Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Serwer Metin2 od podstaw na 32 i 64 bitowym FreeBSD 8.2

Xyli

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 978
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jeżeli chcę na próbę postawić serwer na windows 7 to muszę pobierać freebsd (ten 2GB)? I czy da się wgl zainstalować freebsd tak by Windows takze działał?

Czy mogę zamiast tego skorzystac tylko z emulatora freebsd?

Opublikowano

Przy wpisywaniu

"GRANT ALL PRIVILEGES ON *-* TO 'root'@'%' WITH GRANT OPTION;

Otrzymuję komunikat: error 1046 (3d000) no database selected.

Ocb?

Opublikowano

Ponieważ w " *-* " musisz zamiasta - zrobić . czyli powinno to wyglądać tak : *.*

@snajper252 masz link do freebsd 8.2

ftp://ftp.freebsd.org/pub/FreeBSD/releases/i386/ISO-IMAGES/8.2/FreeBSD-8.2-RELEASE-i386-dvd1.iso.xz

Opublikowano

Ok dzięki poradziłem sobie. Mam błąd w file zilli pisze mi, że nie może się połączyć,przekroczono czas, czy coś w tym stylu, a w opcjach ustawiłem oczekiwanie na 0.

Opublikowano

1. O co chodzi z tą strzałką w prawo i lewo przy instalacji MySQL 5.5? Jeśli zapomniałem to zrobić po wyborze opcji MySQL-client 5.5 to coś mi nie będzie działać ?

2. "make install WITH_XCHARSET=all clean" czym to się różni od "make install clean" przy instalacji MySQL?

Opublikowano

Poradnik chu*owo napisany, gdyby nie pomoc kolegi sam nie dałbym sobie z tym rady, pisze o jednej rzeczy, o drugiej już nie napisze. Autor nie odpisuje na PW, gdy mam problem, 3/4 linków wstawione na hostingi z kontem premium i tracenie czasu na szukanie reuploadów. Jeśli chcecie robić punkt po punkcie i myślicie, że wam z tego wyjdzie serwer to się mylicie.

Opublikowano

Poradnik chu*owo napisany, gdyby nie pomoc kolegi sam nie dałbym sobie z tym rady, pisze o jednej rzeczy, o drugiej już nie napisze. Autor nie odpisuje na PW, gdy mam problem, 3/4 linków wstawione na hostingi z kontem premium i tracenie czasu na szukanie reuploadów. Jeśli chcecie robić punkt po punkcie i myślicie, że wam z tego wyjdzie serwer to się mylicie.

Jeśli ktoś ma umiejętności na poziomie koczkodana to się nie dziwie, pliki są dobrze powrzucane, wszystkie inne hostingi osuwają pliki bardzo szybko, chcesz re-upa to pisz o niego, a jeśli chodzi o sam poradnik to jeden z najlepszych jakie powstały i nie tylko na MPC czy w polskiej wersji ale ogólnie dostępnych.

PS. ja też bym nie odpowiadał jakby pisało do mnie 20 baranów z pytaniem co to "cd i czy mi to zrobisz za laika"...

Opublikowano

Poradnik jest bardzo dobrze napisany :)

Jedyny 'błąd' to często występujące '#' przed komendami, który może wprowadzić początkujących w błąd. Tego znaku nie należy kopiować!

Opublikowano

A co zrobić, gdy chcę postawić serwer hamachi. W ustawieniach vboxa jest Hamachi, w sysinstall wpisane wszystko dobrze, zapora wyłączona i przy łączeniu z file zilla dostaję komunikat:

Łączenie z 5.***.159.100...

Odpowiedź fzSftp started

Polecenie: open "root@5.***.159.100" 22

Błąd: Network error: Connection timed out

Błąd: Nie można połączyć się z serwerem

Dodam, że po wpisaniu /etc/rc.d/netif restart, gdy wejdę do sysinstall to znów wszystkie IP są domyślne a nie hamachi.

Opublikowano

Pomoze ktos z tym ??

Przecież w tym poradniku jest opisane jak zainstalowac mysql gdy wyskoczy error code.

PS. Pomoże mi ktoś z moim problemem 2xup?

Opublikowano

Pomoze ktos z tym ??

Masz zainstalowany już MySQL więc to jest powód tego błędu. Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem "mysql-server is already installed".

- zabezpieczenia: logowania do serwera na klucz RSA, baz danych - TUNEL SSH, FIREWALL, ANTY-DOS, aktualizacja systemu

- jaile: (podział serwera dedykowanego na kilka pod serwerów z oddzielnymi adresami IP, usługami, kontami użytkowników, konfiguracją itd.), aktualizacja jaili, autorestart jaila z wewnątrz jaila

- optymalizacja logów, bazy mysql, naprawianie bazy mysql, automatyczny backup na zewnętrzny serwer FTP, poprawny licznik graczy online, itd.

- programowanie: edycja/pisanie skryptów php, zapytań (query) SQL.

Opublikowano

Pomoze ktos z tym ??

make deinstall && make WITH_XCHARSET=all -DBATCH reinstall clean

A co zrobić, gdy chcę postawić serwer hamachi. W ustawieniach vboxa jest Hamachi, w sysinstall wpisane wszystko dobrze, zapora wyłączona i przy łączeniu z file zilla dostaję komunikat:

Łączenie z 5.***.159.100...

Odpowiedź fzSftp started

Polecenie: open "root@5.***.159.100" 22

Błąd: Network error: Connection timed out

Błąd: Nie można połączyć się z serwerem

Dodam, że po wpisaniu /etc/rc.d/netif restart, gdy wejdę do sysinstall to znów wszystkie IP są domyślne a nie hamachi.

echo 'sshd_enable="YES"' >> /etc/rc.conf

i potem

/etc/rc.d/sshd start

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

stawiał ktoś serwer na tym poradniku? działa? I czy ten poradnik dotyczy serwera hamachi czy no- hamachi ?

tak ja stawiam to zobaczy sie czy działają :) Xyli super poradnik masz +++ naprawdę przydał się
Opublikowano

Słuchajcie mam taki problem gdy wpisuje polecenia

wyskakuje mi [/background][/size][/font][font='trebuchet ms', helvetica, sans-serif][size=3][background=rgb(38, 38, 38)][code # sysinstall[/code]

no match możecie jakoś mi z tym pomóc 3 raz z rzędu robie i cały czas w tym samym miejscu się zatrzymuje ;/// HELP[/background][/size][/font]

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Wszystko fajnie , ale jak edytować w tych plikach serwerowych , handlarzy , dodawac questy itp? Chce sie nauczyc. Dam plusy za konkretne odpowiedzi

Opublikowano

@Astro2012 bo moze masz ustawione DHCP

@Kacper.K, musisz wrzucić bazę mysql z metina do katalogu na serwerze, czyli /var/db/mysql/, musisz wrzucić takie katalogi jak log, player, hotbackup i account i mysql_run czy jakoś tak podaje tylko przykład, potem nadajesz odpowiednie prawa chyba wystarczy 660, ale lepiej dla pewności 777 co ja nie polecam. I już masz całą bazę danych.

@Azahre nie ma czegoś takiego jak "# sysinstall", jest tylko "sysinstall"

Poradnik jest bardzo dobrze napisany :)

Jedyny 'błąd' to często występujące '#' przed komendami, który może wprowadzić początkujących w błąd. Tego znaku nie należy kopiować!

@adi92 to już oddzielny temat, musisz edytować tabelki, shop i shop_item, w shop masz:

ID sklepu

twoja nazwa

ID NPC na którym będzie sklep (lub fikcyjne otwierane komendą z questa)

Przykład:

INSERT INTO `shop` VALUES ('1', 'H.Bron', '9001');
INSERT INTO `shop` VALUES ('2', 'H.Zbroja', '9002');
INSERT INTO `shop` VALUES ('3', 'H.Rozn', '9003');

w shop_item masz:

ID sklepu do którego chcesz wrzucić przedmiot

ID przedmiotu z Item_Proto

Ilość (jeśli więcej niż 1 musi być ustawione łączenie przedmiotów bo niestety i tak będzie pojedynczo)

Przykład:

INSERT INTO `shop_item` VALUES ('3', '27003', '200');
INSERT INTO `shop_item` VALUES ('3', '27006', '200');
INSERT INTO `shop_item` VALUES ('3', '27101', '200');
INSERT INTO `shop_item` VALUES ('3', '27104', '200');

Questy edytujesz w na serwerze w katalogu przykładowo /usr/home/"game jakies tam"/share/locale/germany/quest/

tam wgrywasz questy i kompilujesz poszukaj tematu bambuska jak!!!

Opublikowano

Thx robie serwer chamachi wszedzie szukałem plików serwerowych

znajdywałem coś ale niekture miały trojana niektóre zacięzke niektóre na speedshare a tutaj idealnie poisane na dobrej stronce THX :D

Opublikowano

Te pliki serwerowe się nie nadają :D Jak wszystkie na mpc :)

Dziurawe jak ser z biedronki :D

Może kiedyś zrobię Tutka :) z NORMALNYMI plikami, ale dla Newbie ... - idealne :)

(Tylko serwery na hamaku, jakbym dedyka na tym zobaczył ... Boże błogosław )

Pozdrawiam!

@up

Ja na Twoim miejscu zająłbym się ortografią <3

KsOC7.jpgPOMOGŁEM? KLIKNIJ LUBIĘ TO!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...