Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Info Co do 1.8

TortiLLa

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 414
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Na PAXie ma być pokazana pierwsza grywalna wersja 1.8, a nie udostępniona -,- Aktualizacja może być równie dobrze we wrześniu. Czytajcie ze zrozumieniem.

Opublikowano

@TotalOfftop

Tak czytam te wasze wcześniejsze posty i lekko się wkurzyłem bo najpier chcecie nowości a potem jak te nowości mają nadejść to się fochacie i mówicie że będziecie grać na poprzedniej wersji (a i tak aktualizujecie) jak wyszło 1.6 to każdy mówił "ALE govno!" zostaje na 1.5

Jak wyjdzie 1.8 to pewnie powiecie że wy w ogóle wolicie na alphie grać

@Topic

Nasze mapy z wersji przed 1.8 będą działać, ale ze względu na całkowitą zmianę generatora mapy (czyli rzeki wąwozy wioski większe biomy ,twierdze, podziemne wąwozy) będą widoczne dokładne granice gdzie graliśmy na 1.7 a gdzie już na 1.8

Oczywiście można to naprawić wybierając opcję smooth w MCedit ale komu będzie się chciało to już inne pytanie

wikmk9.jpg

Opublikowano
Notch, chcąc podjąć się napisania od zera gry w 48 godzin przez chwilę nieuwagi pokazał folder z nowymi teksturami do nadchodzącego update’u 1.8. Nasza ekipa wnikliwych detektywów wkroczyła do akcji.

Tekstury po powiększeniu zdjęcia są bardzo niewyraźne i po zabiegu wyostrzenia, ale można zauważyć, że dodano tekstury strzał, skrzyni, podwójnej skrzyni i tajemniczego „sporb”. Sporb wygląda jak bąbelek, ale może być też kulą doświadczenia, która „wyciekła” też wcześniej. W teksturze strzał widać więcej niż jedną, co oznaczać może, że update 1.8 przyniesie nowe rodzaje amunicji. Najciekawsze jednak są skrzynie, bo z tekstur można wywnioskować, że zrobione jest też ich wnętrze, co oznacza, że skrzynie będą naprawdę otwierane! Przyjrzyjcie się zdjęciom i w komentarzu podzielcie się swoimi pomysłami.

leak-po.png

Źródło - pewne forum o MC.

1339163822-U301909.png

Opublikowano

@mulder132

Tak, czy tak. Będziesz grał w Minecraft'a. Moim zdaniem jest to świetne, że jest on udoskonalany. Lepsze przygody, lepsza rozgrywka i w ogóle więcej spędzonych godzin przy tej grze. Nie tylko teraz wkurzanie będzie polegało na tym, że wpadłeś do lawy z pełnym EQ surowców i wybuchem creeper'a tylko jest tego coraz więcej! I to mi się podoba!

Opublikowano

@MrDadosz,

Było mówione, lecz nie jest ona w 100% pewna. Premiera odbędzie się na PAX'ie, który odbędzie się 26-28 sierpnia.

Opublikowano

Jak wam ludzi nie pasuje to po prostu zostańcie na 1.7.3 lub w ogóle do alfy wróćcie... ;/ (Itak będziecie updato'wać...)

@NomitStudio

Dzięki bogu... tyle się już napracowałem nad mapą do mojego filmu fabularnego a tu było info że sev'y nie będą działać...

@Topic

Bardzo podoba mi się opcja z otwieranymi skrzyniami, będzie to bardzo fajny efekt wizualny.

Strzały też zapowiadają się ciekawie, chociaż mam nadzieję że nie przesadzą z jakimiś truciznami, magicznymi strzałami czy coś...

A i:

1mb jedna minuta!? Rany... ja mam 4 GB ramu więc 2 minuty... genialnie ;(

Opublikowano

Macie może link gdzie będzie można obejrzeć pax'a?

Co do tematu i info. Skoro będzie pasek expa to co on bd robić?

1344070068-U346826.png

Sygnatura wykonana przez: Marselo

Opublikowano

@up

Nie płacz że ci się będzie 2 minuty kompresowało 1 mb save'a bo mogło 10 albo mogło się nie dać grać na starych save'ach.

Opublikowano

Przeglądałem tak sobie internet i znalazłem dlaczego notch robił live'a i że prawdopodobnie te rzeczy co notch pokazał nie bd w uptade. Czemu?

A więc: Notch robił gierkę na konkurs Lundum Dare który odbywa się 3 razy w roku. Tym razem trzeba było stworzyć grę typu "escape".

Były dwie możliwe opcje stworzenia jej.

1 opcja: stworzenie gry samemu od 0 w 48h

2 opcja: stworzenie gry w grupie w 72h

Notch wybrał tę pierwszą opcję.

Nazwa jego gry: Prelude of the Chambered

Wszystkie gry stworzone przez innych ludzi możecie znalezc tutaj: Klik!

albo i code:

http://www.ludumdare.com/compo/ludum-dare-21/?action=preview

Są to gry w kategorii 48h ; )

1344070068-U346826.png

Sygnatura wykonana przez: Marselo

Opublikowano
Nie płacz że ci się będzie 2 minuty kompresowało 1 mb save'a bo mogło 10 albo mogło się nie dać grać na starych save'ach.

Ja nie płaczę, ale wg mnie to jest dość długo, (w sumie po javie nie można się spodziewać rewelacji... to w końcu tylko java)

Opublikowano

Wywiad z Jeb_'em:

MinecraftForum, które znajduje się pod skrzydłami Curse, przeprowadził krótką sesję pytań i odpowiedzi z jednym z twórców Minecrafta. Pytania nie dotyczą tylko naszej ulubionej gry i jej rozwoju, ale również życia programisty.

MCF: Kiedy po raz pierwszy zainteresowałeś się rozwojem gier komputerowych?

Jeb: Nie jestem pewien, ale byłem bardzo młody. Zawsze wolałem gry z edytorem map. Pamiętam sąsiada, który miał shoot’em’up game maker na C64. Byłem o to bardzo zazdrosny. Zrobiłem setki map dla Lode Runner’a na starym Apple.

MCF: Co było dla Ciebie największym wyzwaniem w tworzeniu Minecrafta?

Jeb: Większość rzeczy, do tej pory, była dość prosta, ale ciągle męczę się nad postaciami NPC i podziemiami (lochami). Ciężko jest dodać nowe cele do gry.

MCF: Czy wykorzystałeś jakieś pomysły graczy w Minecrafcie? Jakieś przykłady?

Jeb: Tak, ale nie mogę sobie przypomnieć niczego konkretnego w tej chwili.

Część wywiadu o 1.8 Adventure Update:

MCF: Gdybyś miał podsumować kierunek rozwoju gry w Adventure Update jednym zdaniem, jakby ono brzmiało?

Jeb: Wydaje mi się, że eksploracja.

MCF: Czy są jakieś specyficzne rzeczy w tej aktualizacji, które możesz nam zdradzić?

Jeb: Możesz teraz zdobyć wołowinę.

MCF: Niektórzy gracze chcieliby aby wioski NPC były opcjonalne – macie jakieś plany w tym kierunku?

Jeb: Tak, już w tej chwili są opcjonalne.

MCF: Jest wiele pytań dotyczących Survivalu, takiego jaki jest obecnie w grze. Czy będzie jeszcze istniał w jakiejkolwiek formie po 1.8? (To pytanie nie jest do końca jasne, twa spór na forach, czy dotyczy obecnego survivalu, czy przyszłego adventure mode)

Jeb: Nie wydaje mi się.

MCF: Jaka jest Twoja ulubiona rzecz z nadchodzącej aktualizacji?

Jeb: Podobają mi się nowe struktury i biomy, ponieważ naprawdę lubię eksplorować świat. Kiedy postacie NPC będę już działać, pewnie polubię też handel.

MCF: Wspominaliście o systemie levelowania ‘roguelike’ – możesz podać jakieś szczegóły?

Jeb: Nie rozmawialiśmy zbyt dużo na ten temat… Notch się tym zajmuje.

MCF: Czy możesz powiedzieć nam coś więcej na temat postaci NPC? Czy będę jakieś frakcje, sojusze itp.?

Jeb: Nie…

MCF: Ostatnie zdjęcia przedstawiają m.in. pasek głodu i coś co może być kondycją albo paskiem doświadczenia. Czy możesz powiedzieć coś więcej na ten temat?

Jeb: Pasek głodu jest napełniany przez jedzenie (co zajmuje 1,6 sekundy). Jeżeli będziesz miał go w 90% wypełniony, to będziesz powoli sam się leczył. Jednakże, jeśli będzie pusty, to będziesz tracił zdrowie. Ciemny pasek na samym dole jest od doświadczenia, pokazuje Twój postęp w osiąganiu kolejnego poziomu postaci.

MCF: Wygląda na to, że podziemia (lochy) będą wyglądały inaczej w 1.8. Możesz coś o tym powiedzieć?

Jeb: Stare dungeony pozostaną w grze. Nowe lochy będą większe. Znajdziecie w nich korytarze, drzwi i schody.

MCF: Bieganie było ostatnio gorącym tematem wśród graczy. Co o nim powiesz?

Jeb: Będzie można biegać poprzez podwójne naciśnięcie klawisza ‘do przodu’. Jest to bardzo fajny dodatek, ale musi być jeszcze lepiej zsynchronizowany w multiplayerze.

MCF: Kilka razy zapowiadaliście nowe moby (w tym Endermanów). Czy możesz powiedzieć coś więcej na ten temat?

Jeb: Nie, wolę nie.

Jak dobrze wiecie, od 26 do 28 sierpnia odbywają się targi PAX Prime, na których będzie m.in. Mojang. Chętni będą mogli zagrać w wersję 1.8. Po całej imprezie twórcy Minecrafta wprowadzą ostatnie poprawki do gry na podstawie uwag graczy, usuną błędy i udostępnią wersję 1.8 dla wszystkich w sieci. Mojang przewiduje, że może im to zająć tydzień lub dwa, więc możemy się spodziewać nowej aktualizacji we wrześniu.

Źródło: Pewne forum o MC.

1339163822-U301909.png

Opublikowano

adventure update bedzie na pewno i ma wejsc 1.8 najpradopodobniej juz dzis lub jutro

Skąd to Info?

- -

wikmk9.jpg

Opublikowano

Info pochodzi podobno z wywiadu CraftSite i innych z jeb'em...

Że za 3 dni ok. ma wyjść Adventure Update.... Ja w to nie wierzę, ale widzicie co robi plotka :x

86226145013474567463.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...