Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Najnowsza religia nr 1 na świecie to... brak religii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Arialll

Gdzieś na początku powiedziałeś o tym, że ateiści nie biorą pod uwagę badań ateistów o tym, że dzieją się niemożliwe rzeczy. Tak jest, gdyż tych badań nie da się odtworzy lub ich wynik był błędny. Świetny przykład to badanie (nie pamiętam czego), które stwierdziło, że coś było szybsze od światła. Okazało się, że ktoś źle podpiął kable, co spowodowało złe wyniki.

Te badania dotyczyły neutrin. Ta pomyłka to była dość głośna bo ludzie od tych badań podali się do dymisji. Ostatnio stwierdzono, że neutrina oscyluja(problem z ilością neutrin które docierają do ziemi, za mała ilość), czyli posiadają masę. Noble się posypały. 

Z tego co się orientuje to zostało zmierzona prędkość w splątaniu kwantowym i wynosiła 10^12km/s. To i tak relatywnie niska prędkość która i tak nas nie zadowala. Ale i tak wiele wielkości rzędów większa niż prędkość C. 

Pisałeś o tym, że teiści mają dowód na istnienie boga. 

Nie ma dowodów naukowych na istnienie Boga, bo nauka stosuje naturalizm do opisu świata. Czyli bada tak świat jakby Boga nie było. Nie zapominajmy, że go wcale nie neguje. 

a powstania świata jeszcze dokładnie nie rozumiemy, więc nie ma powodu przypisać tego bogu. Nie istnieje żadna przyczyna aby doklejać plakietkę boga rzeczom, których nie rozumiemy. Brak wierzy i zrozumienia nie prowadzi logicznie do istnienia boga. 

Nie ma też powodów aby twierdzić, że to przypadek. Powstanie odpowiednich parametrów do zapoczątkowania warunków początkowych samoistnie jest bliskie zeru. Przypadkowy wszechświat wyjęty z kapelusza nie będzie miał żadnych praw więc się zapadnie, albo będzie chaotyczny. Postulowana jest przez ateistyczne środowisko powstanie materii wskutek fluktuacji cząstek wirtualnych. Wszystko spoko, tylko zapomina się, że bez odpowiednich praw jest to nie możliwe. Dlatego zawsze się ten aspekt pomija. Mówienie, że wszechświat sam może nadać sobie prawa, a następnie wytunelować z nicości do naszego świata jest tak absurdalne i to głosi Hawking. 

Nikt nigdy nie powiedział, że tajemnica powstania jest już rozwiązana. To czego nie wiemy to dla nauki cel, dla religii obiekt wiary.

Proste rozumowanie mówi, że zanim powstał, wszechświat miał nieograniczoną ilość czasu na zajście wszystkich możliwych i koniecznych przypadków.

742611478555387739101.jpeg

• Odpowiedzi 202
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Od dawna nie wierze w Boga ale uważam że religia chrześcijanska powinna stać się modą/stylem życia

bo gdyby jasne dla wszystkich było że nie ma Boga to ktoś może sobie pomyśleć "co mi szkodzi zabić 10 osób"

Opublikowano

Od dawna nie wierze w Boga ale uważam że religia chrześcijanska powinna stać się modą/stylem życia

bo gdyby jasne dla wszystkich było że nie ma Boga to ktoś może sobie pomyśleć "co mi szkodzi zabić 10 osób"

"Co mi szkodzi zabic 10 osob" moze pomyslec nawet osoba, ktora wierzy. To nie jest tak, ze gdyby ludzie nie wierzyli, to byloby gorzej niz jest.

Opublikowano

@Bakany

Z bogiem też ludzie tak myślą. Tylko inaczej się tłumaczą. Religijni ludzie powiedzą: bóg kazał mi ich zabić. Chyba nie zauważyłeś, że moralność nie pochodzi od boga, ale jest ugruntowana w interakcjach społecznych. Chcesz mi powiedzieć, że wilki, które nie zabijają innych wilków wierzą w boga? Odniosłem wrażenie, że jesteś... hmmm... sam sobie dopowiedz.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

@Arialll

Gdzieś na początku powiedziałeś o tym, że ateiści nie biorą pod uwagę badań ateistów o tym, że dzieją się niemożliwe rzeczy. Tak jest, gdyż tych badań nie da się odtworzy lub ich wynik był błędny. Świetny przykład to badanie (nie pamiętam czego), które stwierdziło, że coś było szybsze od światła. Okazało się, że ktoś źle podpiął kable, co spowodowało złe wyniki.

Pisałeś o tym, że teiści mają dowód na istnienie boga. Pokaż mi wyniki badań, które to potwierdzają. Nie akceptuję rozważań filozoficznych nie popartych twardymi dowodami. Dowód z uzdrowieniami wydaje się dość słaby. Zapewne osoba chora chodzi do lekarza, który ją leczy, ale jeśli wyzdrowieje to przypisuje to bogu. Wyleczenie mogło nastąpić samoistnie w związku z mechanizmem, którego jeszcze nie rozumiemy. Wyniki badań mogły zostać źle zinterpretowane. Akceptując to jako cód pokazujesz jak niskie standardy posiadasz, aby w coś uwierzyć. Takie rzeczy się dzieją. Podaj przykład uzdrowienia z jakiejś choroby genetycznej może down lub amputacji. 

Pisałeś też, że ateiści wierzą w przypadek. Strzelam, że odnosisz się do ewolucji i powstania świata. Ewolucja nie jest przypadkowa, a powstania świata jeszcze dokładnie nie rozumiemy, więc nie ma powodu przypisać tego bogu. Nie istnieje żadna przyczyna aby doklejać plakietkę boga rzeczom, których nie rozumiemy. Brak wierzy i zrozumienia nie prowadzi logicznie do istnienia boga. 

Ten kawał sweitnie obrazuje brak zrozumienia i przypisywania działania różnym rzeczom.

Bono klaszcze i mówi -Za każdym razem gdy klaszcze w dłonie w Afryce umiera dziecko -To przestań sku..u -Krzyczy ktoś z publiki

Co do tego, że nauka w przyszłości wszystko wyjaśni.... Mam nadzieję, że tak będzie. W przeszłości wiele razy mówiono, że nic więcej już nie da się odkryć w danej dziedzinie, do momentu w którym to się stało. Czarne plamy wiedzy maleją non-stop, więc może kiedyś... Jednak nie jest to pewne. Nie prowadzi to jednak w żaden sposób do tego, że istnieje bóg... brak wiedzy =/= bóg.

Pisałeś o zasadach chrześcijaństwa, a ktoś odpisał Ci o wrzuceniu 3/4 ludzkości do piekła. Ja też tam trafię, bo regularnie się masturbuję, bo sprawia mi to przyjemność....

@androidfanboy

po śmierci będziesz tam, gdzie jesteś, gdy stracisz świadomość po silnym uderzeniu lub podczas operacji. Twoja świadomość znika i nie przeszkadza Ci to, że jej nie ma. Nie ma bólu, nie ma myślenia o wieczności, nie ma pustki, nie ma przepaści. Zwyczajnie nie będzie już świadomości fana androidów.

@KaRzahni123

Mnie takie dyskusje fascynują, gdyż fascynuje i ciekawi mnie wiara. Interesuje mnie to z prostego powodu: nie jestem w stanie zrozumieć, jak ludzie mogą odrzucać logiczne myślenie, tworzyć podwójne standardy akceptacji dla rzeczy codziennych i boskich... oraz wierzyć w coś, co nie ma sensu. Rozumiem, że ludzie są wychowywani w taki sposób, aby wierzyć, żyją w jakimś środowisku, ale nie mogę przyjąć tego, że wielu z nich nie wyrasta z tego i szerzy ciemnotę wśród innych zamiast wiedzy.

@Placek070

Cytuję "Może Bóg jest może nie ale na tym polega wiara aby wierzyć , że on tam gdzieś jest."

Wiara dla samej wiary? Czy nie stawiasz się w pozycji w której jesteś w stanie uwierzyć we wszystko... no bo na tym polega wiara? Zgodzę się z tym, że wiara występuje tylko tam, gdzie jest brak wiedzy.... bo wtedy już nie wierzysz, ale WIESZ. Widzę, że nie wiesz czym jest teoria. Zapoznaj się z: https://pl.wikipedia.org/wiki/Teoria_naukowa

Jeśli coś jest tak 'proste', że nie potrafimy tego dokładnie wyjaśnić, to nie znaczy, że jest proste. Może nie znamy genezy grawitacji, ale potrafimy idealnie przewidywać jej skutki. Czy wiara pozwala nam przewidywać to, co się stanie w przyszłości lub leczyć choroby? 

Przynajmniej zgadzamy się w jednej kwestii. KK ma wiele problemów z tym, czego naucza. Wydaje się, że zastygł w mentalnym średniowieczu.

Czyli wniosek taki, że po śmierci nie będzie świadomości fana androida, a więc narodzi się świadomość fana iOSa :)

Opublikowano

Tylko że nawet jeśli cały świat był ateistyczny , to i tak ludzie by się nie zabijali , prawie wszyscy ludzie cenią swoje życie , więc szkoda byłoby sobie je zniszczyć przez taką głupotę.

tumblr_nwve37p9Hz1thlv3qo1_500.gif

Opublikowano

Ale o co się spierać. Ludzie są różni. Niektórzy zapatrzą się w różaniec jak sroka w gnat i nigdy nikogo nie zbesztają, inni będą nosić ten wisiorek (tak nie pamiętam jak się zwie xD)  "kur**jąc" na pierwszych lepszych inni nie będą wierzyć w nic a będą postępować lepiej od wierzących. Nie wiara czyni nas ludźmi ale nasz rozum, to jak myślimy i jak się zachowujemy więc proszę przestańcie już żreć się w tym temacie bo to nie ma sensu. Rolę odgrywa tu też wychowanie itp, a temat nie jest czarno biały. 

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

"Co mi szkodzi zabic 10 osob" moze pomyslec nawet osoba, ktora wierzy. To nie jest tak, ze gdyby ludzie nie wierzyli, to byloby gorzej niz jest.
mam ochote zabić Trynkiewicza ale nie zrobie tego ponieważ będę miał wyrzuty sumienia oraz wiem że takie postępowanie jest błędne

gdybym wychował się w rodzinie niewierzącej, nie znał wartości życia, nie odróżniał zła od dobra to zabiłbym go z najwyższym okrucieństwem :)

tłumaczył bym sobie to tak..

On zabił niewinne dzieci więc po co nam taki śmieć na tej planecie

tak to wygląda z mojego punktu widzenia ale nie twierdzę że tak by to wyglądało

kieruje się tym że dawno dawno temu gdy chrześcijaństwo nie było tak pospolite, niewolnicy i ludzie niższych sfer byli traktowani jak śmieci, każdy człowiek wyższego stopnia mógł kogoś takiego zabić bez żadnych konsekwencji

Opublikowano

mam ochote zabić Trynkiewicza ale nie zrobie tego ponieważ będę miał wyrzuty sumienia oraz wiem że takie postępowanie jest błędne

gdybym wychował się w rodzinie niewierzącej, nie znał wartości życia, nie odróżniał zła od dobra to zabiłbym go z najwyższym okrucieństwem :)

tłumaczył bym sobie to tak..

On zabił niewinne dzieci więc po co nam taki śmieć na tej planecie

tak to wygląda z mojego punktu widzenia ale nie twierdzę że tak by to wyglądało

kieruje się tym że dawno dawno temu gdy chrześcijaństwo nie było tak pospolite, niewolnicy i ludzie niższych sfer byli traktowani jak śmieci, każdy człowiek wyższego stopnia mógł kogoś takiego zabić bez żadnych konsekwencji

Ja p******e ! xD

Według ciebie rodzina ateistów nie odróżnia dobra od zła ? xD

Po drugie Trynkiewicze zasługuje na kare śmierci ale bezbolesną.

Po trzecie ludzie którzy są ateistami też mają sumienie.

Opublikowano

@Bakany

Mam takie wrażenie, że jesteś debilem lub trollem. Kompas moralne lub jak wolisz sumienie nie pochodzi z chrześcijaństwa, ale z człowieka. Z tego jakie ma poglądy oraz jak został wychowany. Ja na przykład takiego Trynkiewicza chętnie bym torturował, bo uważam, że bestialstwo trzeba bestialsko ukarać. Sam podział na dobro/zło uważam za nieco niepraktyczny. Wiele rzeczy jest dobrych dla jednej osoby lub dla ogółu, ale może przy okazji krzywdzić innych.

Opublikowano

@"Arialll"

Pisałeś o tym, że teiści mają dowód na istnienie boga. Pokaż mi wyniki badań, które to potwierdzają. Nie akceptuję rozważań filozoficznych nie popartych twardymi dowodami. Dowód z uzdrowieniami wydaje się dość słaby. Zapewne osoba chora chodzi do lekarza, który ją leczy, ale jeśli wyzdrowieje to przypisuje to bogu. Wyleczenie mogło nastąpić samoistnie w związku z mechanizmem, którego jeszcze nie rozumiemy. Wyniki badań mogły zostać źle zinterpretowane. Akceptując to jako cód pokazujesz jak niskie standardy posiadasz, aby w coś uwierzyć. Takie rzeczy się dzieją. Podaj przykład uzdrowienia z jakiejś choroby genetycznej może down lub amputacji.

Pisałeś też, że ateiści wierzą w przypadek. Strzelam, że odnosisz się do ewolucji i powstania świata. Ewolucja nie jest przypadkowa, a powstania świata jeszcze dokładnie nie rozumiemy, więc nie ma powodu przypisać tego bogu. Nie istnieje żadna przyczyna aby doklejać plakietkę boga rzeczom, których nie rozumiemy. Brak wierzy i zrozumienia nie prowadzi logicznie do istnienia boga.

Ten kawał sweitnie obrazuje brak zrozumienia i przypisywania działania różnym rzeczom.

Bono klaszcze i mówi -Za każdym razem gdy klaszcze w dłonie w Afryce umiera dziecko -To przestań sku..u -Krzyczy ktoś z publiki

Co do tego, że nauka w przyszłości wszystko wyjaśni.... Mam nadzieję, że tak będzie. W przeszłości wiele razy mówiono, że nic więcej już nie da się odkryć w danej dziedzinie, do momentu w którym to się stało. Czarne plamy wiedzy maleją non-stop, więc może kiedyś... Jednak nie jest to pewne. Nie prowadzi to jednak w żaden sposób do tego, że istnieje bóg... brak wiedzy =/= bóg.

Pisałeś o zasadach chrześcijaństwa, a ktoś odpisał Ci o wrzuceniu 3/4 ludzkości do piekła. Ja też tam trafię, bo regularnie się masturbuję, bo sprawia mi to przyjemność....

@"androidfanboy"

po śmierci będziesz tam, gdzie jesteś, gdy stracisz świadomość po silnym uderzeniu lub podczas operacji. Twoja świadomość znika i nie przeszkadza Ci to, że jej nie ma. Nie ma bólu, nie ma myślenia o wieczności, nie ma pustki, nie ma przepaści. Zwyczajnie nie będzie już świadomości fana androidów.

@"KaRzahni123"

Mnie takie dyskusje fascynują, gdyż fascynuje i ciekawi mnie wiara. Interesuje mnie to z prostego powodu: nie jestem w stanie zrozumieć, jak ludzie mogą odrzucać logiczne myślenie, tworzyć podwójne standardy akceptacji dla rzeczy codziennych i boskich... oraz wierzyć w coś, co nie ma sensu. Rozumiem, że ludzie są wychowywani w taki sposób, aby wierzyć, żyją w jakimś środowisku, ale nie mogę przyjąć tego, że wielu z nich nie wyrasta z tego i szerzy ciemnotę wśród innych zamiast wiedzy.

@"Placek070"

Cytuję "Może Bóg jest może nie ale na tym polega wiara aby wierzyć , że on tam gdzieś jest."

Wiara dla samej wiary? Czy nie stawiasz się w pozycji w której jesteś w stanie uwierzyć we wszystko... no bo na tym polega wiara? Zgodzę się z tym, że wiara występuje tylko tam, gdzie jest brak wiedzy.... bo wtedy już nie wierzysz, ale WIESZ. Widzę, że nie wiesz czym jest teoria. Zapoznaj się z: https://pl.wikipedia.org/wiki/Teoria_naukowa

Jeśli coś jest tak 'proste', że nie potrafimy tego dokładnie wyjaśnić, to nie znaczy, że jest proste. Może nie znamy genezy grawitacji, ale potrafimy idealnie przewidywać jej skutki. Czy wiara pozwala nam przewidywać to, co się stanie w przyszłości lub leczyć choroby?

Przynajmniej zgadzamy się w jednej kwestii. KK ma wiele problemów z tym, czego naucza. Wydaje się, że zastygł w mentalnym średniowieczu.

Tak wiara dla samej wiary proste pytanie kto stworzył Boga ?

- człowiek

Kto stworzył człowieka

- większość uważa Ewolucja okej

A kto stworzył świat ?

... odpowiedz sobie sam jeśli wiesz. Popełnianie masturbacjii jest grzechem a owszem ale do piekła nie pójdziesz :^ do Piekła idą osoby z natury złe a wątpie abyś był aż tak podły najwyżej dostaniesz więcej lat w czyśćcu chodź to i tak nie ma różnicy.

Bóg tak jak mówisz napoczątku był przypisywany wszystkiemu od piorunów aż po to że ziemia jest płaska. Tak było ale czy to nie jest prawda ? Jeżeli rźeźbiarz stworzy dzieło to wszędzie widzisz działanie jego ręki , zacięcia potknięcia , ale niewiesz czy te ,,błędy" są częścią sztuki czy może naprawdę Bóg się pomylił. Weź to do serca i szanuj tych co wierzą i nie wierzą.

Momento Mori

Opublikowano

Taka idiotyczna dyskusja się tu utworzyła, a i tak barany nikt z was nie wie czy ma rację - dopóki nie umrzemy możemy sobie gdybać, no ale prowo na forumku musi być, bo tydzień bez dramy to nie tydzień.

Opublikowano

Taka idiotyczna dyskusja się tu utworzyła, a i tak barany nikt z was nie wie czy ma rację - dopóki nie umrzemy możemy sobie gdybać, no ale prowo na forumku musi być, bo tydzień bez dramy to nie tydzień.

Ale jeśli nic nie będzie po  śmierci , to jak się wtedy   przekonamy ?

@Marceli99

Opublikowano

Ale jeśli nic nie będzie po  śmierci , to jak się wtedy   przekonamy ?

@Marceli99

W kolejnym życiu nam powiesz.

A ciekawa teoria to ta że my tu na ziemi jesteśmy w czyśćcu dopiero :) ... albo już... :D 

Opublikowano

@Placek070

Nie wiem czy cokolwiek stworzyło świat. Nie badam tego, inni ludzie się tym zajmują, wysnuwają hipotezy oraz teorie, które później weryfikują w miarę możliwości. 

Popełniam grzech i nie żałuję tego. Z tego, co pamiętam żałowanie grzechów w katolicyzmie było warunkiem bycia w niebie. Choć pamięć może mnie już mylić.

Te rzeczy o których wspominałem były przypisywane bogu ze strachu i braku zrozumienia zjawiska. Dziś już nikt nie wierzy (chyba) w to, że to bóg śle na nas pioruny, bo zgrzeszyliśmy... Tego o rzeźbiarzu chyba nie zrozumiałem. Czyli mimo tego, że już wiemy jak powstają pioruny, to ciągle jest to sprawka boga?

Na mój szacunek do wierzących lub nie nie wpływa ich stosunek do wiary. Większość mojej rodziny deklaruje się jako katolicy i mimo tego, że szanuje ich jako osoby, to nie szanuję ich wiary. Kilka osób próbowało mnie nawrócić, ale zwyczajnie po kilku zdaniach kończyło się na 'o wierze się nie dyskutuje' lub 'skończ już ten temat', bo nie byli w stanie obronić swojej pozycji lub odpowiedzieć na proste pytania.

Opublikowano

Szczerze powiedziawszy bekę mam z większości ludzi, którzy tutaj piszą. Tak, tak gimbuski Wy najwięcej wiecie... :v

Tyle tu szyderstw z Boga, chrześcijan, osób duchownych. Tyle tu ujadania, prostactwa i głupoty. Czemu to służy? Zdajecie sobie z tego sprawę? Na skutek waszej postawy, niszczącej cywilizację europejską, przez chrześcijan stworzoną, ciapaci już nawet u bram nie stoją, oni te bramy przekroczyli. To wy otworzyliście im je na oścież. I jaki będzie tego skutek? Albo będziecie modlić się do Allaha, albo pozbawią was tych odmóżdżonych główek. A z Allaha już nie będziecie mogli szydzić. Wydaje wam się, że z Boga możecie? No to tylko tak wam się wydaje.

ps. Są ateiści, których szanuję. Nie mają nic wspólnego z wami. Nic. Oni w Boga nie wierzą, wy go nienawidzicie, wy nim gardzicie. Oni szanują naszą  cywilizację, wiedzą komu ją zawdzięczają , więc zostają gorliwymi obrońcami i jej i chrześcijaństwa.

805491408806070489277.png

Opublikowano

Szczerze powiedziawszy bekę mam z większości ludzi, którzy tutaj piszą. Tak, tak gimbuski Wy najwięcej wiecie... :v

Tyle tu szyderstw z Boga, chrześcijan, osób duchownych. Tyle tu ujadania, prostactwa i głupoty. Czemu to służy? Zdajecie sobie z tego sprawę? Na skutek waszej postawy, niszczącej cywilizację europejską, przez chrześcijan stworzoną, ciapaci już nawet u bram nie stoją, oni te bramy przekroczyli. To wy otworzyliście im je na oścież. I jaki będzie tego skutek? Albo będziecie modlić się do Allaha, albo pozbawią was tych odmóżdżonych główek. A z Allaha już nie będziecie mogli szydzić. Wydaje wam się, że z Boga możecie? No to tylko tak wam się wydaje.

ps. Są ateiści, których szanuję. Nie mają nic wspólnego z wami. Nic. Oni w Boga nie wierzą, wy go nienawidzicie, wy nim gardzicie. Oni szanują naszą  cywilizację, wiedzą komu ją zawdzięczają , więc zostają gorliwymi obrońcami i jej i chrześcijaństwa.

Idac twoim tokiem myslenia, to caly dzial pogaduszek powinien zostac usuniety. Nie ma znaczenia do kogo bedziemy sie modlic, bo bog jest jeden, wiec wciaz bedziesz sie modlic do boga jedynego.

Slabe prowo

Opublikowano

Tylko gimbusy myślą że przejdą całe życie , i nikt nie zhejtuje  ich poglądów :v.

Gdyby chrześcijaństwo się nie przyjęło , przyjęła by się inna religia  np.Hinduizm.

Nie ma to jak nazywać innych gimbusami a samemu być fanem fc barcelony.

Opublikowano

A nie pierdyknął Cię panie kiedyś gdzieś coś jakoś coś gdzieś?

Ja kogoś wpuściłem? Ja na nich bojowe świnie szykuję bo zwierze nieczyste  i wgl...

Zresztą mógłbym swoją wieś dozbroić spokojnie na nich :v

Opublikowano

Po pewnym czasie obalono model Kopernika (chodzi o korekcje tego modelu?)? Nie zrozumiałem. Trochę wydaje mi się naciąganym zakazywanie czegoś z chęci oddzielenia tego od sacrum.

Resztę pominę, gdyż nie znam się aż tak na nauce + wychodzi to poza ten temat + już o tym kiedyś gadaliśmy.

Co do tego węgla. Strzelam, że w supernowych mogły powstać warunki wymagane do takiej fuzji. Jednak nie chcę o tym dyskutować....bo brak mi wiedzy.

Przypadków nie da się negować oraz tego jak wpływają na świat. Zdarzają się.

Tak o korekcje, ale tym samym obalono ten model bo był nie poprawny. Obliczenia Kopernika nie zgadzały się z tym co on postulował. Z tego co się orientuje to dla każdej planety środki orbit? wypadały w różnych miejscach w słońcu i po zanim. 

Ale to właśnie w supernowach powstają te ciężkie pierwiastki. Nie ma metody produkcji złota czy diamentów. Wszystko to powstaje podczas wybuchu gwiazd oraz w wyniku zderzeń gwiazd neutronowych(diamenty z tego co się orientuje). 

Ale trudno mówić o przypadku w wyniku którego, powstał tak skomplikowany twór jakim jest wszechświat. Ja to nie tłumacze przypadkiem, ale istnieniem wyższej inteligencji, czy transcendencji. Nie możemy też tego negować. Ale to są rozważania metafizyczne i filozoficzne.

Trzeba też napomnieć, że nauka nigdy nie osiągnie całej wiedzy wszechświata. W XIX wieku fizycy myśleli, że już wszystko odkryli a resztę należy pozostawi inżynierom. Jednak XX wiek skarcił tą pyszność. Powstanie fizyki kwantowej, czy mechaniki kwantowej zmieniło całe nasze postrzeganie rzeczywistości. Nowy dział fizyki wprowadził nas w probabilistyczny opis świata. Nie jesteśmy wstanie w 100% stwierdzić, gdzie znajduje się cząstka lub jaki ma pęd. Wprowadza to pewną losowość, gdzie nikt nie może tego przewidzieć, nawet sam wszechświat sam nie wie co się stanie. W skrócie nie możemy przewidzieć przyszłości bo wszechświat staje się z każdym momentem pomiaru. Jeśli nie dokonuje się pomiar, rzeczywistość nie istnieje. To jest tak dziwne, że najwięksi twórcy tej teorii  Bohr, Einstein, Pauli, Schrodinger itd po prostu  nie uwierzyli w nią. Einstein do samej śmierci był temu przeciwny. Jednak doświadczenie pokazało coś innego.  Po co to mówię? A po to, żeby uświadomić że bez tych dziwnych zjawisk, wolna wola byłaby niemożliwa. Jeśli wszechświat byłby deterministyczny to od początku do końca, nasz los byłby zdeterminowany przez stan cząstek. 

Deus vult

Opublikowano

@Bakany

Mam takie wrażenie, że jesteś debilem lub trollem. Kompas moralne lub jak wolisz sumienie nie pochodzi z chrześcijaństwa, ale z człowieka. Z tego jakie ma poglądy oraz jak został wychowany. Ja na przykład takiego Trynkiewicza chętnie bym torturował, bo uważam, że bestialstwo trzeba bestialsko ukarać. Sam podział na dobro/zło uważam za nieco niepraktyczny. Wiele rzeczy jest dobrych dla jednej osoby lub dla ogółu, ale może przy okazji krzywdzić innych.

widzisz.. nie zrozumiałeś co napisałem :)

chcesz bestialsko zabić Trynkiewicza w odwecie? to nie byłby dobry wzorzec dla kolejnych pokoleń

nie można złem zwalczać zła

Jeśli ktoś mi ukradnie lodówke z domu to ja w odwecie mam iść zabrać jego lodówke?

jak już ktoś wyżej wspomniał nie ma sensu dyskutować na temat wiery w Boga ponieważ nie ma żadnych dowodów na jego istnienie

z drugiej strony coś musiało zapoczątkować to wszystko bo nic nie dzieje się bez przyczyny

nie wierze w Boga bo mi wiara do niczego nie jest potrzebna

mam swój system wartości i nawet jeśli po śmierci faktycznie stane przed Bogiem to na piekło nie zasłużyłem :)

Opublikowano

Cywilizację stworzyli chrześcijanie? Kiedy? Podczas wojen w średniowieczu zrobili coś więcej niż świeccy przedstawiciele renesansu czy coś mnie ominęło na historii? Muslimy, z których ty szydzisz zrobili więcej dla kultury światowej niż chrześcijanie kiedykolwiek :D

Opublikowano

Cywilizację stworzyli chrześcijanie? Kiedy? Podczas wojen w średniowieczu zrobili coś więcej niż świeccy przedstawiciele renesansu czy coś mnie ominęło na historii? Muslimy, z których ty szydzisz zrobili więcej dla kultury światowej niż chrześcijanie kiedykolwiek :D

Jakich wojen?

Wiesz co do jednego się zgadzamy. Muslimy dużo zrobili dla kultury, dlatego teraz wszystkim lewakom i środowisk patologicznych pokrewnych typu LGBTQWERT upierdalają głowy. 

Deus vult

Opublikowano

Jakich wojen?

Wiesz co do jednego się zgadzamy. Muslimy dużo zrobili dla kultury, dlatego teraz wszystkim lewakom i środowisk patologicznych pokrewnych typu LGBTQWERT upierdalają głowy. 

W średniowieczu, gdzie chrześcijanizm rozkwitał rozwój Europy stał w miejscu, ważniejszymi wydarzeniami były tylko wojny jak np. z zakonem krzyżackim. Przypomnienie z podstawówki, nie ma za co.

A widzę też Wojciechu, że żart Ci się ostatnio wyostrzył, takie śmieszkowanie widzę, hoho. Niestety przykre jest to, że Ci przodkowie tych muzułmanów zrobili dla świata nieporównywalnie więcej niż nasi...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...