Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Najnowsza religia nr 1 na świecie to... brak religii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żal mi wszystkich, którzy biorą udział w tym beznadziejnym temacie i próbują coś osiągnąć.

Wierzysz to wierzysz, nie to nie, na ch*j drążyć temat?

Jak ktoś chce to można i porozmawiać na temat historii powstania majonezu :^

Wysłane z mojego GT-S7275R przy użyciu Tapatalka

Żal mi wszystkich, którzy biorą udział w tym beznadziejnym temacie i próbują coś osiągnąć.

Wierzysz to wierzysz, nie to nie, na ch*j drążyć temat?

Dzieki temu tematowi nabilem 26 postow.

Po to sa pogaduszki, zeby dyskutowac :v

Pewnie spowiedz przez sms 10zl+vat na rzecz kosciola. Wszedzie pieniadz widac.

Bez przesady xD tyle co koszt operatora dziś wszyscy mają darmo sms-y więc nie ma problemu

Momento Mori

• Odpowiedzi 202
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Spowiedź przez sms? xD

Nie, znowu wprowadzą odpusty :v

@Placek070 - ja osobiście miałem narzucone (i dalej mam) chrześcijanizm i niedawno zdecydowałem się na "wyrąbanie" się z niego i nie wierzenie w nic? Nie no mam takie wahania między ateizmem - wiarą w boga i wieczne ukojenie. I nic więcej. Kościół skutecznie zniechęcił mnie i wciąż odpycha od siebie oraz przekonuje że nie warto wracać. Ja rozumiem że są fajni księża. Ja takich nie mam :D

Ale jeśli chodzi od zmianę wiary na inną... to zależy od człowieka. Widzisz, u mnie się po prostu nie przyjęło :)

Wiesz nie którzy księża zamiast szczerej normalnej rozmowy po prostu krzyczą i stawiają na swoim u nas ksiądz jest naprawdę fajny hartamy w gałę jeździmy na wycieczki opowiadamy dowcipy ciśniemy mu a on nam jest po prostu jak kumpel :)

No widzisz, u nas jest w parafii 6, może 8 księży takich samych "drzyjryjów" :)

A tak wgl, czemu jeśli człowiek chce w coś wierzyć, przejść z innej wiary, musi wybrać TAKĄ RELIGIĘ a nie np jak ja uwierzyć tylko w Boga wcześniej, teraz itp? Wierzenie w coś innego jest złe? Tylko religie skupiające masy ludzi są dobre? Ja osobiście kompletnie tego nie rozumiem...

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Wazne, ze wszyscy doszli do porozumienia. Ci co wierza, to wierza. Ci co nie, to nie.

@Placek070 pierwsza wyznanie masz narzucone odgornie, nie masz mozliwosci wyboru. Stad wierze, ze osoba decydujaca sie na zmiane jest w pelni swiadoma swego dalszego wyboru.

Masz rację ale no pomyśl jeżeli wychowywałeś się w domu świeckim ? I np. Masz kolegów chrześcijanów i muzułmanów i też chcesz należeć do jednej z tych wspólnot to jak wybierzesz np. Islam i po roku dwóch nie spodoba ci się bo trzeba raz na rok do Mekki i przejdzieś na katolicyzm i nagle okaże się , że przez 40 dni nie można imprezować i znowu zmienii religię ? To czy taka osoba jest wogle godna religi?

Myslalem, ze chodzi ci o zmiane w glebszym sensie, a nie "bo mi sie tak podoba". Osoba, ktora zazwyczaj zmienia religie jest zapoznana z nowymi naukami i zapewne sie z nimi utozsamia. Nie mowie tu o ziomkach typu "p******e, zostane islamista, bede jebac 6 letnie dupeczki", bo i takie odchyly umyslowe sie znajda.

Dzięki za pomysł, bilet do syrii już kupiony ;p

Opublikowano

Dzięki za pomysł, bilet do syrii już kupiony ;p

Nie zapomnij o kilkunastu po śmierci na własność na wieki :D

Opublikowano

Iluminaci wkrótce zniosą kościół katolicki.

Iluminati, czyli kolejny wymysl ludzkosci.

Czyli coś przez co znowu człowiek z człowiekiem będą skakać sobie do gardła.

Opublikowano

Nie chodzi mi o to, ze nie istnieja. Rownie dobrze mozna ich nazwac zulami, operatorami koparko-ladowarki. Ludzie przyjmuja takie nazewnictwo, zeby tworzyc teorie spiskowe.

To tak jak swastyka. Wywodzi sie od czego innego, a utozsamiana jest tylko z nazistami #Makin #7dni #ban. Z pierwotnymi iluminati nie maja wiele wspolnego. Cel to wladza, ktora i tak juz posiadaja ^^

Opublikowano

Spowiedź przez sms? xD

@Placek070 - ja osobiście miałem narzucone (i dalej mam) chrześcijanizm i niedawno zdecydowałem się na "wyrąbanie" się z niego i nie wierzenie w nic? Nie no mam takie wahania między ateizmem - wiarą w boga i wieczne ukojenie. I nic więcej. Kościół skutecznie zniechęcił mnie i wciąż odpycha od siebie oraz przekonuje że nie warto wracać. Ja rozumiem że są fajni księża. Ja takich nie mam :D

Ale jeśli chodzi od zmianę wiary na inną... to zależy od człowieka. Widzisz, u mnie się po prostu nie przyjęło :)

PS: Ja mimo że jestem ateistą czy jak chcecie to nazwać, obchodzę post, te całe święta i ślub. Te rzeczy się u mnie przyjęły jako "normalne" a nie wyznaczone przez dany nurt wierzących.

Wybacz, że wyciągam ten post ale mam pytanie. Czemu oceniasz swoją wiarę poprzez pryzmat kościoła jako instytucji? Ksiądz gadający głupoty ma wpływ na to czy w coś wierzysz czy nie? Polecam trzymać się pierwotnych wartości religii i swojego sumienia a biadolenie księdza traktuj jako dodatek.

Cyrk.png

Opublikowano

-snap-

Wybacz, że wyciągam ten post ale mam pytanie. Czemu oceniasz swoją wiarę poprzez pryzmat kościoła jako instytucji? Ksiądz gadający głupoty ma wpływ na to czy w coś wierzysz czy nie? Polecam trzymać się pierwotnych wartości religii i swojego sumienia a biadolenie księdza traktuj jako dodatek.

Stawiam, że dlatego, że księża i kościół powinny dawać przykład tego, jak chrześcijanin/katolik powinien się zachowywać - no bo skąd inaczej brać przykład? 

Opublikowano

-snap-

Stawiam, że dlatego, że księża i kościół powinny dawać przykład tego, jak chrześcijanin/katolik powinien się zachowywać - no bo skąd inaczej brać przykład? 

Pamietajmy, ze czlowiek to istota myslaca. Powinien sam decydowac, co mysli. Na pewno wolalbym studiowac sobie biblie i sam kszaltowac swoj poglad, anizeli sluchac pierdolenia w kosciele.

Opublikowano

@Arialll no ja wychodzę z założenia że jeśli ksiądz ma przedstawiać jakieś tam połączenie z Bogiem to powinien mimo wszystko zachowywać się godnie, tak jak mu przystoi i przestrzegać zasad które sam sobie wystawił. No a ostatnio ile się słyszy o pedofilach? Ja sam gdy przeczytałem o grach, kościele i dekalogu podczas grania to aż ręce opuściłem bo to co sama stolica naaszej/waszej religii sobą przedstawia to podchodzi mi pod zniewolenie i usilne prostowanie myślenia i zachowań wierzących gdy oni sami są poza tym wszystkim. 

Po prostu jakoś tak, od dziecka miałem wpajane że ksiądz to tylko poborca podatkowy i teraz się to ziściło naprawdę :)

PS: Nie oceniam całej wiary, nie lubię ludzi zapatrzonych w księdza jak w święty obrazek i nie lubię 90% części tej normalnej wiary. Czemu? A no długo by porównywać do chociażby wierzeń słowiańskich, bożków itp, ale ja już nie mam siły się kłócić. Ja nikogo nie dyskrywminuję ani nie zmieniam poglądów jeśli on / ona nie stara się mi narzucić swojej wiary.

Opublikowano

To co się teraz dzieje w kościołach to jakaś parodia. Księża podczas mszy, prostolinijnie mówią do dzieci, że jeśli nie będą postępować zgodnie z kodeksem chrześcijańskim ( biblią ) to pójdą do piekła po śmierci. Jak można tak przemawiać do dzieci, oni chcą ich przestraszyć i siłą zmusić do wiary?

Opublikowano

To co się teraz dzieje w kościołach to jakaś parodia. Księża podczas mszy, prostolinijnie mówią do dzieci, że jeśli nie będą postępować zgodnie z kodeksem chrześcijańskim ( biblią ) to pójdą do piekła po śmierci. Jak można tak przemawiać do dzieci, oni chcą ich przestraszyć i siłą zmusić do wiary?

Pierwsze słyszę żeby biblia była kodeksem chrześcijańskim. Może mówisz o dekalogu? Jeżeli tak to nie widzę nic złego w namawianiu do jego przestrzegania bo to jest zbiór zasad uniwersalnych nie tylko dla chrześcijan. Jeśli teraz narzekasz na to co się dzieje w kościele to ciekawe co byś powiedział na to co się działo za czasów PRLu na głębokiej prowincji. Ksiądz był drugi po bogu.

Cyrk.png

Opublikowano

Pierwsze słyszę żeby biblia była kodeksem chrześcijańskim. Może mówisz o dekalogu? Jeżeli tak to nie widzę nic złego w namawianiu do jego przestrzegania bo to jest zbiór zasad uniwersalnych nie tylko dla chrześcijan. Jeśli teraz narzekasz co się dzieje w kościele to ciekawe co byś powiedział za czasów PRLu na głębokiej prowincji. Ksiądz był drugi po bogu.

Moze chodzi mu o osoby, ktora to glosza? Jakby to rzecz. Zanim powiesz komus jak zyc, spojrz jak sam zyjesz.

Opublikowano

-snap-

Masz rację ale jak wiadomo nic nie jest idealne tak samo politycy powinni dawać przykład w kraju i za granicą a jak jest ? Różnie

Spowiedź przez sms? xD

@"Placek070" - ja osobiście miałem narzucone (i dalej mam) chrześcijanizm i niedawno zdecydowałem się na "wyrąbanie" się z niego i nie wierzenie w nic? Nie no mam takie wahania między ateizmem - wiarą w boga i wieczne ukojenie. I nic więcej. Kościół skutecznie zniechęcił mnie i wciąż odpycha od siebie oraz przekonuje że nie warto wracać. Ja rozumiem że są fajni księża. Ja takich nie mam :D

Wiesz nie którzy księża zamiast szczerej normalnej rozmowy po prostu krzyczą i stawiają na swoim u nas ksiądz jest naprawdę fajny hartamy w gałę jeździmy na wycieczki opowiadamy dowcipy ciśniemy mu a on nam jest po prostu jak kumpel :)

No widzisz, u nas jest w parafii 6, może 8 księży takich samych "drzyjryjów" :)

A tak wgl, czemu jeśli człowiek chce w coś wierzyć, przejść z innej wiary, musi wybrać TAKĄ RELIGIĘ a nie np jak ja uwierzyć tylko w Boga wcześniej, teraz itp? Wierzenie w coś innego jest złe? Tylko religie skupiające masy ludzi są dobre? Ja osobiście kompletnie tego nie rozumiem...

Nie jest złe to po prostu wyrwanie się z tłumu z podniesioną ręką wszyscy się na cb gapią dziwnie a ty się wyrywasz z nurtu tych korpo ludzików . To jak z ubieraniem dresy czy dżinsy (ja tam wole dżinsy) a ty nie chcesz ani tego ani tego i odpierdolisz się krótkie spodenki to trochę jakbyś jebał system.

@"Arialll" no ja wychodzę z założenia że jeśli ksiądz ma przedstawiać jakieś tam połączenie z Bogiem to powinien mimo wszystko zachowywać się godnie, tak jak mu przystoi i przestrzegać zasad które sam sobie wystawił. No a ostatnio ile się słyszy o pedofilach? Ja sam gdy przeczytałem o grach, kościele i dekalogu podczas grania to aż ręce opuściłem bo to co sama stolica naaszej/waszej religii sobą przedstawia to podchodzi mi pod zniewolenie i usilne prostowanie myślenia i zachowań wierzących gdy oni sami są poza tym wszystkim.

Po prostu jakoś tak, od dziecka miałem wpajane że ksiądz to tylko poborca podatkowy i teraz się to ziściło naprawdę :)

PS: Nie oceniam całej wiary, nie lubię ludzi zapatrzonych w księdza jak w święty obrazek i nie lubię 90% części tej normalnej wiary. Czemu? A no długo by porównywać do chociażby wierzeń słowiańskich, bożków itp, ale ja już nie mam siły się kłócić. Ja nikogo nie dyskrywminuję ani nie zmieniam poglądów jeśli on / ona nie stara się mi narzucić swojej wiary.

Wiara jest po to by wieżyć w Boga nie w księdza , ksiądz to tylko pośrednik nie pasuje ci to zmień pośrednika . Np. niektóre starsze osoby wolą jak im się robi papke z mózgu i zamiast wytłumaczyć dogłębnie to mówić jak do ciemnej masy

Pedofile no wiesz mogę się założyć , że i w twojej szkole by się znalazł nie jeden i w twoim mieście też pewnie nie jeden wszędzie znajdziesz czarną owce w stadzie :/ taka kolej rzeczy są dobrzi księża i źli tak samo z nauczycielami, lekarzami itd. Można tak wymieniać bez końca i w każdej profesji znajdziesz pedofila. Media po prostu nagłaśniają sprawę pedofili ale tylko wtedty kiedy dotyczy to księży jak dotyczy kogoś innego to widziałeś wogle reportaż o pedofilu nie księżu ? No właśnie media tylko czychają na tą sprawę raz na 2/3 lata się trafi i będą ją ciągnąć cały czas.

To masz ostrą parafię xD . U mnie jest jakoś lepiej ja nvm u nas dzieciom robi takie mini qizy rozdaje cuksy nie mówi z abony tylko wychodzi do nich jak do ludzi a nie jak do obcych. Stara się być otwarty ba zabawny nawet :^ macie dziwne parafie w tych swoich miasteczkach to pewnie od tego dymu i zbyt dużo $$ i się w głowach niektórym po przewracało. Nasza parafia jest spora ale to zbieranina wsi

Momento Mori

Opublikowano

Muszą jakoś straszyć dzieci , co rok jest coraz mniej wyznawców "boga".

tumblr_nwve37p9Hz1thlv3qo1_500.gif

Opublikowano

Muszą jakoś straszyć dzieci , co rok jest coraz mniej wyznawców "boga".

Nie zauważyłem tego. 

Co roku na rekolekcjach pełne kościoły. 

Deus vult

Opublikowano

@Arialll

Gdzieś na początku powiedziałeś o tym, że ateiści nie biorą pod uwagę badań ateistów o tym, że dzieją się niemożliwe rzeczy. Tak jest, gdyż tych badań nie da się odtworzy lub ich wynik był błędny. Świetny przykład to badanie (nie pamiętam czego), które stwierdziło, że coś było szybsze od światła. Okazało się, że ktoś źle podpiął kable, co spowodowało złe wyniki.

Pisałeś o tym, że teiści mają dowód na istnienie boga. Pokaż mi wyniki badań, które to potwierdzają. Nie akceptuję rozważań filozoficznych nie popartych twardymi dowodami. Dowód z uzdrowieniami wydaje się dość słaby. Zapewne osoba chora chodzi do lekarza, który ją leczy, ale jeśli wyzdrowieje to przypisuje to bogu. Wyleczenie mogło nastąpić samoistnie w związku z mechanizmem, którego jeszcze nie rozumiemy. Wyniki badań mogły zostać źle zinterpretowane. Akceptując to jako cód pokazujesz jak niskie standardy posiadasz, aby w coś uwierzyć. Takie rzeczy się dzieją. Podaj przykład uzdrowienia z jakiejś choroby genetycznej może down lub amputacji. 

Pisałeś też, że ateiści wierzą w przypadek. Strzelam, że odnosisz się do ewolucji i powstania świata. Ewolucja nie jest przypadkowa, a powstania świata jeszcze dokładnie nie rozumiemy, więc nie ma powodu przypisać tego bogu. Nie istnieje żadna przyczyna aby doklejać plakietkę boga rzeczom, których nie rozumiemy. Brak wierzy i zrozumienia nie prowadzi logicznie do istnienia boga. 

Ten kawał sweitnie obrazuje brak zrozumienia i przypisywania działania różnym rzeczom.

Bono klaszcze i mówi -Za każdym razem gdy klaszcze w dłonie w Afryce umiera dziecko -To przestań sku..u -Krzyczy ktoś z publiki

Co do tego, że nauka w przyszłości wszystko wyjaśni.... Mam nadzieję, że tak będzie. W przeszłości wiele razy mówiono, że nic więcej już nie da się odkryć w danej dziedzinie, do momentu w którym to się stało. Czarne plamy wiedzy maleją non-stop, więc może kiedyś... Jednak nie jest to pewne. Nie prowadzi to jednak w żaden sposób do tego, że istnieje bóg... brak wiedzy =/= bóg.

Pisałeś o zasadach chrześcijaństwa, a ktoś odpisał Ci o wrzuceniu 3/4 ludzkości do piekła. Ja też tam trafię, bo regularnie się masturbuję, bo sprawia mi to przyjemność....

@androidfanboy

po śmierci będziesz tam, gdzie jesteś, gdy stracisz świadomość po silnym uderzeniu lub podczas operacji. Twoja świadomość znika i nie przeszkadza Ci to, że jej nie ma. Nie ma bólu, nie ma myślenia o wieczności, nie ma pustki, nie ma przepaści. Zwyczajnie nie będzie już świadomości fana androidów.

@KaRzahni123

Mnie takie dyskusje fascynują, gdyż fascynuje i ciekawi mnie wiara. Interesuje mnie to z prostego powodu: nie jestem w stanie zrozumieć, jak ludzie mogą odrzucać logiczne myślenie, tworzyć podwójne standardy akceptacji dla rzeczy codziennych i boskich... oraz wierzyć w coś, co nie ma sensu. Rozumiem, że ludzie są wychowywani w taki sposób, aby wierzyć, żyją w jakimś środowisku, ale nie mogę przyjąć tego, że wielu z nich nie wyrasta z tego i szerzy ciemnotę wśród innych zamiast wiedzy.

@Placek070

Cytuję "Może Bóg jest może nie ale na tym polega wiara aby wierzyć , że on tam gdzieś jest."

Wiara dla samej wiary? Czy nie stawiasz się w pozycji w której jesteś w stanie uwierzyć we wszystko... no bo na tym polega wiara? Zgodzę się z tym, że wiara występuje tylko tam, gdzie jest brak wiedzy.... bo wtedy już nie wierzysz, ale WIESZ. Widzę, że nie wiesz czym jest teoria. Zapoznaj się z: https://pl.wikipedia.org/wiki/Teoria_naukowa

Jeśli coś jest tak 'proste', że nie potrafimy tego dokładnie wyjaśnić, to nie znaczy, że jest proste. Może nie znamy genezy grawitacji, ale potrafimy idealnie przewidywać jej skutki. Czy wiara pozwala nam przewidywać to, co się stanie w przyszłości lub leczyć choroby? 

Przynajmniej zgadzamy się w jednej kwestii. KK ma wiele problemów z tym, czego naucza. Wydaje się, że zastygł w mentalnym średniowieczu.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

@Arialll

Gdzieś na początku powiedziałeś o tym, że ateiści nie biorą pod uwagę badań ateistów o tym, że dzieją się niemożliwe rzeczy. Tak jest, gdyż tych badań nie da się odtworzy lub ich wynik był błędny. Świetny przykład to badanie (nie pamiętam czego), które stwierdziło, że coś było szybsze od światła. Okazało się, że ktoś źle podpiął kable, co spowodowało złe wyniki.

Te badania dotyczyły neutrin. Ta pomyłka to była dość głośna bo ludzie od tych badań podali się do dymisji. Ostatnio stwierdzono, że neutrina oscyluja(problem z ilością neutrin które docierają do ziemi, za mała ilość), czyli posiadają masę. Noble się posypały. 

Z tego co się orientuje to zostało zmierzona prędkość w splątaniu kwantowym i wynosiła 10^12km/s. To i tak relatywnie niska prędkość która i tak nas nie zadowala. Ale i tak wiele wielkości rzędów większa niż prędkość C. 

Pisałeś o tym, że teiści mają dowód na istnienie boga. 

Nie ma dowodów naukowych na istnienie Boga, bo nauka stosuje naturalizm do opisu świata. Czyli bada tak świat jakby Boga nie było. Nie zapominajmy, że go wcale nie neguje. 

a powstania świata jeszcze dokładnie nie rozumiemy, więc nie ma powodu przypisać tego bogu. Nie istnieje żadna przyczyna aby doklejać plakietkę boga rzeczom, których nie rozumiemy. Brak wierzy i zrozumienia nie prowadzi logicznie do istnienia boga. 

Nie ma też powodów aby twierdzić, że to przypadek. Powstanie odpowiednich parametrów do zapoczątkowania warunków początkowych samoistnie jest bliskie zeru. Przypadkowy wszechświat wyjęty z kapelusza nie będzie miał żadnych praw więc się zapadnie, albo będzie chaotyczny. Postulowana jest przez ateistyczne środowisko powstanie materii wskutek fluktuacji cząstek wirtualnych. Wszystko spoko, tylko zapomina się, że bez odpowiednich praw jest to nie możliwe. Dlatego zawsze się ten aspekt pomija. Mówienie, że wszechświat sam może nadać sobie prawa, a następnie wytunelować z nicości do naszego świata jest tak absurdalne i to głosi Hawking. 

Deus vult

Opublikowano

@Wojciech..

Zawszę mogę na Ciebie liczyć, gdy chodzi o rzeczy, których dokładnie nie pamiętam :)

Nauka bada świat, tak jakby boga nie było.... i odnosi sukcesy. To o czymś świadczy...

Widzisz... nie poznaliśmy jeszcze fizyki na tyle aby powiedzieć jak powstał wszechświat. Czy jest jeden, czy jest ich wiele. Istnienie małej szansy na coś, nie znaczy wcale, że się to nie może stać. Bieg wypadków jednego dnia opiera się na tylu losowych rzeczach, że wydaje się niemożliwy, a jednak się dzieje. Zwyczajnie brak nam jeszcze wiedzy, co już Ci kiedyś mówiłem. A z braku wiedzy nie można wnioskować istnienia boga.

Opublikowano

Każda religia kiedyś upadanie , ale tym razem nie powstanie nowa religia , a jej brak.

tumblr_nwve37p9Hz1thlv3qo1_500.gif

Opublikowano

Nauka bada świat, tak jakby boga nie było.... i odnosi sukcesy. To o czymś świadczy...

Masz racje, tylko zapomina się o tym, że to kościół w średniowieczu chciał oddzielić filozofie teologiczna od filozofii przyrody.Czyli oddzielenie sfery profanum o sacrum. Czy to w innych cywilizacjach było widoczne?  Jak myślisz dlaczego dzieła Galileusza czy Kopernika znalazły się w ksiegach zakazanych? Nie chodziło o bunt kościoła wobec nauki, ale o mieszanie teologii w te prace. Należy też wspomnieć, że KK nakazał nauczać dzieła Kopernika jako hipoteza a nie jako fakt. Dopiero po pewnym czasie obalono model Kopernika. 

Widzisz... nie poznaliśmy jeszcze fizyki na tyle aby powiedzieć jak powstał wszechświat. Czy jest jeden, czy jest ich wiele. Istnienie małej szansy na coś, nie znaczy wcale, że się to nie może stać. Bieg wypadków jednego dnia opiera się na tylu losowych rzeczach, że wydaje się niemożliwy, a jednak się dzieje. Zwyczajnie brak nam jeszcze wiedzy, co już Ci kiedyś mówiłem. A z braku wiedzy nie można wnioskować istnienia boga.

Postulowanie wieloświata to nie nauka, ale metanauka, metafizyka. Nie można udowodnić, że istnieją inne wieloświaty więc to słaby argument, nie mamy z nim kontaktu. Pomijając fakt, że przy rozszerzającym się wszechświecie pewne obszary pozostaną dla nas na zawsze poza horyzontem. 

Tutaj wiedza, nie ma nic do rzeczy. Nauka nie wyjaśni nigdy kto wygenerował prawa fizyki bo to znajduje się poza jej paradygmatem badawczym. To pytanie powinno pochodzić z naszych pierwotnych założeń czy transcendencja istnieje czy nie. 

Mówisz o losowości to Ci podam przykład. 

Jesteśmy zbudowani z węgla. 

Węgiel może powstać przez zderzenie 3 jąder Helu w odpowiednim sposobie. Tylko problem jest taki, że prawdopodobieństwo takiego powstania węgla jest bliskie zeru. W takiej kombinacji nie powstało by go wystarczająco, żeby utworzyć jakież życie. 

Może dojść też do zderzenia  jądra Helu i jednego jądra Berylu. Prawdopodobieństwo jest znacznie większe. Tylko tu znowu rodzi się problem, bo jądro Berylu jest bardzo niestabilne, prawie natychmiast się rozpada, co nie pozwala na pochłonięcie jednego jądra helu. 

Wyjście jest tylko jedno. Atom węgla posiada rezonans(7.7MeV) który jest równy co do energii z jakim zderza się Beryl z Helem. 

Gdyby nie ten rezonans, to by nas tutaj dziś nie było. 

Takich przypadków jest tysiące. Daje do myślenia. 

Deus vult

Opublikowano

Po pewnym czasie obalono model Kopernika (chodzi o korekcje tego modelu?)? Nie zrozumiałem. Trochę wydaje mi się naciąganym zakazywanie czegoś z chęci oddzielenia tego od sacrum.

Resztę pominę, gdyż nie znam się aż tak na nauce + wychodzi to poza ten temat + już o tym kiedyś gadaliśmy.

Co do tego węgla. Strzelam, że w supernowych mogły powstać warunki wymagane do takiej fuzji. Jednak nie chcę o tym dyskutować....bo brak mi wiedzy.

Przypadków nie da się negować oraz tego jak wpływają na świat. Zdarzają się.

Opublikowano

Każda religia kiedyś upadanie , ale tym razem nie powstanie nowa religia , a jej brak.

Niedługo ateiści będą mieli swoją religię :D

@Wojciech. jeśli mówić o rekolekcjach na moim przykładzie - chodze bo mnie zmuszają :)

Albo ludzie zwyczajnie się boją.

Tak odejście od wiary w dzisiejszych czasach = strach przed tym co ludzie powiedzą, co pomyślą itp.

AVE MOHERY! 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...