Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

A konkrety?

Konkrety to ataki na serwery byłego pracownika TEC, postawienie metin2.ph bez licencji.

Kolejny konkret wykupowanie ludzi po to, aby zadziałały na czyjąś niekorzyść.

Cytuje tą osobę:

Hello everyone,

For a long time I tried to make public some information concerning this wannabe official server, but it kept being deleted from Elitepvpers and Inforge because of their contacts there (they paid already a few thousand euros to Elitepvpers that I know, through Luke and John Dread, who was also paid 600 euros for doing nothing). Now that nobody is going to delete this, it's time to exercise my right to free speech and let this stuff out.

As some of you may know, I worked for TEC Interactive for 3 years from 2010 to January 2013, along with Tim, nico_w, and other people, some of whom are now part of the WoM team. In December 2012, I was about to start working on TEC's new server, Metin2 PH, when suddenly the owner of TEC, Christopher Chia, decided that he would open PH without any license, in other words as a private server - but pretending to be official. He also decided that it was ok to spy on the player's conversations (whisper log copied to a db and a nice interface with search function), or play edited characters along with his GM to make mallers spend more, in which he got caught a few times with his characters "Today", "Godzilla" or "Stylewarrior".

This wasn't the first stupid idea from this corrupted individual, as the oldest among you may remember the IP block at the opening of SG in 2009, so we decided to leave this team to start our own project, as we didn't want to take part in such a scam - we prefer to be honest without license, than scammers with a license.

That's when the nightmare started for me and other people who joined the project.

After we left, Christopher Chia teamed up with a couple of hackers, known as "Exsta" and "Dulaan", former owners of the italian pserver Finalongju. While they were supposedly developers, these guys have zero idea about development. Their only mission was to destroy WoM, while Christopher Chia managed that failure of a private server known as Metin2 PH.

Using my old TEC mail, which I had accidentally left attached as secondary mail un my Gmail, they managed to gain access to my personal gmail, which they kept reading for a month without me noticing anything strange. On the 1st of July, they finally made use of this access to login to WoM's hosting panel, and format the server.

Two days and a backup restore process later, we received a takedown notice from TEC Interactive, on the grounds of copyright infringement. A few days later, another criminal, known as "Awesoome", used his friend's tim's backdoor to hack into the server and publish our files. Another friend of his, called Profiabzocker or something like that, also used this backdoor to get the files and ask us money to fix the backdoor. Few days later, we received another takedown letter forcing us to move hosts. That was the last time that TEC Interactive tried the "legal" way against WoM.

After that, they started unhashing their own database trying to get the passwords of our GM, some of whom had played in SG earlier. In this way, they managed to access the Skype account of one of our GM to read our conversations. By reading the conversations they obtained the URL of our Admin Page, which they used to login to a GM and create chaos, turning high level players into level 1s and similar stuff.

After we managed to fix this mess (and the hundreds of accounts hacked when the WoM db was published in epvp), TEC Interactive started with the DoS attacks. At this point, the losses for WoM by all these incidents were already in the thousands, yet we had to invest in DOS protection as well.

Things were calm for a while as TEC Interactive was prepairing their next failure "Rise of Metin", a cheap chinese MMO that they tried to pass for a sequel to Metin2, despite not having any relationship with YMIR's game. But in December, the crap started again. A 4 Gbps DOS attack (this time, Christopher got LoxeR involved, more specifically "Anti", who got paid with dragon coins for trying to hack us), using the leaked wom's db mails to promote Rise of Metin, and finally, somehow, they managed to login my GA account in the late night of 24th December.

Logging in always late in the night, they created a number of +9 items, which they sold to a wealthy polish player for some thousands of euros, until the leak was discovered. We detected an italian IP (probably "Exsta"), and the buyer told us the details of the person he had paid to, Piotr Wojciech Baczkowski, also known as "Piotrek" and employee of TEC Interactive (although TEC Interactive doesn't exist anymore and SG is now a privately owned server)

I just needed to let this stuff out. We created WoM to have fun and create interesting content for the players, yet we became the target of a psychopath. Maybe the hate I have now for all this criminal behavior is what led me to help out in this forum, to have a forum for the people who want to create and not destroy.

This is not a court, but still I want to show here some proof of some of the things I say, although I never really cared much to keep them because as we all know, it's a waste of time to try to get any justice for this stuff.

- A video showing the hacking attempts and the resolved skype of a TEC employee who participated in them

https://www.youtube....h?v=F5Z4SADjJIM

- The Metin2 PH License Agreement which was originally written by YMIR. If you care enough to read it, you will find out that it includes an IP block, which Metin2 PH never had, because this license was never signed. This is supposed to be confidential blah blah but fuck it. (You wanted to see how a Metin2 license looks like, its your chance)

https://mega.co.nz/#...BF0cM8L2YPpwwmI

- Skype log of all my conversations with Chris from Decembewr 2012 until he deleted me from Skype right before wiping our hard drive.

http://pastebin.com/ySUK7urK

- Christopher Chia selling a fake license to Dulaan and Exsta (even if the license had been signed there was NO cost involved only a percent of earnings)

http://pastebin.com/7QXAgptX

- Dulaan trying to sell another fake license to iMer, owner of Hardcore Reloaded:

http://pastebin.com/9HjGFV1B

There's a ton of stuff more in my hard drive of course, included the code I was told to make so YMIR couldn't see the real monthly earnings in our admin page (about $20,000 for SG, while only half were declared), or the takedown letters that were sent to dozens of servers such as Pandora or Calypso at the time.

It's funny how the people that I praised years ago for setting up an official server turned out to be worse criminals than any copyright infringer.

If you got this far thanks for reading and if you play SG be careful with your passwords and your private messages, or better avoid it completely (don't even get me started on "Rise of Metin")

517981403547547309333.jpeg

Opublikowano

Wiekszego bullshitu od dawna nie widzialem. Jak wroce do domu to wszystkobsprostujw, na szybko napisze ze za walka z privami stal Juan G. (byly pracownik) a nastepnie sam stworzyl wlasnego priva. Trono az tak malo osob gra w woma ze musicie hejcic konkurencje? Dodatkowo dzieki swojej nieudolnosci Juan musial zatrudnic w bodajze 2012 roku wspolpracownika ktory po prostu go wyruchal :D sprzedal pliki sg i zarobil chyba 3k euro. Ta dyskuaja toczyla sie wiele razy, konczyla sie zawsze wyzwiskami ze strony Juana. PS zapytaj go jak tam ataki bo zawsze zniakal jak byly problemy i tlumaczyl sie choroba :)

Opublikowano

Wiekszego bullshitu od dawna nie widzialem. Jak wroce do domu to wszystkobsprostujw, na szybko napisze ze za walka z privami stal Juan G. (byly pracownik) a nastepnie sam stworzyl wlasnego priva. Trono az tak malo osob gra w woma ze musicie hejcic konkurencje? Dodatkowo dzieki swojej nieudolnosci Juan musial zatrudnic w bodajze 2012 roku wspolpracownika ktory po prostu go wyruchal :D sprzedal pliki sg i zarobil chyba 3k euro. Ta dyskuaja toczyla sie wiele razy, konczyla sie zawsze wyzwiskami ze strony Juana. PS zapytaj go jak tam ataki bo zawsze zniakal jak byly problemy i tlumaczyl sie choroba :)

Wiem że Juan ma serwer, i wisi mi ta walka. Aczkolwiek team sg w czasie teraźniejszym [a teraz juan z nimi nie pracuje, a wręcz jest w konflikcie] wynajmują ludzi, którzy mają za zadanie włamywać się na serwer Juana, czy też robić inne rzeczy związane z wom]

Btw, Juan coś pokazuje a sg jak widać nic ;)

~ jakie ataki? ;)

~ ja nie jestem TronoX ;)

Opublikowano

Jarasz się newsami sprzed dwóch lat. Skoro ci to wisi to po co o tym piszesz? Tak czy siak nie widzę dowodu zeby Chris kogoś wynajmowal. Gdyby ktokolwiek oprócz nas to czytał to przytoczyl bym kilka ciekawostek z życia Juana ale tak.. szkoda czasu.

Newsami z przed 2lat? widać gówno wiesz. Shogun to pisał jakiś czas temu na swoim forum, a nie 2 lata temu. Tak czy siak nie zobaczyłeś nic po za przeczytaniem postu.

No przytocz, bo tych ciekawostek masz zbyt mało. Nie mam zamiaru się tu spinać, ja odpisałem że się nie opłaca grać, później tobie i wszystko. Dowidzenia

Opublikowano

Orientuje się ktoś ile tam na oko osób online i w jakim królestwie jest najwięcej ludzi? Jest jakaś polska ekipa? FishBot legalny?

Na wakacje będzie 50% więcej TEC Points? :D

tenor.gif

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ludzi to nie ma w ogóle tam, jedynie w jinno z 40 sklepów stoi, a tak pusto, nawet na wołaczu nikt nie pisze. 

Prace nad pierwszym, solowym serwerem rozpoczete zostana dnia ------ :

- Kompletowanie pomysłu - 71%

- Serwer : * Strona clienta - 2% * Strona serwera - 5%

- Strona - 0%

- Forum - 0%

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie przesadzajmy. Na wołaczu co chwilę ktoś pisze, a graczy jednak trochę jest ;) Nie ma porównania do PL w ilości, jednak nie jest to serwer wymarły :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po update serwer dobrze rokuje ;) Dodali pudło na start (pozniej co 10lv) z których lecą xp ringi, rekawice, buty wiatru i inne boostery. Nic tylko wbijać i klepać lvl. Jakby ktoś miał pytania to walić na PW, pogrywam sobie tu trochę :D

76561197982068149.png
Opublikowano

@BeQuiet

Jeżeli nigdy nie dokopales się do informacji odnośnie jak to SG wygląda od czasu współpracy z Dylaanem to zakończ teraz temat i poczytaj.

@topic

Serwer, chodź na pocztaku był faktycznie taki jaki global być powinien, poleciał łeb na szyję. Administracja zajmują się nowa gra ROM 'em który naszczescie jest nie wypalem. Serwer ten już nie jest licencjonowany przez Webzen, a mimo to uważa się za dystrybutora metina gdzie nie ma już do tego prawa. Co do afery z Juanem, no dla mnie to jest zdecydowanie przesada. Z jego zachowania wynika, że jest na prawdę super osobą, która z chęcią pomoże, bez oczekiwania na zapłatę czy rekompensatę z tego tytułu. (ps. Ciekawe, jak teraz wyglądałaby sytuacja gdyby nie ta wojna z sg :) o src, vrunnerze, oficjalnej bazie czy innych fajnych toolsach moznabyliby pomarzyć ;)

Przykre jest to, że ta "polska elita" nie potrafi się zebrać i współpracować. (Ciekawe ilu z Was wiedziało o githubie z src gdzie odrazu po src rozpoczęły się prace nad kodem) Jest to przykre, bo wchodząc do działu publikacji serwerów nie widać żadnej inwencji twórczej. Zawsze uważałem i pewnie umrę z ta świadomością, że Polacy są faktycznie jednym z lepszych narodów, ale nie cierpię naszej zawiści. Ciekawe jak wyglądałaby nasza scena gdyby wszyscy zaczęli Współpracować ze sobą i skończyli z tymi dramami. Zamiast przyznać ze ktoś odwalil dobra robotę, pierw się go wyzywa, potem kopiuje się prace/pomysł i podpisuje pod siebie. Nie mowie co prawda o wszystkich, ale dobrze wiecie, że takie sytuacje się zdarzają.

Pewnie większość to oleje.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Nie jestem w temacie, jednak jestem przekonany, że serwer ma licencję, bo ciągle dostaje różne aktualizacja od ymir. Cała ta sytuacja jest dla mnie nie znana, bo zacząłem grę po tym wszystkim.

Z serwerem z punktu widzenia zwykłego gracza wszystko jest w porządku. Eventy organizowane są na czas, nie ma bugów itd.

Tak jak Hack3rz napisał, ostatnio zostały dodane skrzynie na start i wiele innych udogodnień - więcej tutaj: http://forum.metin2.sg/forum/the-game/general-discussion/402617-maintenance-08-09-2014

Było ciekawie i zaczyna się robić jeszcze bardziej ciekawie. Zachęcam wszystkich do gry tutaj, bo warto. W razie czego jestem w stanie służyć radą, drobną pomocą na początku gry (wystarczy pw na mpc).

Opublikowano

@Evor. Bullshit. Wejdz na strone ROM kiedy byla ostatnia aktualizacja? Podobno nawet serwery sa down. Juan super osoba? Dwulicowy. Zaleznie potrzeby mowi ze Chris i sg to bankruty albo ze Chris za pieniadze ojca kupuje ludzi. I wiesz co teraz zrobil? Gdy jego projekty sa w klopotach zaczal pierdolic o chorobie, jak zwykle. Nie chce cie martwic ale moja wiedza>twoja ;)

Opublikowano

@BeQuiet

Nie mowie o aktualizacji romu tylko próbie wydania w innym państwie. Skoro masz taką wiedzę to pewnie Wiesz o zleceniach Crisa, czy metin2.ph. A to ze Juan jest dwulicowy, każdy jest. Każdy człowiek gra tak żeby było mu dobrze, ale akurat Juan chociaż trochę zrobił dla tego rynku metina. A to ze gada o chorobie heh, nie mam zdania do tej kwestii. Jakbyś żył tylko z "internetów " może byś zrozumiał o co chodzi. Nie kłócę się ze mam super widzę czy coś, ale jestem za Juanem bo to co robi Cris to jest przesada. Co prawda jest to temat dyskusji o serwerze, a nie o porachunkach administracji, ale skala działań Crisa jest trochę za duża.

Opublikowano

@Evor. Bullshit. Wiesz co Juana boli? Ze ph mialbyc po filipinsku i go zostawil dulaanowi a sam wybral sg. Gdy zie okazalo ze Chris zalatwil ze bedzie po ang. to mial ból dupy. Co Chris takiego zrobil? Pozwol mi ze cie oswiece, Chris pracuje jeszcze w 2 firmach delikatnie mowiac wiekszych od tec i domyslam sie ze metin jest trzymany tylko z pasji :)

Opublikowano

@BeQuiet

No dobra, ale skoro metin jest z pasji, dlaczego się tak do niego przywiązal i wykorzystuje aż tak inwazyjne srodki? Nie wazne czy metin2.ph jest konkurencja womu czy nie, Chris dla mnie nie prezentuje światowego poziomu. Gdyby faktycznie pracował w większych firmach wątpię żeby pokusił się o zlecenie ataku bez ukrycia dowodów w jakiejkolwiek postaci. Przecież, "na swoją pasje", nie ryzykowalbym swojej kariery.

Opublikowano

@Evor. a jakieś dowody proszę? Jedyne co na epvp znalazłem to ss sprzed prawie pół roku (lol :D) w którym Chris mówi mu żeby nie kupował botów :D

Więc bullshit po raz 3.

PS: Jeśli wydajesz opinie nt. danej osoby tylko na podstawie ss w których mówi żeby nie kupowała botów to muszę Ci pogratulować :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...