Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Będzie taka możliwość. W sumie to nic samemu craftować nie będzie można, tylko bd się trzeba udać do odpowiedniej osoby.

Przykładowo, aby wykuć miecz. Będzie trzeba przejść taką ów drogę.

U drwala zaopatrujemy się w pień (log) - Udajemy się do stolarza by przerobił je na deski, a potem na trzonek. Tak oto mamy patyki (trzon)

Następnie udajemy się do odpowiedniej kopalni (w zależności od tego z jakiego surowca chcemy naszą broń mieć) by zakupić rudę - Potem do najbliższej huty, aby przetopiono nam "zanieczyszczoną" rudę i byśmy otrzymali stop dobre próby

Z tymi dwoma, głównymi "składnikami" udajemy się do kowala, który "kończy" nam broń.

Potem to już wedle uznania można się udać, np do "złotnika", który wprawi nam w nasz oręż bitewny odpowiedni kamyczek, który może poprawić jego statystki

Będzie można również udać się do takiej osoby, którą nazwać można "zaklinaczem", za pomocą, której będzie można dodać magiczne runy (które zadawają większe obrażenia czerpiąc siłę z jakiegoś żywiołu - czy to ogień, lód, albo elektryczność).

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

Siemka, właśnie zobaczyłem ten temat a reakcji można się domyślić :) Otóż, nie mam za wiele czasu i dosyć cierpliwości by przeszukać temat (a pewnie wiele osób o te rzeczy pytała) więc czas na pytania:

1 czy to premium - non premium będzie?

oxs znalazłem post o tym /2 będzie klasa/specjalizacja maga? (jak tak zdradzicie coś o czarach?)

3 w 1 poście piszecie że potrzeba wam kogoś od wymyślania questów - ale wymóg "doświadczenie" nie do końca rozumiem o co chodzi (bo mógłbym trochę pomóc, jestem głęboko w klimatach fantasy)

Ad3 czy potrzeba też kogoś do wymyślania systemów, nazw, broni etc oraz ogólnie kogoś z wizją? (może z wykonaniem gorzej, ale zawsze jakiś ogarnięty budowniczy to wcieli w życie)

to też znalazłem /4 będzie mineshafter - lub coś autorskiego na podobnej zasadzie?

chyba wyczerpałem wszystkie swoje pytania p; Ale mogę wam polecić (jeśli będzie magia) pewnym od dawna nie aktualizowanym, epickim modem który działa na multi (a przynajmniej twórca tak twierdził). Nie ma sensu bym go tak "na ślepo" podawał, więc edytuję potem post. Czekam na szybką odpowiedz.

Pozdrawiam, uniżony sługa Pana Inkwizytor SzalonyHollow

Edit powoli sprawdzam temat więc mogę pytania dopisywać - zmazywać:

5 Zadania będą Pl?

6 czy będzie można skina modyfikować (częściowo/całkowicie/będzie parę skinów do wybrania)

7 co będzie z texsture packami?(wiem, źle napisałem)

Jam jest Inkwizytor SzalonyHollow na stos rzucony przez Boga, przez ludzkość Śmiercią nazwany Eonem będący!
Kogo dziś palimy?

Opublikowano

1. Dla wszystkich, bo u nas nie występuje podział na premium i non-premium

2. Jeśli będziesz rozwijał inteligencje, to zaistnieje możliwość rozwoju swoich "czarów", które będzie można skoordynować ze swoim kosturem (przykładowo rzucając fireball'a kosturem ognia stopnia III będą zadawane dodatkowe obrażenia, II stopnia trochę mniejsze itd). Co do samych czarów - są one w trakcie tworzenia więc nic więcej zdradzić nie jestem w stanie.

3. Są fora na których tworzy się konwersację w stylu RPG. Nie jestem w stanie tego ująć w słowa, a podawać adres do przykładowego forum nie mogę.

4. Własny launcher.

5. Serwer ogólnie będzie dwu języczny. Jednak początkowo na pewno będzie po polsku więc nie zrezygnujemy z niego. Chyba, że poziom polskich trolli nas do tego zmusi..

Opublikowano

Rannathur uprzedził, ale lepiej częściowo mi wytłumaczyłeś :) wielkie dzięki wam obu za info.

Ostatnie pytane (chyba xD) w jakim stopnie możecie- macie chęci zaopatrzyć questy? (np; filmiki, dodatkowe efekty typu rozbicie obrazu noi oczywiście czy w nagrodę może być np; miecz który ciska piorunami - czyli chodzi mi o unikatową broń)

edit może by tak konto waszego cudu na yt? jak ktoś kojarzy Konto Gothica multiplayer to powinien rozumieć o co mi chodzi (a dla reszty postaram się to wyjaśnić - co pewien czas jakiś ogarnięty filmik kreacji mapy/ zajmowaniem się kodem, ustawianiem npc, tworzeniem tekstur etc - nie dam głowy ale to się nazywa dziennik developera)

Edit 2 Ktoś się pytał sporo wcześniej o beta testy - będą? jak tak to chociaż zresetujcie im staty po starcie serwa (bo nagle jakiś mega potężny bt nie pozwoli innym pograć - będzie żywym czołgiem który expić nie da)

Edit (kolejny p;) dacie rade wyeliminować bugi/lagi serwera? chodzi mi o np; otwieranie zabezpieczonych drzwi "lagem"

Edit (oby ostatni) będzie "inne światy"?( te pytania czysto techniczne są po to, że napiszę jakiś quest/questy i dodam do zgłoszenia jak się zdecyduję - waham się niestety, bo czasu mało dość będę miał, a zaczynam naukę C++ za parę dni )

Jam jest Inkwizytor SzalonyHollow na stos rzucony przez Boga, przez ludzkość Śmiercią nazwany Eonem będący!
Kogo dziś palimy?

Opublikowano

Dla zainteresowanych serwer zapewne jest tworzony na podstawie modu Hack and Mine, gry grałem w ich poprzednią wersję serwera autor zachwycił się tym modem. Obczajcie ten mod i zobaczycie że serwer będzie rewelacja. Trochę mi szkoda ludzi że nie zdają sobie z tego sprawy, z jakim rozmachem i co szykuje iDarecki. To już nie będzie zwykły minecraft.

Opublikowano

up Ja zdaję sobie sprawę że jak to wyjdzie, to będzie coś wielkiego (trochę na myśl przychodzi mi minecraft adventure czy jak tam ) hack and mine mówisz? mi się wydaje że natchnienie idzie także z moda Evil minecraft

Kogo dziś palimy?

Opublikowano

Czuję, że to będzie hit na naprawdę wielką skalę. Z tego co piszecie - macie pomysłów więcej niż ja (fan gier RPG ;)) Czytałem cały temat i był post, że będzie wersja na pirata za drobną opłatą. Ja sam mam pirata ale dla takiego serwera to bym dobrą dyszkę z komórki wydał :) No panowie! Jeśli nie będzie błędów (a ufam, że się bardzo staracie żeby ich nie było) a wszystkie (większość) pomysłów będzie zrealizowana to graczy będziecie mieli po brzegi, a SMS będą się sypać. Taki serwer to perełka pośród wielkiego chłamu amatorów. Ja sam mam 14 lat ale jestem bardzo ogarniętym i miłym graczem.

Interesuje mnie jednak pewna kwestia - czy PvP będzie włączone wszędzie? Jak dla mnie to dobrze by było zrobić słynne walki gildii i areny do walki. Nie ukrywam - bardzo nie lubię przesadnej rywalizacji (rozumiem wyścig szczurów o dobrą broń ale nie niszczenie budynków, kradzieże. Naprawdę nieprzyjemnie jest gdy znajdzie się jakiś "kozak" z dobrym sprzętem i wybija słabszych graczy nie dając im możliwości miłej gry) Lubię współpracować z innymi graczami nie na zasadzie "pomożesz mi do czasu, a potem jak nie będziesz potrzebny to cię okradnę" tylko "ty pomożesz mi - ja pomogę tobie" Ale wiadomo - co kto lubi. Ja jednak jestem za wprowadzeniem ograniczonego pvp tylko do walk w wyznaczonych miejscach.

Ja jestem przykładem gracza, którego celem jest po prostu dobrze się bawić, a nie czerpać satysfakcję z niszczenia setek serwerów. Więc u mnie nie spotkacie się z chamstwem czy trollingiem :)

Czekam z niecierpliwością, pozdrawiam ekipę programistów itd!

polaku3.png

Opublikowano

Dziękujemy za miłe słowa. Co do PvP...

Walka będzie podstawą naszego serwera, dlatego też kilku grafików pracuje na okrągło tworząc nowe uzbrojenie. Co do samego PvP, to mamy dwie możliwości jego wykonania. Otóż,

1. Tylko w wybranych miejscach, będzie można walczyć dowolnie (tj. atakować z zaskoczenia), a w całej "reszcie świata" będzie no-pvp lecz będzie można wyzwać kogoś na pojedynek rankingowy (na arenie) lub też "o coś" gdzie będzie można się założyć o dowolny item (lub pieniądze), który przechodzi w ręce zwycięzcy pojedynku, a walczący będą się bić, tam gdzie się "założyli". W takim wypadku zabicie kogoś w strefie PvP powodowałoby, albo wypadniecie kilku losowych itemów lub od razu całego inwentarzu. To co się by miało na sobie zostawałoby oczywiście zostawałoby, a po odrodzeniu posiadałoby się kilka % mniej pieniędzy.

2. No-pvp wszędzie, walka na takiej samej zasadzie jak w punkcie pierwszym, czyli "wyzywanie na pojedynek.

Co do walk gildyjnych. Jeśli uda się nam opracować maszyny oblężnicze tj. Taran, balista, trebusz czy też katapulta. Będzie możliwość "oblężenia zamków". Lecz to oraz to co się z tym by wiązało jest pod wielkim znakiem zapytania, więc pozwolę sobie nie rozwijać nadto tego tematu.

Opublikowano

Rzeczywiście wspaniały RPG....

Cytat z ów "serwera"...

Włączasz Minecrafta, wpisujesz IP, jesteś na serwerze. Co robisz?

[Eeeee... nie wiem właśnie...]

Teraz już będziesz wiedział, rozpiszę to w punktach jak zacząć grę.

1. Wciskasz tab i wyszukujesz administratora lub moderatora, lub pytasz na chacie czy jest administrator.

2. Jeżeli owy admin będzie, ma za zadanie dać ci w posiadanie dom, lub inne miejsce zamieszkania typu karczma, latarnia itd.

3. Gdy już będziesz miał w dom, obowiązkowo musisz sprawdzić wszystkie skrzynki, drzwi oraz piecyki, mogą być zabezpieczone LWC, gdy zauważysz że nie możesz otworzyć czegoś z wymienionych, poinformuj o tym admina.

4. Wraz z domem będziesz miał miejsce na ogródek, admin powinien dać ci 1-2 sadzonki, posadź je w ogródku i tak zdobywasz drewno.

5. Na sam koniec, gdy już będziesz w posiadaniu domu, wybierz to co chcesz robić, możesz wybrać wszystko, tutaj nie ma ograniczeń (chyba że griefing), bądź Nekromantą i zabijaj aby wchłaniać dusze, bądź rycerzem zakonu i broń ludzi przed niebezpieczeństem, handluj, wytapiaj bronie, pisz książki, podróżuj lub to co chcesz, zabronione jest jednak chodzenie i zabijanie każdego gracza, takie postępowanie karane jest blokadą wejścia na serwer (Ban).

[Hmm...no dobra, wiem już co robić... ale co dalel... jak żyć? Jak walczyć o przetrwanie, skąd brać jedzenie?]

Proste jak rogalik, są różnie sposoby zdobywania porzywienia.

1. Wędkowanie – Robisz lub kupujesz wędkę, i tak jak zawsze łowisz ryby (pamiętaj że upieczona ryba odnawia więcej zdrowia).

2. Jabłka – Wyżej w punkcie 4 masz punkt o sadzonkach, wraz ze ścięciem drzewa, ścinasz także liście, a ścinając liście, spadają jabłka, którymi oczywiście możesz się żywić.

3. Hodowla – Robiąc hodowlę, możesz na tym zyskać pieniężnie, i zdobyć przy tym jedzenie.

4. Handel – Handel to handel, ktoś sprzedaje, ty kupujesz i odwrotnie. W Nalris możesz spotkać wiele chestshop’ów (sklepów w skrzynkach), pod domami graczy jak i na targu, w których możesz nabyć jedzenie, oraz potrzebne ci materiały do budowy.

Leci zgłoszenie - oczywiście. Oraz fakt, spamowania tym "czymś" w wielu innych tematach... Czyli coś na wzór łapania się brzytwy przez tonącego...

Opublikowano

Pitbull, grałem przez dosłownie minutę na tym serwerze, razem z kolegą. Nie było nikogo, na spawnie PvP, ogólnie serwer nieogarnięty. Poza tym, pustka. Dosłownie pustka na serwerze.

Opublikowano

Będzie nekromanta? :) Miałbym prośbę , która chyba aż takich problemów wam nie przysporzy - dodajcie sloty postaci żeby można było pograć paroma klasami (możecie to zrobić na zasadzie że do komputera przypisywany jest teren, skrzynie, lub do loginu - jeśli nicków pomniejszych nie będzie

ponawiam pytanie : jakie wsparcie techniczne jesteście w stanie zrobić do zadań? (min mi chodzi: filmik, unikalna nagroda, unikalny buff/debuff "podróż np interaktywna na smoku etc, animacje npc, etc etc); będą nowe bronie/surowce/wykorzystanie surowców? ( np' lapisowny armor,)(bronie typu: glewie, maczugi, dzidy, włócznie)

jest ktoś potrzebny do wymyślania itemsów, lub "systemów?" (chodzi mi tu o coś takiego jak twoja droga do zdobycia miecza, tylko taka droga rzeczy przez was dodanej)

Down ten lapisowy armor to miała być taka metafora - mi chodzi czy będzie nowa surka, armor z innej istniejącej surki etc. Bardzo by mi zależało żeby Admin mi napisał jak ze strony technicznej mogą wspomóc questy i BARDZO WAŻNE mam pomysł na zadanie/ciąg zadań (przyznam, wzorowanych trochę na genialnej fabule pewnej sagi, ale z tego co wiem, niewielu by to wychwyciło bo to nie jest chyba aż tak popularne niestety - kto kojarzy prawo I - "Człowiek jest głupi" to niech wie, że na podstawie wątku z demonami zamierzam zaproponować) i CZY DACIE RADE dać "pomagierów" ? ich iq moglibyście napisać na podstawie jakiegoś modu, a zaczyna mi się ten pomysł fajnie rozwijać w głowie

Kogo dziś palimy?

Opublikowano

Lapisowy armor to trochę przesada, lapis służy do barwienia. Ale z tymi broniami to Pitbull pisał, że będzie masa nowych broni, pewnie te, które wymieniłeś, też się znajdą.

Co do questów nie jestem pewien, ale chyba będą unikalne nagrody za questy.. Ale w sumie z tym smokiem to dobry pomysł, ale żeby dać go gdzie indziej. Np. za odpowiednią sumę lecisz na smoku do innego miasta. Coś takiego jak teleport.

Opublikowano

Latanie na smoku, jak na taksówce odpada. Ogólnie transport powietrzny będzie niemożliwy z prostej przyczyny - zepsuje to "frajdę" i konieczność eksploracji.

Czy ja w ogóle wspominałem o jakiś nerkomantach ? Co do "podzielności klas" to ich nie będzie, bo i jasno wyznaczonych klas też nie przewidujemy - w zależności co będziesz w sobie rozwijał taką klasą będzie (przykładowo duża inteligencja oraz wyskoka obrona czynią z Ciebie dobrego maga, zaś zwinność i szybkość tworzą znakomitego łucznika lub osobę miotającą na odległość)

Przerywników nie będzie, bo zbyt dużo questów przewidujemy, a każdy efekt to dodatkowe megabajty, przez co "paczka" będzie większa i obniży to atrakcyjność serwera.

Pomagierów ? Nie....

Opublikowano

Pitbull, ale można na przykład wprowadzić ograniczenie. Gdy np. wykona się wszystkie questy na danym obszarze, będzie można się do niego teleportować, przenieść, lub co tam wymyślicie. Chodzi o to, że gdy wykona się wszystkie questy, to nie będzie tam już co eksplorować, bo wszystko będzie się znało. Więc taki smok nie zepsuje zabawy. :D

Opublikowano

Rybeusz, my tylko dajemy pomysły, a On ocenia, czy są dobre, czy nie. :D

O, właśnie! Czy będzie jakaś inna muzyka? Taka w klimacie średniowiecznym. :D

Opublikowano

nie chodziło mi o "taxii" smoka (może innym) mi raczej chodziło o taki aspekt fabularny (coś jak w WoW'ie)

animacje mi nie do każdego zadania ale do tych "głównych" lub hmmm przygód?(jeśli nie będzie zadania głównego to mam nadzieję że będą ciągi zadań powiązanych ze sobą) Co do nekromanty, to źle cię zrozumiałem (myślałem że to jakaś zmiana strony głównej a się okazało że ty po prostu "rozmawiasz" z reklamującą się osobą)Nie widziałem tu pytania o to, co się stanie z netherem i endem? (i będą też inne światy?)

Kogo dziś palimy?

Opublikowano

Eksploracja jednego regionu i wykonania na nim wszystkich zadań będzie równoważna z długim okresem (bezbłędnego) grania. Nie wykluczamy też, że z czasem pula zadań będzie się zwiększać przez co "starsi" gracze będą powracać na "ukończone" regiony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...