Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja bym chciał opuszczonego zamku, jak juz wczesniej wspomniałeś, a także: podziemi, krypt, opuszczonego koscioła z cmentarzem (w grobach można dać zombie dla klimatu), w zamku i kościele chciałbym też kilka tajnych przejsc :D. No i nie można zapomnieć o tajemniczych i ponurych bagnach z opuszczonymi domami.

Mam nadzieję, że troche pomogłem :D

PS jakbyście mogli, chciałbym coś w tym stylu na wodzie i przy plaży http://imageshack.us...amorzezbra.jpg/

Chodzi mi o te skały. mogły by być na morzu, przy brzegu, a takrze na środku jeziora.

Mam pomysł na oaze na pustyni. Byłaby to kotlina obrośnięta roślinnością: drzewami itp, i małym wodospadem z jeziorkiem, do oazy prowadziłby niewielki kanion. Oaza powinna być dość duża.

Niestety dużo z tym roboty :P

PPS Czy będzie możliwość stworzenia własnego domku(nie będąc we frakcji) i dostanie na niego cuboida?

PPPS Czy będą questy?

No i lubię konkrety.

Ok zamówienie przyjęte zobaczę co mi z tego wyjdzie :)

SigCustom.png

• Odpowiedzi 3,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Otóż lokacji jeszcze w tym tygdniu wam zdjęć nie dam, ale mogę wam poniżej przestawić pierwsze z wielkiej puli nowych bloków, które się na 90% pojawią na serwerze.

Otóż to co znajdziecie w biomie zimowy

lodoweinne.jpg

lodowedrzewo.jpg

Oraz w biomie grzybowo - wulkanicznym

lawauc.jpg

Podkreślam, że to są początkowe rzeczy, które mogą ulec zmianie graficznej lecz dostałem już kilka wiadomości, ze się opierdalamy więc wrzucam to. Na zrzuty z kilku lokacji będziecie musieli poczekać jeszcze kilka dni ;D

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

No niestety nie, bo znam realia i wiem, że wiele ludzi nie budują zbyt pięknie jeśli chodzi o takie domki do przetrwania - to raz. A po drugie jedyne rzeczy jakie będzie można budować na mapie to siedziby gildii lub miasta. Pojedyncze miasta (a raczej domki osób prywatnych) nie wchodzą w grę. Dla takich osób będzie możliwość wykupienia w magazynie skrzyni, a żeby zapewnić płynność to po tygodniu nieaktywności konta, będą się odbywały licytacje skrzyń - czyli, kto da najwięcej - ma dostęp do zawartości skrzyni, lecz nie do samego "miejsca" przechowywania itemów - czyli zabiera to co jest w skrzyni, lecz potem nie może w niej nic przechowywać.

Opublikowano

A czy będzie jakieś ograniczenie co do ilości gildii, wielkości zamków czy też liczby członków oraz czy po podbiciu takiego zamku gildia może mieć 2 siedziby ?

Opublikowano

Może zbudujecie Karczmy, np "Karczma pod Zombie" I będzie można tam wynająć pokój?

PS Waszym zdaniem, kiedy ukończycie budowę i konfigurację modów, pluginów i serwer wystartuje? Może na 1-wszej stronie napiszecie ile % pracy zostało wykonanych?

Opublikowano

@Sebran

Jakieś ograniczenia na pewno będą co do ilości Gildii jak i członków znajdujących się w nich.

@randalrandal

To oznacza, że nie spełniasz podstawowego kryterium jakim jest wiek, Więc nie masz czego u nas szukać.

@Kuban12

O tym napiszę niedługo. A jeśli nie, to dokłada informacja pojawi się już w prezentacji serwera.

@JuziekPL

Czytanie ze zrozumieniem się kłania.

Dla takich osób będzie możliwość wykupienia w magazynie skrzyni

Nie zamierzamy robić takiego typu rzeczy jak "postępy nad pracami". Wyjaśnienie stronę wcześniej znajdziesz w którymś z moich postów.

Opublikowano

Wy tutaj tak piszecie o modyfikacjach... Tylko czy nie będzie tak, że jeśli będzie ich za dużo to mody mogą ze sobą nie współpracować? Poza tym ile będzie sam klient ważył?

Nieregulaminowa sygnatura// Reflink.

Opublikowano

Niedługo pojawi się wykaz modyfikacji jakie się na pewno pojawią. A SmartMoving był już na p-landzie więc nie ma problemu by był też na Overlandzie :D

Klient ważyć będzie <1mb, bo to tylko program, który ściągnie wszystko co potrzebne do gry, a to na pewno więcej jak 30-40mb nie powinno zajmować.

Opublikowano

Może zapodaj tutaj czego ci brakuje z grafiki, a uzytkownicy MPC ci pomogą :)

Możesz czekać tygodniami na grafika, a tutaj kazdy chce aby ten server dobrze funkcjonował i ładnie wyglądał.

Każdy będzie chciał coś wnieść to tego servera

PS: Czy macie zamiar pisać jakąś fabułe? Z kąd pochodzą dane stolice określonej prowincji, jakie stosunki pomiędzy nimi panują (Przyjazne, Neutralne, Handel, Wróg)

PSS; Czy wydobywanie surowców bd możliwe :P, i czy bedzie do tego specjalna mapka, czy eq dostajemy tylko z misji.

1312900268-U239154.jpg

Opublikowano

Dokładnie chojak26 ma rację. Tak to może trochę userów spróbuje swoich sił, podesla swoje grafiki a ty pitbull wybierzesz najlepsze.

Opublikowano

No dobra, są postępy :)

• Wygenerowaliśmy mapę o wymiarach 18000x25000 kratek, w 100% pokrywa się ona z mapą przedstawioną w moim poście na pierwszej stronie tematu.
  • Dodaliśmy do launchera wykaz wersji, zawsze będziecie wiedzieli jaka jest wasza bieżąca wersja oMC, oraz jaka jest najnowsza wersja oMC.
  • Zrobiłem wstępne zabezpieczenia logowania. Sam system logowania się w menu głównym oMC jest już gotowy.

Przeglądając temat znalazłem kilka pytań skierowanych (jakby nie patrzeć) do mnie.

• Wynajmowanie terenu będzie troszkę bardziej wymagające. Wpierw konieczne będzie wykupienie licencji na budowanie za ok. 1mln (cena może stanowczo ulec zmianie, w każdym razie będzie stanowiła sumę nieosiągalną przez pojedynczego gracza), a potem kupowanie chunków za ok. 10k każdy. Pieniądze będzie można zdobywać wykonując questy, zbierając podatki za region (jeden z 18 przedstawionych na mapie na pierwszej stronie tematu) oraz handlując (zarówno z NPC jak i z graczami).
  • Ktoś się pytał o mój OS, na screenie przedstawiony jest Ubuntu 12.04 z aplikacją conky działającą w tle, aczkolwiek aktualnie działam na LinuxMint <- fork Ubuntu.

Klient będzie ważył w setkach megabajtów, gdyż zamierzam dodać filmiki przerywające grę oraz typowe odgłosy Npc'tów.

Ponadto dodam, że na dniach ruszy oficjalna strona informacyjna, z rozpiską ficzersów przewidywanych w grze oraz podstawowym postępem prac. :)

[img]http://dl.dropbox.com/u/65261553/uptime.png[/img]
Rozgrzewam dom na przyjście zimy :)

Opublikowano

Dzięki za info z tym OSem :)

No to zapowiada się jeszcze bardziej znakomicie... Jeśli będzie wszystko tak jak w zapowiedziach to mogę stwierdzić że będzie to jeden z najlepszych (jak nie najlepszy) serwer MC w Polsce.

aaa może ktoś powiedzieć dokładniej o co chodzi z tym wynajmowaniem terenow i tymi chunkami?

Opublikowano

Zapowiada się bardzo, ale to bardzo ciekawie :D

Pytanie do budowniczych: Czy pod miastami będą budowane tunele kanalizacyjne, dzięki którym będzie można się dostać, jak i wydostać z miasta niezauważonym?

Pytanie: Czy nicki graczy będą tak jakby hmmmm... mniej widoczne?

Opublikowano

hmm to można wprowadzić ale nie wszystkich miastach ze względu na to iż albo latają, sa pod ziemią albo pod wodą, ale oczywiscie jest możliwość zastosowania tego w miastach typowo średniowiecznych :)

SigCustom.png

Opublikowano

@3Up

Na początku zakładacie projekt miasta - jedna osoba podchodzi do oficera w stolicy, w której regionu ma zamiar założyć miasto. Kosztuje to 15k.

Trzeba wypisać nazwę miasta, krótki opis, fabułę i szczególne cechy miasta.

Potem otrzymujecie coś na wzór konta bankowego, do którego każdy gracz może dopłacać.

Dopłata = przyjęcie do projektu. Kto wpłaci najwięcej, staje się przewodniczącym rady miasta. (póki co projektu...)

Jeżeli całkowita suma na koncie osiągnie 1mln, założyciel projektu może kupić pierwszy chunk.

W tym momencie projekt przeistoczył się w realne miasto.

2., 3. i 4. osoba wpłacająca łącznie największe sumy staje się częścią rady miasta - nie można ich wyrzucić, ani zdegradować z miasta. Szczególne sytuacje jednak rozpatrywane są indywidualnie przeze mnie.

Od teraz można poszerzać swoje miasto, dodawać nowych członków i edytować ich uprawnienia. Jest również możliwość edycji uprawnień gości na: brak uprawnień/używanie płytek naciskowych, dźwigni, drzwi, guzików/pełna kontrola (to co poprzednio + budowanie/niszczenie).

Uprawnienia działają na terenie całego miasta. Nie ma działek, własnych skrzynek i żadnego innego syfu w ten deseń.

Przy śmierci wypadają wyłącznie przedmioty z wolnego ekwipunku.

Noszona zbroja oraz itemki z podręcznego menu są trwałe, aby się ich pozbyć musisz je samemu zdjąć i wyrzucić.

Surowce na mapie:

Na mapie nie ma możliwości wydobywania surowców naturalnych - ponieważ owych nie ma. W dodatku budować i niszczyć można WYŁĄCZNIE na terenie miasta.

Pierwsze darmowe licencje na miasta otrzymają aktualni budowniczy, którzy wykazali się swoim wysiłkiem i osiągniętymi dziełami.

Zbroje/miecze - Z potworów zazwyczaj wylatują słabe przedmioty (wojenny hełm/klata/rękawice/nagolenniki/buty/jakiś amulet czy naszyjnik/pierścionek/kolczyki/bransoleta)

Im lepszy potwór, tym lepszy drop. Świat jest podzielony na strefy dzielące potwory na kilkanaście stopni niebezpieczeństwa (lub jak kto woli: stopni siły).

Wszelkie przedmioty (poza jednorazowego użytku/przedmiotów z eventów czy też przedmiotów specjalnych) można ulepszać, odpowiedzialne za to są 2 rodzaje kamieni:

Upgrade Stone - niezbędny do podbicia o +1,

Force Stone - zwiększa szansę podbicia (opcjonalny)

Przedmioty +1, +2, [...], +8 posiadają wyłącznie zwiększone statystyki.

Znany wszystkim enchant będzie występował w nieco innej formie, przedmioty z dodatkowymi atrybutami będą możliwe do zdobycia wyłącznie z bossów.

...Cholera, rozpisałem się. W każdym razie wypisałem najważniejsze (a zarazem najtrudniejsze do wykonania) aspekty serwera.

Miłej lektury. Start serwera przewiduję nie wcześniej jak w październiku.

Musimy uniknąć wszelkich niedoróbek... wiadomo

@2Up

Może uda mi się zrobić widoczność nicku dopiero po najechaniu na gracza kursorem, zobaczymy :)

//EDIT

Na dobry początek mamy już załatwioną dedykowaną maszynę na nasz serwer (nie vps, nie hosting, nie komputer domowy ^^)

Serwer stawiam jutro, aczkolwiek otwarty jest wyłącznie dla budowniczych. Rekrutacja jest już niestety zamknięta.

[img]http://dl.dropbox.com/u/65261553/uptime.png[/img]
Rozgrzewam dom na przyjście zimy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...