Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Najnowsza religia nr 1 na świecie to... brak religii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pominmy fakt, ze chrzescijanie i muzulmanie maja tego samego boga. Chrzescijanie nie umieraja tam za wiare. Umieraja za pieniadze, wplywy, wladze.

Ktos na szczycie manipuluje tlumem dzikusow dla wlasnych korzysci. T

Niezupełnie masz racje że muzułmanie i chrześcijanie mają tego samego Boga aczkolwiek Muzłumanie no powiedzmy szczerze na południu to po prostu banda Zbójów i najemników którzy pod pretekstem wiary odwołjąc się do koranu i tak zwanej ,, świętej wojny '' szerzą strach i zniszczenie głównie wśród chrześcijan zresztą chrześcijanie też nie są bezkarni bo w chrześcijańskiej historii było podobnie papieżowie wysłali armie aby zchrystnizować dany kraj a tak naprawdę chodziło o wpływy i hajsy

Islamisci, bo to sa ci radykalowie, zabijaja wiecej muzulmanow, anizeli chrzescijan. Wojownicy nie maja zbyt wiele do gadania. Widza przed soba kogos madrzejszego, wyrachowanego, ktorzy zapewnia im dobrobyt w zamian za wykonywanie "polecen boga", bawi sie w tak zwanego posrednika. Jest to zabieg identyczny jak z chrzescijanami kiedys. Dokladnie ten sam. Ludzie byly niewyksztalceni, nic nie rozumieli i sluchali kogos, kto wywieral na nich jakis wplyw, wrazenie. Prawdziwy muzulmanin wyjasni czym jest swieta wojna. Swietej wojny nie ma. Nie ma nagrod za zabicie chrzescijanina. To wszystko bzdury, by zlasowac ludziom, ktorzy i tak juz nie mysla, mozgi.

Nie nalezy mylic muzulmanow z islamistami. 

Tak zartobliwie. Islamista to ten, ktory chetnie obetnie ci glowe. Muzulmanin to ten, ktore przestrzega koranu i wolalby, zeby islamista ucial ci leb. :v

Inaczej. Islamisci traktuja koran jako doktryne polityczna.

Prosty eksperyment. Wez male dziecko zamknij w piwnicy i przez x lat wpajaj, ze kazdy czlowiek obcy oprocz ciebie jest zly i trzeba go zabic. Efekt w sumie ten sam.

/Down 

A jak. Zawsze pisze/mowie z doswiadczenia :v

• Odpowiedzi 202
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

aborcja to trudny temat bo Kościół podsuwa go do zabójstwa czy tak jest ciężko powiedzieć czy zniszczenie płodu jest zabójstwem czy Tylko zabiegiem ­

No dobra, jeśli aborcja jeszcze ujdzie, to jak wytłumaczysz zakazanie invitro? Nie mówię że się mylisz, tutaj chcę znać jedynie twoje zdanie na temat "zabijania" komórek dzieci czy uj wie jak to kościół nazywa. Mówię o fakcie komórek niezapłodnionych / zapłodnionych i zamrożonych. 

Kościół jest po prostu staroświeci boi się zmian i niewie jak reagować na nowe rzeczy w naszej kulturze dlatego to od razu odrzuca . Kościół chce tak mi się wydaję aby ludzie się od się nie odizolowali tzn. no pomyśl jakby tak każda matka byla zapładniana in vitro gdzie natura ?

Ty... czyli boi sie zmian i dlatego będzie stopował rozwój? Swiat musi isc do przodu a nie stać w miejscu bo kosciół tak chce.

Kościół boi się że ludzie od niego odejdą (już to robią przez to co robi i jak się księża zachowują) ale pomińmy ten temat. Tak kościół chce żebyśmy żyli w ciemnogrodzie.

@up cóż za porównania, czyżby jakieś doświadczenia z tym związane? xD

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

No tu się pierwszy raz z Tb zgodzę panie @sprawiedliwoscm. To, że za zabicie niewiernego muslim pójdzie do nieba z 7 dziewicami to bzdury wyssane z palca wymyślone przez ludzi. Nigdzie w koranie nie jest napisane by zabijać drugiego człowieka.

Cyrk.png

Opublikowano

@Wojciech.. wpadnie na krucjate xD

A co do tematu to bardzo dobrze

Kto mnie wzywał? 

Nie mylcie religii z istnieniem transcendencji. Religia to pewien ubiór tego wszystkiego. 

Deus vult

Opublikowano

aborcja to trudny temat bo Kościół podsuwa go do zabójstwa czy tak jest ciężko powiedzieć czy zniszczenie płodu jest zabójstwem czy Tylko zabiegiem ­

No dobra, jeśli aborcja jeszcze ujdzie, to jak wytłumaczysz zakazanie invitro? Nie mówię że się mylisz, tutaj chcę znać jedynie twoje zdanie na temat "zabijania" komórek dzieci czy uj wie jak to kościół nazywa. Mówię o fakcie komórek niezapłodnionych / zapłodnionych i zamrożonych. 

Kościół jest po prostu staroświeci boi się zmian i niewie jak reagować na nowe rzeczy w naszej kulturze dlatego to od razu odrzuca . Kościół chce tak mi się wydaję aby ludzie się od się nie odizolowali tzn. no pomyśl jakby tak każda matka byla zapładniana in vitro gdzie natura ?

Ty... czyli boi sie zmian i dlatego będzie stopował rozwój? Swiat musi isc do przodu a nie stać w miejscu bo kosciół tak chce.

Kościół boi się że ludzie od niego odejdą (już to robią przez to co robi i jak się księża zachowują) ale pomińmy ten temat. Tak kościół chce żebyśmy żyli w ciemnogrodzie.

@up cóż za porównania, czyżby jakieś doświadczenia z tym związane? xD

Im mniej wiernych tym mniejsze pieniążki i wpływy :D

79160594027661829163.png

Opublikowano

Bóg - osoba wszechmogąca,stworzyla wszystko lecz nie potrafi zapewnić pokoju na swiecie. Amen

Mówisz o Bogu Deistycznym czy Teistycznym? Bo to duża różnica. 

Kto mnie wzywał? 

Nie mylcie religii z istnieniem transcendencji. Religia to pewien ubiór tego wszystkiego. 

Wyprawy krzyzowe Cie minely xD

Nie jestem apologetykiem chrześcijańskim czy teologiem więc trudno mi w takich gównoburzach brać udział. Za mało mam wiedzy. 

Deus vult

Opublikowano

Śśś, teraz pociśnie każdy post w tym temacie tak, że nikt nie będzie wiedział jak odpisać  :yay:

Opublikowano

Bóg - osoba wszechmogąca,stworzyla wszystko lecz nie potrafi zapewnić pokoju na swiecie. Amen

Kto mnie wzywał? 

Nie jestem apologetykiem chrześcijańskim czy teologiem więc trudno mi w takich gównoburzach brać udział. Za mało mam wiedzy. 

Pewnie o deistycznym.

/Wiekszosc z nas nie posiada wiedzy do prowadzeni dyskusji na wysokim poziomie i to jest prawda. Wymieniamy sie swobodnie swoimi pogladami.

Opublikowano

Kto mnie wzywał? 

Pewnie o deistycznym

Tak myślałem, ale to jego interpretacja. Nie muszę się z tego tłumaczyć. 

Deus vult

Opublikowano

aborcja to trudny temat bo Kościół podsuwa go do zabójstwa czy tak jest ciężko powiedzieć czy zniszczenie płodu jest zabójstwem czy Tylko zabiegiem ­

No dobra, jeśli aborcja jeszcze ujdzie, to jak wytłumaczysz zakazanie invitro? Nie mówię że się mylisz, tutaj chcę znać jedynie twoje zdanie na temat "zabijania" komórek dzieci czy uj wie jak to kościół nazywa. Mówię o fakcie komórek niezapłodnionych / zapłodnionych i zamrożonych.

To by wyjaśniało czemu zakazują prezerwatyw.

Ale widzisz, może ateista z Katolikiem na spokojnie pogadać? Może :D

Ale przyznam że nawet fajnie tak na spokojnie :)

Mi też się miło gadało/gada a ty jaki masz pogląd na temat zmiany wiary ? Według mnie jeżeli ktoś nie utrzymał się w jednej to j w drugiej się nie utrzyma

Momento Mori

Opublikowano

Wazne, ze wszyscy doszli do porozumienia. Ci co wierza, to wierza. Ci co nie, to nie.

@Placek070 pierwsza wyznanie masz narzucone odgornie, nie masz mozliwosci wyboru. Stad wierze, ze osoba decydujaca sie na zmiane jest w pelni swiadoma swego dalszego wyboru.

Opublikowano

aborcja to trudny temat bo Kościół podsuwa go do zabójstwa czy tak jest ciężko powiedzieć czy zniszczenie płodu jest zabójstwem czy Tylko zabiegiem ­

No dobra, jeśli aborcja jeszcze ujdzie, to jak wytłumaczysz zakazanie invitro? Nie mówię że się mylisz, tutaj chcę znać jedynie twoje zdanie na temat "zabijania" komórek dzieci czy uj wie jak to kościół nazywa. Mówię o fakcie komórek niezapłodnionych / zapłodnionych i zamrożonych.

Kościół nie tyle nie chce co niewie co zrobić chce załagodzić sytuację ale to im nie wychodzi aczkolwiek jest na dobrej drodze bo np. Spowiedż przez sms jest wielką wygodą dla wielu którym za daleko do kościoła albo się wstydzą swoich grzechów.

Momento Mori

Opublikowano

Kościół nie tyle nie chce co niewie co zrobić chce załagodzić sytuację ale to im nie wychodzi aczkolwiek jest na dobrej drodze bo np. Spowiedż przez sms jest wielką wygodą dla wielu którym za daleko do kościoła albo się wstydzą swoich grzechów.

Spowiedź przez sms? xD

79160594027661829163.png

Opublikowano

Wazne, ze wszyscy doszli do porozumienia. Ci co wierza, to wierza. Ci co nie, to nie.

@"Placek070" pierwsza wyznanie masz narzucone odgornie, nie masz mozliwosci wyboru. Stad wierze, ze osoba decydujaca sie na zmiane jest w pelni swiadoma swego dalszego wyboru.

Masz rację ale no pomyśl jeżeli wychowywałeś się w domu świeckim ? I np. Masz kolegów chrześcijanów i muzułmanów i też chcesz należeć do jednej z tych wspólnot to jak wybierzesz np. Islam i po roku dwóch nie spodoba ci się bo trzeba raz na rok do Mekki i przejdzieś na katolicyzm i nagle okaże się , że przez 40 dni nie można imprezować i znowu zmienii religię ? To czy taka osoba jest wogle godna religi?

Momento Mori

Opublikowano

Wierzę w Boga Ojca. Amen.

Kościół nie jest staroświecki... To wszystko to nie jest ich ,,widzi-mi-się,,. On po prostu musi wszystko co robi opierać na biblii.
Fakt, faktem, czasami od tego odbiega, ale jak to mówią, nawet mistrz popełnia błędy.

standard (1).gif

Opublikowano

@TuFu x33

Tak jest coś takiego pomysł polskich księży :)

Wysłane z mojego GT-S7275R przy użyciu Tapatalka

Momento Mori

Opublikowano

Spowiedź przez sms? xD

Nie, znowu wprowadzą odpusty :v

@Placek070 - ja osobiście miałem narzucone (i dalej mam) chrześcijanizm i niedawno zdecydowałem się na "wyrąbanie" się z niego i nie wierzenie w nic? Nie no mam takie wahania między ateizmem - wiarą w boga i wieczne ukojenie. I nic więcej. Kościół skutecznie zniechęcił mnie i wciąż odpycha od siebie oraz przekonuje że nie warto wracać. Ja rozumiem że są fajni księża. Ja takich nie mam :D

Ale jeśli chodzi od zmianę wiary na inną... to zależy od człowieka. Widzisz, u mnie się po prostu nie przyjęło :)

PS: Ja mimo że jestem ateistą czy jak chcecie to nazwać, obchodzę post, te całe święta i ślub. Te rzeczy się u mnie przyjęły jako "normalne" a nie wyznaczone przez dany nurt wierzących.

Opublikowano

Wierzę w Boga Ojca. Amen.

Kościół nie jest staroświecki... To wszystko to nie jest ich ,,widzi-mi-się,,. On po prostu musi wszystko co robi opierać na biblii.

Fakt, faktem, czasami od tego odbiega, ale jak to mówią, nawet mistrz popełnia błędy.

To jest tak ekspert to człowiek popełniający bardzo mało błędów w jakieś dziedzinie

Momento Mori

Opublikowano

@Placek070 pierwsza wyznanie masz narzucone odgornie, nie masz mozliwosci wyboru. Stad wierze, ze osoba decydujaca sie na zmiane jest w pelni swiadoma swego dalszego wyboru.

Masz rację ale no pomyśl jeżeli wychowywałeś się w domu świeckim ? I np. Masz kolegów chrześcijanów i muzułmanów i też chcesz należeć do jednej z tych wspólnot to jak wybierzesz np. Islam i po roku dwóch nie spodoba ci się bo trzeba raz na rok do Mekki i przejdzieś na katolicyzm i nagle okaże się , że przez 40 dni nie można imprezować i znowu zmienii religię ? To czy taka osoba jest wogle godna religi?

Myslalem, ze chodzi ci o zmiane w glebszym sensie, a nie "bo mi sie tak podoba". Osoba, ktora zazwyczaj zmienia religie jest zapoznana z nowymi naukami i zapewne sie z nimi utozsamia. Nie mowie tu o ziomkach typu "p******e, zostane islamista, bede jebac 6 letnie dupeczki", bo i takie odchyly umyslowe sie znajda.

Opublikowano

@TuFu x33

Tak jest coś takiego pomysł polskich księży :)

Wysłane z mojego GT-S7275R przy użyciu Tapatalka

Tego to jeszcze nie widziałem xD

79160594027661829163.png

Opublikowano

Żal mi wszystkich, którzy biorą udział w tym beznadziejnym temacie i próbują coś osiągnąć.

Wierzysz to wierzysz, nie to nie, na ch*j drążyć temat?

Opublikowano

Spowiedź przez sms? xD

Nie, znowu wprowadzą odpusty :v

@"Placek070" - ja osobiście miałem narzucone (i dalej mam) chrześcijanizm i niedawno zdecydowałem się na "wyrąbanie" się z niego i nie wierzenie w nic? Nie no mam takie wahania między ateizmem - wiarą w boga i wieczne ukojenie. I nic więcej. Kościół skutecznie zniechęcił mnie i wciąż odpycha od siebie oraz przekonuje że nie warto wracać. Ja rozumiem że są fajni księża. Ja takich nie mam :D

Ale jeśli chodzi od zmianę wiary na inną... to zależy od człowieka. Widzisz, u mnie się po prostu nie przyjęło :)

Wiesz nie którzy księża zamiast szczerej normalnej rozmowy po prostu krzyczą i stawiają na swoim u nas ksiądz jest naprawdę fajny hartamy w gałę jeździmy na wycieczki opowiadamy dowcipy ciśniemy mu a on nam jest po prostu jak kumpel :)

Momento Mori

Opublikowano

Żal mi wszystkich, którzy biorą udział w tym beznadziejnym temacie i próbują coś osiągnąć.

Wierzysz to wierzysz, nie to nie, na ch*j drążyć temat?

Dzieki temu tematowi nabilem 26 postow. 

Po to sa pogaduszki, zeby dyskutowac :v

Pewnie spowiedz przez sms 10zl+vat na rzecz kosciola. Wszedzie pieniadz widac.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...