Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Fantasy World - Graficzna Gra MMORPG

Salur

Pytanie

Opublikowano

logo.png

Projekt  gry MMORPG 2D

Gra tworzona jest w oparciu o technolognie takie jak: PHP, AJAX, Javascript oraz JQUERY.

Wykorzystujemy kilka bibliotek Javascript a większość funkcji gry napisana jest przez nas. Za silnik odpowiada język PHP,

natomiast za stronę klienta gry w przeglądarce Javascript.

• System Sterowania - posiadamy w pełni działający system poruszania się strzałkami, myszką oraz klawiszami WSAD (tylko, gdy gracz posiada wyłączony czat). Wszystkie te systemy działają integralnie względem siebie. Chodza również bardzo płynnie.

• Interakcja z innymi graczami - w grze zaimplementowaliśmy kilka możliwości komunikowania się z innymi graczami. Najważniejszą z nich jest to, że widzimy ich dynamiczne na mapie, wraz z animacją ich ruchu. Możemy także handlować, rozmawiać na czacie lub prywatnie, a także zaprosić ich do walki.

• System walki PvP, PvM - posiadamy rozbudowany system walk między graczem, a potworem oraz gracz vs gracz. Każdy potwór ma inne zdolności bojowe, a więc może używać czarów, jest szybszy niż inne, czy też może Cię zatruć! Ale.... Gracz również posiada mnóstwo opcji, dzięki którym na odpowiednim poziomie i z odpowiednimi statystykami może wygrać z każdym przeciwnikiem!

• Opcje gracza - każdy gracz wyposażony jest w menu na dole ekranu gry. Może tam wyświetlić w każdym momencie opcje klanowe, rozpoczęte misje, czy też swój ekwipunek i statystyki. Zakładki te są ciągle rozwijane, aby były jak najbardziej intuicyjne i odpowiednio ułożone.

• Rozbudowa systemów - ciągle rozbudowujemy systemy, które znajdują się w grze. Posiadamy już rozmowy, handel oraz system aukcji z danym NPC. Rozbudujemy także system questów, który nie będzie polegał tylko na otworzeniu skrzynki, ale także na czymś bardziej złożonym, co napewno zaciekawi najbardziej wymagających graczy.

• Interfejs gracza - Dzięki rozbudowanemu systemowi interfejsu, gracz może dostosować interfejs gry i wszystkie okna do swoich potrzeb. Wszystkie zakładki interfejsu są w pełni ruchome i zapisują się po wyjściu z gry.

• System klanów - Gracz ma możliwość dołączenia do klanu, przez co staje się potężniejszy. Jako rodzina klanowa może walczyć oraz zdobywać cenne doświadczenie i jeszcze większą radość z rozrywki.

• Duża ilość rozrywki - Dużo wspaniałych lokacji oraz ciekawych questów. Rozwinięty system umiejętności oraz osiągnięć i wiele wiele więcej.

Nie będzie już więcej beta-testów. Niedługo startuje oficjalna wersja gry.

Gorąco zapraszamy na nasze forum w celu dyskusji na temat gry.

Przydatne linki:

http://fantasy-world.pl/
http://fantasy-world.pl/?page=forum

SCREENY:

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Potrzebujesz czegoś? Oznacz mnie @Salur

• Odpowiedzi 375
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety .. To nie wiele da  ;) PHP jest językiem kompilowanym w locie więc takie rozwiązanie może podnieść szybkość ale będzie nadal zbyt wolne  ;) Poza tym przy wykonaniu pliku dużego ... Wywali bład co juz nie bedzie miłe  ;)

hehe. Chyba nie zrozumiałeś o co chodzi z tym:

Czyli PHP po socketach działające (w real-time)

Prawda? Mówiąc o socketach już nie mamy na myśli standardowych funkcji php.

gamedevmania.com

Opublikowano

Akurat serwer będzie taki, który będzie starczył dla dużej ilości zapytań :D

Wydajność zostanie sprawdzony dopiero, gdy zagra więcej osób niz tylko max. 4 :D

Akurat na PDO przerzucam się z musu, gdyż w przyszłości mysql_query przestanie być wspierane przez PHP, a także ma trochę lepsze zabezpieczenia "już w sobie".

Stressery tzn?

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Opublikowano

Gra bardzo fajna, tylko gdzieniegdzie można znaleźć błędy językowe, np. na początku, jak gadasz z Maurycym:

"Postanowiłem wziąć Cię do swojego domu abyś mógł‚ tutaj wypocząć, nasi medycy się tobą zajęli i wyglądasz już o wiele lepiej niż na początku."

Przed "tutaj" to tak ni z gruchy ni z pietruchy ten przecinek ;_;.

Ale projekt bardzo zacny.

Wiem, że błędy językowe będą na 100%. Dlatego są też testy, które pomagają je znaleźć. Jednakże gra się rozwija i cały czas poprawione są takie "byki".

bannerMPC.png

Opublikowano

Kiepski kod i mało oryginalny pomysł, ale wszystko jest dostosowane do waszych standardów. Tak jak forum, na którym się ogłaszacie.

Opublikowano

I tak jest okej. ;P Jakiś gotowy silnik czy pisane od 0? Bardzo mi zależy na prawdzie więc pisz na PW jak coś. ;P 

Silnik jest pisany od ,,zera'' , nie jest to jakiś gotowy silnik z internetu.

Opublikowano

Na etapie developerskim jaki jest sens udostępniać newsy?

Ma to być większa zapowiedź przed wersją grywalną, która na pewno nie będzie tylko marnym newsem na stronie głównej. 

Opublikowano

Spokojnie, daj tej grze skonać po cichu zamiast odświeżać temat. Taki koniec był wiadomy od samego początku projektu. Na forum Margonem już tą grę wyśmiali, więcej autorowi nie trzeba.

Ale że ja się niby czymś przejmuję? Robię to co lubię i tyle. To że ktoś się śmieje to rzecz oczywista. Gdyby każdy patrzył na zdanie innego to nikt by nie osiągnął sukcesu.

bannerMPC.png

Opublikowano

Autorze. Zatem przyznasz, że wybrałeś PHP bo jest stosunkowo łatwy? I nie masz zamiaru uczyć się innych technologii, żeby zrobić dobrą grę? Czyli po prostu jesteś rozleniwionym marzycielem o własnej grze mmo?

A więc teraz pomyśl, czy zdołasz osiągnąć jakikolwiek sukces?

Wiesz dlaczego nigdzie nie znajdziesz podobnej gry zrobionej w PHP? Wnioski nasuwają się chyba same. Bo wszyscy mają tu rację i dynamicznych gier nie robi się w PHP.

Troszkę lepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie gry w js'ie i postawienie serwera w NodeJS. co byłoby porównywalnie proste do robienia gry w PHP. A gra byłaby wtedy pełnoprawną aplikacją klient-serwer.

A na co to się przekłada to już mi się nie chce tłumaczyć, bo doszedłem do wniosku, że i tak nie wyniesiesz nic z tej lekcji. Bo jak napisałem na początku, jesteś zwyczajnym dzieciakiem marzącym o własnej grze.

gamedevmania.com

Opublikowano

socket_* to natywne funkcje php. To nie jest żadna nakładka, żadne udziwnienie.

Jakie znów std::echo, o co wam w ogóle chodzi. Coś wam chyba się miesza, próbujecie popisać się wiedzą, a rzucacie nic nie znaczące zwroty.

W php można napisać wydajny silnik opierający się na niskopoziomowej komunikacji. Aplikację pisze się identycznie jak w node, ofc. zamiast js jest php, ale struktura identyczna. (Prawdę mówiąc w node jest prościej)

Tu macie na temat socketów: http://www.php.net/manual/en/book.sockets.php

tu na temat wraperów: http://php.net/manual/en/wrappers.php.php

Takowy serwer (oczywiście mniej więcej) odpala się poprzez 

$ php server.php (ew. jakieś parametry)

Jak chce się choćby posprawdzać czy to działa zawsze można tak uruchomiony serwer potraktować telnet-em :D

//stwierdzam, że trochę nieprzejrzyście napisałem, ale trudno. Aby zrozumieć najpierw trzeba chcieć, a nie bluzgać na tych co wiedzą więcej.

Opublikowano

? Może używać komercyjnie, właściwie nie może tego tylko sprzedawać czy plagiować. A przecież o to mu nie chodzi.

ale ja poprawiam osobę wyżej co napisała:

[...] i rob co chcesz! 

Nie może robić co chce i już nie pamiętam, ale też była wzmianka, że trzeba wspomnieć o autorze. Ale dla osoby która kradnie wszystko to pewnie żadna różnica.

Opublikowano

A to na jakims vps'ie siedzi czy na hostingu?

VPS

Pomyśl logicznie na hostingu możesz co najmniej stronę ale nie serwer...

Opublikowano

Dnia 29 kwietnia 2016 odbędzie się reset wszystkich testowych kont na Fantasy-World. Tego samego dnia otwarta zostanie rejestracja dla wszystkich graczy przed oficjalnym startem.

Dnia 30 kwietnia 2016 zostanie ogłoszona data oficjalnego startu wraz z opisem gry. Rozpoczniemy również reklamę gry, tak aby jak najwięcej osób dowiedziało się o Fantasy-World!

bannerMPC.png

Opublikowano

powtarzanie hasła jest zabezpieczeniem na wypadek, jeśli wpiszesz źle hasło. Dziś mam nadzieję pograć troszkę, opiszę tu i na swoim blogu pierwsze wrażenia, jeśli nie masz nic przeciwko :)

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

silnik rpg maker,grafiki z rpg makera, jezeli niemacje licencji dostaniecie zaraz pozew ja tego dopilnuje ;)

gra identycza praktycznie do margonem nie widzę tu nic innego oprócz troche zmienionego interfejsu.

przepisanie przez programiste gry z eprgmakera to koszt mysle ze kolo 500-1000zl 

wiec jak ktoś ma kasę i chce zrobić klona margonem typu tego shitu to polecam napisać na jakimś forum ale wpierw zrób coś w erpgmakerze zeby mial programista co przepisać :D ostatecznie jest jeszcze silnik który sie kompiluje na jsona i można odpalić normalnie przez przegladarke ale samemu juz trzeba dopisac logowanei itp pozdro @KaszanaLubiZryć  :D

Opublikowano

Przykład? PGR Online - do odpalenia w przeglądarce i jako instalowany klient. Co prawda odchodzę powoli od wersji przeglądarkowej ale to tylko i wyłącznie z tego powodu, ze nie chce mi się przeskakiwać pewnej kłody, którą Oracle rzucił pod nogi wszystkim programistom appletów javy. Z powodzeniem mógł bym napisać klienta np we flashu a po stronie serwera mieć dokładnie to, co mam teraz, czyli javę.

Według twojego rozumowania niekomercyjne projekty można robić na odwal się?

Jak byś drogi programisto gier przeglądarkowych nie wiedział, to przeglądarka jest jedynie klientem gry, server side możesz mieć napisany jako ASP/JSP. Więcej, możesz sam zbudować serwer www/socketowy w c# lub javie. Możesz go zrobić nawet w c++ lub czystym c!

Tak się tez składa, że istnieją niezależne projekty serwerów do gier, które wymieniłem. Projekty tworzone przez ludzi oczywiście mądrzejszych niż ty, żaden nie jest robiony w php (tak, można zmusić php żeby było serwerem dla gry nie-przeglądarkowej!).

Durne posty powiadasz? Chłopie, ty mój pępuszku internetów, daleko ci jeszcze do posiadania wiedzy pozwalającej na pisanie takich postów ;)

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Trzeba było już nie wchodzić.

Mówimy tutaj o grach. Zapomniałeś? Gry nie powstają w kilka tygodni czy miesięcy.

Gra to musi być dobry i optymalny produkt. Inaczej się nie sprzeda.

Mówisz teraz o czymś co jest potrzebne, trzeba to zrobić szybko i już. Gier się tak nie robi.

PHP jest dobry do prototypów i tu się zgodzę. Ale nie wiem czemu zszedłeś na ten temat, który z grami nie ma nic wspólnego.

Jeżeli ktoś chce zrobić grę dobrą i jednocześnie szybko to na pewno nie wybierze PHP, bo ten język nie został do tego przystosowany. Istnieje wiele lepszych technologii pozwalających zrobić grę szybko.

Czego się tak uczepiłeś tego języka. Zrozum, że w żadnym wypadku PHP nie będzie lepszym wyborem do tworzenia gry, nawet jeśli gra miałaby być robiona "na odczep się".

Widać, że w tworzeniu gier nie masz żadnego doświadczenia, bo porównujesz to do tworzenia jakiś statycznych systemów.

Nie twierdzę, że ja mam jakieś duże doświadczenie. Ale znam wielu developerów siedzących w tej dziedzinie. Żaden z nich nawet by nie tknął PHP z myślą o tworzeniu gier. W naszym środowisku jest to bynajmniej śmieszne.

gamedevmania.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...