'a... Do tego jest on ułożony w stylu starych serwerów.

2w4gxes.jpg

Opublikowano

wczoraj administracja pisala ze server bedzie o 8;00 nastawilem sobie budzik a teraz co? 8;15 i off... to moglem spac dalej... i dodajcie buty wiatru bo chyba sobie kpicie ze bede je kupowal ze realne pieniadze

Metin2 Astral - BlackLegend - Wojownik Mental - 71lvl

YT2Game - Senti - Sura BM - 99lvl

GSYT2 - Songo - Wojownik Body - 99lvl

OrientalMT2 - Songo - Sura WP - 120lvl

Airo - Songo - Sura WP - 82lvl

Balmora - Songo - Wojownik Mental - 79lvl

Syrian2 - Songo - Wojownik Body - 78lvl

GuerraMT2 - Songo - Wojownik Body - 112lvl

Insperia - Senti - Wojowik Body - 95lvl

Play Free - Songo - Wojownik Mental - 99lvl

Opublikowano

wczoraj administracja pisala ze server bedzie o 8;00 nastawilem sobie budzik a teraz co? 8;15 i off... to moglem spac dalej... i dodajcie buty wiatru bo chyba sobie kpicie ze bede je kupowal ze realne pieniadze

SM-y dostaje sie za misje, 10 sm na buty to moze nie tak dużo (fakt sa na 30h to troche lipa) ale i tak, jak napisał @Matesh wyzej takie ceny za inne itemki nie maja sensu i ten lew 250 ataku i 2.5k hp dafuq, nawet o tych itemkach nie wiedziałem ponieważ mieszkam za granicą to IS odpada ale jakbym wiedzial ze takie cos odwalili to byl już z ekipą pewnie zaczął grać gdzie indziej ...

Ten ItemShop mi wygląda na robiony na szybko i nie przemyślany.

Ja też się wypowiem na jego temat i itemów które można w nim kupić.

Więc tak znalazłem pozycje w IS'ie, która wyjaśni wam brak butów wiatru na start:

s8aq3o.jpg

Tragedia to nie jest, że buty wiatru są w IS'ie, bo nie są one drogie, a z misji dostajemy SM'y.

Można na nie zarobić, ale nie prościej je po prostu było dać na start?

Kupony droższe od ilości SM, które z nich można otrzymać. Rozumiem, że chcecie zarobić na serwerze ale w takim wypadku po prostu kradniecie graczom SM'y.

t93b6g.jpg

Kupując taki kupon gracz traci około 15 zł. Czyli wydał około 120 zł na taką ilość SM, czyli wam już te pieniądze po prostu przelał i macie je, a wy mu z tej puli 15 zł odbieracie. Rodzi się pytanie na cholerę?

Teraz mój faworyt u nich w IS'ie, czyli setki.

mt9uxm.jpg

Jeżeli te setki nie są po blokowane na wojnach gildii, to wojny gildii będą czysta przyjemnością dla pakujących w IS'a.

Pomijam już fakt, że ten przedmiot ułatwia w bardzo znaczącym stopniu expienie, bicie bossów i przeganianie kogoś z spota.

Na dobitkę za taką cenę taka ilość wydacie 30 zł i macie 120 takich setek.

Jak myślicie ile kosztuje skill na G1 na tym serwerze?

waslns.jpg

Policzmy, oczywiście liczymy rady razem z zwojami egzorcyzmu.

Zaczynamy!

55 + 55 = 110

110 : 5 = 22

22 * 45 = 990

990 SM ~ 110 ZŁ

110 ZŁ = 1 SKILL

Pięknie, czyli wbicie skilli na G1 średnio kosztuje 550 ZŁ.

Moim zdaniem o 10 SM mniej i ceny by były o wiele lepsze...

Nie wiem kogo stać na to żeby na serwerze wydać 110 ZŁ na jednego skilla, do tego na serwerze który stabilnością się nie popisał.

Kolejna rzecz to białe flagi.

uf0j0u.jpg

Nie będę się wypowiadał, bo to jest to samo co setki.

Miłych wojen gildii.

Wierzchowce... Śmiechu warte, zobaczcie sami:

hv27yx.jpg

Proponuje od razu dać tym wierzchowcom +5.000 ATK i 30.000 PŻ.

250 ATK i 2.500 PŻ w jednym wierzchowcu?

Poza tym 250 ATK i 2.500 PŻ na hardzie to są w choy przesadzone wartości.

Kolejne pozycje godne uwagi to dodania, o ile zmianki to rozumiem, to tego nie:

csc1m6.jpg

Na co komu 200 dodań? Wystarczy raz podczas całej kariery kupić 100 dodań i do końca gry wystarczy.

Zniszczyliście w ten sposób gospodarkę dodań i zarabianie na nich.

Za te 150 SM to powinno być GÓRA 20 dodań, a nie 200.

Jak na razie ItemShop tutaj jest w stylu:

"Pay To Win"

A nie przepraszam:

"Big Pay To Win Bitch"

Mam nadzieje, że coś z tym IS'em zrobią.

Głupotom jest dawanie cen z kosmosu, mało kogo teraz na tego IS'a stać.

Wnioski są proste: bardzo mało zarobicie

Pracowałem przy jednym hardzie gdzie były podobne ceny - Więcej da się zarobić na tańszym IS niż na takim drogim.

Pomijam już fakt itemków których tam nie powinno być, a są.

Ja to widzę, że ktoś kto w Metina dawno nie grał układał tego IS'a... Do tego jest on ułożony w stylu starych serwerów.

mam jedno pytanie, dlaczego dzielisz liczbe rad i egzo przez 5 ? 110 x 45 sm = 1 skill ;d na każdy skill trzeba po 55 rad i egzo... chyba ?

sorki, dopiero teraz zauważyłem że po 5 sztuk sie w is kupuje ;d

tumblr_mwfeg45FIV1qk4cb3o1_500.gif

" Learn to treause your life because unfortunately, it can be taken away from you anytime. "

L

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...