Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Fantasy World - Graficzna Gra MMORPG

Salur

Pytanie

Opublikowano

logo.png

Projekt  gry MMORPG 2D

Gra tworzona jest w oparciu o technolognie takie jak: PHP, AJAX, Javascript oraz JQUERY.

Wykorzystujemy kilka bibliotek Javascript a większość funkcji gry napisana jest przez nas. Za silnik odpowiada język PHP,

natomiast za stronę klienta gry w przeglądarce Javascript.

• System Sterowania - posiadamy w pełni działający system poruszania się strzałkami, myszką oraz klawiszami WSAD (tylko, gdy gracz posiada wyłączony czat). Wszystkie te systemy działają integralnie względem siebie. Chodza również bardzo płynnie.

• Interakcja z innymi graczami - w grze zaimplementowaliśmy kilka możliwości komunikowania się z innymi graczami. Najważniejszą z nich jest to, że widzimy ich dynamiczne na mapie, wraz z animacją ich ruchu. Możemy także handlować, rozmawiać na czacie lub prywatnie, a także zaprosić ich do walki.

• System walki PvP, PvM - posiadamy rozbudowany system walk między graczem, a potworem oraz gracz vs gracz. Każdy potwór ma inne zdolności bojowe, a więc może używać czarów, jest szybszy niż inne, czy też może Cię zatruć! Ale.... Gracz również posiada mnóstwo opcji, dzięki którym na odpowiednim poziomie i z odpowiednimi statystykami może wygrać z każdym przeciwnikiem!

• Opcje gracza - każdy gracz wyposażony jest w menu na dole ekranu gry. Może tam wyświetlić w każdym momencie opcje klanowe, rozpoczęte misje, czy też swój ekwipunek i statystyki. Zakładki te są ciągle rozwijane, aby były jak najbardziej intuicyjne i odpowiednio ułożone.

• Rozbudowa systemów - ciągle rozbudowujemy systemy, które znajdują się w grze. Posiadamy już rozmowy, handel oraz system aukcji z danym NPC. Rozbudujemy także system questów, który nie będzie polegał tylko na otworzeniu skrzynki, ale także na czymś bardziej złożonym, co napewno zaciekawi najbardziej wymagających graczy.

• Interfejs gracza - Dzięki rozbudowanemu systemowi interfejsu, gracz może dostosować interfejs gry i wszystkie okna do swoich potrzeb. Wszystkie zakładki interfejsu są w pełni ruchome i zapisują się po wyjściu z gry.

• System klanów - Gracz ma możliwość dołączenia do klanu, przez co staje się potężniejszy. Jako rodzina klanowa może walczyć oraz zdobywać cenne doświadczenie i jeszcze większą radość z rozrywki.

• Duża ilość rozrywki - Dużo wspaniałych lokacji oraz ciekawych questów. Rozwinięty system umiejętności oraz osiągnięć i wiele wiele więcej.

Nie będzie już więcej beta-testów. Niedługo startuje oficjalna wersja gry.

Gorąco zapraszamy na nasze forum w celu dyskusji na temat gry.

Przydatne linki:

http://fantasy-world.pl/
http://fantasy-world.pl/?page=forum

SCREENY:

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Potrzebujesz czegoś? Oznacz mnie @Salur

• Odpowiedzi 375
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 12.08.2017 o 14:52, Revizor napisał:

W jakim języku serwer nowy piszecie? Mam nadzieje nie PHP, to w ogóle nie pod gry real-time...

Jak oni sie pewnie na Jave przerzucili takie inteligenty jestem kur*a pewien :/ Wszyscy ich ostrzegali jak to się skończy ale oni nie - oni to w PHP napiszą.

Opublikowano

Szkoda, że o braku możliwości zalogowania się nie informujesz na stronie gry. Dziś chciałem sobie sprawdzić co i jak a tu ZONK!

Jak będzie już możliwość wejścia, daj znać, chętnie wejdę i powytykam Ci błędy, a może dam nawet jakieś sensowne sugestie :)

W dziale support masz coś takiego "wyślij wiadomość OFFLINE" - o co z tym chodzi, czemu offline? Usługa jest offline, czy może ja jestem offline? T_T

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Hmm. Pomysłu na grę oceniać nie będę...

Dobra. To zaczynajmy od:

Kup/Sprzedaj - lepiej by wyglądało w ramce według mnie

lista przyjaciół/wrogów wygląda kiczowato ;/

Opublikowano

Aktualny wygląd:

38118492558093989419.jpg

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Potrzebujesz czegoś? Oznacz mnie @Salur

Opublikowano

Mój dysk ma <80MB/s we/wy

Do bazy? Niewiele, od tego jest cache (w RAMie). Tak jak mówię, problemem były logi, których funkcja zapisu w przybliżeniu wyglądała tak

fopen()

fwrite()

fclose()

lub nawet była wzbogacona o lock-i

Logowanie na poziomie "debug", nie musze chyba tłumaczyć jaką objętość miał ten log :) + tak jak wspomniałem, wszystko odbywało się w VM co bardzo wpływa na wydajność.

Opublikowano

Dobra. Ja już tylko czekam na jakąś grę 2D napisaną w PHP.

Bo jeszcze jakoś takiej nie widziałem, która odniosła sukces.

A to chyba o czymś świadczy.

gamedevmania.com

Opublikowano

Dlatego wlasnie mowimy ze przy wyborze tej technologi na pewno wszystkie funkcje nie będą dzialac.

Gracze nie lubią jak im sie gry zacinają. Po prostu serwer nie da rady z czyms takim i nie wazne jaki by on nie byl dobry.

gamedevmania.com

Opublikowano

Po czym poznać profesjonalny projekt? Chodzi oczywiście juz o samo pierwsze wrażenie - Po dobrej jakości, autorskich grafikach.

To jest właśnie to, co chyba tu pisałem - grafiki wyciągnięte z RPG Makera, jak w setkach innych 'projektów'. Mój podobno głupi i beznadziejny projekt gry farmerskiej znalazł rysownika duuuużo szybciej niż te wasze fantasy worldy. Poważnie, dużo lepiej było by dla was gdybyście startowali z ludzikami i drzewkami nagryzmolonymi w paincie.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

@kawus121
Ty nadal nie rozumiesz. Autor niech to sobie pisze nawet w Atari BASIC jak ma taką ochotę.
A powiem tak: gówno wiesz. Wydaje ci się, że coś rozumiesz a wypisujesz brednie.

@foxbond`
(nie)lubienie margo odkładamy na bok, liczy się podejście do tematu. To ludzie, którzy na własnej dupie przekonali się o ułomności php. Przekonał się o tym również facebook. Twórcy margo przepisali serwer, twórcy fb zrobili sobie do tego narzędzie. Efekt ten sam - otrzymali kod źródłowy w c++ który dalej rozwijali, php poszedł w odstawkę.

Jednym z wyznaczników inteligencji jest umiejętność uczenia się na cudzych błędach. Widzimy tutaj, że autor tematu jest kompletnym debilem bo nie dopuszcza do siebie faktu, że KTOŚ JUŻ KIEDYŚ ROBIŁ TO SAMO co on i JUŻ TAK NIE ROBI.

Każdy język i każda technologia są zajebiste w zadaniach i zagadnieniach do których zostały stworzone. PHP nie został stworzony do robienia gier (konkretnie dynamicznych gier mmo). Więc pytam się po raz kolejny, po c**j ktoś chce grzebieniem ścinać drzewo?

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Sprawy zawodowe, a na zajęciach mam javę. Żeby nie marnować tego czasu robię moda do Minecrafta. 

to co z grą? :) Ta gra jest genialna jakby wypaliła była by mocną konkurencją margonem :)

sygnatura.png

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngSalur Na pewno będzie łatwiej ale czy serwer wam wytrzymie :D Pomyśl sobie zapytania Ajaxowe do serwera PHP przez dużo osób w małym odstępie czasowym, hosting nie wyrobi. Ale ja chce zobaczyć jak już to powstanie ;-) Z desingu jest bardzo fajne ;-) Od back-endu się zobaczy. Czekam na beta testy. A próbowaliście jakieś stress testy ? Btw moim zdaniem PDO jest wolniejsze niż mysql_query (ale za to PDO jest lepsze bo obsługuje różne bazy), dlatego że tworzenie obiektów jest dużo wolniejsze niż wywołanie funkcji ;-) (jak sie myle poprawić)

hcq0.png

Opublikowano

Jako, że niektóre komputery są "słabe" opcja dopasowywania okna gry będzie domyślnie wyłączona. Będzie ją można włączyć na stronie ustawień konta. Gra bez tej opcji prezentuje się tak:

7.png

To wydajcie appke, ale i tak słabe na 2D?  To pomyślałbym nad optymalizacją..

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

Pytanie do autora (Takie z ciekawości :D )

Braliście PRZYKŁAD z Margonem jeśli chodzi o listę przyjaciół oraz wrogów?
Muszę przyznać że bardzo ładnie wyszła wam ta gra, lecz brakuje mi w niej lepszego obramowania co do okienek.
Oraz myślę że musicie zainwestować dużo hajsu, w reklamę tej gry bo takich gier jest naprawdę dużo!

Ale co ja tam się mogę znać :D

Jedyne co mi pozostaje to życzyć wam Powodzenia! :)

Opublikowano

Ktoś tu już chyba wcześniej coś mówił o ścinaniu drzew grzebieniem, albo to ja coś sobie wymyśliłem, nieważne, chodzi o to że można to drzewo ścinać tym grzebieniem, pytanie tylko czy warto jeśli czwórka doświadczonych programistów mówi że nie?

Akurat w kwestii ścinania drzew nie radził bym się programistów. 

Widzę, że projekt nadal się rozwija co bardzo mnie cieszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...