Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Fantasy World - Graficzna Gra MMORPG

Salur

Pytanie

Opublikowano

logo.png

Projekt  gry MMORPG 2D

Gra tworzona jest w oparciu o technolognie takie jak: PHP, AJAX, Javascript oraz JQUERY.

Wykorzystujemy kilka bibliotek Javascript a większość funkcji gry napisana jest przez nas. Za silnik odpowiada język PHP,

natomiast za stronę klienta gry w przeglądarce Javascript.

• System Sterowania - posiadamy w pełni działający system poruszania się strzałkami, myszką oraz klawiszami WSAD (tylko, gdy gracz posiada wyłączony czat). Wszystkie te systemy działają integralnie względem siebie. Chodza również bardzo płynnie.

• Interakcja z innymi graczami - w grze zaimplementowaliśmy kilka możliwości komunikowania się z innymi graczami. Najważniejszą z nich jest to, że widzimy ich dynamiczne na mapie, wraz z animacją ich ruchu. Możemy także handlować, rozmawiać na czacie lub prywatnie, a także zaprosić ich do walki.

• System walki PvP, PvM - posiadamy rozbudowany system walk między graczem, a potworem oraz gracz vs gracz. Każdy potwór ma inne zdolności bojowe, a więc może używać czarów, jest szybszy niż inne, czy też może Cię zatruć! Ale.... Gracz również posiada mnóstwo opcji, dzięki którym na odpowiednim poziomie i z odpowiednimi statystykami może wygrać z każdym przeciwnikiem!

• Opcje gracza - każdy gracz wyposażony jest w menu na dole ekranu gry. Może tam wyświetlić w każdym momencie opcje klanowe, rozpoczęte misje, czy też swój ekwipunek i statystyki. Zakładki te są ciągle rozwijane, aby były jak najbardziej intuicyjne i odpowiednio ułożone.

• Rozbudowa systemów - ciągle rozbudowujemy systemy, które znajdują się w grze. Posiadamy już rozmowy, handel oraz system aukcji z danym NPC. Rozbudujemy także system questów, który nie będzie polegał tylko na otworzeniu skrzynki, ale także na czymś bardziej złożonym, co napewno zaciekawi najbardziej wymagających graczy.

• Interfejs gracza - Dzięki rozbudowanemu systemowi interfejsu, gracz może dostosować interfejs gry i wszystkie okna do swoich potrzeb. Wszystkie zakładki interfejsu są w pełni ruchome i zapisują się po wyjściu z gry.

• System klanów - Gracz ma możliwość dołączenia do klanu, przez co staje się potężniejszy. Jako rodzina klanowa może walczyć oraz zdobywać cenne doświadczenie i jeszcze większą radość z rozrywki.

• Duża ilość rozrywki - Dużo wspaniałych lokacji oraz ciekawych questów. Rozwinięty system umiejętności oraz osiągnięć i wiele wiele więcej.

Nie będzie już więcej beta-testów. Niedługo startuje oficjalna wersja gry.

Gorąco zapraszamy na nasze forum w celu dyskusji na temat gry.

Przydatne linki:

http://fantasy-world.pl/
http://fantasy-world.pl/?page=forum

SCREENY:

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Potrzebujesz czegoś? Oznacz mnie @Salur

• Odpowiedzi 375
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Diero, dzięki za opinię :) Po pierwsze: stawiamy na komunikację z samymi graczami, słuchamy ich sugestii, staramy wprowadzać to co dla nich będzie dobre, chcemy, aby ta gra była dla nich.

Po drugie: stawiamy na wysoką integrację między graczami, handel towarami ze zwierząt, monstrów będzie cenniejszy niż się wydaje.

Po trzecie: dość dokładna eksploracja, tajemnice, komnaty, ukryte skrzynie, skarby i zagadki do rozwiązania.

Po czwarte: content dodatkowy jak crafting, zbieractwo i rozwijanie się w inne sposoby

Po piąte: stary klimat, który już nie znajdziesz w tamtych produkcjach.

Po szóste: wyrozumiałe i dojrzałe community :)

EDIT: raczej u nas znajdziesz starszych graczy margonem i MFO3 bo widze ze coraz wiecej takich osob pisze, ze gry im sie przejadły

Opublikowano

No i fajnie :D. Chętnie wpadnę, może nawet zostanę, bo nie mam w co grać. ;)

A co do promocji, będziecie tworzyć coś takiego jak reflinki itp.?

O, ciekawy pomysł, nawet o tym nie pomyślałem. Zaraz zrobię cały system do tego :)

Tylko co ciekawego mogę dawać za te reflinki ? :D

bannerMPC.png

Opublikowano

Szkoda, że o braku możliwości zalogowania się nie informujesz na stronie gry. Dziś chciałem sobie sprawdzić co i jak a tu ZONK!

Jak będzie już możliwość wejścia, daj znać, chętnie wejdę i powytykam Ci błędy, a może dam nawet jakieś sensowne sugestie :)

W dziale support masz coś takiego "wyślij wiadomość OFFLINE" - o co z tym chodzi, czemu offline? Usługa jest offline, czy może ja jestem offline? T_T

Z wiadomością offline, chodzi o to że, przesyłasz nam komunikat nie będąc zalogowanym na konto. Po zalogowaniu jest już trochę inny panel kontaktowy, w którym mozesz do nas pisać.

bannerMPC.png

Opublikowano

Mam pytanie skąd pochodzą tilesety użyte w grze?

Tilesety są z RPGMakera, dokładniej google, i nie będą użyte w grze, są tylko w celach ,,testowych''.

@foxbond` - A już szykowałem popcorn.....

Może pociągną, ale musieliby trochę poszukać. A tego w necie jest od groma. Ale tak - jeśli zrobią na RPG Makerze to daleko nie pociągną, ale to niemal jak z nulledowym IPB - Zazwyczaj jak nikt nie zgłosi i nie jest to duże forum to nie ma problemu. Może to będzie podobnie.

No, ale co ja mogę wiedzieć, przecież mam 3 miejsce w rankingu w grze, którą piszę :D (Pozostałe 2 postacie mają "lepszy" nick :D)

Tak jak napisałem wyżej, tilesety nie będą użyte w puźniejszym rozwoju gry.

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Opublikowano

nie sprawdzałem

czytałem parę tematów

trochę

I później krążą mity i legendy. Internetowi profesjonaliści się znaleźli. Co było w tej pętli? Jaki rodzaj zapytania? insert? replace? select? deep select(zakorzenione selecty)? jaki silnik db? czy cache po stronie serwera czyszczone? czy cache po stronie bazy czyszczone? etc.

Dane techniczne - po co mam je komuś udostępniać, nie jest to projekt open-source.

a co komuś dadzą dane techniczne? Jedynie można na ich podstawie pomóc.

Debian - (prawie) największa krowa jaką można zainstalować, świetny wybór na serwer gry ;) Ja już bym wolał nad windowsem się zastanowić, jak dla mnie wygodniejszy.

Reszta argumentów - rozumiem, że mam rację.

Można mi wiele zarzucić, ale na pewno nikt z tego forum (no i ofc. nie tylko forum) nie powie, że się nie znam. Koniec.

Opublikowano
4 godziny temu, VerRes napisał:

Kaszana widzę, że głęboka analiza żywotności serwera, szkoda, że interesujesz się na tyle, że nie wiesz co aktualnie się dzieje. Uwielbiam konstruktywną krytykę :)

Mamy coraz więcej kodu w nowym silniku i będziemy zbliżać się do pierwszych testów.

Czekaj, czekaj... Jakich pierwszych testów skoro już ich milion było? :D

PS. 0 zmian

Opublikowano

Ja już wiele razy powtarzałem, że gier nie robi się w PHP i jQuery. Chciałem tylko zaznaczyć, że postawienie serwera napisanego w PHP będzie o wiele lepsze niż AJAX.

Ale kto by tam chciał mnie słuchać. Przecież PHP służy tylko do generowania stron www. :p

Osobiście sam wykorzystuję NodeJs i zrezygnowałem z użycia PHP w mojej grze.

gamedevmania.com

Opublikowano

Gdzieś już pisał że wyjął to z RPG Makera.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Foxbond. To znaczy twoim zdaniem źle zrobili rezygnując z PHP?

Jak dla mnie to rzecz, którą powinni zrobić na samym początku. I tu nie chodzi o to czy gra jest dobra. Bo ja sam w to nie gram. Ale sam fakt, że zmienili technologię na lepszą świadczy o tym, że się przekonali na własnej skórze że PHP nie jest dobrym rozwiązaniem.

Wszyscy, którzy robią grę 2D z wykorzystaniem PHP są dla mnie po prostu skreśleni.

Kto powiedział, że gra mmo przeglądarkowa musi być napisana w PHP?

Nie źle zrobili. Po prostu nie są żadnym wielkim autorytetem (małym też nie) żeby się na nich i ich decyzje powoływać.

Dla projektów takich jak ten php jest genialnym rozwiązaniem. Gdybym sam pozostał przy php miałbym już gotową grę. Tak, tak, wydajną, wersję silnika w php obciążałem na VM z 1 core (1,2GHz, 256MB RAMu) i bez problemu dźwigało 200+ poruszających się graczy. Nie testowałem na większej ilości, bo mój laptopowy dysk nie wyrabiał IO (troszkę źle mój skrypt do testów napisałem + nie chciałem wyłączać logów w samym silniku ;))

Opublikowano

Swietna giereczka będzie bardzo chętne zagram a wy tylko w php piszecie czy jakis framework? ;P

Tak, sam PHP.

Temat: Dodana została możliwość ulepszania przedmiotów. Potrzebne są do tego surowce, które można wydobywać za pomocą narzędzi dostępnych w grze np. kliof.

blacksmith.png

bannerMPC.png

Opublikowano

Narazie zostało rozdane kilka kluczy do testów. W nastepnym tygodniu rozdamy około 5 kluczy, gdyż w planie jest sporo do zrobienia

Opublikowano

Od 1 maja ruszyliśmy ostro do pracy, zmieniamy GUI oraz optymalizujemy grę. W ciągu 2 dni można się spodziewać screenów z nowym GUI! 

Opublikowano

Moglibyście poprawić wygląd tych wszystkich tabeli ..

Tych wszystkich TABELI ? Jakich tabeli ?  Wyglądają okej, pasuję do klimatu gry

Opublikowano

Jeśli twierdzicie że PDO jest wolne to dlaczego nie skorzystacie z mysqli ?

akurat ja tak nie twierdze, aczkolwiek różnice są niewielkie, przy małych zapytaniach

DizioQ - silnik gry będzie ukończony prawdopodobnie na poczatku sierpnia. Gorzej z mapami i fabułą :D Za niedługo będziemy potrzebować kilku map makerów, którzy nadadzą troche życia tej grze :D

Opublikowano

@damian1920

Serwer jest w pehapie to równie dobrze może na hostingu chodzić (o ile nie używa niestandardowych rozszerzeń). Pomyśl logicznie :P

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Spieszmy się chwalić projekty gier MMO 2D RPG. tak szybko padają :)

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Jak już ktoś pisał, gra faktycznie przypomina Margonem, ale przyjemnie się na nią patrzy.
Poczekamy, zobaczymy. Może kiedyś zagram :)

"Przeznaczenie to nie przypadek, ale świadomy wybór."
"Wierzę tylko w te statystyki, które sam sfałszowałem." ~ Winston Churchill

Opublikowano

To ni chodzi, że pójdziesz na godzinę na stronę i popatrzysz i widzisz błąd jestem testerem gry od 2 miesięcy i znalazłem 40 błędów w zalej stronie startowej, więc pomyśl nie, że chce obrazić cię, ale żeby zostać testerem musisz dużo grać w gry i musisz umieć początki PHP, javascript, HTML, CSS, jquery, więc pomyśl maronem zamówiło zawodowych testerów pomyśl nad tym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...