Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[WYSTARTOWAŁ!] Metro 2033 [YOUTUBER][PVP][RPG][NO MODS!][NAGRODY!][AUTORSKIE PLUGINY]

humannus

Ankieta  

952 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zagrasz na serwerze?

• Tak
    • Nie (wyja?nij poni?ej, przyjmiemy krytyk? i postaramy si? zmieni?)
    • Nie wiem
  2. 2. Serwer premium czy non-premium?

3. 3. Czy chcesz aby na serwerze by?y bronie (pistolety, itd.), czy tylko ?uki i miecze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@up

Też tak właśnie myśle. W zaokrągleniu 550 osób chce zagrać na tym serwie do tego dochodzą widzowie Kaliego czyli nwm ze 100-200 osób :/. Chyba będzie tak jak u skkf, że mojang zablokuje hosting serwera bo będą myśleli że to atak DDs. :P

• Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Mojang nic nie zablokuje, bo to serwer non-premium. A myślę że 100 slotów wystarczy. Z 500 ludzi z 150 odpadnie bo serwer im się nie spodoba, 125 z pozostałych nie będzie grać non-stop, a i reszta jakoś się rozejdzie. Np. ja mam zamiar spędzać max 3-4h dziennie. Więcej raczej nie. 100 slotów wystarczy.

1378394466-U624308.jpg

Mój nowy projekt : Tutaj

Zapraszam wszystkich chętnych, szczególnie tych którzy zawiedli się na metro-crafcie.

Jedyne rzeczy, które mnie w całym mym życiu wzruszyły :

1. Zakończenie Metra 2033 i 2044

2. Zakończenie Scott-a Pilgrima

3.Zakończenie historii portala(1 i 2)

Opublikowano

Mojang nic nie zablokuje, bo to serwer non-premium. A myślę że 100 slotów wystarczy. Z 500 ludzi z 150 odpadnie bo serwer im się nie spodoba, 125 z pozostałych nie będzie grać non-stop, a i reszta jakoś się rozejdzie. Np. ja mam zamiar spędzać max 3-4h dziennie. Więcej raczej nie. 100 slotów wystarczy.

Według mnie, w pierwwszych 2 dniach ww popołudnie moze być full - potem 90/100, niektórym się znudzi.

ach_96055.png

"Gram w LoLa bo nie działa mi DotA 2" - Mrostry0407

Opublikowano

Mimo że jest 544 głosów, że osoba zagra na serwerze zaledwie 39 obserwuje ten temat, a z 10 osób się w nim wypowiada.

Jak to Mrostry0407 napisał, będzie hype na starcie serwera, bo wszyscy chcą jak najszybciej wystartować, a potem po prostu liczba graczy się ustabilizuje do 80/90 jeżeli nie będzie żadnego failu na starcie ( mam nadzieję że nie będzie ^^ )

Aha, obiecałem opisać każdą frakcję więc zabieram się do Notatnika :|

Untitled.png

Opublikowano
MAPA JAK I OPIS FRAKCJI SĄ ZACZERPNIĘTE Z KSIĄŻKI I NIE BĘDĄ (chyba) DOKŁADNIE ODWZOROWANE NA SERWERZE.
Dobra. Wyszło miernie. Wiem że parę osób z tematu czytało książkę wiec proszę wytykać wszelakie błędy, będę je poprawiać. Załączyłem mapę:

metro2034_s2_v2.jpg

Wystawa Osiągnięć Gospodarki Narodowej w skrócie W.O.G.N:

W.O.G.N jest mała stacją znajdującą się na lini Kałużsko-Ryskiej która znajduję się w północnej części moskiwskiego metra.
Sojusznikami stacji są stacje Aleksiejewska oraz Ryżska które znajdują się przed nią, a stacja W.O.G.N jest tak naprawdę ostatnią stacją na całej linii ponieważ linie przedziera Ogród Botaniczny z którego na stację schodzą "Czarni".
Gospodarka W.O.G.N'u nie jest zbyt rozwinięta ponieważ żyją oni głównie z produkcji herbaty grzybowej własnej receptury (prawdziwa herbata jest rzadkością w metrze).
W książce Metro 2033 fabuła opiera się na tej stacji ponieważ własnie z niej pochodzi Artem, główny bohater książki, który chce ocalić swoją stację przed "Czarnymi".
Czerwona Linia:
Jest to cała grupa stacji, które są ułożonę na linii Sokolniczewskiej, Zamoskworieckiej (tylko stacja Teatralna), oraz Arbacko-Pokrowskiej (tylko stacja Plac Rewolucji) . Nazwa "Czerwona Linia" nawiązuje oczywiście do komunizmu. Komunizm na tej linii wziął się z nowu z powodu stacji Biblioteka im. Lenina która znajduję się na Czerwonej Linii oraz Placu Rewolucji. Stacja Biblioteka im. Lenina należy do Polis ponieważ została ona wymieniona za stację Plac Rewolucji po konflikcie z komunistami.
Stacje w których przecina się Czerwona Linia z Hanza należą do czerwonych ( albo do Hanzy, nie pamiętam ;_;, bo Antykomunistyczną Koalicją z Hanzy walczyła z Czerwonymi ), lecz muszą oni zapewnić darmowy tranzyt.
Oczywiście ustrój na Czerwonej Linii to komunizm, a jej głównym dowodzącym jest Głowny Sekretarz Towarzysz Moskvin, a jej wrogami są Naziści (Czwarta Rzesza) oraz Rangersi (albo Spartanie, jak kto woli).
Hanza (Linia Okrężna):
Linia Okrężna to zespól stacji ułożonych w koło do której należą stacje: Nowosłobodska, Prostekt Mira, Komsomolska, Kurska, Czkałowska, Tagańska, Marksistka, Pawielcka, Dobrynińska, Sierpuchowska, Oktiabrska, Park Kultury, Kijewska, Krasnoprieznieńska, Białoruska. Wewnątrz Hanzy znajduje się glówna stacja, czyli Polis.
Hanza jest neutralnie nastawioną linią której przewodzi Piotr Kirillovich Rusakov, który niegdyś przewodził stacji Komsomolskiej.
Linia Okrężna jest prawdopodobnie najpotężniejszą ze wszystkich grup z bardzo wysoko rozwiniętą gospodarką dzięki swojemu położeniu. Umożliwia ona bezpieczny tranzyt kupcą i handlarzą z całego metra dzięki swojemu świetnemu zaopatrzeniu militarnemu, lecz aby wejść na terytorium Hanzy potrzebny jest paszport i wiza. Każda stacja należąca do Hanzy posiada spalinową drezynę, miotacz ognia oraz zaplecze piechurów. Dzięki swojej potędze Hanza ma niewielu wrogą lecz jednym z nich jest Czwarta Rzesza.
Rangers Of The Order ( mój angielski ssie i nie wiem co oznacza słowo "ranger" ;_; ) aka. Spartanie:
Spartanie to elitarna jednostka bojowa, której siedziba znajduję się w Sparcie - Opuszczonym, dobrze ufortyfikowanym kościele na powierzchni, a jej członkami są głównie byli żołnierze z Czerwonej Armii i Specnaz. Posiadają oni także bazy w Polis oraz D6.
Głownym zadaniem rangerów jest pilnowanie porządku w metrze, więc nie mają zbyt dobrych kontaktów z Czerwoną Linią oraz Nazistami pomiędzy którymi trwa wieczna wojna. Dowódcą Rangerów jest Miller - kryptonim Młynarz. Rangerzy są bardzo dobrze wyszkoleni i zaopatrzeni. Ich zaopatrzenie pochodzi z D6 - tajna jednostka militarna, jedna z nielicznych które ocalały po ataku jądrowym.

Untitled.png

Opublikowano

Siemanko!

Miło mi powiedzieć, że zbliżamy się już ku końcowi prac nad serwerem!

Pozostało nam do zrobienia kilka rzeczy typu ekonomia, etc.

Nie wiem kiedy będzie start, lecz uwierzcie mi - coraz bliżej.

Mam jeszcze mały problem z paczką tekstur, a mianowicie - za cholerę nie mogę zmienić tekstury motyk. Jeśli ktoś raczy mi wytłumaczyć jak to zrobić dobrze (bo niby robię, tak jak powinienem) to będę wdzięczny :D

Bardzo Was proszę, nie róbcie mi tutaj wojny premiumowo-non. Po to ten serwer jest non-premium, bo nie każdy może mieć minecrafta. Jakoś nie interesuje mnie szczególnie, czy ktoś ma premium czy nie - to jego własna sprawa i taki ja (lub ktokolwiek inny) nie powinien się w jego sprawy wpychać ;)

Wprowadzacie takimi kłótniami złą atmosferę w temacie.

Pamiętacie, że jesteśmy na Facebooku? :)

facebook_icon.png

Kliknij, aby przejść na fanpage!

Kiedy me oczy to ujrzały to nic nie przychodzi do głowy poza tym: Jeeeest Ku**aaaa Wreeeeeszcieeee!!... Potem doczytałem ,,coraz bliżej do końca..." No to druga rzecz przychodzi do głowy: Fu... Ale bliżej niż dalej :D

Opublikowano

"Rangers Of The Order ( mój angielski ssie i nie wiem co oznacza słowo "ranger" ;_; ) aka. Spartanie:

Spartanie to elitarna jednostka bojowa, której siedziba znajduję się w Sparcie - Opuszczonym, dobrze ofortyfikowanym kościele na powierzchnii, a jej członkami są głównie byli żolnierze z Czerwonej Armii i Spectnaz. Posiadają oni także bazy w Polis oraz D6.
Głownym zadaniem rangerów jest pilnowanie porządku w metrze, więc nie mają zbyt dobrych kontaktów z Czerwoną Linią oraz Nazistami pomiędzy którymi trwa wieczna wojna. Dowódcą Rangerów jest Miller - kryptonim Młynarz. Rangerzy są bardzo dobrze wyszkoleni i zaopatrzeni. Ich zaopatrzenie pochodzi z D6 - tajna jednostka militarna, jedna z nielicznych które ocalały po ataku jądrowym."
Czy przypadkiem nie chodzi tu o Zakon?
"Hanza (Linia Okrężna):
Linia Okrężna to zespól stacji ułożonych w koło do której należą stacje: Nowosłobodska, Prostekt Mira, Komsomolska, Kurska, Czkałowska, Tagańska, Marksistka, Pawielcka, Dobrynińska, Sierpuchowska, Oktiabrska, Park Kultury, Kijewska, Krasnoprieznieńska, Białoruska. Wewnątrz Hanzy znajduje się glówna stacja, czyli Polis.
Hanza jest neutralnie nastawioną linią której przewodzi Piotr Kirillovich Rusakov, który niegdyś przwodził stacji Komsomolskiej.
Linia Okrężna jest prawdopodobnie najpotężniejszą ze wszystkich grup z bardzo wysoko rozwiniętą gospodarką dzięki swojemu położeniu. Umożliwia ona bezpieczny tranzyt kupcą i handlarzą z całego metra dzięki swojemu świetnemu zaopatrzeniu militarnemu. Każda stacja należąca do Hanzy posiada spalinową drezynę, miotacz ognia oraz zaplecze piechurów. Dzięki swojej potędze Hanza ma niewielu wrogą lecz jednym z nich jest Czwarta Rzesza."
Dostęp do Hanzy nie był dla każdego, wymagane były odpowiednie papiery. Hanza powinna być miejscem dla Elity,a przynajmniej nie być miejscem dla każdego.
Książki czytałem dawno, i mogę się mylić. Przeczytałem wszystkie przetłumaczone na język Polski (Metro 2033, Metro 2034, Do światła , W mrok itd.) ,teraz czytam nowość "Korzenie niebios" , a potem biorę się za nieprzetłumaczone. Polecam wszystkim całą serię.

Serwer Minecraft'a RPG 100% Blitzzlike- Comming soon

http://imageshack.us/gal.php?id=r52pkt_Y2eDb2-eR2-HNmw

Opublikowano

MAPA JAK I OPIS FRAKCJI SĄ ZACZERPNIĘTE Z KSIĄŻKI I NIE BĘDĄ (chyba) DOKŁADNIE ODWZOROWANE NA SERWERZE.
Dobra. Wyszło miernie. Wiem że parę osób z tematu czytało książkę wiec proszę wytykać wszelakie błędy, będę je poprawiać. Załączyłem mapę:

metro2034_s2_v2.jpg

Wystawa Osiągnięć Gospodarki Narodowej w skrócie W.O.G.N:

W.O.G.N jest mała stacją znajdującą się na lini Kałużsko-Ryskiej która znajduję się w północnej części moskiwskiego metra.
Sojusznikami stacji są stacje Aleksiejewska oraz Ryżska które znajdują się przed nią, a stacja W.O.G.N jest tak naprawdę ostatnią stacją na całej linii ponieważ linie przedziera Ogród Botaniczny z którego na stację schodzą "Czarni".
Gospodarka W.O.G.N'u nie jest zbyt rozwinięta ponieważ żyją oni głównie z produkcji herbaty grzybowej własnej receptury (prawdziwa herbata jest rzadkością w metrze).
W książce Metro 2033 fabuła opiera się na tej stacji ponieważ własnie z niej pochodzi Artem, główny bohater książki, który chce ocalić swoją stację przed "Czarnymi".
Czerwona Linia:
Jest to cała grupa stacji, które są ułożonę na linii Sokolniczewskiej, Zamoskworieckiej (tylko stacja Teatralna), oraz Arbacko-Pokrowskiej (tylko stacja Plac Rewolucji) . Nazwa "Czerwona Linia" nawiązuje oczywiście do komunizmu. Komunizm na tej linii wziął się z nowu z powodu stacji Biblioteka im. Lenina która znajduję się na Czerwonej Linii oraz Placu Rewolucji. Stacja Biblioteka im. Lenina należy do Polis ponieważ została ona wymieniona za stację Plac Rewolucji po konflikciez komunistami.
Stacje w których przecina się Czerwona Linia z Hanza należą do czerwonych ( albo do Hanzy, nie pamiętam ;_;, bo Antykomunistyczną Koalicją z Hanzy walczyła z Czerwonymi ), lecz muszą oni zapewnić darmowy tranzyt.
Oczywiście ustrój na Czerwonej Linii to komunizm, a jej głównym dowodzącym jest Głowny Sekretarz Towarzysz Moskvin, a jej wrogami są Naziści (Czwarta Rzesza) oraz Rangersi (albo Spartanie, jak kto woli).
Hanza (Linia Okrężna):
Hanza jest neutralnie nastawioną linią której przewodzi Piotr Kirillovich Rusakov, który niegdyś przwodził stacji Komsomolskiej.
Linia Okrężna jest prawdopodobnie najpotężniejszą ze wszystkich grup z bardzo wysoko rozwiniętą gospodarką dzięki swojemu położeniu. Umożliwia ona bezpieczny tranzyt kupcą i handlarzą z całego metra dzięki swojemu świetnemu zaopatrzeniu militarnemu. Każda stacja należąca do Hanzy posiada spalinową drezynę, miotacz ognia oraz zaplecze piechurów. Dzięki swojej potędze Hanza ma niewielu wrogą lecz jednym z nich jest Czwarta Rzesza.
Rangers Of The Order ( mój angielski ssie i nie wiem co oznacza słowo "ranger" ;_; ) aka. Spartanie:
Spartanie to elitarna jednostka bojowa, której siedziba znajduję się w Sparcie - Opuszczonym, dobrze ofortyfikowanym kościele na powierzchnii, a jej członkami są głównie byli żolnierze z Czerwonej Armii i Spectnaz. Posiadają oni także bazy w Polis oraz D6.
Głownym zadaniem rangerów jest pilnowanie porządku w metrze, więc nie mają zbyt dobrych kontaktów z Czerwoną Linią oraz Nazistami pomiędzy którymi trwa wieczna wojna. Dowódcą Rangerów jest Miller - kryptonim Młynarz. Rangerzy są bardzo dobrze wyszkoleni i zaopatrzeni. Ich zaopatrzenie pochodzi z D6 - tajna jednostka militarna, jedna z nielicznych które ocalały po ataku jądrowym.

Zapomniałeś o czwartej rzeszy, znaczy o faszystach. WOGN jest jedną z najlepiej zorganizowanych stacji, a do hanzy trzeba było mieć wizę :)

1378394466-U624308.jpg

Zapraszam wszystkich chętnych, szczególnie tych którzy zawiedli się na metro-crafcie.

Opublikowano

Zapomniałeś o czwartej rzeszy, znaczy o faszystach. WOGN jest jedną z najlepiej zorganizowanych stacji, a do hanzy trzeba było mieć wizę :)

Faszystow nie bedzie, bo hummanus nie chce miec problemow :P

Untitled.png

Opublikowano

Ale jakby nie było nacja to jest.

Ekhem, a czerwoni są niby lepsi od faszystów ? Faszyści przynajmniej kochają swój kraj, a czerwoni są komunistami, i chcą podbić cały świat,. Po prostu nie rozumiem tego, czemu faszyści są gorzej postrzegani od komunistów, czy innego ciulstwa. Komuniści zabili z 50 x więcej ludzi niż nazisci

1378394466-U624308.jpg

Opublikowano

Ale jakby nie było nacja to jest.

Ekhem, a czerwoni są niby lepsi od faszystów ? Faszyści przynajmniej kochają swój kraj, a czerwoni są komunistami, i chcą podbić cały świat,. Po prostu nie rozumiem tego, czemu faszyści są gorzej postrzegani od komunistów, czy innego ciulstwa. Komuniści zabili z 50 x więcej ludzi niż nazisci

Komunizm jest z założenia idealnym ustrojem, to ludzie byli źli. Armia Czerwona przechodząc przez kolejne kraje gwałciła kobiety i zabijała ludzi, bo byli niezdyscyplinowani.

Za to Naziści, a raczej żołnierze zabijali bo im kazano, dla tego że inni ludzie byli "nie idealni", nie dla tego że byli źli. (oczywiście chodzi o cywili)

Untitled.png

Opublikowano

Ahamm to czyli mam rozumieć, że stolicą Armii czerwonej będzie Teatralna ?? :P Chodzi mi o taką początkową. :P

Aha Humannus czy będzie D6, a tam jakiś mocny boss ?? :P

Opublikowano

Pallluch dzięki za opis frakcji przeczytałem to z przyjemnością chodź to nie ja o to prosiłem. Co do serwera zapewne pierwszego dnia będzie on zapchany po brzegi, lecz potem zostaną i tak tylko osoby którym serwer przypadnie do gustu. Nie mogę już się doczekać otwarcia serwera mam nadzieje że otwarcie nie przesunie się na dalsze terminy. No więc zostało nam tylko czekać na posta Humannusa z datą startu tego (możliwe że jednego z najlepszych zapowiadających się) serwera.

Opublikowano

Ahamm to czyli mam rozumieć, że stolicą Armii czerwonej będzie Teatralna ?? :P Chodzi mi o taką początkową. :P

Aha Humannus czy będzie D6, a tam jakiś mocny boss ?? :P

Hmmm. Myślę że stacją początkową dla Czerwonych (NIE ARMII CZERWONEJ, Armia Czerwona nie istnieje od 20 lat) powinien być Plac Rewolucji, tam zaczęła się rewolucja która rozprzestrzeniła się na całe metro. Co do D6 fajnie by było gdyby tam był boss, albo baza Spartan.

Aha tak btw. do zmienionych tekstur serwera. Istnieje paręnaście kombinacji kolorowania skóry. Miło by było gdyby któryś z grafików przerobił je na mundury Hanzy, Czerwonych i może Czwartej Rzeszy :)

Untitled.png

Opublikowano

@up

O ile się nie myle Czerwoni chodzili w odcieniach czerni,brązu i oczywiście czerwieni :P

Opublikowano

Komunizm jest z założenia idealnym ustrojem, to ludzie byli źli. Armia Czerwona przechodząc przez kolejne kraje gwałciła kobiety i zabijała ludzi, bo byli niezdyscyplinowani.

Za to Naziści, a raczej żołnierze zabijali bo im kazano, dla tego że inni ludzie byli "nie idealni", nie dla tego że byli źli. (oczywiście chodzi o cywili)

Komunizm nie jest idealnym ustrojem, socjalizm jest. Komunizm to dziecko socjalizmu takie zwyrodniałe i zmutowane. Mi z tymi komunistami chodzi w samej rosjii. Oni tam chyba z 20 milionów własnych ludzi do łagrów wywieźli, a drugie tyle na ukrainie z głodu zmarło....

1378394466-U624308.jpg

Opublikowano

Komunizm nie jest idealnym ustrojem, socjalizm jest. Komunizm to dziecko socjalizmu takie zwyrodniałe i zmutowane. Mi z tymi komunistami chodzi w samej rosjii. Oni tam chyba z 20 milionów własnych ludzi do łagrów wywieźli, a drugie tyle na ukrainie z głodu zmarło....

Dlaczego komunizm jest zwyrodniałym dzieckiem socjalizmu?

Komunizm z założenia jest najpiękniejszym systemem społeczno-ekonomicznym, wszyscy są równi, nie ma bezrobocia, nie ma bogatych ani biednych!

Socjalizm tylko próbował ZMNIEJSZYĆ nierówność społeczną i majątkową, a więc komunizm to udoskonalone dziecko socjalizmu!

Jeżeli chodzi o samą Rosję i Stalina.

Stalin był jednym z najwybitniejszych polityków XXw. Owinął sobie wokoło palca Wielką Brytanię i USA, to on WYGRAŁ II WŚ.

Jeżeli chodzi o ludobójstwo. Myślisz że dlaczego nie został za to osądzony?, bo nie był kretynem. Mimo zbrodni wojennych Churchill i Roosevelt spotkali się z nim jak równi. Dlaczego? Bo go potrzebowali. To własnie on zrobił z zacofanego do XVIIIw. państwa - supermocarstwo.

Untitled.png

Opublikowano

@UP Nie zaprzecze że stalin był politykiem na schwał, lecz nie do końca on wygrał 2 wojnę. Gdyby nie broń, jedzenie, leki i inne duperele z ameryki, to by jego żołnierze atakowali pięsciami chyba. I tak tylko co 2-3 rosjanin miał karabin, czy wogle jakąkolwiek broń palną...

Stalin stworzył z zacofanej rosji, zacofane supremocarstwo, które w koniec końców samo się rozpadło.

Co do komunizmu, czytałeś może Folwark zwierzęcy lub rok 1984 ? Orwell swietnie komunizm przedstawił. Ten ustrój jest świetny jedynie z teorii, Marks był wizjonerem, lecz ruscy splamili dobre imię komunizmu.

//Koniec dyskusji, możemy kontyunować na pw. Nie róbmy tu śmietnika.

////Co do serwera, zamierzacie wprowadzic problem gwiazd na kremlu ? Znaczy, tego buga co ludzi bugował, i im WSAD nie działał. :) Ci co przeczytali ksiązkę wiedzą o co kaman, ci co nie TO WYPIERDALAC TO BIBLIOTEKI PO METRO 2033 ! I czytać przez najbliższe 6 godzin !

1378394466-U624308.jpg

Opublikowano

Aha tak btw. do zmienionych tekstur serwera. Istnieje paręnaście kombinacji kolorowania skóry. Miło by było gdyby któryś z grafików przerobił je na mundury Hanzy, Czerwonych i może Czwartej Rzeszy :)

To już dawno zrobione ;)

Uczeń
Opublikowano

Mam pytanie Humannusie. Czy na serwerze będą odtworzone tunele Metra-2 (D6), czy dodacie to w jakiejś aktualizacji? I jeśli już będą te tunele, to czy występowali by tam wyznawcy Wielkiego Czerwia w postaci mobów? ;)

Opublikowano

Mam pytanie Humannusie. Czy na serwerze będą odtworzone tunele Metra-2 (D6), czy dodacie to w jakiejś aktualizacji? I jeśli już będą te tunele, to czy występowali by tam wyznawcy Wielkiego Czerwia w postaci mobów? ;)

Metro-2 dojdzie w aktualizacji ;)

Opublikowano

Humannus, odpowiesz mi na to pytanie ? :

Co do serwera, zamierzacie wprowadzic problem gwiazd na kremlu ? Znaczy, tego buga co ludzi bugował, i im WSAD nie działał

1378394466-U624308.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...