Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Fantasy World - Graficzna Gra MMORPG

Salur

Pytanie

Opublikowano

logo.png

Projekt  gry MMORPG 2D

Gra tworzona jest w oparciu o technolognie takie jak: PHP, AJAX, Javascript oraz JQUERY.

Wykorzystujemy kilka bibliotek Javascript a większość funkcji gry napisana jest przez nas. Za silnik odpowiada język PHP,

natomiast za stronę klienta gry w przeglądarce Javascript.

• System Sterowania - posiadamy w pełni działający system poruszania się strzałkami, myszką oraz klawiszami WSAD (tylko, gdy gracz posiada wyłączony czat). Wszystkie te systemy działają integralnie względem siebie. Chodza również bardzo płynnie.

• Interakcja z innymi graczami - w grze zaimplementowaliśmy kilka możliwości komunikowania się z innymi graczami. Najważniejszą z nich jest to, że widzimy ich dynamiczne na mapie, wraz z animacją ich ruchu. Możemy także handlować, rozmawiać na czacie lub prywatnie, a także zaprosić ich do walki.

• System walki PvP, PvM - posiadamy rozbudowany system walk między graczem, a potworem oraz gracz vs gracz. Każdy potwór ma inne zdolności bojowe, a więc może używać czarów, jest szybszy niż inne, czy też może Cię zatruć! Ale.... Gracz również posiada mnóstwo opcji, dzięki którym na odpowiednim poziomie i z odpowiednimi statystykami może wygrać z każdym przeciwnikiem!

• Opcje gracza - każdy gracz wyposażony jest w menu na dole ekranu gry. Może tam wyświetlić w każdym momencie opcje klanowe, rozpoczęte misje, czy też swój ekwipunek i statystyki. Zakładki te są ciągle rozwijane, aby były jak najbardziej intuicyjne i odpowiednio ułożone.

• Rozbudowa systemów - ciągle rozbudowujemy systemy, które znajdują się w grze. Posiadamy już rozmowy, handel oraz system aukcji z danym NPC. Rozbudujemy także system questów, który nie będzie polegał tylko na otworzeniu skrzynki, ale także na czymś bardziej złożonym, co napewno zaciekawi najbardziej wymagających graczy.

• Interfejs gracza - Dzięki rozbudowanemu systemowi interfejsu, gracz może dostosować interfejs gry i wszystkie okna do swoich potrzeb. Wszystkie zakładki interfejsu są w pełni ruchome i zapisują się po wyjściu z gry.

• System klanów - Gracz ma możliwość dołączenia do klanu, przez co staje się potężniejszy. Jako rodzina klanowa może walczyć oraz zdobywać cenne doświadczenie i jeszcze większą radość z rozrywki.

• Duża ilość rozrywki - Dużo wspaniałych lokacji oraz ciekawych questów. Rozwinięty system umiejętności oraz osiągnięć i wiele wiele więcej.

Nie będzie już więcej beta-testów. Niedługo startuje oficjalna wersja gry.

Gorąco zapraszamy na nasze forum w celu dyskusji na temat gry.

Przydatne linki:

http://fantasy-world.pl/
http://fantasy-world.pl/?page=forum

SCREENY:

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Potrzebujesz czegoś? Oznacz mnie @Salur

• Odpowiedzi 375
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przypominam, że w razie pytań, problemów zapraszam na forum gry.

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Opublikowano

Skąd wiesz, że pisał wszystko od zera jak nawet to co jest widoczne kradnie?

Ciekawe co pan Talbott sądzi o wykorzystaniu jego obrazu jako tło na stronie gry, mam go zapytać?

O rany.. Ale się do tła doczepił.. 90% stron ma graficzne tła pobrane z internetu.. Nie wiem? Nie chcesz aby ten projekt wystartował? Nie rozumiem cię.

Opublikowano

Kto ci tu rozmawia o swoich grach?

ontopic: tak tak śliczniutka gra, miodzio tabelki i okienka. (już? starczy tego smyrania po jajach?)

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

przycisk zaloguj zachodzi na szybką rejestrację/jest zbyt blisko

Swoją drogą, czy nie łatwiej dla graczy byłoby logować się za pomocą swojego emaila? Przydałoby się pole powtórzenia hasła.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Primo najważniejsze: Z @foxbond` się nie dyskutuje bo i tak nie wygrasz. Gość się zna i umie wkurwiać. Najgorsze połączenie jakie może być :D.

Ale już pierdoląc całą tą waszą dyskusję (choć osobiście popieram tworzenie takiej gry w NodeJS czy w czymś innym, równie szybkim). To chciałbym odnieść się do fabuły:

Jeśli tworzycie grę i nie myśleliście NIC o fabule to wątpię by ta gra była inna od zwykłego szarego RPG 2D stworzonego w kreatorze. Wiem, mapy, skrypty itd. autorskie, ale co normalnemu graczowi po nich skoro nie ma jakiejś dobrej fabuły, która go przyciągnie i zachęci do gry? Nie mówię byście mieli ją w szczegółach od samego początku, ale chociaż ogólny zarys by się przydał.

Opublikowano

Nowy czat: 

alg1rJt.png?1Odświeżony wygląd Tygrysiego kanionu:

iqJsmHG.png?1

A tutaj jeszcze nowy Port fantasii i zaktualizowana minimapa:

2LvZkGl.png

DH0ezcz.png

Poza tym doszło paręnaście poprawek.

Opublikowano

Twoja ignorancja o tym świadczy. Jesli uwazasz ze to my wychodzimy na bufonów to zastanów się. My cię rozumiemy, ale ty najwidoczniej nas nie rozumiesz. I nie potrafisz się do tego przyznać

gamedevmania.com

Opublikowano

Dlatego stawiamy na pokazanie "konkretów" a nie newsów typu, dodaliśmy 1 mapę i postawiliśmy NPC w miastach, bo to mało kogo interesuje. Będzie zapowiedź, trailer i reklama na różnych forach, portalach.

Opublikowano

Muszę z wami tutaj pisać? Jakoś moje ego nie jest na tyle duże, żeby się tutaj z wami słownie przepychać. Robię swoją gre i stwierdziłem, że odpisywanie na wasze durne posty nie ma sensu. A wy nie wiem po co wciąż o tym piszecie. Pokażcie jakąś gre PRZEGLĄDARKOWA, którą Wy macie, a wtedy może jakieś rady tego kogoś uznam za coś wnoszące, niż czcza gadanina, o tym który z Was jest mądrzejszy, Każdy programista myśli inaczej....

P.S Po co dajesz przykłady gier jak Aion, WoW, czy Metin2? Oni mają mase programistów, grafików, ekonomistów i innych ludzi do tworzenia gry... Tutaj jest mowa o komercyjnej grze...

Opublikowano

przydałby się się sensowny system do raportowania bugów. Coś, to pozwoli wam ściągnąć screena+log+info od usera, a następnie pozwoli wam sensownie tym zarządzać, ustalać priorytety itp. Nadziałem się na kilka błędów, jednak wyrzucanie wszystkiego na forum nie wydaje się dobrym pomysłem z powodu zarządzania oraz PR.

Ps ciągle czekam na obiecane odpowiedzi :)

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

silnik rpg maker,grafiki z rpg makera, jezeli niemacje licencji dostaniecie zaraz pozew ja tego dopilnuje ;)

gra identycza praktycznie do margonem nie widzę tu nic innego oprócz troche zmienionego interfejsu.

przepisanie przez programiste gry z eprgmakera to koszt mysle ze kolo 500-1000zl 

wiec jak ktoś ma kasę i chce zrobić klona margonem typu tego shitu to polecam napisać na jakimś forum ale wpierw zrób coś w erpgmakerze zeby mial programista co przepisać :D ostatecznie jest jeszcze silnik który sie kompiluje na jsona i można odpalić normalnie przez przegladarke ale samemu juz trzeba dopisac logowanei itp pozdro @KaszanaLubiZryć  :D

Dlaczego porównujecie gry tego typu do pierdolonego RPG Makera albo Margonem... To już zaczyna robić się nudne, skąd wiesz że grafika nie jest ich?

PS. Oni pisali grę od 0 widać że nie umiesz czytać :)

Opublikowano

Ludzie twórca Margonem  zaczynał tworzyć grę i wcale nie wyglądała lepiej niż to co jest pokazane... Też był studentem informatyki i do czego doszedł ? Zastanówcie się czasem czy warto robić z siebie idiotów i wykłócać się o wszystko, byle tylko kogoś zniechęcić do tworzenia gry. Zadam teraz podstawowe pytanie, dlaczego>? Dlatego bo boicie się konkurenci! Jesteś kozak to zrób coś podobnego, a nie tylko jęcz i wyśmiewaj innych! Do obu panów wcześniej!!

Kiedy on studiował "informatyka" była "informatyką". Dlaczego nie wyglądała lepiej? Bo się lepiej nie dało. Serio.

Opublikowano

O taka odpowiedz mi chodzilo ;)

Jak chcecie zdobyc graczy to lepiej nie idzcie w kierunku Margonem, bo to powoli robi sie pay2win, albo nerd2win. Taka tylko sugestia :)

A poruszanie sie po mapie i cala interakcja jest zrobiona w canvasie rozumiem? Jak tak to korzystacie z jakiegos silnika, czy sami napisaliscie kod?

Zapraszam na naszą stronę | www.nixtim.esy.es

Opublikowano

Już jesteśmy na jak najlepszej drodze :) Ostatnio zasiliłem zespół jako nowy Mapmaker, więc na nowe mapy nie będziecie narzekać.

Mamy nadzieję, że nie napotkamy większych problemów, aby niedługo wypuścić grę :)

Zmiany tilsetów gry są już rozwijane a to pierwsze efekty:

- zmiana koloru trawy

- woda

-elementy łączące się ze zbiornikami wodnymi

post-1531111-0-77020900-1474207661.png

Opublikowano

Ja się doczepię, przy instalacji javy jest informacja że aż 3 biliony (poprawcie mnie jeśli się mylę) komputerów ma zainstalowaną jave. Więc nie rozumiem o co chodzi z "specjalną instalacją" skoro każdy normalny użytkownik tą javę ma zainstalowaną.

Tam pisze o 3 bilionach urządzeń a nie komputerów. A to kolosalna różnica. Kolega z pracy z tego co wiem bawi się aktualnie embedded javą na mikrokontrolerach (takie cuś, co nawet systemu operacyjnego nie ma).

Generalnie z javą było kiedyś lepiej na platformie PC. Teraz nawet mając javę zainstalowaną prawdopodobnie nie uruchomisz mojej gry bezpośrednio na stronie, musiał byś się grzebnąć w ustawieniach dot. bezpieczeństwa (brak certyfikatu). Na stronie PGRa masz opcje 'uruchom w okienku', jest to alternatywny sposób uruchamiania webowych appek javy (tzw Java Web Start). Loader jest podpisany certyfikatem dla open source (który udało mi się wyrwać za free). Mógł bym oczywiście samą grę podpisać tym certem, startowała by elegancko w przeglądarce, ale wtedy musiał bym opublikować jej kod.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...