Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Fantasy World - Graficzna Gra MMORPG

Salur

Pytanie

Opublikowano

logo.png

Projekt  gry MMORPG 2D

Gra tworzona jest w oparciu o technolognie takie jak: PHP, AJAX, Javascript oraz JQUERY.

Wykorzystujemy kilka bibliotek Javascript a większość funkcji gry napisana jest przez nas. Za silnik odpowiada język PHP,

natomiast za stronę klienta gry w przeglądarce Javascript.

• System Sterowania - posiadamy w pełni działający system poruszania się strzałkami, myszką oraz klawiszami WSAD (tylko, gdy gracz posiada wyłączony czat). Wszystkie te systemy działają integralnie względem siebie. Chodza również bardzo płynnie.

• Interakcja z innymi graczami - w grze zaimplementowaliśmy kilka możliwości komunikowania się z innymi graczami. Najważniejszą z nich jest to, że widzimy ich dynamiczne na mapie, wraz z animacją ich ruchu. Możemy także handlować, rozmawiać na czacie lub prywatnie, a także zaprosić ich do walki.

• System walki PvP, PvM - posiadamy rozbudowany system walk między graczem, a potworem oraz gracz vs gracz. Każdy potwór ma inne zdolności bojowe, a więc może używać czarów, jest szybszy niż inne, czy też może Cię zatruć! Ale.... Gracz również posiada mnóstwo opcji, dzięki którym na odpowiednim poziomie i z odpowiednimi statystykami może wygrać z każdym przeciwnikiem!

• Opcje gracza - każdy gracz wyposażony jest w menu na dole ekranu gry. Może tam wyświetlić w każdym momencie opcje klanowe, rozpoczęte misje, czy też swój ekwipunek i statystyki. Zakładki te są ciągle rozwijane, aby były jak najbardziej intuicyjne i odpowiednio ułożone.

• Rozbudowa systemów - ciągle rozbudowujemy systemy, które znajdują się w grze. Posiadamy już rozmowy, handel oraz system aukcji z danym NPC. Rozbudujemy także system questów, który nie będzie polegał tylko na otworzeniu skrzynki, ale także na czymś bardziej złożonym, co napewno zaciekawi najbardziej wymagających graczy.

• Interfejs gracza - Dzięki rozbudowanemu systemowi interfejsu, gracz może dostosować interfejs gry i wszystkie okna do swoich potrzeb. Wszystkie zakładki interfejsu są w pełni ruchome i zapisują się po wyjściu z gry.

• System klanów - Gracz ma możliwość dołączenia do klanu, przez co staje się potężniejszy. Jako rodzina klanowa może walczyć oraz zdobywać cenne doświadczenie i jeszcze większą radość z rozrywki.

• Duża ilość rozrywki - Dużo wspaniałych lokacji oraz ciekawych questów. Rozwinięty system umiejętności oraz osiągnięć i wiele wiele więcej.

Nie będzie już więcej beta-testów. Niedługo startuje oficjalna wersja gry.

Gorąco zapraszamy na nasze forum w celu dyskusji na temat gry.

Przydatne linki:

http://fantasy-world.pl/
http://fantasy-world.pl/?page=forum

SCREENY:

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Potrzebujesz czegoś? Oznacz mnie @Salur

• Odpowiedzi 375
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W pełni się zgadzam z @Writen . Uwierz mi, ja też piszę grę 2D. Zaczynałem ją pisać w PHP + JS (bez JQuery) i hurra, dawaj. Z czasem jak się nauczyłem JQuery i bardziej wszedłem w ten JS dowiedziałem się o czymś takim jak NodeJS. Zobaczyłem wtedy możliwości tego cuda i jak zobaczyłem, że można przesłać dane w czasie rzeczywistym to się zajarałem bardziej niż płonący las w amazonce bo wiedziałem, że mogę ograniczyć wysyłanie pustych zapytań (takie, które nic nie zmienią) do tego stopnia, że serwer będzie na maxa odciążony. I naprawdę wolałem przysiąść do przepisywania skryptów. Wtedy były rozpoczynały się akurat ferie zimowe. Siedziałem na dupie i w jakieś chyba 1,5 tygodnia udało mi się przenieść całą grę z PHP na NodeJS. Dużo to czasu kosztowało to fakt, ale teraz jak patrzę to to się opłacało. Rozpatrywałem później również użycie WebRTC, ale pogadałem sobie z Frozenem i odradził mi to (ALE I TAK TO UŻYJĘ DO VOICE-CHATU!!!!! :D). Potrafił mi to wybić z głowy bo potrafił wytłumaczyć mi dlaczego to jest lub może być złe i podejmowałem decyzję dzięki temu co on o tym sądzi i co sądzę ja. To jest naprawdę mądry gość więc nie pierdol, że się nie zna. Może się nie znać na Kodowaniu kartowym, kodzie HDB-3, różnicą między przenikiem FEXT i NEXT, ale na programowaniu zna się DOBRZE. Mógłbym ci napisać również jakie są wady tego, że piszesz "na hurrrrrraaaaaa!", ale nie wiem czy chcesz się o nich dowiedzieć (lub ktoś inny). Jak tak to niech ktoś napisze mi na PW to się wypowiem.

Cóż z mojej strony to tyle.

PS: Nie wiem czy już wstawiałem, ale wstawię jeszcze raz screena z mojej gry by nie było, że gadam i nie wiem o czym gadam

http://screenshooter.net/100059044/kvcuotj (nie moge normalnie bo MPC sie czepia).

Opublikowano

Przyznam, że powoli przestaje cię rozumieć.

Tu: http://www.mpcforum.pl/topic/1231294-fantasy-world-graficzna-gra-mmorpg/page-2#entry10568542 piszesz, że php sie nie nadaje a jeden post wcześniej z kolei, że php jest genialnym rozwiązaniem.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

kiedy konto moje zostanie aktywowane?

W następnej fazie testów Twoje konto zostanie aktywowane. Obecnie dodajemy mapy, npc, potwory i fabułę gry.

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Opublikowano

Pytanie do autora (Takie z ciekawości :D )

Braliście PRZYKŁAD z Margonem jeśli chodzi o listę przyjaciół oraz wrogów?

Muszę przyznać że bardzo ładnie wyszła wam ta gra, lecz brakuje mi w niej lepszego obramowania co do okienek.

Oraz myślę że musicie zainwestować dużo hajsu, w reklamę tej gry bo takich gier jest naprawdę dużo!

Ale co ja tam się mogę znać :D

Jedyne co mi pozostaje to życzyć wam Powodzenia! :)

Cała gra w uj przypomina margonem, muszą trochę pozmieniać rzeczy jeśli chcą, żeby to wypaliło.

giphy.gif

Opublikowano

Okey... Generowanie w namysle kompilowanie.

To tez wiem , uwazasz mnie za debila ? Siedzę w tworzeniu stron WWW od hmm..5 lat ? Od roku bawiłem się na poważniej w C#.

Wiem co to jest socket.

Z tym echem to był sarkazm "profesjonalisto" jakbyś go nie zauważył,bo wspomniałeś o :

"

Prawda? Mówiąc o socketach już nie mamy na myśli standardowych funkcji php."

Więc jezeli Cie źle zrozumiałem to tylko przez to ,że źle to napisałeś.

I dałem Ci cytat z wikipedii by poprzeć mój argument "profesjonalisto"

Zamknijcie ten temat ,bo z tego gówno się robi; )

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

Sprawdziłem i...

Ogólnie grafika bardzo ładna.

A co do rzeczy bardziej systemowych...

Nie można się obracać postacią. Co mam na myśli? Np. chcemy iść do góry i klikamy strzałkę w górę, ale tam stoi ściana, w którą oczywiście wejść nie możemy - logiczne. Problem w tym, że nasza postać nie obraca się w kierunku tej ściany. Osobiście (mój pogląd) uważam, że lepiej by było abyśmy się chociaż obrócili.

Już na początku gry spotyka nas pewne niedopatrzenie w dialogu: gdzieś tam stoi "moe" zamiast "może". Niby mały błąd, ale jest.

Kolejną sprawą jest to, że nie ma żadnej możliwości usunięcia konta ani zmiany e-maila. Jest to dość duży minus, według mnie.

W dodatku coś co mnie osobiście rozczarowało - zmieniło mi nick z IAmBoskiM na Iamboskim. Dla mnie jest to dość irytujące, raczej logiczne z jakich powodów.

19.jpg

Opublikowano

Ehh, Panowie nie rozmawiajcie mi tu o swoich grach, miejsce na to macie w swoich tematach. Prosiłbym o udzielanie się tylko w temacie Fantasy-World. ;)

Opublikowano

Przynajmniej twórca margonem dał sobie spokój z PHP.

Cytat z wywiadu:

Więc ten cytat to chyba podsumowanie, że gier nie robi się w PHP.

Jakie podsumowanie? Bo twórcy margo tak zrobili to znaczy, że to jest słuszne i mamy robić tak jak oni? No wybacz, oni są akurat bardzo złym przykładem.

Ja jestem za rozwiązaniami socketowymi, ale jeżeli autor chce pisać w php to nie ma żadnych przeciw wskazań, aby to robił.. 

co mają sockety (sposób komunikacji) do php (języka programowania)?

//hahaha podbiliśmy ten temat prawie tak bardzo jak ten dot. Danarroth :D

Opublikowano

Spokojnie, daj tej grze skonać po cichu zamiast odświeżać temat. Taki koniec był wiadomy od samego początku projektu. Na forum Margonem już tą grę wyśmiali, więcej autorowi nie trzeba.

Opublikowano

Silnik nie jest pobrany z internetu, jest w calosci autorski. Nie martw sie nic nie poleci w niepamiec, nie po to sie trudzimy i robimy gre aby po dwoch tygodniach zrezygnowac. ;)

Odnoszę wrażenie, że mimo wszystko autor podchodzi poważnie do tematu. na jego nieszczęście :)

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Ehh, Panowie nie rozmawiajcie mi tu o swoich grach

Kto ci tu rozmawia o swoich grach?

K***a kto?

Prosiłbym o udzielanie się tylko w temacie Fantasy-World. ;)

ontopic: tak tak śliczniutka gra, miodzio tabelki i okienka.

Jak coś to mogę do ciebie przemawiać obrazkami albo memami z internetu. Będzie ci łatwiej zrozumieć.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

@FrozenShade

Ty musisz napisać książke ! :D

Genialne ;)

Btw..

Mogliśmy się po prostu nie zrozumieć i tyle. Tak czy tak uważam,że PHP nie jest stworzony do gier ;)

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

Witam. Gra wyglada naprawde ciekawie, ale nurtuje mnie jedno pytanie: w jaki sposob chcecie sie wybic z ta gra? Czy jakos znaczaco sie rozni od gier typu Margonem czy MFO3? Co jest w niej takiego niepowtarzalnego, by grac akurat w nia?

Zapraszam na naszą stronę | www.nixtim.esy.es

Opublikowano

Mozliwe ;)

Opublikowano

Zarówno autor tematu, jak i projektu nawet nie odpowiadają na zapytania ludzi. Według mnie jest to trochę nie na miejscu, bo teraz to faktycznie wygląda, jakby projekt umarł. Szkoda takiej gry, bo wielu czekało na nią. 

Opublikowano

Może nie zamykajcie tematu, przestańcie spamować, a admin niech usunie te posty nie na temat...

Opublikowano

Jedno zasadnicze pytanie, w którym poście napisałem, że to ja mam rację, że wszystko co robię tak ma być i tyle?

Narazie w tym temacie tylko Wy wychodzicie na bufonów ze swoją krytyką i mówieniem, że to ja uważam siebie za góru. Nigdzie tego nie pisałem, ani moje posty o tym nie świadczą. Dostrzeżcie najpierw swój styl pisania i odnoszenia się do czegoś...

A FrozenShade, dzięki za życzenie sukcesu :) Może w tym przynajmniej Ci się uda.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...