Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Fantasy World - Graficzna Gra MMORPG

Salur

Pytanie

Opublikowano

logo.png

Projekt  gry MMORPG 2D

Gra tworzona jest w oparciu o technolognie takie jak: PHP, AJAX, Javascript oraz JQUERY.

Wykorzystujemy kilka bibliotek Javascript a większość funkcji gry napisana jest przez nas. Za silnik odpowiada język PHP,

natomiast za stronę klienta gry w przeglądarce Javascript.

• System Sterowania - posiadamy w pełni działający system poruszania się strzałkami, myszką oraz klawiszami WSAD (tylko, gdy gracz posiada wyłączony czat). Wszystkie te systemy działają integralnie względem siebie. Chodza również bardzo płynnie.

• Interakcja z innymi graczami - w grze zaimplementowaliśmy kilka możliwości komunikowania się z innymi graczami. Najważniejszą z nich jest to, że widzimy ich dynamiczne na mapie, wraz z animacją ich ruchu. Możemy także handlować, rozmawiać na czacie lub prywatnie, a także zaprosić ich do walki.

• System walki PvP, PvM - posiadamy rozbudowany system walk między graczem, a potworem oraz gracz vs gracz. Każdy potwór ma inne zdolności bojowe, a więc może używać czarów, jest szybszy niż inne, czy też może Cię zatruć! Ale.... Gracz również posiada mnóstwo opcji, dzięki którym na odpowiednim poziomie i z odpowiednimi statystykami może wygrać z każdym przeciwnikiem!

• Opcje gracza - każdy gracz wyposażony jest w menu na dole ekranu gry. Może tam wyświetlić w każdym momencie opcje klanowe, rozpoczęte misje, czy też swój ekwipunek i statystyki. Zakładki te są ciągle rozwijane, aby były jak najbardziej intuicyjne i odpowiednio ułożone.

• Rozbudowa systemów - ciągle rozbudowujemy systemy, które znajdują się w grze. Posiadamy już rozmowy, handel oraz system aukcji z danym NPC. Rozbudujemy także system questów, który nie będzie polegał tylko na otworzeniu skrzynki, ale także na czymś bardziej złożonym, co napewno zaciekawi najbardziej wymagających graczy.

• Interfejs gracza - Dzięki rozbudowanemu systemowi interfejsu, gracz może dostosować interfejs gry i wszystkie okna do swoich potrzeb. Wszystkie zakładki interfejsu są w pełni ruchome i zapisują się po wyjściu z gry.

• System klanów - Gracz ma możliwość dołączenia do klanu, przez co staje się potężniejszy. Jako rodzina klanowa może walczyć oraz zdobywać cenne doświadczenie i jeszcze większą radość z rozrywki.

• Duża ilość rozrywki - Dużo wspaniałych lokacji oraz ciekawych questów. Rozwinięty system umiejętności oraz osiągnięć i wiele wiele więcej.

Nie będzie już więcej beta-testów. Niedługo startuje oficjalna wersja gry.

Gorąco zapraszamy na nasze forum w celu dyskusji na temat gry.

Przydatne linki:

http://fantasy-world.pl/
http://fantasy-world.pl/?page=forum

SCREENY:

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Potrzebujesz czegoś? Oznacz mnie @Salur

• Odpowiedzi 375
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gra widzę że profesjonalnie wykonany,dopracowany każdy szczegół..

Pozostaje mi tylko życzyć ci powodzenia ;)

Poszukujesz może webmasterów/grafików lub sponsorów?

Opublikowano

Gdybyście potrzebowali grafika do np. menu itp to zapraszam do kontaktu:

PW lub gg:7779508

Słabych nie przyjmują

@topic

Gierka dobra, ale mam wątpliwości że się wybijecie :P bo troche ten konkurencji macie

Opublikowano

Witajcie!

Cały czas ciężko pracujemy, zwiększyliśmy obraz gry do maximum! Od teraz gra jest na całe okno przeglądarki z możliwością gry na Full Screen. 

Dodaliśmy również D&D który umożliwi graczom ułożenie sobie w dowolny sposób okien interfejsu.

Poniżej zamieszczam zdjęcia nowego GUI:

21510782050765034704.jpg

94246660566954436548.jpg

Oraz przesuwanie okien interfejsu:

82251781949751050820.jpg

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Opublikowano

Aby mieć tylko gre jak najmniejszym kosztem?

To rzeczywiscie php nadaje sie do takich projektow ktore tworzą pseudo programisci. I niestety te gry nigdy nie zostają ukonczone.

Miałem już dzisiaj nie wchodzić, ale skoro wszedłem to odpowiem.

Pseudo-programiści? Tu się mylisz. Prawdziwy programista ceni swój czas. Po co mam pisać coś ładnie przez miesiąc jak mogę w tydzień w php? Nie każda aplikacja musi być super wydajna. Z własnego doświadczenia wiem, że w dużych korporacjach/firmach wszystkie wewnętrzne rozwiązania są oparte o:

*php jeśli ma to być dostępne w sieci lokalnej dla wielu osób

*c# jeśli ma być dostępne lokalnie na jednej stacji roboczej (lub kilku niezależnych)

Z doświadczenia znaczy sam pracowałem przy takich systemach, a nie, że znajomy przy piwku mi opowiedział.

Może chcesz przykład?

pon-pt, 9-16 = 35h (wiadomo też, że nikt ciurkiem nie pracuje, kotki same się nie pooglądają :D)

Wykonałem system wewnętrznej biblioteki, z systemem powiadomień, logowanie podpięte pod Active Directory (dla sieci lokalnej), sczytywanie kodów kreskowych, historia, logi, statystyki, webpanel (w sieci lokalnej jak i poza) etc.

Wszystko w php+js+sql+(html,css)

Kogo to interesuje, że zrobiłem to w php? Co z tego, że ciut nieoptymalnie (już mam nawyk poprawiania "w locie"). Ważny jest efekt, a nie sposób.

//edit:

Dlaczego w kółko odnosicie moją wypowiedź do wszystkich gier? Ja cały czas na myśli mam ten konkretny projekt!

Opublikowano

Wreszcie jakaś sensowna gra, widzę że wszystko dopasowane, interfejs prosty w obsłudze. Na pewno zagram! życzę powodzenia ;-)

PS: Kiedy oficialny start?

Opublikowano

Do reszty po prostu nie mam się po co odnosić i tyle.

Opublikowano

Słyszałeś kiedyś o websocketach? Wiesz jak działają aplikacje klient-serwer? Wiesz co to znaczy back-end?

Proszę cię uzupełnij swoją wiedzę. Potem możemy rozmawiać.

gamedevmania.com

Opublikowano

Co do php, powiedziałem, że już zostaje, więc po co drążycie temat? Poczekajcie na open bete i wtedy wydacie wyroki, jak działa gra.

Wtedy? Nie, właśnie tu się mylisz. Na becie będziesz miał X graczy (gdzie X to o wiele za mało, żeby dociążyć serwer) i wszystko będzie chodzić ładnie. Kiedyś tam w przyszłości ślepi bogowie wynagrodzą ci twoje wysiłki i liczba graczy się drastycznie zwiększy. i co będzie? A no dupa będzie bo się nagle okaże, że serwer muli, w godzinach szczytu wszystko chodzi tragicznie. Był tu gdzieś na forum temat, gdzie mądrzy ludzie (w tym ja) wypowiadali się n.t. testów wydajnościowych. Sugeruję zapoznanie się z nim.

Tu nie jest problemem php tylko jak się go wykorzystuje. Nie wiem czy wiecie, że skrypty php można odpalać z konsoli. Można robić nieskończone pętle. Otwierać gniazda i nasłuchiwać na nich przez n czasu. Jeden skrypt może obsłużyć n graczy.

Primo, nie sądzę, żeby autor tematu wspiął się na wyżyny optymalnego projektowania i pisania kodu. Do czegoś takiego wymagana jest niestety ogromna wiedza, lata doświadczeń i pewna intuicja. Widziałem trochę kodów produkowanych przez tubylczych tak zwanych programistów i gdyby nie to, że z natury jestem bardzo wesołym człowiekiem to bym się chyba k***a popłakał.

Pisząc zły kod powinno się więc wybierać platformę, która 'po prostu' jest szybsza, wydajniejsza. No ale wiadomo, pehape jest łatwy, dosłownie każdy głupi się go może nauczyć i zacząć jak najszybciej realizować marzenie swojego życia.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Szkoda że nie ma bety :-/ Mam nadzieję że się uda wydać grę officjalnie

Powiem tak. Myślałem, że zdąże ze wszystkim, ale nieoczekiwanie mój inny projekt zaczął się bardzo szybko rozwijać i musiałem przestać pracować nad fantasy-world. Teraz przez miesiąc bede miec troche mniej czasu, ale mowie - nie bedzie wiecej bety, teraz gdy ustale date gra wystartuje w 100%, moge rowniez powiedziec ze mamy nowego mappera :) Takze beta, betą sie nie odbyła, ale gra wystartuje bez tego juz ;d

bannerMPC.png

Opublikowano

Kolejny s**t oparty na Margonem... Błagam.. Nawet Panel Przyjaciół jest wizualnie podobny do tego jak w Margonem tylko zmieniona grafika.. 

Tak, konstruktywna krytyka - pozdrawiam. Zastrzeżenia na pw :) 

Opublikowano

Grafika nie jest podobna tylko identyczna. I nie dlatego, że to pixelart, ale dlatego, że została zerżnięta, tak samo jak to zrobiono w wielu rpgach 2d. Mechanika podobna bo autorowi nie chciało się wynaleźć czegoś nowego.

Opublikowano

Wejdź w źródło strony i przekonaj się jak marnie jest to napisane. ;)

Copy paste z jakiegoś silnika czy wysilili się i sami napisali?

Nie zawsze warto pisac cos od zera. Po to sa w koncu silniki

Zapraszam na naszą stronę | www.nixtim.esy.es

Opublikowano

No wygląd ciekawy twórca jak najbardziej idzie w dobrym kierunku,nie przestawaj może kiedyś zobacze Cię przy produkcji BF'a haha  :D 

banner1.gif

Opublikowano

gra całkiem niezła, ale brakuje dopracowań, na przykład: dochodzenie do wroga gdy braknie strzał.

Jeśli chodzi o dochodzenie, nie będzie czegoś takiego. Jednak zostanie dodana jakaś animacja, tylko jeszcze nie wiem jak to zrobić żeby to dobrze wyglądało.

Obecnie skupiam się nad dodawaniem nowych zadań gry. Jak myślicie ile zadań powinno być na starcie w grze? 60-70?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...